29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXPERIMENTUL PITESTI IN JUSTITIA ZILELOR NOASTRE – Judecatoarea Gabriela Baltag: “Incercam sa ma gandesc daca experimentul Pitesti s-a oprit in 1952. Nu cumva, intr-o forma sau alta, fenomenul Pitesti exista si astazi?... Degradarea umana, degradarea profesionala este o componenta a acelui fenomen... Nu cumva traim o parte din fenomenul Pitesti?... In temnitele de la Pitesti cel mai adesea au stat avocatii si nu judecatorii sau procurorii... Sunteti liberi si trebuie sa ramaneti liberi”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

2 July 2021 12:41
Vizualizari: 8092

Experimentul Pitesti continua si in vremurile noastre? Aceasta este intrebarea pe care judecatoarea Gabriela Baltag (foto), reprezentanta judecatorilor de la tribunale in Consiliul Superior al Magistraturii, a adresat-o avocatilor prezenti in Aula Magna a Palatului Patriarhiei, unde a avut loc la finalul saptamanii trecute Congresul Avocatilor organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR). Tema aleasa pentru Congresul Avocatilor in 2021 a fost "Apararea apararii", facandu-se intens referire la cazul avocatului Robert Rosu, condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitiei in dosarul Ferma Baneasa pentru ca si-a exercitat profesia de avocat.


 

Invitata sa ia cuvantul in fata zecilor de avocati, judecatoarea Gabriela Baltag a povestit audientei despre lectura sa recenta, cartea "Fenomenul Pitesti" de Virgil Ierunca, care i-a dat ocazia sa faca o paralela intre vremurile din anii 1949-1952 si timpurile actuale, intrebandu-se daca nu cumva "intr-o forma sau alta, fenomenul Pitesti exista si astazi". Si nu prin torturi fizice si chinuri groaznice, puncteaza judecatoarea Baltag, ci prin degradarea umana si degradarea profesionala, care sunt de altfel o componenta a fenomenului Pitesti.

Judecatoarea Gabriela Baltag a precizat ca nu poate garanta ca experimentul Pitesti nu are loc si in vremurile noastre, insa daca acesta are loc este "la un alt nivel, intr-o alta forma". De aceea, a punctat reprezentata CSM, este necesar ca avocatii sa isi apere drepturile, astfel incat evenimentele de la finalul anilor '40, inceputul anilor '50 sa nu mai aiba loc, mai ales ca "in temnitele de la Pitesti cel mai adesea au stat avocatii si nu judecatorii sau procurorii".


Redam in continuare discursul judecatoarei Gabriela Baltag de la Congresul Avocatilor 2021:

 

"Pentru mine experienta ultimilor ani a fost o experienta interesanta, as spune... amenint colegii si colegele mele ca atunci cand voi termina mandatul in aceasta institutie numita Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca sper ca mai exista viata si dupa CSM, imi voi scrie memoriile. Nu ati vrea sa stiti cate se intampla... dar asta se va intampla la sfarsit, cand speram sa fim sanatosi, sa mai avem putere si sa mai rezistam.

Tot ce faceti dvs, dragi avocati, este important pentru justitie, fara dvs nu exista justitie. Trebuie sa stiti cat contati pentru noi judecatorii, si mai ales pentru oamenii pe care ii reprezentati.

Mergand spre casa zilele trecute, am citit, desi aveam multe informatii, Fenomenul Pitesti. Cu siguranta multi dintre dvs stiu multe, stiu ce s-a intamplat la Pitesti. Am citit-o si incercam sa ma gandesc daca experimentul Pitesti s-a oprit in 1952, asa cum s-a spus oficial.

Ma intrebam daca nu cumva, intr-o forma sau alta, fenomenul Pitesti exista si astazi pentru ca nu doar torturile fizice, groaznice de altfel, sunt suficiente pentru a vorbi despre ce s-a intamplat in trecut. Un trecut nu foarte indepartat pe care ar fi bine sa nu il uitam vreodata ca sa nu il mai traim. Ma gandesc ca degradarea umana, degradarea profesionala, dragi colegi, este o componenta a acelui fenomen. As vrea sa va spun din pozitia de judecator ca acest fenomen nu se mai intampla, dar ma tem ca nu pot sa aduc aceasta garantie, nici dupa aproape 28 de ani de judecator. Nu pot sa aduc aceasta garantie si ma intreb daca nu cumva suntem contemporani, daca nu cumva traim o parte din fenomenul Pitesti, la un alt nivel, intr-o alta forma. Nu putem face ceva pentru a preintampina o istorie asa cum a fost perioada '49-'52? Pentru ca in temnitele de la Pitesti cel mai adesea au stat avocatii si nu judecatorii sau procurorii!

Avocatura si avocatii sunt o sansa pentru acest popor, alaturi de judecatori. Sunteti o sansa pentru popor, dar depinde de dvs cat de mult veti dori sa dovediti ca sunteti avocatii acestor timpuri, ca profesia dvs este importanta. Nu este cu nimic mai presus profesia mea decat profesia dvs.

Dragi colegi, va veni un punct in care vom raspunde pentru drumul pe care am mers si vreau sa va spun ca am cunostinta despre dificultatile pe care le intampinati. Va pot spune ca framantarile dvs sunt si framantarile mele si ale altor colegi. Stiu cum e sa fiti singuri, sa pierdeti prieteni, dar vreau sa va spun ca nimic nu este intamplator.

O prietena imi spunea odata ca lucrurile mari le fac oamenii care sunt chiar mici, putini, asa incat, chiar daca ramaneti putini, este important cum sunteti. Sunteti in picioare, demni, asa cum spunea colega mea, doamna judecator Oprina, care nu veti accepta niciun fel de umilinta. Avocatura nu poate fi altfel puternica, nu se poate impune, nu poate sa isi duca altfel la capat misiunea pentru care exista.

Mi-as dori ca fiecare sa spunem ca lucrurile bune petrecute in viata noastra sunt cele mai multe, ca cele care nu ne fac cinste sau de care nu dorim sa ne aducem aminte sunt pasagere. Trebuie sa va ganditi foarte bine, dragi colegi, daca doriti sa traiti intr-o societate ca va inspaimanta, trebuie sa luptati pentru asta. Nimic nu este usor, sunt sacrificii multe si veti spune ca nu este drept. Dar altfel nu se poate. Si cunoasteti acest lucru. Dvs cunoasteti mai mult din viata reala a Justitiei din spatele hotararilor decat cunoastem noi ca judecatori. Dragi colegi, stiu ca aveti puterea sa ridicati barierele care se pun in fiecare zi. Dvs sunteti liberi si trebuie sa ramaneti liberi. Depinde cum veti dori sa faceti acest lucru si daca veti dori cu adevarat.

Va felicit pentru tot ce sunteti dvs, fiecare in parte si impreuna, pentru ca reusiti sa luptati si sa scoateti adevarul la suprafata de cele mai multe ori, sa dati speranta.

Va felicit si va doresc viata indelungata. Pentru mine sunteti foarte importanti si va doresc sa nu se sfarseasca niciodata viata dvs sau profesia dvs de-ar fi sa piara altele!"

Comentarii

# maxtor date 2 July 2021 14:45 +16

"ci prin degradarea umana si degradarea profesionala"+depersonalizare(zombificare).

# imun/teanu date 2 July 2021 17:39 +42

Nenea Puiu /acum "dus, dr. Adam Suter (deplin ortodox, fiu mare arhitect) , a facut 15 ani de puscarie. Pe peste tot. La "canal" chiar privilegiat. I-au facut si cabinet madical. Radiolog, cabinetul i s-a dotat si cu aparat radiologic /de "performanta", astfel ca la fiecare mana avea "cazute" cate doua degete. De la zeci de km. personalul isi aducea la consult lui neamurile. Dadea diagnostice "la fix" dincolo specialitatii /cand cu medicale ii dadeam telefon noaptea ca "asa si asa" spunea ce e, cu si interventii /la analize, apoi, diagnosticul ala era. La o masa, odata, s-a scapat desapre Pitesti. "Nenea Puiu, n-am stiut ca ati fost si la Pitesti /crispat, desi volubil de fel, mi-a raspuns: despre ACOLO nu vorbeste nimeni nimic, nici nu are intre noi voie, dar, mai ales, nici nu poate". Asa ca lasati-va, oricat, "fantezia". Prapaditul Turcan de-atunci este AZI un "remarcabil" intelectual /normal, cu si doctorat la universitatea din, de exemplu, Curtea de Arges sau Patarlagele ot Buzau.

# Marin TULUS, Olt date 2 July 2021 22:11 +65

Pentru mine, fiu de dissident politic,eu insasi dissident, cel care a făcut avocatură, ca multi altii in UNBR condus de Bota Pompiliu, am identificat si remarcat modul absolut criminal in care am fost tratat de magistrații care fără nicio lege si hotărâre judecătorească ne-au eliminat din instanțe, ne-au cercetat si ne-au condamnat după sistemul bolșevic, iar voi ați cerut independența pt. a ne silui pe noi poporul si pentru a fi voi pe mai departe stapani de slavi. Politicul si Justiția au făcut reguli împotriva statului de drept si a stabilit regulile:dreptate se face doar acelor ce au relații si dau șpagă! După care principii profesia de avocat o dă un asemenea SRL (UNBR),desconsiderând sistemul de învățâmânt?!După care lege eu, avocat cu studii universitare, nu pot exercita profesia si sunt condamnat de

# jurca date 3 July 2021 01:00 -257

Ca român nu poți decât sa o iubești si sa o stimezi pe doamna judecător Baltag al cărui caracter spala de păcate imaginea terfelita a unei justiții închinată "marilor porți" si "organelor" represive

# . date 4 July 2021 14:18 +53

foarte bine spus doamna judecator. Cem mai elocvent caz de avocat DEMN ce ar trebui urmat de toata Romania este cel al printului Alexandru Ghika.ititi aici si o sa va edificati.https://www.fericiticeiprigoniti.net/alexandru-ghica

# Emil Pavel date 4 July 2021 14:31 +110

Judecatoarea Baltag Gabriela ar trebui sa stie ca si in zilele noastre un experiment cat de cat similar cu cel de la Pitesti exista, fara tortura fizica, dar cu tortura psihica.Colegii dansei, judecatori de profesie, diminueaza abuziv si nefondat onorariile avocatilor si ale expertilor.Tortura fizica nu mai este permisa, iar cea psihica nu este reglementata.Daca tot are putere decizionala in CSM ar trebui sa aiba in vedere si acest aspect. Diminuarile nejustificate ale onorariilor avocatilor si expertilor au drept consecinta o degradare a profesiilor respective.

# Puie Monta date 5 July 2021 16:09 -65

Felicitari doamnei Gabriela Baltag ! Bravo si cinste ei ! Popor de mamaligari, de fleoscaiti; ba v-au luat si apa calda sa va faca imputiti la propriu si in plus va ingroapa in gunoaie dar unul nu iasa sa guitze ! :-?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva