FARA PRECEDENT: 60 MILIARDE EURO PENTRU SANATATE – Iata planul pentru modernizarea la standarde europene a sistemului sanitar din Romania. Presedintele PSD Iasi Maricel Popa: “Fondurile vor fi suplimentate cu cate 0,5% din PIB anual, pana in 2024... Sanatatea va beneficia de un buget total de 59,2 miliarde euro... 800 de centre medicale comunitare... Reteaua centrelor de asistenta ambulatorie de specialitate va cuprinde 200 unitati, sustinute de 200 de centre unice de programare a pacientilor”

Scris de: L.J.

17.11.2020 13:58
Vizualizari: 4059

Pusa pe butuci de Guvernul Boc si tratata nu ca o prioritate nationala de catre actualul Guvern PNL-Iohannis (asa cum insusi ministrul de Finante Florin Citu a declarat), sanatatea va beneficia de un buget fara precedent in urmatorii patru ani. Este vorba despre aproape 60 miliarde euro. Desigur nu se va intampla cu actualul regim liberal la putere, ci in cazul in care dupa alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 Guvernul va fi format de PSD.


 

Planul pentru modernizarea la standarde europene a sistemului sanitar din Romania a fost prezentat de presedintele PSD Iasi Maricel Popa (foto), fost presedinte al Consiliului Judetean Iasi, in prezent candidat pentru un post de senator. Cel care a realizat investitia de la Spitalul Mobil de la Letcani, investitie sabotata constant de Guvernul Orban, doar pentru simplul motiv ca ea apartinea unei administratii PSD, investite care daca nu era blocata putea evita tragedia de la Spitalul Piatra Neamt (click aici pentru a citi).


8 milioane din rural si urbanul mic vor avea acces mai usor la serviciile medicale


Astfel, dupa ce trece in revista masurile extrem luate de guvernele PSD pentru sistemul medical – precum deschiderea spitalelor, modernizarea lor, triplarea salariilor medicilor si stoparea exodului cadrelor medicale – liderul PSD Iasi Maricel Popa anunta masurile pregatite de social-democrati pentru sanatate in urmatorii patru ani. Masuri care vor face ca Romania sa dispuna de spitale publice la standarde europene, de o retea nationala de spitale regionale, ca si de centre de ingrijire a persoanelor varstnice si ingrijire la domiciliu. Concret, Maricel Popa precizeaza ca reconstruirea pe baze moderne a sistemului sanitar va fi facuta pe de o parte prin regandirea serviciilor asigurate de medicii de familie, iar pe de alta, prin infiintarea unei retele nationale de centre medicale comunitare si prin extinderea retelei de centre de asistenta ambulatorie de specialitate. Planul vizeaza amenajarea a 800 de centre medicale comunitare, infiintate cu precadere in mediul rural si in urbanul mic, centre care vor asigura accesul al servicii medicale pentru 6-8 milioane de beneficiari. De asemenea, reteaua centrelor de asistenta ambulatorie de specialitate va cuprinde 200 de unitati ce vor acoperi intreg teritoriul national si care vor fi sustinute de 200 de centre unice de programare a pacientilor, in vederea eficientizarii accesului beneficiarilor.

In ceea ce priveste fondurile alocate sanatatii, acestea vor fi suplimentate treptat, cu cate 0,5% din PIB anual, pana in 2024. Se va ajunge astfel ca sanatatea sa beneficieze de un buget total in perioada 2021-2024 de 59,2 miliarde euro, din care 4,77 miliarde euro vor fi asigurati din fondurile alocate Romaniei decat Comisia Europeana.


Iata anuntul presedintelui PSD Iasi Maricel Popa, candidat pentru un post de senator la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020:


"In anul 2024 Romania va dispune de spitale publice la standarde europene, de o retea nationala de spitale regionale, ca si de centre de ingrijire a persoanelor varstnice si ingrijire la domiciliu.


In perioada cat s-a aflat la guvernare, prioritatile PSD au fost reprezentate de readucerea sistemului sanitar intr-o stare normala de functionare, dupa dezastrul lasat in urma de guvernarea Basescu-Boc, precum si de stoparea exodului medicilor si asistentelor medicale. Am reusit redeschiderea a 35 dintre cele 110 spitale inchise in perioada regimului Basescu, acestea fiind reabilitate, modernizate si dotate cu aparatura de ultima generatie. In plus, au fost deschise spitale la Mioveni, Dej si Targu Neamt. Dupa tragicul eveniment din clubul bucurestean 'Colectiv', a fost demarat un program amplu de amenajare a unor clinici destinate tratarii pacientilor cu arsuri grave, program concretizat printre altele, prin deschiderea Clinicii Marele Ars de la Iasi. Aceasta si-a dovedit deja utilitatea prin salvarea vietilor a numerosi pacienti care in alte conditii ar fi fost pierduti. Totodata, derularea proiectului Spitalului Regional de Urgente Iasi a fost puternic accelerata, ajungandu-se la stadiul depunerii cererii de finantare europeana. Proiectul iesean este cel mai avansat dintre cele trei proiecte de spitale regionale initiate de PSD.

A doua si cea mai grava problema, cea reprezentata de plecarea cadrelor medicale in strainatate, a fost abordata radical, prin cresterea substantiala a veniturilor acestora. Salariile medicilor, asistentelor si infirmierelor au fost practic triplate, cu trei ani inainte de termenul convenit initial. Prin imbunatatirea conditiilor de munca din spitale si cresterea salariilor au fost eliminate principalele motive pentru care medicii paraseau Romania, iar rezultatele s-au vazut imediat.

Toate acestea au fost facute in conditiile in care au fost luate masuri fiscale menite sa imbunatateasca nivelul de trai al populatiei, printre care s-a aflat si eliminarea contributiilor de asigurari de sanatate impuse pensiilor sub 2000 lei. PSD a lasat in urma sa un sistem sanitar consolidat si flexibil, care a reusit sa suporte cu bine socul reprezentat de primul val al pandemiei noului coronavirus.

Politica de apropiere a serviciilor medicale de cetatean trebuie si va fi continuata de PSD, scopul acesteia fiind ca cetatenii sa aiba acces cat mai direct la cat mai multe servicii cu caracter sanitar. Reconstruirea pe baze moderne a sistemului sanitar va fi facuta pe de o parte prin regandirea serviciilor asigurate de medicii de familie, iar pe de alta, prin infiintarea unei retele nationale de centre medicale comunitare si prin extinderea retelei de centre de asistenta ambulatorie de specialitate. Astfel, vor fi amenajate 800 de centre medicale comunitare ce vor reprezenta cheia de bolta a reconstructiei sistemului de sanatate, prin aducerea acestuia in imediata proximitate a cetatenilor. Aceste centre, infiintate cu precadere in mediul rural si in urbanul mic vor asigura accesul al servicii medicale pentru 6-8 milioane de beneficiari.

Reteaua centrelor de asistenta ambulatorie de specialitate va cuprinde 200 de unitati ce vor acoperi intreg teritoriul national si care vor fi sustinute de 200 de centre unice de programare a pacientilor, in vederea eficientizarii accesului beneficiarilor. Fondurile alocate sanatatii vor fi suplimentate treptat, cu cate 0,5% din PIB anual, pana in 2024. In acest fel, sanatatea va beneficia de un buget total in perioada 2021-2024 de 59,2 miliarde euro, din care 4,77 miliarde euro vor fi asigurati din fondurile alocate Romaniei decat Comisia Europeana.

In acest mod, in anul 2024 Romania va dispune de spitale publice la standarde europene, de o retea nationala de spitale regionale, ca si de centre de ingrijire a persoanelor varstnice si ingrijire la domiciliu. In acel moment, vom putea spune nu doar ca medicii au toate motivele sa ramana in tara, dar si ca romanii plecati la munca in strainatate se pot gandi serios la reintoarcere. Tara noastra va avea in sfarsit un sistem de sanatate modern, fiabil si acoperitor pentru intreaga populatie a tarii”.


comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT ORGANIZATIA JUDETEANA IASI, cod mandatar financiar 11200020

Comentarii

# DODI date 17 November 2020 14:41 +6

Toate bune și frumoase dar pentru a implementa acest proiect de țară, România se lovește de un tembel numit ciolaniSS care se opune cu vehemență nu doar împotriva PSD ci a tot ce poate și trebuie făcut pentru ca țarea noastră să devină ceea ce merită. Deocamdată ne merităm soarta hrănind din laptele țării o viperă numită SRI, a cărei plozi (ciolaniSS, guWERNER, isărescu, etc.) sug zdravăn din esența țării dând în schimb ură, otravă, dezbinare și nemernicie.

# Palton Voda , in curand va disparea date 17 November 2020 19:11 +2

de aceea le face jocul celor din serviciile interne (unele gasti , nu toti) ca sa aiba viata misto , ca Basescu , s-o plimbe pe Georgeta la Miami ... De aceea a si dat padurile la ostrogotii sai din Austria si zacamintele , majoritar de gaze din Marea Neagra, la hamburgheristii-ameriloci. Sa vedem daca se va face ceva cu macar 5% din aceasta suma , caci restul se vor fura , prin diverse metode. Ne intereseaza cand se face ceva si apoi se vine cu gargara . Povesti cu "vom face" ne-au scarbit in ultimii 30 de ani. :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii