26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

File din dosarul “de cadre” al secretarului de stat din MJ, Lidia Barac: “Pregatirea profesionala si politica foarte buna, o fire influentabila care creeaza discutii neprincipiale”

Scris de: | pdf | print

29 October 2010 13:04
Vizualizari: 9841

Lumeajustitiei.ro a intrat in posesia unor documente incredibile, care arata modul in care era vazuta presedintele Curtii de Apel Timisoara, judecatoarea Lidia Barac, azi secretar de stat la Ministerul Justitiei, precum si marturii ale colegilor sai de munca. Magistratul a fost “gratulat” cu calificativul “bine” in urma unui control efectuat in 1984, la instanta la care isi desfasura activitatea, Judecatoria Resita. Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, care a fost un sustinator puternic al adoptarii Legii “micii reforme”, in scopul de a accelera judecarea proceselor si de a limita numarul proceselor, a intentat, pe vremea cand era judecator la Curtea de Apel Timisoara si presedinte al acestei instante, numeroase actiuni in instanta impotriva Ministerului Justitiei, a Universitatii “Eftimie Murgu” din Resita, precum si impotriva unor simpli cetateni, procese care au fost judecate la Tribunalul Caras-Severin si chiar Curtea de Apel Timisoara.

Judecatorul Barac i-a trantit usa-n nas presedintelui instantei

Fostul presedinte al Judecatoriei Resita, Loinita Muntean, s-a plans, in martie 1984, conducerii Tribunalului Judetean Caras-Severin despre “atitudinea inadmisibila din partea tovarasei judecator Maxim Lidia (n.n. - numele anterior al judecatorului Lidia Barac) si solicit sanctionarea disciplinara a acesteia. In data de 7 martie 1984, in urma verificarii cauzelor aflate pe rolul Judecatoriei Resita, avand ca obiect plangeri impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor, am constatat ca in dosarul nr. 689/1984 ca judecatoarea Maxim Lidia a incuviintat ca proba efectuarea unei expertize asupra modului de efectuare a lucrarilor de constructie, desi din continutul plangerii rezulta ca, contravienientul a recunoscut efectuarea lucrarii fara respectarea autorizatiei de constructie si a planului de constructie. Am purtat o discutie cu aceasta judecatoare asupra acestui dosar, atragandu-i atentia asupra inadmisibilitatii unei astfel de probe in cauza, discutie care a afectat-o afirmand ca incerc sa-i arat cat este de proasta, mi-a aruncat dosarul pe birou, dupa care a iesit din biroul presedintelui permitandu-si sa tranteasca usa biroului. (..) Solicit conducerii Tribunalului Judetean Caras-Severin sanctionarea disciplinara a acestei judecatoare”. Doua dintre colegele judecatoarei Barac, grefiere la Judecatoria Resita, au dat declaratii in sensul ca “tovarasa judecator Maxim Lidia a iesit foarte furioasa din biroul tovarasului presedinte trantind usa de la birou si apoi a iesit pe hol”.

Magistratul era considerat un bun profesionist, dar cam instabil

In “fisa de apreciere pe anul 1985“ facuta pe numele judecatorului Lidia Barac, colectivul de apreciere format din Erhmann Iohann, Constantin Lunca si Trandafir Purcarita, se spunea ca judecatoarea: ”poseda o pregatire profesionala si politica buna, care s-a perfectat in lucrarile efectuate care sunt de o buna calitate, hotararile pronuntate fiind, in mare parte, temeinice si legale, motivate convingator si cu un limbaj juridic adecavt. Sedintele de judecata au fost bine pregatite, fiind conduse cu mult tact si rabdare, imprimand fermitate si solemnitate sedintelor de judecata. (…) S-a preocupat in permanenta pentru imbunatatirea cunostintelor de cultura generala, pentru ridicarea nivelului pregatirii profesionale si politice, participand la invatamantul profesional si politic. In totala discordanta cu pregatirea profesionala si politica foarte buna a manifestat o comportare necorespunzatoare in ceea ce priveste disciplina in munca, fiind inclinata, datorita firii influentabile, de a crea discutii neprincipiale in colectivul de munca, tolerand sau incurajand unele acte de indisciplina in randul personalului auxiliar. Se recomanda mai multa maturitate si discernamant in comportarea la locul de munca pentru a reusi sa se impuna ca o buna judecatoare si a determina o apreciere conform pregatirii profesionale si politice. Este membra de partid si are o comportare buna in familie”.

Secretarul de stat s-a judecat cu Ministerul Justitiei pentru drepturi banesti

In perioada 2005-2008, judecatoarea Lidia Barac, astazi secretar de stat la Ministerul Justitiei, cea care isi reclama la CSM colegii care au indrazneala de a admite executarea silita a MJ-ului, pentru plata drepturilor salariale, a dat in judecata institutia la care lucreaza in prezent, pentru “drepturi banesti”. Astfel, judecatoarea Lidia Barac este implicata in nu mai putin de noua procese cu Ministerul Justitiei, pentru drepturi banesti, procese in care are fie calitatea de intimat, fie pe cea de recurent. Toate aceste dosare apar pe portalul instantelor de judecata, pe pagina Curtii de Apel Timisoara (foto), adica exact instanta pe care Lidia Barac a condus-o efectiv pana la venirea sa in Ministerul Justitiei.

De asemenea, magistratul Barac a avut procese si cu Primaria si Consiliul Local Timisoara, dar si cu Universitatea “Eftimie Murgu” din Resita. Secretarul de stat Lidia Barac a dat in judecata, in 2005, Universitatea, pentru a nu mai fi platita cu ora, ci incadrata ca profesor cu norma intreaga. In dosarul cu numarul 3798/2005, reprezentantii Universitatii “Eftimie Murgu” au invocat in instanta ca, de fapt, nu judecatoarea trebuia sa primeasca mai multi bani, ci institutia de invatamant a fost cea care a platit prea mult: “In anul universitar 2003/2004, din fisa postului rezulta ca d-na prof. Univ.dr. Barac Lidia nu a realizat 112 ore de cercetare stiintifica fundamentala si contractuala, 56 de ore pentru elaborarea de lucrari de specialitate si 44 de ore la alte activitati in interesul invatamantului, in conditiile in care era incadrata la CUMUL, incasand astfel suma de 54.513.482 lei, suma necuvenita, urmand sa facem o cerere reconventionala in acest sens”. Mai mult, reprezentantii Universitatii au sustinut ca: “(..) d-na Barac Lidia era prezenta in Resita doar vinerea dupa orele 16.00. Din adresa (…) rezulta ca Dna prof. Univ. dr. Barac Lidia nu a depus nicio solicitare pentru modificarea orarului, pentru ca orele de activitate didactica sa fie efectuate de un alt cadru didactic si nici pentru recuperarea activitatilor la o alta data decat cea planificata, in perioada anului universitar 2004-2005. In aceste conditii, cum este posibil ca un magistrat care efectueaza 4 ore pe saptamana sa solicite justitiei sa fie platita cu 40 de ore saptamanal de catre o institutie de stat, cu bani publici, asa cum este Universitatea “Eftimie Murgu” din Resita. Titularizarea pe post impune a realiza integral norma didactica si cele stabilite in fisa postului, ori in fapt aceste lucruri nu s-au realizat, mai ales daca exista activitatea de judecator in Timisoara, de 8 ore zilnic (stabilita de lege) si cumularea unei alte functii didactice, (la Universitatea “Tibiscus”), apoi o norma intreaga la Resita”.

Intrebata de Lumeajustitiei.ro cu privire la procesele pe care le-a avut cu Ministerul Justitiei, judecatoarea Lidia Barac ne-a precizat: “Sunt in masina, nu va prea aud. Eu am avut procesele pe care le-au avut si colegii mei de la Curtea de Apel Timisoara. Va doresc succes in scrieri!”

Comentarii

# pompiliu bota date 29 October 2010 14:14 +2

Oare de ce a luat-o ministrul-ginerică Predoiu la minister?

# prepeleac date 29 October 2010 21:15 +3

Nici o infierare proletara nu se mai face ca pe vremuri in tara noastra, pana si aici dam semne de incompetenta.
Deci, mai bland, mai cu zaharelul, mai voalat, mai contextualizat, nu dam asa cu petarde pe teren ca suporterii la un meci de fotbal, ca se prinde publicul ca avem una din echipe la corason si nu ne mai crede impartiali.
In afara ca a semnat pe liste la procesele alea de le are la comun orice bugetar cu statul, apoi s-a ciondanit cu seful acum cateva zeci de ani si nu s-a inteles chiar academic cu o universitate pe ceva firirei mai stim ceva despre doamna?
Eu unul nu am vazut-o pana acum, dar anunt cu regret ca inca nu o urasc visceral datorita celor de mai sus.

# Dragut date 30 October 2010 12:08 -4

Foarte bine a procedat . Asta inseamna ca are coloana vertebrala

# dumitru diana date 30 October 2010 16:38 +5

pentru cei care nu stiu,toti judecatorii de la judecatoria respectiva au avut calificativul bine in acel an,fapt ce a creat o adevarata razmerita.in urma controlului doamna munteanu doinita a fost destituita din functia de presedinte si tuturor judecatorilor li s-au reevaluat calificativele.incidentul a pornit de la faptul ca doamna munteanu a incercat sa-i impuna doamnei maxim o solutie intr-un dosar.e rusinos.bine ca nu i-au cautat un dosar de cand s-a nascut ca sa o denigreze

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva