GRAD LUAT CU FORTA – Laura Kovesi si-a luat gradul profesional de Parchet General. Judecatoarea CAB Ecaterina Toma a anulat Hotararea CSM prin care i s-a respins fostei sefe DNA cererea de dobandire a gradului de PICCJ. Procurorii din CSM i-au refuzat acordarea gradului pe motiv ca promovarea se realizeaza exclusiv prin parcurgerea procedurilor legale de concurs: "Legea face distinctie intre notiunile de promovare si numire... Nu exista nicio dispozitie legala expresa derogatorie" (Minuta)

Scris de: Elena DUMITRACHE

10.04.2019 13:22
Vizualizari: 7959

Judecatoarea Ecaterina Raluca Toma de la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal de la Curtea de Apel Bucuresti a dat cu mana larga gradul profesional de Parchet de Inalta Curte atat de mult ravnit de procuroarea Laura Codruta Kovesi. Hotararea judecatoarei Toma de la CAB a fost luata marti, 9 aprilie 2019. Solutia dispusa de judecatoarea Ecaterina Raluca Toma de la Curtea de Apel Bucuresti nu este insa definitiva, si vine dupa ce Laura Kovesi a solicitat in instanta anularea Hotararii Sectiei pentru procurori nr. 673 din 6 noiembrie 2018 prin care membri CSM i-au refuzat fostei sefe DNA recunoasterea gradului corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitei. Unul dintre motivele pentru care s-a refuzat recunoasterea gradului profesional de catre procurorii din CSM a fost acela ca Laura Kovesi nu a sustinut un concurs de promovare in acest sens, pana in prezent fosta sefa a DNA detinand doar gradul de parchet de tribunal.


Practic, prin solutia adoptata marti 9 aprilie 2019, judecatoarea Toma de la Curtea de Apel Bucuresti a dispus anularea Hotararii nr. 673 din 6 noiembrie 2018 a Sectiei de procurori din CSM, obligand Consiliul Superior al Magistraturii sa ii recunoasca gradul profesional corespunzator PICCJ.

Solutia, astfel cum am precizat, nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Conform procedurii, recursul urmeaza sa fie judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Publicam in continuare minuta pronuntata in dosarul nr. 8930/2/2018:

Admite cererea. Anuleaza hotararea 673 din 06.11.2018 a Consiliului Superior a Magistraturii Sectia pentru Procurori. Obliga paratul sa emita hotararea prin care sa recunoasca reclamantei gradul profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VIII a Contencios Administrativ si Fiscal. Pronuntata în sedinta publica, azi, 09.04.2019”.

Astfel cum ne amintim, Laura Kovesi a actionat in judecata CSM pentru anularea Hotararii CSM nr. 673 din 6 noiembrie 2018 la finalul anului trecut, in 27 decembrie 2018.

Conform Hotararii CSM nr. 673/2018, pe care Lumea Justitiei a prezentat-o la inceputul anului 2019, Sectia pentru procurori i-a respins, in unanimitate, Laurei Kovesi cererea de acordare a gradului profesional corespunzator PICCJ motivand ca a nu este de ajuns pentru Kovesi ca a ocupat functii de conducere in PICCJ si DNA pentru a primi fara concurs grad profesional corespunzator Parchetului General. In acest sens, Sectia pentru procurori a CSM i-a reamintit fostei sefe DNA ca nu exista nicio prevedere legala prin care cei care au detinut functii de conducere in PICCJ sa fie exceptati de la sustinerea concursului pentru promovarea in grad profesional.

Publicam in continuare un fragment din Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM nr. 673/2018:

“De la data incetarii mandatului functiei de conducere, procurorii prevazuti la alin. 1 (procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestuia-n.r) isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul PICCJ, DNA ori DIICOT. (...)

Promovarea in functii de executie si obtinerea unui grad profesional superior cu un caracter permanent reprezinta un drept castigat cu caracter definitiv in evolutia carierei profesionale a unui magistrat, spre deosebire de numirea intr-o functie de conducere, care este temporara. Numirea procurorilor in functii de conducere in cadrul PICCJ/DNA nu trebuie confundata cu o promovare a acestora la unitatile de parchet respective, intrucat legea face distinctie intre notiunile de promovare si numire, pentru fiecare in parte fiind prevazute proceduri distincte. De asemenea, nu exista nicio dispozitie legala expresa derogatorie de la procedura de promovare in functii de executie pentru cei care au functii de conducere in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(...)

Aceasta practica anterioara a fost reconsiderata de Plen si de instanta de contencios, retinandu-se ca promovarea in grad profesional a judecatorilor si procurorilor trebuie sa se realizeze exclusiv prin parcurgerea procedurilor legale de concurs”.

*Cititi aici integral Hotararea Sectiei pentru procurori a CSM

Comentarii

# Sotul meu date 10 April 2019 14:00 +19

Eu judecator de curte de apel am dat această hotărâre încălcând practica înaltei curți pt ca asa m-a sfătuit acasa soțul meu procuror prieten cu reclamanta. Totul e foarte simplu

# Iar Marioneta Ecaterina Toma și-a motivat decizia? date 11 April 2019 02:44 +3

Da, dar cum și-a depus Kovesi candidatura la sclavu Soros numit Antonio Tajani dacă ea capătă gradul de procuror PG abea acum? A mințit la depunerea dosarului. A fi procurir de gradul PG era una din condițiile de înscriere la coincursul de Procurir șef european. Iar Marioneta aia, Ecaterina Toma și-a motivat decizia? Finanțăm o justiție nătîngă și infectată de Statu paralel- celulele se ajută unele pe altele distrugînd încet statul de drept. 8)

# Bb date 10 April 2019 14:19 +7

Oare noi de ce ne mai chinuim copiii sa invete,sa dea examene?...uite ca se poate si altfel....devii o... cu șoricul gros,dar cu tovarășii la fabrica de "penali" si te-ai scos...te roaga chiar,in genunchi,intreaga Europa sa vii sa conduci parchete,ca ei duc lipsa de "profesionisti" ....

# Care dintre variantele este mai credibila ? date 10 April 2019 14:25 +3

1.Decizia corecta apartine Procurorilor de la CSM? In acest caz putem afirma meritocratia este singura modalitate prin care - dupa un concurs serios - un procuror poate accede la PICCJ ? 1.a. Intotdeauna pot exista si exceptii de la "regula de la pct 1"... "catindati speciali, concursuri rasuflate, decizii influentate"? 2. Decizia corecta apartine Judecatoarei de la CAB ? Situatia pare a fi un pic hilara daca ne gandim ca un procuror care nu a avut grad profesional de Parchet General a detinut functii inalte in fruntea armadei de procurori - intre care si unii cu grad de parchet General  - fara a fi contestat de acestia sau de catre procurorii de la CSM la momentul respectiv !? Daca procurorii de la CSM sau cei cu grad profesional de PG  nu au atacat in justitie atat numirea cat si procedura de numire... rezulta astfel logic ca au acceptat autoritatea unei persoane care nu avea pregatirea necesara !? 2.a. Incertitudinea ramane pana la solutia definitiva, dar... va fi atacata?  :-*

# gab date 11 April 2019 00:48 +2

Nu va fi . Procurorii din CSM s-au spalat pe maini , ca Pilat din Pont .Ei sunt singurii care in afara de Kovesi au calitate procesuala . Prin nonactiune ca si colegii din DNA in cazul lui Orban L , totul se va termina in faza actuala .

# Luca date 10 April 2019 14:42 +9

Halal stat de drept! Este mizerabil si miselesc. Sa ai grad profesional fara concurs, adica fara respectarea legii. Ce fel de judecator este cel care a pronuntat o astfel de hotarare in favoarea lui Kovesi si care este si impotriva constitutiei? Face parte din sistem, probabil. Cum ramane cu principiul potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege si un altul ca toti suntem egali in fata legii. Si atunci, Kovesi este mai egala decat egalii? Zau, vorba poetului ,,ma apuca o greata iremediabila". In tara asta unii judecatori nu mai au constiinta, bun simt, frica, raspundere profesionala? Ei sunt platiti din banii nostri si nu le pasa fara nici o rusine ca hotararile lor sunt acte de nedreptate si nu acte de justitie. Mie mi-ar fi rusine cu o asemenea hotarare. Ca totul sa fie complet mai ramane ca sectia de judecatori sa nu promoveze caldea de atac sau sa faca vreo miscare in favoarea acestui personaj .....ma abtin sa dau un calificativ. Cred ca pot sa spun aici termenul sinistru.

# Ghita Bizonu' date 14 April 2019 10:05 0

Un judecator independent fata de lege, cutume , bun simt.

# Valter Cojman date 10 April 2019 15:26 +5

CA Bucuresti s-a ... pe Constitutia si Legile Romaniei... Asa ca nu mai trebuie sa mire pe cineva ca, increderea romanilor in "justitia" (cu ghilimelele de rigoare) de ... din Romania, are un procent cu o singura cifra...

# imun/teanu date 10 April 2019 15:35 +3

Chiar credeti ca de capul ei judecatoarea Raluca T? Capul lui Tarcea nu o fi, nu? Cu vorba mieroasa nedisimulat prefacuta in spatele fetei de pruna uscata, femeia asta e foarte periculoasa, in pofida unor esecuri majore care-o pareau debarcata /in spate cu batalionul ocult. Ce paradox (pe langa cate) a reusit acum din prea Inaltul ei Cih.Cih.J ! Sa elimine, prin ce eludari?!, unei ANUME titularizari doua examene profesionale. Desi dispuse legal. De fapt s-a cam convins si lumea ca multe justitii sunt ca "sa fie cum (cui!) trebuie". Si si pe fata, de obicei fiind pe la spate. Poate cineva sa zica ceva?! Cand noi oamenii nu, nici cei care pot tot nu, doar ca nu vor. Barem sa fie cinstit pana la capat! Ca Lulutza e deasupra nu doar "spaimei lui Nutzi" ci si Constitutiei. Nu poate o dna. Tarcea numai sa vrea?, mai trebuie si la CCR sau si referendum? Lulutza fiind deja "postulat", asa adevar ce nu mai trebuie demonstat. Spunea Euclid ca postulatul nici in postul Pastelui nu posteste.

# TITULESCU date 10 April 2019 15:57 +3

Singura sansa a ROMANIEI de a deveni o tara si nu un lagar de exterminare cum este acum este metoda,, ERDOGAN''.,, O JUSTITIE DISTRUSA DISTRUGE '' ,asa a zis parca Socrate

# Retardanis date 10 April 2019 15:58 +3

Adica, cum? Nu iti dai examenele si iti da judecatorul hartie ca ai promovat. Asta este o mare problema in Romania, nu numai in justitie, ci si in sanatate, politie, invatamant, administratie. Exista tot felul de scurtaturi prin care unii promoveaza mai repede dacat altii, cica au merite. Exista canale si relatii prin care unii pot promova mai repede decat altii, o mostenite de la vechea securitate. Sunt foarte curios ce va scrie in motivarea unei astfel de hotarari.

# X-link date 10 April 2019 16:06 +5

E beton ! E ca si cum un maior care ocupa o functie de colonel pt o perioada limitata de timp capata automat gradul de colonel.

# SPARTAKUS date 10 April 2019 16:28 +7

Nu trebuie sa fim mirati de gradul profesional tintit de Kovesi.Avem factor de comparatie,ex.Elena Ceausescu in 1967,a devenit doctor in chimie,cu teza „Polimerizarea sterospecifica a izoprenului„redactata de alti savanti,desi cunostintele ei se limitau la notiuni elementare,Asadar,doctor a fost E.C.doctor este si Kovesi,iar conditiile in care cele amintite si-au obtinut diplomele,sunt extrem de apropiate!!!!!!!

# MIYILEANU date 10 April 2019 16:53 +4

Dupa cate oserv craiasa judecatoare ecaterina raluca toma nu cunoaste proverbul aii carte ai parte.O intreb pcraiasa cum a ajuns lC A B , prin concurs sau prin numire/promovare.CEEACE SE INTAMPLA IN JUSTITIE DEPASESTE ORICE LIMITA. PINA CAN JUSTITA VA FI DE RAISUL LUMII.SOLUTIA CRAIESEI ESTE UN DISPRET LA ADRESSA DREPTULUI.

# un mizantrop date 10 April 2019 17:12 +3

Hai sa nu ne mai miram! Judecatorii sunt la fel de vinovati ca procurorii, ba chiar mai vinovati, ca ei au ciocanelul. Ati uitat poalele-n capul justitiei, cand si-au dat unii altora drepturi restante pe legi care nu suportau retroactivitate?! Ati uitat discutabilele decizii CCR si ICCJ prin care au legitimat japca basista si au impartit societatea in prosti platitori de taxe de protectie si magistrati intangibili?! Acum, daca ar functiona justitia, fie si la un coltisor, ar trebui demarata o contestatie in anulare, pentru sentinta in dispretul legii si judecarea oportunistei de catre sectia specializata...aici chiar e caz de gherla cu foloase necuvenite, cu trafic de influenta, cu santaje si alte mizerii ce urmeaza a fi devoalate...Pe de alta parte, Kodrutza nu trebuie oprita din urcusul ei avantat, cu cat cade de mai sus, cu atat mai rasunator, mai ales la fizicul ei meserias!

# un mizantrop date 10 April 2019 17:17 +4

E super oportunitate - procesul justitiei reale de cand isi trec cheile slugile statului paralel, nici n-ai nevoie de mari documentari, ii zici simplu Kovesi, de la scaparea de control judiciar prin bruscarea unui proces echitabil si escamotarea adevarului probator, pana la obtinerea unor trepte profesionale cu ajutorul violarii legii de catre un judecator ...

# Plagiatoare !!! date 10 April 2019 17:19 +6

Chiar nu poate fi inchisa asta si Coldea ? :eek:

# UN_OM date 10 April 2019 18:00 +3

Hotararea nu este definitiva, daca va deveni definitiva inseamna ca, in interiorul breslei, functioneaza varianta adaptata a legii lui O(h))m, demonstrata deja prin solutia data in cazul Kovesi vs . SIIJ !

# Homoroceanu Adrian Camil date 10 April 2019 18:32 +1

Plasarea privilegiata intr o anumita functie sinecurista a unor persoane fara experienta necesara in specialitatea juridica (prostocratia neocomunist nomenclaturista)in schimbul executarii obediente a ordinelor ilegale,nu da automat si privilegiul obtinerii gradului profesional corespunzator functiei ocupate in cadrul PICCJ si DNA,pt.aceasta fiind necesara pregatirea profesionala continua in vederea sustinerii ritmicea unor examene de etapa.Decizia CABprin care s a anulat hotararea CSM si prin care L.C.Kovesi a primit in mod ilegal gradul profesional de PICCJ,pagubeste bugetul la care contribuie majoritatea contribuabililor.sarind peste sustinerea a doua examene evitate de L.C.Kovesi ce nu s a autoevaluat ca fiind suficient de pregatita profesional.Pt.ca mafia administrativ- judiciara s a opus numirii mele in functia de dir propusa in mai 97 s au comis falsuri in cartea de munca pt a se pretinde ca eram debutanti desi experi.juridica aveam din 29.08.96 .

# Pintea date 10 April 2019 19:06 +5

Pai, n-a spus ea la UE ca are grad, ca procedura e in curs de desfasurare? Ea stia! I se antepronuntasera unii! Cum stia Coldea ca Voiculescu va primi 10 ani, anterior judecatii!Cu astia nu e de gluma, dar vad ca PSD doarme! Judecatoarea Toma Elena Alina (fosta Oprea) a fost la judecatoria sector 6 si apoi țop un grad la Curtea de Apel. Astia isi dau grade intre ei!

# Pintea date 10 April 2019 19:12 +1

Judecatoarea Toma a candidat si la Tribunalul UE dar a fost rejectata de Tudorel Toader!

# sofer date 10 April 2019 19:15 +4

Tanti judecatoare, am fost prins de politie conducind fara a avea permis de conducere. Am recunoscut ca fac asta de 12 ani, dar mi-au dat totusi amenda. Te rog pe matale sa-i obligi sa-mi anuleze amenda si sa-mi dea carnet de conducere , sti matale cum sa faci ca ai mai facut si pentru Codruta o chestie d-asta. Cu toata dragostea pentru asemenea judecatoare.

# Vreau permis de condcere fara examen date 10 April 2019 19:51 +4

Tanti judecatoare, Nu am permis de conducere, desi condduc de 12 ani. M-a prins politia si m-a trimis in judecata. A zis ca daca vreau permis de conducere sa dau examen. Te rog pe matale sa-mi dai o hotarire cum ai dat si verisoarei Codruta si sa-i obligi sa-mi dea permis de conducere fara examen, pentru ca eu conduc de 12 ani si nu mai am nicio sanctiune pina acum . Sunt si doctor. Am scris teza copiind fara greseala textul, ce naiba. Cu toata dregoste pentru asemenea judecatori. Al matale client dulce. D. Orinta

# OCAUA MICA SI OCAUA MARE, FOARTE MARE date 11 April 2019 00:51 0

CE PROPTELE ARE ACEASTA INDIVIDA DE PROCUROR COMUNIST ! MAI POTI CREDE ÎN JUSTITIA ROMÂNA ?

# livia date 11 April 2019 07:47 +3

Gradele astea se dau pe ochi de cucuvea, sau in conformitate cu legea? Ce merita astia care cica au studii de drept si totusi incalca legea? Chiar nu exista ac de cojocul lor?

# escu date 11 April 2019 10:23 +1

Iată cum unii judecători se compromit profesional. Doamna judecător nu a auzit că orice grad profesional se obține prin concurs? Dânsa a fost cumva numită printr-o hotărâre judecătorească? Dacă așa judecă nu ar trebui, Doamne ferește, să vă doriți să ajungeți la judecata ei.

# BELGIANCA date 11 April 2019 11:10 +2

RUSINE MARE RUSINE . CUM SE POATE ASA CEVA DECI CSM SPUNE CA MINUNATA CUCUVEA TREBUIE SA SUSTINA UN EXAMEN SAU CHIAR MAI MULTE. DAR CUM ACEASTA SUSTINUTA CUCUVEA A FOST OBISNUITA SA NU SUSTINA NICI UN EXAMEN PT CA NU ESTE CAPABILA DE NIMIC ESTE UN MARE ZERO IN LEGISLATIE. DAR EI I SE CUVINE TOTUL FARA CUNOASTERE DE CARTE . NU ITELEG CARE A FOST CRITERIU LA CAB PT A I SE ACORDA ACEST GRAD. CHIAR NU EXZISTA NIMENI CARE POATE CONTESTA TOTUL. SAVALIUC VOI NU PUTETI IMPEDICA ACESTE ERORI. FACUTE DE ASA ZISI APARATORI AI LEGI? VAD LA FEL NU CA NU SA FACUT NICI O CONTESTATIE CIND CEI DIN CSM AU ANULAT PUNEREA SUB URMARIREA PENALA A CUCUVELEI SI STA LINISTITA PE HOTOLIU SI POSTUL DE LA PG CU UN SALARIU FFFFFFMARE MASINA SI PAZA LA FUNDL PRINTESEI CHIAR EU SINT SOCATA DE TOATE ACESTEA DE CE MINISTRU DE INTERNE NU ARE NIMIC DE SPUS. POATE AR FI BINE SA INTREBATI. DECE SINT CHELTUITI BANI CONTRIBUABILOR?

# Alo Tudorel ? date 11 April 2019 18:52 0

Atiu dat deja legile justitiei sau va ******tzi pe voi doar ? :eek: Pai iesim dracului la pensie cu toii pana dati voi 3 legi !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii