28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GHID PRACTIC PENTRU SOLUTIONAREA DISPUTELOR IN DOMENIUL CONSTRUCTIILOR – Avocatii Crina Baltag si Cosmin Vasile sunt editorii noului ghid practic multi-jurisdictional dedicat solutionarii disputelor in domeniul constructiilor, publicat de Wolters Kluwer. Avocatul Vasile: „In ultimii ani, domeniul constructiilor au generat cele mai multe arbitraje in zona Europei Centrale si de Est, Romania nefacand exceptie de la acest trend”

Scris de: L.J. | pdf | print

11 December 2019 12:17
Vizualizari: 4503

Ghidul Construction Arbitration in Central and Eastern Europe: Contemporary Issues, publicat de editura Wolters Kluwer sub coordonarea editoriala a doi renumiti practicieni in arbitraj din Romania, Crina Baltag si Cosmin Vasile, abordeaza teme actuale din domeniul arbitrajului de constructii si al procedurilor conexe, cu accent pe Europa Centrala si de Est.

 


Proiectele complexe de constructii dau adeseori nastere la dispute care sunt, in mod uzual, deferite spre solutionare comisiilor de adjudecare a disputelor sau arbitrajului. Finalizarea cu succes a unui proiect de constructii este indisolubil legata de managementul riscurilor si solutionarea prompta a eventualelor litigii care ar putea aparea intre parti. In acest sens, bogata experienta a practicienilor din Europa Centrala si de Est in chestiuni complexe asociate proiectelor de constructii este considerata a fi extrem de relevanta in domeniul arbitrajului international. Cartea trateaza, din perspectiva multi-jurisdictionala, aspecte recurente in litigiile de constructii care transcend regiunile vizate de analiza.

 

"Statisticile institutiilor arbitrale din ultimii ani sunt dominate de diferende legate de proiecte de constructii. Pana la aceasta carte, putine lucrari au abordat tema arbitrajelor de constructii intr-o maniera specifica, cu accent pe aspecte ce tin de specificul contractelor de constructii. Aceasta particularitate a fost de curand semnalata de Camera de Comert Internationala in Raportul cu privire la Arbitrajul in Constructii (https://iccwbo.org/content/uploads/sites/3/2019/02/icc-arbitration-adr-commission-report-on-construction-industry-arbitrations.pdf). Astfel incat, cu certitudine, aceasta carte vine sa raspunda unor intrebari pertinente, caracteristice arbitrajelor in domeniul constructiilor. De asemenea, desi temele cartii sunt abordate din perspectiva practicii in Europa Centrala si de Est, acestea sunt universal valabile", a declarat av. dr. Crina Baltag (foto dreapta).

 

Autorii, 27 de practicieni cu expertiza solida in arbitraje domestice si internationale in tarile Europei Centrale si de Est, au abordat urmatoarele teme principale in cele 16 capitole cuprinse in ghid:

-particularitatile probelor in disputele din domeniul constructiilor;

-valoarea probatorie a comisiilor de adjudecare a disputelor, precum si caracterul executoriu al acestora;

-aspecte pluripartite determinate de participarea unor diverse parti interesate pe langa beneficiar, contractant si subcontractanti;

-masuri provizorii;

-arbitrabilitatea contractelor incheiate cu autoritati publice;

-aspecte legate de daunele-interese compensatorii;

-modificarea in timp a legislatiei si a costurilor;

-aspecte legate de prescriptie;

-solutionarea litigiilor referitoare la proiectele de constructii pentru investitii.

 

Avand in vedere cresterea numarului de litigii si resursele limitate disponibile, acest ghid reprezinta un instrument de referinta si un compendiu practic in domeniul dreptului constructiilor si al solutionarii disputelor, dedicat deopotriva practicienilor si teoreticienilor din Centrul si Estul Europei.

 

In ultimii ani, domeniul constructiilor au generat cele mai multe arbitraje in zona Europei Centrale si de Est, Romania nefacand exceptie de la acest trend. In acest context, practicienii (avocati, arbitri, judecatori, ingineri, adjudecatari si, nu in ultimul rand, constructorii si beneficiarii implicati in contracte de constructii) resimt o nevoie permanenta de acces la studii si jurisprudenta relevanta pentru problemele cu care se confrunta. Totodata, in conditiile in care piata marilor proiecte de constructii (infrastructura si nu numai) este una cosmopolita, se manifesta si tendinta inevitabila de “exportare” a diverselor solutii pronuntate intr-un caz dintr-o jurisdictie in alta, fenomen care ridica numeroase probleme de drept. Lucrarea isi propune sa ofere raspunsuri si solutii la aceste probleme: practicieni din peste 10 jurisdictii ofera raspunsuri punctuale, cu distinctiile ce se cuvin pentru jurisdictia/jurisdictiile la care se refera, privind asa-zisele hot topics in international construction arbitration, a adaugat av. dr. Cosmin Vasile (foto stanga).

 

Cartea este disponibila pentru vanzare in libraria online a editurii Wolters Kluwer la urmatorul link https://bit.ly/2Pu2ab4.

Comentarii

# Un_Justitiabil date 11 December 2019 19:45 0

Aşa-i că glumiţi? 167 de euro pentru un "manual" neutilizabil în cam ... nimic? Atâta timp cât există o practică PERFECT NEUNITARĂ în Românica noastră, orice teme de dezbatere cu juzi retrograzi în unificarea practicii judiciare ... să avem pardon ... prefer să-mi invit nevasta la o cină pe Malu' Senei de banii ăia. :lol:

# Retrocedarile trebuiau sa depaseasca suprafata disponibila? date 12 December 2019 11:21 +1

Nu s-a verificat la data a emiterii fiecarui titlu de proprietate TOTALUL SUPRAFETELOR RETROCEDATE ANTERIOR asfel incat sa se incadreze in suprafata de teren disponibila in localitate/judet? Se pot relua Titlurile de Prioprietate si insuma suprafetele in ordine cronologica pentru a verifica exact cine a emis titluri de proprietate astfel incat suprafetele de teren retrocedate sa depaseasca suprafata tarii - asa cum a sustinut ministrul Elena Udrea cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobliara (ANCPI) subordonata Ministerului Turismului si Dezvoltarii in anul 2011 cu ocazia vizitei din Coreea de Sud... Parlamentul a elaborat legile Prefectii au emis Ordinele de Improprietarire siu tot Prefectii au fost Presedinti ai Comisiilor Judetene de Fond Funciar care au VALIDAT- avand alaturi in Comisie DIRECTORUL OFICIULUI JUDETEAN DE CADASTRU - propunerile de retrocedare primite de la Comisiile Locale de Fond Funciar (Primarie). STATUL MAFIOT BASIST ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva