GIRBOVAN IL ACUZA PE IOHANNIS – Judecatoarea Dana Girbovan, fara mila pentru Werner: ”Este evident ca presedintele doreste implicarea justitiei in campanie electorala... Nu am vorbit cu presedintele, insa daca avea nelamuriri cu privire la cele 12 proiecte pe care le-am prezentat, nu aveam nici o problema in a i le clarifica... A preferat o abordare strict politicianista, cu accente vadit revansarde, cautand sa puncteze electoral in loc sa puna pe primul loc rezolvarea problemelor din justitie”

Scris de: George TARATA

04.09.2019 15:59
Vizualizari: 6507

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto stanga) doreste implicarea Justitiei in campania electorala pentru Palatul Cotroceni. Acuzatia este lansata chiar de cea pe care Iohannis a refuzat sa o numeasca la conducerea Ministerului Justitiei. Ne referim desigur la sefa Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatoarea Dana Girbovan de la Curtea de Apel Cluj (foto dreapta).

Intr-un interviu acordat revistei Capital, in 2 septembrie 2019, Dana Girbovan arata ca tocmai Iohannis este cel care a produs proba ca doreste implicarea Justitiei in campania electorala. Mai precis, dovada o reprezinta legarea de catre Iohannis a refuzului de a o numi la sefia MJ de indemnul adresat cetatenilor de a-l vota. De asemenea, Dana Girbovan dezvaluie ca nu a discutat cu Klaus Iohannis inainte ca acesta sa anunte decizia in privinta sa, precizand insa ca nu ar fi avut vreo problema sa ii explice proiectul pe care si-l propusese pentru Ministerul Justitiei:


“Cand doamna premier mi-a propus sa preiau ca tehnocrat Ministerul Justitiei, am spus ca accept in urmatoarele conditii: independenta deplina, sprijin pentru obiectivele pe care le aveam in vedere si, nu in ultimul rand, ca justitia si propunerea ce ma vizeaza sa nu devina subiect al bataliei politice dintre palate.

Doamna premier mi-a garantat aceste lucruri, de aceea am si acceptat trimiterea propunerii de numire in functie catre presedinte. In prezent insa, dat fiind contextul politic actual, este evident ca Presedintele Iohannis doreste implicarea justitiei in campanie electorala, acesta demonstrand foarte clar acest lucru prin faptul ca a legat in mod direct refuzul nominalizarii de indemnul de a fi votat de catre cetateni. Nu doresc sa intru intr-un asemenea joc politicianist, preocuparea mea fiind una strict legata de rezolvarea unor probleme stringente din justitie, care afecteaza mii de magistrati si milioane de romani. Este clar, din pacate, ca aceste probleme nu preocupa in mod real acei politicienii care folosesc justitia doar ca slogan electoral.

Astfel, desi propunerea mea pentru functia de ministru al justitiei a starnit foarte multe discutii, comentarii, fiindu-i dedicate spatii largi in social media si in presa scrisa sau audio-vizuala, nici macar o discutie nu a privit o analiza a justitiei pornind de la cele 12 obiective propuse, in scopul imbunatatirii acestora sau gasirii altora si mai bune. S-a vazut inca o data ca justitia ramane un subiect atractiv pentru campanie electorala, insa, din pacate, interesul pentru aceasta ramane unul strict demagogic.

Nu am vorbit cu Presedintele, insa daca avea nelamuriri cu privire la cele 12 proiecte pe care le-am prezentat, nu aveam nici o problema in a i le clarifica. Presedintele a preferat insa o abordare strict politicianista, cu accente vadit revansarde, cautand sa puncteze electoral in loc sa puna pe primul loc rezolvarea problemelor din sistemul de justitie”.

Statul a fost facut pentru om, si nu omul pentru stat”

Pe de alta parte, in acelasi interviu acordat revistei Capital, Dana Girbovan tine sa dea asigurari ca nu isi va schimba pozitiile publice si nici modul de gandire, continuand sa vorbeasca despre justitie independenta, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, dar si despre repunerea omului in centrul interesului statului si al justitiei. Valori care in opinia Danei Girbovan fac diferenta intre democratie si tiranie:

“Deciziile nu mi le iau in functie de calcule privitoare la imagine, ci de valorile in care cred. Atunci cand iau o deciziei nu pun niciodata aparenta in fata realitatii, ori forma inaintea fondului. Daca eram preocupata de imaginea mea, nu as fi vorbit niciodata despre ingerinta serviciilor de informatii in justitiei si nici despre abuzuri, mai ales intr-o perioada in care mi-ar fi fost mult mai benefic pentru imagine sa ma situez fara nuante si critici de partea majoritatii aplaudate de ambasade si Comisia Europeana. Tocmai pentru ca, raportat la valorile democratice, am vazut ca lucrurile nu erau in regula am vorbit, stiind exact ca imaginea justitiei vazuta reductiv doar prin prisma anticoruptiei, mult laudata la acea vreme si data ca exemplu in regiune, era departe de realitatea prezentata. Timpul mi-a dat dreptate.

Cand am acceptat propunerea de a prelua portofoliul justitiei, am facut-o stiind exact ce am de facut si cu deplina incredere ca, daca as fi fost numita, as fi facut ceea ce mi-am propus.

Am cantarit foarte mult toate argumentele, iar decizia nu a fost una usoara, tocmai din cauza contextului actual. Intr-un discurs din 1990, Vaclav Havel a spus: 'Libertatea si democratia presupun, implicit, atitudinea activ participativa a fiecaruia dintre noi, rezultand ca acela care vorbeste despre ele isi asuma pe deplin raspunderea'.

'Isi asuma pe deplin raspunderea' a fost cheia care m-a determinat sa accept propunerea de a face ceea ce am cerut ani de zile altor ministri ia justitiei sa faca. Povara responsabilitatii este mult mai usoara in vremuri linistite, cand sunt suficiente alte persoane competente dispuse sa ocupe un astfel de portofoliu. Asumarea raspunderii este, insa, cu atat mai importanta cu cat contextul este mai complicat.

Voi continua sa vorbesc despre valorile democratice in care cred si pentru apararea carora am luptat de ani de zile: justitie independenta, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, repunerea omului in centrul interesului statului si al justitiei.

Voi vorbi, de asemenea, public despre toate problemele cu care se confrunta justitia si voi demasca public orice actiuni, indiferent din partea cui vin, care reprezinta pericole pentru independenta justitiei sau pentru drepturile si liberatile fundamentale ale fiecarui cetatean.

Repunerea omului in centrul interesului statului si al justitiei nu este un proiect al meu, ci este conceptul in baza caruia s-au dezvoltat democratiile vestice. Acest concept face diferenta dintre o democratie si o tiranie: daca intr-o democratie centrul este omul cu drepturile si libertatile lui indeniabile, intr-o tiranie centrul este statul (identificat cu cel care-l conduce).

Din pacate, spatiul public romanesc este ocupat de atacuri la persoana si prea putin se vorbeste despre valorile democratice care au creat ceea ce noi numim azi 'civilizatia occidentala'.

Voi vorbi mai des despre exact despre aceste valori, care au facut diferenta fundamentala dintre democratie si tiranie: statul a fost facut pentru om, si nu omul pentru stat.

Comentarii

# Ultimul Charlot date 4 September 2019 16:08 +31

Un nimeni ajuns întamplător şi contextual la Cotroceni. Un ins care 5 ani fie a fost dezintetesat de țara asta fie a fost împotriva ei. Sa-l trimitem la Sibiu, apoi la coşul de gunoi a istoriei.

# DODI date 4 September 2019 20:04 +11

Ciolanis nu este interesat de rezolvarea nici unei probleme din nici un domeniu de activitate. Această nulitate cleptomană atestată nu a realizat nimic pentru țară în 5 ani de mandat, dimpotrivă și-a ferit nevasta de brațul legii cu ajutorul torționarului tractorist. Pe de altă parte bovisul nu ar fi priceput nimic din problemele justiției dacă nu vine să îl absolve pe el de toate fărădelegile comise. În trecut și prezent. Să sperăm că viitorul lui va fi în carouri cu zăbrele. Și ca să nu îi fie urât singur să îl ia cu el și pe hăhăilă.

# Titi Berlogea date 4 September 2019 16:43 -27

Daca este vorba de Dana "demisionez / imi retrag demisia" atunci acuzele pot fi ignorate. Cand conduci un ONG cu citeva zeci de membri erijandu-te in reprezentantul profesiei in numele careia vorbesti, cand sustii pe fata proiecte de legi antiromanesti, cand ai legaturi ascunse cu membri marcanti ai pegrei politice, cand prin intentii dovedesti ca ai parasit neimplicarea politica ceruta de functia de judecator, ATUNCI nu poti fi un judecator nepartinitor si nu ai voie sa critici pe cel ce aplica corect legea, in cazul nostru PRESEDINTELE JOHANNIS.

# horatiu date 5 September 2019 08:30 +13

Mai Berlogea, ia-l acasa la tine pe Werner daca il placi asa de mult. Pune-l in sufragerie pe post de bibelou in locul clasicului peste de sticla. Cand faci afirmatii le si probezi. Ai probe la acuzele tale despre dna. Garbovan? Arata-le!

# Titi Berlogea date 5 September 2019 18:03 -5

1.De obicei nu intru in polemica cu persoane care nu se prezinta, nu cred ca sunteti marele poet liric Horatiu care din pacate a expirat. fac o exceptie. 2.Ca sa puteti folosi exprimarea colocviala "mai Berlogea" trebuie sa mai adaugati cateva lucruri in CV, nu cred ca puteti in acest moment. 3. din fericire Presedintele Johannis locuieste in Bulevardul Geniului 1-3, București spatiul meu poate fi considerat modest si deci inadecvat. 4. Discutia a pornit de la faptul ca un om cu bun simt si dupa parerea mea cu morala ar fi acceptat situatia asa cum este tinand cont de circumstante. Va rog sa-mi explicati cum poate accepta un om onorabil si competent sa faca parte din guvernul condus de VIORICA DANCILA, sa fie colega cu CUC, FIFOR, LES, INTOTERO DAEA, sau BADALAU si sa-si asocieze numele cu personaje ca ANDRUSCA :lol:. 5. Cum poti face parte dintr-un guvern de o anume coloratura daca nu impartasesti aceleasi idei politice, nu avem inca un guvern tehnocrat.

# Titi Berlogea date 5 September 2019 18:15 -5

5. As putea continua dar nu vreau sa ridic stacheta prea mult. 6.Daca Dana Garbovan ar fi fost invitata sa administreze portofoliul la Justitie ca tehnocrat, haideti sa ne uitam putin la experienta ei Judecator de spete civile, nu penalist dar mai ales constitutionalist. Doi vecini se cearta pe gardul dintre case, solutioneaza cauza Dana. 7. Intrebata la un interviu de numarul judecatorilor pe care-i pastoreste in ONG-ul ei, s-a eschivat sa raspunda explicand ca numarul nu e important. Adica si dumneavoastra puteti sa va faceti un sindicat cu 3 membri si sa pretindeti ca reprezentati lucratorii forestieri din Constanta. 8. Direct implicata in sprijinirea actiunilor Iordache/Nicolicea.

# Ghiolbanis : doamna Garboovan este 10 clase peste tine ! date 4 September 2019 16:49 +15

Probabil ca tu vei sfarsi , ca un gunoi, in puscarie cu stearpa cu tot .. Stiit voi de ce ! :-*

# Toata stima si admiratia pentru D. Garbovan ! date 4 September 2019 16:52 +18

A dorit sa ne scoata la mal , dar animalul de la Cotroceni ramane prizonierul SRI ( a unei gasti de paraziti de-acolo) si ca urmare refuz orice nu-i pe "to do list" a sistemului securist care-l casapi si pe Tariceanu ( ca pe Kakarau). :o

# Sphinx date 4 September 2019 17:50 +8

ROMANII , NU accepta sa tolereze la usa lor "UN CATEL CARE LATRA" ,adica K.W.J Bubico!..

# Zamolxes date 4 September 2019 18:10 +11

K.W.Johanniss vinde NUTRET pentru CRETIN.....

# Edelweiss - Ivory Tower Environmentalist date 4 September 2019 18:26 +9

Mey, Io* pentru mine nu-mi mai doresc nimic, fiindcă tot ce mi-am dorit am avut (cu mențiunea că aproape nu mi-am dorit nimic) :-) Dar Io* zic așa: Plăvannul ăsta neonazist, undercover infect al BND, trebuie trimis acasă măcar pentru copchiii și nepoții ce or să vină după noi. Să nu fie nevoiți să trăiască într-un mediu toxic, poluat radioactiv, și cu permanenta spaimă ca nu cumva vreunul din bombele nucleare americane să facă „Poc!” pe tărâmul Mioriței cea fataliste: ori să bubuie vreo centrală nucleară din cele ce le plănuiește Sultanul Trump să le construiască în Kolonia Rroemenika, pentru ca prin intermediul „energiei electrice” să-și asigure controlul asupra întregii Europe, nu numai asupra Germaniei baborniței Merkel. Sau să nu pocnească vreo rachetă SATAN 2 rassiană, lansată împotriva obiectivelor militare nucleare americane de pe teritoriul Koloniei. Pentru aceste motive Io* consider că acum a venit sorocul ca Plăvannul să plece acasă. În Doiciland, nu în Rro.

# Edelweiss - Ivory Tower Environmentalist date 4 September 2019 18:31 +3

Linkuri: inga, aista-i linkul către analiza mea de după vizita în SUA a Plăvannului Vandal: :eek: https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2019/08/umbreluta-ntr-un-picior-ghici-ciuperca.html :eek: aista-i un link din presa de azi: :-? https://evz.ro/fondul-proprietatea-reactoarele-3-si-4-o-investitie-fara-sens.html :-? iar aista-i un link din presa de acum 2 săptămâni: :o https://evz.ro/ciocnire-nucleara-intre-cotroceni-si-palatul-victoria-sua-sau-china.html?utm_source=evz&utm_medium=recomandari_AI :o

# Marian date 4 September 2019 20:17 +8

Presedintelui trebuie sa-i intre in cap ca DEMOCRATIA inseamna DEMOS+KRATOS = PUTEREA POPORULUI si NU JOHANNIS + KRATIA !.

# Marian date 4 September 2019 22:10 +1

Dul BERLOGEA in tinerete trebuie sa fi fost un convins HIPPI. Ce departe sunt acei ani si cate reminiscente au lasat la UNII .

# observator date 5 September 2019 06:41 +6

se vede diferenta intre ONESTA si JEG!

# obiectiva din IRan date 5 September 2019 10:45 +1

cum sa triumfe DREPTATEA in lumea asta daca MARTYN BIRCHALL, sotul ANEI care are mere, pere si pepeni este pe lista neagra a marelui pedofil american JEFFERY EPSTEIN , ``sinucis`` in puscarie ca sa nu mai apuce sa dovedeasca nimic in fata justitiei americane ????? ASTA ESTE LISTA NEAGRA, SCRIE IN ENGLEZA CA, DACA SUNTETI VICTIMELE LUI sau a prietenilor lui ---- in ziua de azi cred ca ALEXANDRA si LUIZA sunt in AMERICA transferate odata cu americanii din DEVESELU ----- PUTETI SUNA AICI https://chicomoscillations.neocities.org/blog_post_5_jeffrey_epstein_little_black_book.html

# obiectivul date 5 September 2019 16:19 0

Obiectivo din vaslui, vezi ca si pe tine vor sa te exporte in america, au pregatit americanii o racheta la deveselu ca sa ajungi mai repede, trimite numarul de telefon sa-ti dau detalii.

# obiectiva din IRan date 5 September 2019 17:34 0

:lol: @obiectivul :D :-) sunt absolutamente convinsa ca vor astia sa ma exporte cu celeritate....dar ce te faci daca am si cetatenie iraniana ??? IRANUL nu isi lasa cetatenii exportati ...mai ales in MARELE SATAN :P :P oricum, TRUMP mai viziteaza un afganistan, un irak...si nu va scapa cum a scapat Obama cand i-a trecut glontele pe la urechi in Irak, :P doar pentru ca PUTEAU dar NU AU VRUT sa il trimita pe lumea cealalta....da-mi AICI de stire cand se pregatesc :)... ce atata telefoane ascultate de STS si SRI ??? CIA, MOSSAD---- sa stiti ca voi toti pamantenii care aveti whatsapp sunteti urmariti de MOssad......

# obiectivul date 5 September 2019 23:33 0

Grea viata sa fii moldoveanca si fara butoi de varza inainte de Craciun. Si colac peste pupaza (zicala iraniana) sa te mai urmareasca si serviciile (ecarisajul, salubritatea, etc) :eek:. Daca zici ca si pe Whatsapp esti urmarita nu mai ai decat o scapare ; ia avionul de teheran si ramai acolo :lol:

# obiectiva din IRan date 5 September 2019 10:47 +1

sub sigla fake a luptei anticoruptie, se desfasoara cea mai mare campanie de distrugere a COPIILOR.......lumii.......https://www.cotidianul.ro/o-sinucidere-suspecta-si-o-increngatura-uriasa/

# Sorin Soare date 5 September 2019 13:51 +2

Nu trebuie trimis la Sibiu, ci LA PUȘCĂRIE!

# #JOSMUIANIS date 5 September 2019 17:55 +1

Demisia nesimtitule ! :-|

# #MIHAI, date 5 September 2019 18:52 +1

NU VREAU SÃ VÃ ,,SUPÃRATI PE MINE,,,,DAR.,NEAMTU VA MAI FI ÎNCÃ 5 ANI PE CAPUL NOSTRU..,,,DEJA ÎI STABILIT,VOTURILE SINT,FRAUDATE,FRATILOR,VOI MAI AVETI ÎNCREDERE ÎN,,,STS,,,,?SECURISTI? EU NU?

# Iolanda date 5 September 2019 18:57 +2

Tatae Titi Berlogea la varsta dvs. va sta mai bine ca pasnic PENSIONAR de stat. Mai lasati-ne si pe noi incepatorii pe Facebook. (cu scuze).

# YES date 6 September 2019 00:40 +2

Titi Berlogea cate STELE AI PE EPOLETI !..

# TITULESCU date 8 September 2019 02:35 0

Biroul Electoral Central e format din judecatori SI ASTA ESTE DOVADA SUPREMĂ DE COLABORARE ÎNTRE JUSTIȚIE SI POLITICĂ... restul sunt povești...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii