GIANI ARE LIBER LA CCR – USR s-a chinuit degeaba sa blocheze numirea sefului SIIJ Gheorghe Stan la Curtea Constitutionala. Sesizarea a fost respinsa de CCR. Acelasi deznodamant l-a avut si actiunea prin care USR a incercat sa impiedice numirea la CCR a judecatorului Cristian Deliorga. USR a acuzat ca Deliorga a transmis CSM cererea de pensionare din magistratura dupa numirea ca judecator la CCR si ca Gheorghe Stan nu a demisionat de la sefia SIIJ

Scris de: Bogdan GALCA

05.06.2019 16:25
Vizualizari: 2282

Procurorul Gheorghe Stan (foto 1), seful Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, si judecatorul Cristian Deliorga (foto 2), fost vicepresedinte CSM, au liber pentru Curtea Constitutionala a Romaniei. Judecatorii CCR au respins miercuri, 5 iunie 2019, sesizarea prin care USR a incercat sa blocheze numirile lui Stan si Deliorga la Curte, astfel ca acestia isi vor prelua mandatul incepand cu 15 iunie 2019.


In 3 iunie 2019, USR a contestat la CCR numirea procurorului Gheorghe Stan si a judecatorului Cristian Deliorga de la Curtea de Apel Constanta, in functia de judecatori constitutionali. Actiunea a venit dupa ce Camera Deputatilor a decis in 7 mai 2019 numirea lui Stan la CCR, acesta urmand sa ii ia locul judecatorului Stefan Minea, al carui mandat expira in 15 iunie 2019, iar Senatul l-a desemnat pe Cristian Deliorga, care urmeaza sa o inlocuiasca la CCR pe judecatoarea Simona Maya Teodoroiu, al carei mandat expira tot in 15 iunie 2019.

Concret, USR a invocat ca cei doi s-ar afla in stare de incompatibilitate pe motiv ca nu ar fi demisionat inainte de a fi numiti la CCR: “Cristian Deliorga a transmis Consiliului Superior al Magistraturii cerere de pensionare din calitatea de judecator la Curtea de Apel Constanta la trei saptamani de la numire, nu atunci cand a fost numit, asa cum prevede legea. Gheorghe Stan nu a demisionat de la sefia Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, incalcand si el legea Curtii Constitutionale si aflandu-se astfel in stare de incompatibilitate. Ne dorim ca atat judecatorul Cristian Deliorga cat si procurorul Gheorghe Stan sa nu ajunga judecatori constitutionali pentru ca nu indeplinesc conditiile necesare”.

In urma dezbaterilor, Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiate solicitarile USR de invalidare a numirilor lui Gheorghe Stan si Cristian Deliorga in functiile de judecatori CCR. Decizia a fost luata in unanimitate, ceea ce inseamna ca nici macar Livia Stanciu nu a putut sa sustina sesizarea USR.

Iata comunicatul CCR:

“Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.l) din Constitutie si al art.27 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere urmatoarele sesizari de neconstitutionalitate:

A. Sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la Hotararea Camerei Deputatilor nr.17/2019 pentru numirea unui judecator la Curtea Constitutionala, sesizare formulata de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvati Romania din Camera Deputatilor;

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca Hotararea Camerei Deputatilor nr.17/2019 pentru numirea unui judecator la Curtea Constitutionala este constituţionala in raport cu criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Camerei Deputatilor.

B. Sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la Hotararea Senatului nr.20/2019 pentru numirea unui judecator la Curtea Constitutionala, sesizare formulata de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvati Romania din Senat;

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca Hotararea Senatului nr.20/2019 pentru numirea unui judecator la Curtea Constitutionala este constituţionala in raport cu criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Senatului”.

Comentarii

# #kkt adica USR+ este o gasca a serviciilor ... date 5 June 2019 18:27 +5

ca si aia a lu` Puie Monta. Toti viermalaii s-au unit sa puna laba pe putere. Mocirlosh are si 3 pretentii : vazand ca nu ia mers cu sectia speciala acum vrea sa distruga CCR , apoi mai vrea magistrati "profesionisti" (asta n-am inteles-o) , probabil infiltrati tot de la servici si inca o gargara . Astia nu intelege ca au fost alegeri euro-parlamentare , nu-i sfarsitul lumii. Sa vedem alea de vin. Palton Voda trebuie sa zboara de-acolo ca prea e santajabil , adica il tin serviciile cu dosare , ba la Georgeta traficanta de copii si falsificatoarea de acte de proprietate , ba pe Bisdanis cu o gramada de dosare marunte. :o Plesoianu presedinte ! Vad ca Taricescu nu mai prea doreste.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii