“FRIGUSOR” INGHEATA DEZVOLTAREA CAPITALEI – In loc sa construiasca, primarul general Nicusor Dan darama. Nicusor Dan vrea sa suspende Planurile Urbanistice Zonale de la Sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6 din Bucuresti. Senatoarea PSD Gabriela Firea anunta dezastrul: “De la poduri, pasaje, largiri de bulevarde, pana la constructii rezidentiale ori locuinte sociale - toate vor fi inghetate 2 ani, pe putin”. Fostul arhitect-sef al Capitalei Stefan Dumitrascu: “Sabotaj la adresa Capitalei”

Scris de: L.J.

22.02.2021 12:48
Vizualizari: 3091

Dupa ce primarul general al Capitalei Nicusor Dan (foto) a “rezolvat” problema caldurii si a apei calde din Bucuresti, lasand milioane de oameni sa tremure de frig in plina iarna, motiv pentru care edilul este denumit mai nou “Frigusor Dan”, iata ca acum acelasi personaj lucreaza la inghetarea dezvoltarii orasului. Mai exact, Nicusor Dan a initiat si bagat pe sest pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) cinci proiecte de suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale de la Sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6. Ceea ce ar insemna un dezastru pentru Bucuresti, asa cum avertizeaza fostul primar general al Capitalei Gabriela Firea si fostul arhitect-sef al Capitalei Stefan Dumitrascu.


 

Dezvaluirea privind mutarea lui Nicusor Dan a fost facuta de jurnalistii de la Gandul.ro, care precizeaza, citand surse, ca primarul general al Capitalei ar fi luat decizia fara niciun fel de consultare prealabila cu reprezentantii PNL si PMP din Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Mai mult, proiectele lui Nicusor Dan nu ar fi fost trecute prin comisiile de specialitate.


Firea avertizeaza: “Capitala intra in colaps!”


Suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale de la Sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6 nu reprezinta decat intrarea in colaps a Capitalei, asta intrucat toate investitiile publice si private vor fi puse in asteptare timp de doi ani. Mai exact, lucrarile la tot ceea ce inseamna poduri, pasaje, largiri de bulevarde, constructii rezidentiale ori locuinte sociale vor fi inghetate. Avertismentul a fost lansat de fostul primar general al Capitalei, senatoarea PSD de Bucuresti Gabriela Firea, luni, 22 februarie 2021, intr-o postare pe pagina sa de Facebook:


Capitala intra in colaps! Investitiile publice si private vor fi suspendate timp de 2 ani! Asta vrea primarul dreptei unite impotriva oamenilor! A depus un proiect care va fi dezbatut vineri, prin care suspenda toate planurile urbanistice zonale de sector.

Pe scurt, de la poduri, pasaje, largiri de bulevarde, pana la constructii rezidentiale ori locuinte sociale - toate vor fi inghetate 2 ani, pe putin.

Asta inseamna ca vor fi afectati direct cetatenii, prin nefinalizarea lucrarilor edilitare, precum si investitorii care platesc taxe si impozite la stat si care isi vor trimite angajatii acasa, ingrosand sirul somerilor, precum si persoanele vulnerabile, care asteptau un acoperis deasupra capului.

Probabil asta vrea dreapta in Capitala! Sa puna pe fuga oamenii si capitalurile.

Grupul consilierilor social-democrati NU va sustine o astfel de aberatie administrativa care condamna Bucurestiul la subdezvoltare, iar pe bucuresteni la saracire si lipsa unui minim confort.

Daca PNL voteaza abuzul dement al primarului caruia nu ii pasa de oameni, va avea soarta PNT-CD!

Institutiile statului sper sa isi faca datoria. Este si o problema de siguranta cetatenilor!”.


Fostul arhitect-sef al Capitalei, Stefan Dumitrascu: “Mi se pare si ilegal, si imoral”


La randul sau, fostul arhitect-sef al Capitalei, Stefan Dumitrascu, a explicat pentru Gandul efectele nocive cu care se va confrunta Bucurestiul in cazul in care proectele lui Nicusor Dan de suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale vor fi adoptate:

”De acum aproape 21 de ani, Bucurestiul nu a avut – in afara Planului Urbanistic General (P.U.G.) – niciun fel de reglementare coerenta pentru toate cele 6 sectoare care sa permita autorizarea directa, fara proceduri birocratice, administrative sau voturi inutile in consiliile locale sau in Consiliul General. Acum aproximativ 3 ani de zile, cand am plecat la Primaria Capitalei Bucuresti, ca arhitect-sef al municipalitatii, acesta a fost scopul activitatii mele, in principal, de impulsionare, avizare si promovare catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti a documentatiilor P.U.Z. de dimensiunea unui sector, intocmite de profesionisti – Universitatea de Arhitectura sau societati de specialitate cu zeci de arhitecti si urbanisti -, cu cate 38 de avize pentru fiecare documentatie, de la toate institutiile statului, deci avizare si promovare catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti intr-un vot a acestor reglementari care sa permita accesul facil al investitiilor, atat publice, cat si private, pe intreg teritoriul Municipiului Bucuresti, mai putin zonele protejate, acestea fiind intr-o situatie speciala, fiind in competenta de autorizare a municipalitatii.

Reglementarile pe care le prevad aceste P.U.Z.-uri sunt unele ferme, nu sunt perfecte, dar – fata de o documentatie care a fost intocmita acum mai bine de 21 de ani si in conditiile dezvoltarii actuale a Capitalei – sunt o chestiune fara de care nu se poate imagina vreo dezvoltare sau vreo devenire a teritoriului bucurestean. Si asta nu numai in ceea ce priveste constructiile, dar si in ceea ce priveste infrastructura, atat edilitara, cat si stradala, tinand cont, evident, de spatiul verde, de reducerea poluarii, de incadrarea in toate reglementarile impuse de Uniunea Europeana astazi, pe buna dreptate.

Nu putem sa radem cu rindeaua reglementari care au fost aprobate legal, in plenul Consiliului General. In baza acestor reglementari s-au emis autorizatii, atat pentru parcuri, spatii verzi, statii de metrou sau cladiri de utilitate publica/privata. Nu le putem desfiinta doar pentru ca avem alta conceptie de urbanism. De fapt, nici nu stiu despre ce alta conceptie de urbanism este vorba, pentru ca aceste prevederi, inlaturate, nu sunt inlocuite cu absolut nimic. Sunt proiecte platite, proiectarea a fost platita de catre primariile de sector – cele care au comandat proiectele respective -, au fost emise sute si mii de autorizatii in temeiul lor, ele fiind documentatii legale. Este inadmisibil sa propui raderea reglementarilor existente, neinlocuirea loc cu nimic, mai mult decat atat va pot confirma si ca am vorbit cu colegii de la Universitatea de Arhitectura 'Ion Mincu' – intocmitorii de P.U.G, carora primarul general le-a comunicat, toamna trecuta, intr-o intalnire, ca documentatia P.U.G. nu va primi finantare anul acesta. Este inadmisibil sa fie radiate toate aceste reglementari numai pentru ca un domn – fie el si primar – sau un partid, fie el si USR are alta conceptie. Mi se pare si ilegal, si imoral. Urbanismul nu este o chestiune cu care sa te joci. Din pacate, noi, bucurestenii, am invatat asta pe 'hard way' (n.red. – ”calea grea”), pe vremea comunismului, atunci cand buldozerele erau prin mijlocul Bucurestiului, iar coerenta dezvoltarii era la mana unui singur om (n.red. – Nicolae Ceausescu), cu studii de specialitate zero. Deocamdata, pot sa spun ca si domnul primar general, impreuna cu doamna Roxana Wring (n.red. – fosta sefa a USR Bucuresti, acuzata de CNSAS ca a colaborat cu Securitatea), dovedita, de altfel, ca si colaboratoare a Securitatii, in ceea ce priveste urbanismul si arhitectura au studii zero. In Bucuresti sunt strazi de pamant care nu vor putea fi asfaltate, retele care nu vor putea fi executate, statii si magistrale de metrou care nu vor putea fi bugetate daca aceste hotarari vor fi prorogate in aplicabilitate si se pune un stop in dezvoltarea Bucurestiului, ceea ce mi se pare de o inconstienta – o spun cu toata probitatea profesionala, alaturi de toti colegii mei – de o gravitate fara margini”.

Comentarii

# Lasati vrajeala! date 22 February 2021 14:06 -6

Intr-adevar, numai sub bagheta unor profesionisti precum fostii arhitecti sefi, PUZ-urile au permis plantarea de blocuri intre case, ocuparea spatiilor verzi, aglomerarea traficului generata de imobile P+10 amplasate pe strazi inguste, distrugerea monumentelor istorice, etc. Aspectul Bucurestiului vorbeste de la sine despre profesionalismul arhitectilor din administratie, precum si despre coruptia aprobatorilor de PUZ-uri din CGMB.

# imun/teanu date 22 February 2021 14:20 +1

S-A INTORS NEA NICU !(?). In fabrica era un stahanovist, Riciu. El la strung (in realitate, nu mai stiu, ori Nicolae Vasu ori Ion Lungu), in hala de-alaturi alti zece umpleau lazi cu piese adunate "fabricatiei" Riciu. La un moment dat "astia" i-au cerut directorului si ei "dreptul". Care, indignat, si replica: o sa va dau salarE caRiciu, prime caRiciu, si tot ce mai vreti to caRiciu. * Nicusor avea o toba. Cand inca mic. Ca cand si crescut si facut mare, normal ca Nicu acum. Cu si fOnctie, si si "NEA". Si... mai ceva ca lu' al dinainte, si apa calda caNicu, si incalzirea caNicu, si, si... In evolutia lui de la "un" doar Nicusor la ditai Nicu-caRiciu baiatul n-a uitat de afacerile lui de principiu, santajele la investitii si amplasamente /bine-nteles cu aporturile gradelor lui superioare (la imparteala lui ramanand doar ceva). Nicusor!, mai Nicusor!, baietel, sa nu dai cu trotoneta peste bordura /sau sa nu te dea "ei", ca ca si noi sti cum "te-au facut" sa-ti para ca ai fi ajuns cineva.

# Antisistem date 22 February 2021 14:36 +4

Doar cei care nu sunt sufocați de aglomerație și de noxe nu știu ce înseamnă pasaje gen Dna Ghica sau Ghencea-Domnești! Bucureștiul are ce merită, un primar șpăgar și incompetent si un generator de dezastre. De-abia astept imaginea apocaliptică care va caracteriza capitala, șantiere în paragină acoperite de gunoaie si de frunze, sobolani obraznici care nu vor mai avea nicio problemă să-ti taie calea chiar printre picioare. Și promisiuni gârlă în viitorul an electoral că Plicusor va face si va drege, va duce viata bucuresteanului pe cele mai înalte culmi ale bunăstării!

# dresor de fraieri date 22 February 2021 15:01 +4

bah, tu asta cu vrajeala, te saluta Cainele din Oraselul copiilor si dezvoltatorii de la Sud Residence :D ai habar cine aproba PUZ? :D

# mitica date 22 February 2021 19:16 +4

Sa le multumim expiratilor care au votat asemenea specie.

# Gilu date 23 February 2021 18:55 0

Asta-i cel mai bun pentru Mucuresteni! Asta si cu Clocotilda-Brunhilda!

# escu date 23 February 2021 19:09 +1

Unde sunt conferințele de presă de altă dată, ținute în stradă, promițând că el va termina orice investiție? Adevărat, termină orice investiție, nu prin construire ci prin demolare. Uitați-vă numai la parcul Cișmigiu, parcă este Groapa lui Ouatu. Mizerie cât cuprinde, spații verzi neîngrijite, copaci gata să cadă cu sprijinul marelui ecologist Mucușor Dan. Vine căldura și cred că nu ne mai putem plimba prin parcuri de mirosuri de tot felul, să nu mai zic de șobolanii care au început să invadeze blocurile și spațiile verzi. Tot ce face este curată bătaie de joc la adresa banului bucureștenilor, a căror taxe și impozite au crescut.

# arhi recturi date 24 February 2021 00:27 0

Colac peste pupaza arhitecturii, e că ce se desenează tot blocuri sovietice, mongole ori coreene edifică catalogul meseriei de arhirect ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii