16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FRAUDA LA INM – Parchetul Tribunalului Bucuresti l-a retinut pe fostul procuror Dumitru Claudiu Cazan: „A initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul comunicarii prin mijloace tehnice, in timpul concursului de admitere la INM a raspunsurilor corecte”. Cazan a fost numit de CSM in functia de procuror stagiar la Parchetul Judecatoriei Targu Carbunesti in 2013. In 2015, el a fost eliberat din functie de CSM dupa ce a picat de doua ori examenul de capacitate (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 May 2016 13:59
Vizualizari: 36685

Fostul procuror Dumitru Claudiu Cazan a fost retinut, miercuri 11 mai 2016, pentru constituire de grup infractional organizat. Masura a fost dispusa de procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, intr-un dosar ce vizeaza o posibila fraudare exemenului de admitere la INM.

Dumitru Claudiu Cazan este acuzat ca, in 2013, ar fi initiat si constituit un grup infractional organizat, in sensul fraudarii examenului de la Institutul National al Magistraturii. Mai exact, procurorii sustin ca frauda ar fi fost produsa prin comunicarea prin mijloace tehnice, la proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice, a raspunsurilor corecte de la grila de examen. Potrivit Parchetului, cei care primeau raspunsurile urmau ca, in cazul in care ar fi promovat examenul sa achite ulterior o suma de bani, insa toti acestia au fost in final respinsi.


In comunicatul Parchetului Capitalei, este prezentat si modul in care ar fi actionat aceasta grupare: „Subiectele de examen urmau sa fie scoase in mod fraudulos din sala de examen de unul dintre candidati, in forma tiparita, preluate de un alt membru si transmise in format electronic in afara universitatii unde se desfasura concursul in vederea rezolvarii, ulterior raspunsurile fiind transmise prin mijloace tehnice candidatilor membri ai grupului, in timpul probei”.

Dumitru Claudiu Cazan a absolvit INM in 2013, fiind numit in functia de procuror stagiar la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Carbunesti prin hotararea plenului CSM 702 din 27.06.2013. Ulterior, Dumitru Claudiu Cazan a sustinut examenul de capacitate in 2014, la care insa a picat dupa ce a obtinut cea mai mica nota, mai exact 5,97. Cazan si-a mai incercat norocul si in 2015, dar nici de aceasta data nu a reusit sa promoveze examenul de capacitate, luand nota 2.

In aceste conditii, la 24 noiembrie 2015, prin hotararea nr. 1209, plenul CSM a dispus eliberarea lui Dumitru Claudiu Cazan din functia de procuror stagiar.

Iata comunicatul Parchetului de pe langa Trbunalul Bucuresti:

In data de 11.05.2016, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatului Cazan Dumitru-Claudiu, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat. Anterior, in cursul anului 2016, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de alti 6 inculpati, cercetati pentru aceeasi infractiune, sub control judiciar.

Probele administrate pana in prezent au conturat urmatoarea situatie de fapt:

In cursul anului 2013, impreuna cu C.L. si N.R., inculpatul Cazan Dumitru-Claudiu a initiat si constituit un grup infractional organizat, la care au aderat la sfarsitul anului 2013 – inceputul anului 2014 si S.O., D.D. si D.C.R. si care a fost sprijinit de catre B.G., in scopul comunicarii prin mijloace tehnice, in timpul concursului de admitere la Institutul National al Magistraturii – proba scrisa de verificare a cunostintelor juridice care urma sa fie sustinuta la 31.08.2014, a raspunsurilor corecte de la grila de examen, catre membrii grupului inscrisi la concurs, astfel incat acestia sa promoveze in mod fraudulos aceasta proba (in ipoteza promovarii examenului, candidatii admisi urmau sa achite o suma de bani).

Astfel, subiectele de examen urmau sa fie scoase in mod fraudulos din sala de examen de unul dintre candidati, in forma tiparita, preluate de un alt membru si transmise in format electronic in afara universitatii unde se desfasura concursul in vederea rezolvarii, ulterior raspunsurile fiind transmise prin mijloace tehnice candidatilor membri ai grupului, in timpul probei.

Incercarea de fraudare a concursului a ramas fara rezultat, niciunul dintre membrii grupului nefiind declarat admis.

In cursul acestei zile, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a sesizat judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Bucuresti in vederea luarii masurii arestarii preventive a inculpatului Cazan Dumitru-Claudiu pe o perioada de 30 de zile.

Cercetarile au fost efectuate de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti – Sectia de urmarire penala si D.G.A. – Directia Anticoruptie pentru Municipiul Bucuresti si Judetul Ilfov, cu sprijinul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

*Cititi aici hotararea CSM de eliberare din functia de procuror stagiar a lui Dumitru Claudiu Cazan

Comentarii

# DODI date 12 May 2016 17:37 -1

Eu zic că este păcat de un tânăr care promite atât de multe. Luluța fii pe fază și recuperează-l pe acest individ care are același IQ 30 ca și ceilalți procurori DNA și care trec automat să ”lucreze” pe oricine, dacă sunt apăsate butoanele corespunzătoare. 

# Magda date 12 May 2016 20:05 +7

Felicitari procurorilor care au depistat infractiunea. Dar cu o randunica nu se face primavara. S-ar putea sa mai existe si alte tentative ... unele chiar reusite... Spor la treaba in continuare! ;-)

# Codreanu Doina date 12 May 2016 20:57 +12

Poate ca nu asa s-au desfasurat lucrurile; pe aici, pe la Valcea, se spune ca nu Cazan ar fi organizatorul grupului, ca ceilalti ar fi inca magistrati, pe la Deva, pe la Tg Carbunesti, pe la Horezu, pe la Brasov si ca sunt de "viitor" deoarece sunt disciplinati si cu respect pentru gradele superioare. Oricum, nu ancheta asta  va face lumina. 

# mordekai date 12 May 2016 22:25 +12

 deci Dumitru Claudiu Cazan a fost admis la INM in 2011, pe el cine l-a ajutat din exterior??

# pentru mordekai date 12 May 2016 23:51 +11

Claudiu Cazan a fost admis in anul 2011 la INM cu ajutorul bunului sau prieten, Andrei Iugan, acesta din urma fiind, in prezent, judecator la Judecatoria sector 5 Bucuresti.  De numele lui Claudiu Cazan se poate face foarte usor legatura cu ,,lotul Valcea''. Daca isi mai aduce aminte cineva, in anul 2013, dupa prima proba, printre primii 10 clasati, 6 erau din judetul Valcea, cu punctaje peste 90 de puncte. Acum, poate este mai usor sa va explicati de ce (Claudiu Cazan este din Ramnicu Valcea).

# observator date 13 May 2016 09:07 +3

E clar că acest examen de admitere la INM este fraudat masiv, deși CSM-ul susține, sus și tare, corectitudinea selecției viitorilor magistrați. Foarte mulți pătrund în sistem in mod fraudulos și rezultatele se văd în calitatea actului de justiție. S-a ales praful de acest INM cuprins de corupție, iar serviciiile știu și nu fac nimic.

# Parerolog date 13 May 2016 09:32 +4

Dar pe Licu cine l-a ajutat sa intre in sistem si sa treaca examnele? Lasati-i pe baietii astia ca au viitor. Plagiatorul Licu Bogdan le.poate fi model.

# şisu date 13 May 2016 11:58 +6

Ăştia sunt doar plevuşca!Adevăratii rechini sunt poliţiştii din DIICOT,DNA ,DGA,SRI,etc, care au devenit in prezent judecători sau procurori pentru că dispuneau de "tehnică"de transmisie de la locul de muncă atit de sofisticată incit scapa controalelor şi bruiajelor comisiei de organizare a examelelor de admitere şi definitivare in magistratură!

# Magda date 13 May 2016 12:17 +5

Oricum era batator la ochi, unii invatau pe rupte ani intregi si nu luau nici media 7 si altii... luau peste 9 fara sa-si bata capul prea mult ... ceva era putred in Danemarca... si e posibil sa fie putred in continuare. Imi imaginez eu, nu dau cu batul.  :sigh:

# mordekai date 13 May 2016 13:12 +4

incadrarea juridica a procurorilor '"de constituire a unui grup infractional organizat" nu prea tine, care este fapta incriminata ca infractiune pentru care s-a constituit grupul? 

# cocu date 13 May 2016 18:38 -1

un sistem putred plin de hoti. in toata lumea dreptului bantuie spaga si impostura. avocatura lui florea e campioana la spagi, apoi inm-ul. asa se explica si legile de intovarasire, eliminarea concurentei etc. avocatii pot fi magistrati si viceversa. ce sa mai vorbim, o tara de cocalari pusi pe hotii.

# Cetateanu Turmentat date 13 May 2016 20:37 +6

„Subiectele de examen urmau sa fie scoase in mod fraudulos din sala de examen de unul dintre candidati, in forma tiparita, preluate de un alt membru si transmise in format electronic in afara universitatii unde se desfasura concursul in vederea rezolvarii, ulterior raspunsurile fiind transmise prin mijloace tehnice candidatilor membri ai grupului, in timpul probei”. Si care e infractiunea aici? Art. care din Codul penal ? :sigh:

# marul fermecat date 14 May 2016 11:06 -2

cei ce comentati sunteti macar un pic juristi? sau.... art 304 c.p. si sau art 12 lit b din lg 78/2000. e asa usor sa milogiti o informatie decat sa o cautati.... pacat. Despre lotul Valcea.... este evident.... dar greu de probat.... vedeti cine a intrat din VL ofiteri BCCO si nu numai.... si cati or fi fost atat de inteligenti incat nu au fost in stare sa incadreze raspunsurile corecte pe grile. cei care au reusit incadrarile... fac azi niste incadrari de te ia inima

# para malăiață date 16 May 2016 11:00 +2

Mărule fermecat, tu acum joci rolul lui gura lui nătăfleață. Ai spus 2 articole, dar oare le-ai și înțeles? Grilele de examen sunt informații care, tocmai, sunt destinate publicității, indiferent când le publică INMul. Frauda la examen nu e infracțiune.

# Jus Lex date 17 May 2016 10:27 +3

Un exemplu clar, apropo de ceea ce s-a petrecut, este urmatorul: Stancalia Oana Iolanda a luat 91 de puncte la admiterea la INM din 2013 dar a picat admiterea, chiar cu un punctaj asa mare. Imi aduc aminte si acum cum ii plangea lumea de mila pe un grup de facebook destinat admiterii la INM.. Astfel ca, in anul 2014, a ,,recidivat´´, fiind, probabil, cea care trebuia sa scoata subiectele din sala. (dupa cum se poate vedea mai jos, a obtinut 0 puncte). La ea se refera initialele S.O. de mai sus.  http://www.luju.ro/institutii/inec-inm/admitere-in-inm-candidatii-inscrisi-la-examenul-de-intrare-in-institutul-national-al-magistraturii-au-aflat-primele-rezultate-dintre-cei-3896-de-candidati-care-au-sustinut-proba-de-verificare-a-cunostintelor-juridice-doar-352-au-fost-declarati-admisi-au-e

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva