19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FACIAS cere modificarea de urgenta a legilor pentru recuperarea prejudiciilor suferite de statul roman in urma condamnarilor la CEDO: “Inspectia Judiciara nu dispune cercetari disciplinare in cazul magistratilor, iar Ministerul Finantelor Publice nu poate promova actiuni in regres” (Comunicatul)

Scris de: L.J. | pdf | print

6 September 2013 16:20
Vizualizari: 10453

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), solicita modificarea de urgenta a legilor astfel incat magistratii sa raspunda pentru procesele pierdute la CEDO, iar statul roman sa isi poata recupera prejudiciile. Prin intermediul unui comunicat de presa semnat de directorul executiv Oana Florea (foto centru), FACIAS arata ca statul roman a platit aproape 40 de milioane de euro, in perioada 2005-2012, drept daune, in urma proceselor pierdute la CEDO. Numai in 2012 Ministerul de Finante a achitat aproximativ doua milioane de euro.


FACIAS atrage atentia ca toate dosarele privind magistratii din cauza carora statul a pierdut la CEDO si a fost obligat la plata unor daune de zeci de milioane de euro, ajung la Ministerul Finantelor dupa implinirea termenului de doi ani de prescriptie. In aceste conditii, Inspectia Judiciara nu dispune cercetari disciplinare in cazul magistratilor, iar Ministerul Finantelor Publice nu poate promova actiuni in regres, pentru recuperarea prejudiciilor produse.

Iata comunicatul FACIAS intitulat “Adevaratul motiv pentru care niciun magistrat nu a raspuns vreodata pentru procesele pierdute la CEDO de catre statul roman”

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat din partea institutiilor abilitate clarificari cu privire la cauzele pentru care nimeni nu raspunde sau nu acopera daunele materiale produse statului roman. In fiecare an, Romania plateste despagubiri romanilor, victime ale erorilor judiciare, care au fost nedreptatiti de instantele din tara sau carora li s-au incalcat drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului iar justitia romana nu le-a facut dreptate.

Aproximativ 40 de milioane de euro (circa 173.000.000 lei) a platit statul roman in perioada 2005-2012 romanilor care si-au cerut drepturile in fata instantei europene si care au castigat dosare la CEDO. Astfel, conform unei statistici puse la dispozitie de institutia Agentului guvernamental la CEDO, doar in 2012 Ministerul de Finante a achitat aproximativ 2 milioane de euro (in cifre exacte 1.995.374 euro).

Desigur, in cazul Romaniei, ca si in cel al altor foste tari comuniste, cele mai multe plangeri vizeaza dreptul la proprietate. Insa si mai multe condamnari la CEDO se datoreaza incalcarii de catre justitia romana a dreptului la un proces echitabil, prevazut de art. 6 din Conventie. Cu alte cuvinte, din motive ce tin de instrumentarea cauzei de catre judecatori si procurori.

Conform legii, statul, prin Ministerul Finantelor Publice, are drept de regres impotriva persoanelor care, „prin activitatea lor, cu vinovatie, au determinat obligarea sa la plata sumelor stabilite prin hotarare a Curtii”.

Insa, Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independentei justitiei, are competenta de a stabili raspunderea civila, disciplinara sau penala a magistratilor si de a identifica persoana responsabila.

Astfel, teoretic, statul roman si-ar putea recupera sumele platite catre cetatenii care castiga procese la CEDO, prin Ministerul Finantelor Publice, care sesizeaza la randul sau, Inspectia Judiciara din cadrul CSM pentru a verifica daca si cine se face vinovat de condamnarea statului roman la CEDO.

Intr-un raspuns formulat de Inspectia Judiciara la o adresa trimisa de FACIAS, institutia precizeaza: „Inspectia Judiciara a fost sesizata de Ministerul Finantelor Publice pentru a verifica, sub aspect disciplinar, daca judecatorii sau procurorii si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta in cauzele in care statul roman a fost condamnat la dspagubiri. (…) s-au efectuat verificari prealabile, insa nu s-a dispus inceperea cercetarii disciplinare intrucat Inspectia Judiciara a fost sesizata dupa implinirea termenului de prescriptie a angajarii raspunderii disciplinare prevazut de art. 46 alin. 7 din Legea 317/204 privind Consiliul Superior al Mgistraturii” care prevede ca „actiunea disciplinara poate fi exercitata in termen de 30 de zile de la finalizarea cercetarii disciplinare, dar nu mai tarziu de 2 ani de la data la care fapta a fost savarsita”.

In mod evident, toate dosarele ajung pe masa Ministerului Finantelor, si implicit a CSM, dupa implinirea acestui termen de 2 ani daca se tine cont de faptul ca, numai procesul la CEDO dureaza 3-4 ani, iar cetateanul are la dispozitie un termen de 6 luni pentru a se adresa instantei europene.

In aceste conditii, procedura nefiind indeplinita, termenul fiind depasit, Inspectia Judiciara nu dispune cercetari disciplinare in cazul magistratilor, iar Ministerul Finantelor Publice nu poate promova, conform legii, actiuni in regres, pentru recuperarea prejudiciilor produse, de la cei care le-au produs prin neglijenta sau rea-credinta.

Raspunsul Ministerului Finantelor este explicit: „potrivit dispozitiilor art. 507 Cod procedura penala si art.96 alin. 7 din Legea 303/2004, una dintre conditiile formularii actiunii in regres impotriva judecatorului sau procurorului este ca acesta sa fi actionat cu rea-credinta sau grava neglijenta, iar aceasta cercetare se poate face numai in cadrul unei proceduri penale sau disciplinare. Aceasta situatie de fond se constituie ca o situatie premiza pentru exercitarea actiunii in regres impotriva judecatorului sau procurorului.”

In concluzie, FACIAS atrage atentia asupra necesitatii unor modificari legislative urgente privind procedura de recuperare a sumelor in cauza astfel incat sa existe o mai mare responsabilitate in infaptuirea actului de justitie si posibilitatea reala a recuperarii prejudiciului cauzat statului roman de la persoanele care se fac vinovate”.

Comentarii

# curiosul date 6 September 2013 17:07 -15

oare de ce aceasta falsa problema prezinta atata interes? reparatiile acordate de cedo, in cvasimajoritatea lor, se datoreaza legiuitorului, nu magistratilor. ar fi si mai simplu, deoarece acesti fosti tractoristi, bisnitari, cantareti, securisti etc. - actualmente parlamentari - , au si mult mai multi bani? magistratii, in marea majoritate a lor, sunt oameni simpli si modesti din punct de vedere financiar...

# si mai curios date 6 September 2013 17:57 +14

\"magistratii, in marea majoritate a lor, sunt oameni simpli si modesti din punct de vedere financiar...\" - cam asa este....ca tot omul, au vile, multiple proprietati cu acelasi detinator adica, masini ce costa de la 50.000 euro in sus, credite de zeci de miii de euro la banci (cum or plati ratele ??), petrec concedii in zone exotice, ce sa mai, oameni amarati, le plangi de mila nu alta.

# nul din lumea cea mare date 7 September 2013 00:06 +2

procurorii si judecatorii trebuiesc sa plateasca.dupa cum observati asa cum am prorocit lumea incepe sa/si strige nemultumirile JUSTITIEI POLITICE strada........... tot felul de dodo alias dankh cautau sa persifleze.....voi napircile si viperele nu ati mai auzit greierul din strada cum cinta......din ce in ce mai mult incepe sa se faca liniste !!!!!!!si incepe sa se auda!!!!!voi napirci si vipere aveti impresia ca daca aveti pistol si excorta lumea nu stie unde stati???vi se pare si voua ca si gunoiului de la cotroceni ca ati ajuns dumnezei...ESTE DOAR TEMPORAR!!!!!!!!!!nu uitati!!!!!!!!incepe sa se lase linistea!!!!!!!!!observati ca incep ,,greierii in strada sa cinte!!!!!!!!??????si de la ccr la cea din urma judecatorie osa fie judecati publice.....aduceti/va aminte cind si de cind va prorocesc......nu stiti sa cititi SINTEZE!!!!!!!si ele se fac zilnic.....dar unii v/au prostit!!!!!!!!!!VINEEEEE!!!!!!!!!!LINISTEA

# Mimi date 7 September 2013 10:34 0

@curiosul: Scrie art.496 Cod Civil ca parintele nerezident poate gazdui minorul la DOMICILIUL sau? Si daca respectivul nu are domiciliu? Sau daca la fiecare sedinta indica alt domiciliu? Si daca la domiciliul indicat, Autoritatea Tutelara este impiedicata sa intre si nu i se raspunde la invitatie? Este normal ca judecatorul sa scrie ca \"contestatoarea nu a demonstrat REFUZUL gazduitorilor indicati\"? Pai contestatoarea nu poate demonstra nici refuzul papei de la Roma, nici a peste 4 milioane de gospodarii din Romania! Dar daca ai dovedit prin martori, prin PV de executare silita (adevarat, ilegala, dar legalizata prin Hot. jud.), prin evaluare psihologica atat la DGASPC, cat si extrajudiciar, prin documente medicale de la medici de psihiatrie infantila, de stat si privat,ca minorul refuza plecarea cu tatal biologic si necesita evitarea situatiilor conflictuale, este TEMEINICA hotararea ca abuzatorul sa ia peste noapte copilul la LOCATIA DIN ROMANIA ALEASA DE RECLAMANT?

# Mimi date 7 September 2013 10:42 +3

Putem spune ca judecatorii nu judeca? Pai asta a judecat profund cum sa dea un minor peste noapte la un om pe care copilul nu-l cunoaste, nu a stat nici o clipa cu el, care il vede de 3 ori pe an, demonstart si recunoscut chiar de el; In LIPSA ANCHETEI PSIHOSOCIALE LA DOMICILIUL RECLAMANTULUI, a ales solutia: reclamantul are dreptul de a lua minorul in weekendul 2 si 4 al fiecarei luni, de vineri pana duminica, fara prezenta stanjenitoare a mamei, la locatia din Romania aleasa de reclamant! Curat legal si curat temeinic! Si fiindca minorul plange cand il vede, se ascunde, are cosmaruri noaptea, au curs noi reclamatii la Politie, la autoritati, bineinteles, prin fax sau email, incat mama e invitata sa dea noi declaratii, este vizitata din nou de autoritati... Traiasca judecatorii care au dat asemenea hotarare, cu apartamente primite ca donatie in declaratia de avere! :-x :-x :-x

# MITRU date 6 September 2013 17:29 +10

\"Curiosule\" daca ai fi atat de curios sa-ti arunci ochii prin motivarile CEDO sau in referatele, actele procesuale si motivarile magistratilor nostri, inalti ca brazii si cu mucii pe pieptul de arama, sigur te va lua ameteala si nu le vei mai plange de mila lor. Si nemtii au trecut prin asaceva prin anii \'60, cum i-au pus la plata le-a venit urgent mintea la cap. Ca unii dintre ei nu au coloana si sunt si slab pregatiti, este o alta problema (cele doua tare merg mana in mana), nu au decat sa se apuce de alceva, pot deveni chiar cofetari lacatusi de exceptie, nimeni nu-i obliga sa lucreze in magistratura.

# CI date 6 September 2013 17:39 0

Curiosule tu esti mai informat de cat mine dar crezi ca la cedo reclami parlamentu sau hotararile magistratilor? poate faci o documentare un raport ceva si afli, ne spui si9.

# curiosul date 6 September 2013 17:49 -5

falsule CI, nu e vorba de reclamarea parlamentului sau magistratilor la cedo. daca s-ar urmari recuperarea reparatiilor platite de stat, atentia ar trebui indreptata spre legiuitor, nu spre magistrati, pentru considerentele aratate in postarea anterioara. dar repet, este o falsa problema. se doreste, din nou, timorarea magistratilor, care vor dezvolta reflexe, daca ministerul de finante (deci executivul), le va arata pisica...

# si mai curios date 6 September 2013 18:02 +8

Cine-i impiedica pe imaculatii magistrati sa puna umarul la declansarea unor RIL-uri, astfel corectand greselile legiutorului ?

# Dan date 6 September 2013 19:35 +1

Prin RIl nu se corectează legea, ci se interpretează. Numai legiuitorul poate îndrepta o lege nedreaptă.

# si mai curios date 6 September 2013 19:50 +3

Adevarat, m-am exprimat sumar doar. Prin RIL se indeparteaza interpretarile gresite, datorate dorintei magistratului de a da o solutie eronata tocmai fiindca o anumita lege e mult prea ambigua. Aici apare intrebarea capitala : de ce un magistrat poate da o solutie dupa bunul sau plac ? Fiindca poate si nu il trage nimeni la raspundere. Idem si ptr. procurori. Este o forma atipica dar posibila de a putea indrepta ce se poate indrepta la nivelul punerii in aplicare a unor norme, adica exact ceea ce fac judecatorii. Pe de alta parte, CSM-ul, CCR si ICCJ pot face cereri catre Parlament si Guvern prin care sa solicite, cu argumentatia aferenta, in sensul ajustarii legislatiei. Totul tine doar de 3 factori : inteligenta, onestitate si vointa.

# ana date 6 September 2013 17:46 +4

Mminti, minti, minti d-le sau d-na magistrat \'\'curiosul\'\'. Numai d-nii magistrati incoruptibili sunt impartiali si obiectivi . Numai acestia sunt oamenii simpli si modesti , cei mai multi insa dintre cei care au pronuntat solutiile\'\'rasturnate\'\' la CEDO, au facut-o dintr-un interes material, categoric. Sau ati pretinde ca nu, si atunci de ce ar fi facut-o ? Din inteligenta?. Este corect sa se instituie o lege care sa va oblige d-lor, sa mai restituiti cate ceva din foloasele necuvenite incasate after \'\'negociere\'\', pentru solutiile ilegale si impertinente. De ce sa suporte cetateanul onest sa va imbuibati voi din punga lui? Si asa, acesta incaseaza o infima parte din rasplata muncii lui , maruntei cu care este nevoit sa-si tina copiii la studii si sa traiasca in lumea aceasta ipocrita, pe care voi cu \'\'intentie\'\'o faceti sa devina din ce in ce mai saraca si imorala.\'\' C..a lupe ce-ai macat\'\'. Corect. Subscriu.

# EU date 6 September 2013 19:25 +5

JUDECATORII, PROCURORI, COMISARII SI POLITISTII CARE AU BATJOCORIT OAMENI SA FIE PEDEPSITI CU INCHISOARE DE LA 5-10 ANI.

# Doctorul avocat Vasile Botomei are solutii. www.unbr.info; date 6 September 2013 21:39 +1

Dr.vasile Botomei are recomndari stiintifice in acest domeniu in teza de doctorat publicata pe www.cnaa.rm, din Republica Moldova,www.unbr.info;ww.botomeivasile.ro.Este simplu: (1) modificarea termenului de prescriptie pentru raspunderea administrativ patrimoniala pentru magistati, prin intreruperea prescriptiei pe duraa procesului laCEDO. (2) Statul sa execute despagubirile civile din condamnarile la CEDO direct din salariile, dupa caz pensiile de serviciu ale magistratilor care au dat decizii ce au condus la condamnari la CEDO.Se exonerea za de raspundere doar magistratul care a facut sa se consemneze opinie separata. Va multumesc , astept comentarii de la oameni destepti!

# DOTTORE IN AGRAMATISME date 17 September 2013 13:24 0

dottore agramaticus, noi iti facem alte recomandari STIINTIFICE: ,,recomndari,, ,,duraa procesului,, ,,exonerea za,, ! Dottore escrocus, oamenii destepti iti recomanda o pauza si apoi reluarea claselor primare I - IV ! ODIHNA LA SOCOLA SI APOI LA PENITENCIAR !

# geo date 6 September 2013 23:08 -5

Fastiassul asta este mai penibil chiar decat AMMMRE-ul vioricai de onoare .Sunt facaturi ale lui felix ca sa poata influienta justitia ! Penibilii astia SPUN CEVA ,si RIDICA MINGEA LA FILEU ...ca sa poata urla HASNAUA3 ! ....si sa spuna ...vedeti asta e opinia magistratilor ,judecatorilor ...pensionarilor ...spune asta ...etc.

# obiectiva date 7 September 2013 08:13 +1

FACIAS, si crezi ca vor judeca mai bine ???? NUUUUU, ACUM AU AJUNS CU MANA LUNGA A SECURITATII PANA  LA CEDO.....ca sa NU se constate violarea perversa a Conventiei, de catre autoritatile publice si sistemul judiciar in CARDASIE, acum RESPIN CERERILE PETENTILOR PENTRU MOTIVE ABSOLUT PUERILE.....nu ajung cererile la judecator, SUNT OPRITE DE REFERENTUL JURIDIC DIN ROMANIA, asta da cate o hartie cu semnataura XEROX, ca cica un judecatr oarecare ar fi respins cererea ca inadmisibila...sunt mana in mana si la CEDO ....TOTI SUNT IMPOTRIVA NOASTRA.............

# obiectiva date 7 September 2013 08:18 0

astia aplica PROTOCOALELE SIONULUI.....fa/te ca ii judeci, baga/le pe gat legi proaste.....fa totul in favoarea ta si in defavoarea celui ce are dreptate.....pana se scarbesc de actul de justitie si se lasa pagubasi.....credeti ca vreun magistrat PLATIT de la BUGETUL de STAT va da o hotarare in favoarea amaratilor ???? pai, cine da banii, ala e STAPANUL.....spun evreii.........spune abine cineva pe aici...AU INVENTAT JUSTITIA CA SA EVITE RAZBUNAREA SI APLICAREA LEGII TALIONULUI....dar, mult nu mai dureaza pana oamenii vor incepe sa isi faca SINGURI dreptate........si, atunci, nimeni nu va mai fi stapan.....

# Lily date 7 September 2013 09:52 +2

Vrabia malai viseaza! Oamenii sunt lasi, mai ales romanii. Daca romanul vrea dreptate, trebuie sa si-o faca singur, asta este tristul adevar. Daca nu poate, trebuie sa se resemneze, fiindca dupa judecati, bani cheltuiti cu procese, avocati, autoritati, xerox, umblaturi, stres, timp pierdut-rezultatul este acelasi, ajungi de unde ai plecat.

# Georgescu date 7 September 2013 19:04 +2

Deci, in Romania magistratul da castig de cauza Statului iar la CEDO castiga cetateanul.Atunci care-i logica privind prejudiciul? Suntem siguri ca sentintele CEDO sunt corecte?

# Lily date 8 September 2013 10:15 0

Nu ma pronunt asupra hotararilor CEDO, dar in Romania, magistratul da dreptate in general Statului, spun IN GENERAL, ca mai exista derapaje dictate de lupta politica si influentele locale. La CEDO ajung cetatenii de rand, cei care fac parte din categoria IN GENERAL si, fiindca am o experienta trista cu instantele romanesti, tind sa cred ca hotararile CEDO sunt cele corecte. Din pacate, si acolo a patruns spiritul mioritic si consider timp pierdut sa incep o actiune sortita esecului datorita prezentei concetatenilor romani in structurile administrative a CEDO.

# IOAN DUSCAS date 7 September 2013 20:58 -1

DE MAI BINE DE SAPTE ANI DE ZILE UN ROMAN CINSTIT ESTE ZILNIC TINTA UNOR ACTIUNI INFRACTIONALE COMISE DE O TRUPA DE INFRACTORI DIN SERVICIILE SECRETE , MINISTERUL DE INTERNE SI MINISTERUL DE JUSTITIE ! DE MAI BINE DE SAPTE ANI DE ZILE UN OM CINSTIT PANA IN MADUVA OASELOR ESTE SUSPECTAT DE ABSOLUT ORICE INCEPAND CU FURTURILE DIN MAGAZINE PANA LA ORGANIZAREA ATENTATELOR TERORISTE COMISE ORIUNDE IN ACEASTA LUME ! PROBLEMA ESTE CA DACA IN CAZUL UNUI OM CINSTIT SE POATE DERULA ASEMENEA ACTIUNI CRIMINALO MAFIOTE ASTA INSEAMNA CA ABSOLUT ORICINE ESTE EXPUS UNOR ASEMENEA ACTIUNI INFRACTIONALE ! O ALTA PROBLEMA DEOSEBIT DE MARE ESTE REPREZENTATA DE FAPTUL CA ABSOLUT NIMENI NU MISCA NIMIC PENTRU RESPONSABILIZAREA ACESTOR INFRACTORI DEOSEBIT DE PERICULOSI CARE PE BAZA DE BUN PLAC INCALCA BFARA NICI O JENA LEGEA LA LUMINA ZILEI SI MAI SI CHELTUIE SUME FABULOASE DE LA BUGET PENTRU FINANTAREA UNOR ACTIUNI INFRACTIONALE ! CE ESTE OMUL LEGII IN MOMENTUL IN CARE ACESTA INCALCA IN MOD BRUTAL LEGEA ??

# sa plateasca incapabilii judecatorii date 11 September 2013 13:50 +1

:lol: procurorii si judecatorii lui banditul basescu :P :P :P lingaii securistii sa plateasca tote procesele castigate la cedo :D asa cum plateste ori ce criminal pentru fapta sa ,sa vedem daca mai asculta de basescu cand fac procese cu telepatie si inventate de bsinosu chel un criminal notoriu debil :lol:

# pop date 17 September 2013 13:08 0

cum pot sa vad de ce ia blocat finantele contul unei persoane

# Elizabeth Patrick date 2 July 2014 08:12 0

Sunteți în căutarea pentru un împrumut? Sau ai fost refuzat un împrumut de către o bancă sau o instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Ai locul potrivit pentru soluții de împrumut chiar aici! Elizabeth Global Finance Limited da împrumuturi pentru companii și persoane fizice, la o rată scăzută și la prețuri accesibile dobândă de 2%. Va rugam sa ne contactati prin e-mail de astăzi, prin intermediul elizabethp111@live.co.uk  Date privind solicitantul:    1) Numele Intreg:    2) Țara:    3) Adresa:    4) de stat:    5) Sex:    6) Starea civila:    7) Ocupatia:    8) Numărul de telefon:    9) poziția prezent în locul de muncă:    10) Venitul lunar:    11) Suma de împrumut Necesare:    12) Împrumut Durata:    13) Scopul de împrumut:    14) Religie:    15) Ați aplicat înainte;    16) Data nașterii;    mulțumiri,  Dna Elizabeth Patrick

# Elizabeth Patrick date 27 July 2014 16:18 0

Sunteți în căutarea pentru un împrumut? Sau ai fost refuzat un împrumut de către o bancă sau o instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Ai locul potrivit pentru soluții de împrumut chiar aici! Elizabeth Global Finance Limited da împrumuturi pentru companii și persoane fizice, la o rată scăzută și la prețuri accesibile dobândă de 2%. Va rugam sa ne contactati prin e-mail de astăzi, prin intermediul elizabethp111@live.co.uk  Date privind solicitantul:    1) Numele Intreg:    2) Țara:    3) Adresa:    4) de stat:    5) Sex:    6) Starea civila:    7) Ocupatia:    8) Numărul de telefon:    9) poziția prezent în locul de muncă:    10) Venitul lunar:    11) Suma de împrumut Necesare:    12) Împrumut Durata:    13) Scopul de împrumut:    14) Religie:    15) Ați aplicat înainte;    16) Data nașterii;    mulțumiri,  Dna Elizabeth Patrick

# Elina Johnson date 12 August 2014 06:28 0

Sunteți în căutarea pentru un împrumut? Sau ai fost refuzat un împrumut de către o bancă sau o instituție financiară pentru unul sau mai multe motive? Ai locul potrivit pentru soluții de împrumut chiar aici! Elina Johnson firmă de împrumut ne sunt limitate în a da împrumuturi pentru companii și persoane fizice, la o rată scăzută și accesibile dobândă de 2%. Va rugam sa ne contactati prin e-mail de astăzi, prin intermediul elinajohnson11@hotmail.com  DATE SOLICITANT:    1) Numele complet:    2) Țară:    3) Adresa: o    4) Statul:    5) Sex:    6) Stare civila:    7) Ocupatia:    8) Număr de telefon:    9) Poziția prezent la locul de muncă:    10) Venitul lunar:    11) Suma de împrumut Necesare:    12) Durata de împrumut:    13) Scopul creditului:    14) Religie:    15) Ați aplicat înainte;    16) Data de naștere;    mulțumiri,  Doamna Elina Johnson

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva