28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GREFIERII DENUNTA DIVERSIUNEA LUI CORBU – Sindicatul National al Grefei Judiciare reactioneaza dupa ce sefa ICCJ Corina Corbu a dat vina pe grefieri si pe magistratii-asistenti pentru intarzierile in motivarea a 4.000 de hotarari judecatoresti: „Ar trebui sa stie ca, prin lege, hotararile sunt apanajul judecatorilor, nu al grefierilor. Eludarea acestui act elementar, mai ales din calitatea functiei pe care o detine, o face partasa la creionarea unei realitati deformate a sistemului judiciar”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 March 2021 14:22
Vizualizari: 9836

Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu (foto), dovedeste o crasa aroganta fata de intreaga categorie profesionala a grefierilor, cand arunca vina pe acestia pentru nemotivarea hotararilor judecatoresti.



Amintim ca, intr-un raspuns adresat la o solicitare formulata de Lumea Justitiei, ICCJ a sustinut ca grefierii si magistratii-asistenti ai instantei sunt responsabili pentru cele 4.000 de hotarari neredactate in termenul legal in cursul anului 2020 (click aici pentru a citi).

In acest context, luni, 22 martie 2021 (la o zi dupa articolul Luju.ro), Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial a reactionat vehement fata de pozitia instantei supreme, aratand ca sefa Inaltei Curti, Corina Corbu, nu cunoaste legea care ii obliga pe judecatori, nu pe grefieri, sa motiveze hotararile.


Chiar daca SNGJ nu precizeaza textul legal relevant, este vorba despre art. 426 alin. 1 din Codul de procedura civila:


Hotararea se redacteaza de judecatorul care a solutionat procesul. Cand in compunerea completului de judecata intra si asistenti judiciari sau magistrati-asistenti, presedintele il va putea desemna pe unul dintre acestia sa redacteze hotararea”.


Vechea lege ii proteja mai bine pe magistratii-asistenti


Mentionam ca forma actuala a alineatului de mai sus a intrat in vigoare la 21 decembrie 2018, odata cu Legea nr. 310/2018, trecuta prin Parlament de catre coalitia PSD-ALDE.

Inainte de 21 decembrie 2018, textul art. 426 alin. 1 CPC nu ii mentiona pe magistratii-asistenti ca putand fi responsabili de motivarea hotararilor judecatoresti:

Hotararea se redacteaza de judecatorul care a solutionat procesul. Cand in compunerea completului de judecata intra si asistenti judiciari, presedintele il va putea desemna pe unul dintre acestia sa redacteze hotararea”.


Legea nu i-a impovarat niciodata pe grefieri


De altfel, niciodata din 15 februarie 2013 pana in prezent (adica de la intrarea in vigoare), Codul de procedura civila nu a stabilit ca sarcina pentru grefieri motivarea hotararilor judecatoresti, articolul 426 de mai sus (a carui numerotare a variat de-a lungul timpului) vorbind in principal despre responsabilitatea judecatorilor in acest sens.


Fantoma lui taica Lazar bantuie memoria colectiva


Inainte sa va prezentam comunicatul in care SNGJ Dicasterial ii bate obrazul Corinei Corbu, remarcam faptul ca grefierii introduc o mentiune la un episod revoltator petrecut in ultimii ani, ca exemplu de blamare aberanta a breslei. Ne referim la felul in care fostul Procuror General Augustin Lazar a dat vina pe grefiera pentru ca din dosarul profesional al lui taica Lazar, inaintat presedintelui Klaus Iohannis pentru numirea lui la sefia PICCJ, disparusera cele doua ordonante de clasare emise de catre Lazarica pe numele lui Werner pe cand cel dintai conducea Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia (click aici pentru a citi).


Redam intregul comunicat al SNGJ Dicasterial:


Corb(u) la corb(i) nu scoate ochii!

Romania zilelor noastre ne prezinta tot mai des inechitatile unui sistem putred, in care cei cu putere de decizie isi mascheaza incompetenta, prin aruncarea vinei pentru esecul creat asupra unor bieti lucratori, executantii de serviciu.

Credeam ca episodul ”eroare de grefa” a fost unul izolat, desi a fost invocata de procurorul cu cel mai mare grad din cadrul unitatilor de parchet... (n.r. aluzie la episodul legat de Augustin Lazar)

Ca sa fim mai expliciti, grefierii au fost gasiti printre principalii vinovati de intarzierea redactarii celor 4000 de cauze de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre insasi presedinta instantei supreme, judecator Corina Corbu.

In opinia domniei sale, grefierii au intarziat actul de justitie prin nemotivarea la timp a hotararilor judecatoresti.

Asemenea acuzatie nu poate sa trezeasca decat stupoare in randul justitiabililor, deoarece sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar trebui sa stie ca, prin lege, hotararile sunt apanajul judecatorilor, nu al grefierilor. Eludarea acestui act elementar, mai ales din calitatea functiei pe care o detine, o face partasa la creionarea unei realitati deformate a sistemului judiciar, perceptie care a transformat personalul din instante intr-un inamic al poporului.

Grefierii sunt gasiti tapi ispasitori, desi acelasi conducator de institutie publica, nemultumit de bugetul alocat, acuza public faptul ca „grefierii sunt nevoiti sa care dosare de la subsol cu bratele, pentru ca nu exista un lift” si am adauga noi ”cocosati de orele suplimentare efectuate, fara posibilitatea de a fi recuperate vreodata avand in vedere lipsa acuta de personal”.

Acelasi conducator de institutie publica, mai afirma ca ”Grefierii nostri cara zilnic dosare de la doua subsoluri. Oamenii nu sunt platiti pentru a cara dosare, oamenii ar trebui sa desfasoare alte activitati. Este jenant”.

De fapt, prin ”ar trebui sa desfasoare alte activitati”, domnia sa a vrut sa spuna sa redacteze hotararile judecatoresti restante.

Practic, cele 4.000 de dosare ar putea fi susceptibile de revizuiri urmate de casari cu trimitere spre judecare, doar pentru simplul fapt ca un grefier a fost „obligat” sa expuna in considerentele hotararii ceea ce a avut in vedere judecatorul cand a pronuntat solutia.

Atat doctrina interna, cat si cea internationala a sanctionat orice hotarare judecatoreasca nemotivata de judecatorul care a pronuntat-o, insa in realitatea recunoscuta de doamna judecator Corbu, contributia grefierilor la redactarea hotararilor judecatoresti este mult mai mare decat este reglementata de prevederile legale.

Chiar daca in anul 2015, Consiliul Superior al Magistraturii a „ordonat” mascat grefierilor sa redacteze hotarari judecatoresti, sub prevederile regulamentare de ”tehnoredactare dupa model” si/sau ”redacteaza proiecte de hotarari”, dosarele deduse judecatii Inaltei Curti nu sunt repetitive, asa cum ar fi, spre exemplu, dosarele care au ca obiect „inlocuirile de amenda cu munca in folosul comunitatii”, de competenta judecatoriilor.

Desi organizatiile sindicale si profesionale au solicitat, in numeroase randuri, Consiliului sa clarifice termenii de ”tehnoredactare dupa model” si ”redacteaza proiecte de hotarari” se refuza cu incapatanare acest lucru. Oare de ce?

Categoria profesionala a grefierilor sustine scoaterea la lumina a muncii desfasurate cu adevarat in instantele de judecata, prin adoptarea unui nou statut al profesiei, care intarzie sa fie trimis in procedura de legiferare de catre actualul ministru al justitiei, ceea ce ne face sa credem ca exista complicitate intre factorii decidenti din justitie.

Asumarea responsabilitatii este cea mai valoroasa calitate pe care un bun manager o poate avea, insa, din pacate, in cazul de fata nu se intampla. Mai mult, constatam ca actul managerial exercitat de presedinta instantei supreme este unul discretionar, directionat doar catre o parte a resursei umane pe care o are in subordine, pe care o poate controla si pe care o foloseste in functie de interes.

Urmarind cariera manageriala a sefei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, observam cu usurinta ca doamna presedinta a ICCJ isi aroga meritele doar pentru rezultatele pozitive ale muncii intregului personal, fiind obisnuita sa atribuie esecul celor care nu se pot apara.

Comentarii

# Free date 22 March 2021 14:47 +6

Toată lumea știe că grefierii motiveaza majoritatea sentințelor. Asta e justiția făcuta cu fundul

# maxtor date 22 March 2021 15:12 0

mai acum 1 an trecut greva grefierilor a initiat greva magistratilor,legitima dar nelegala.ce-ar fi ca data viitoare magistratii sa-i ceara garanatului,mai intai,sa suspende "de drept" activitatile procedurale?da,prezidentului republicii!(reamintim,judecatorul investit e responsabil si de "femeia de servici" si de teroristii de la intrare,de arhivari si de grefierii de prin orificii,va spunem noi din ce litera de lege reiese).

# Edelweiss - Ivory Tower Herald date 22 March 2021 15:54 +16

Mey, de fapt n-au ce să se supere greführerii. Mocofana de Corinne Rabe a scăpat porumbelul pe sfincterul guriței, unul care exprimă incontestabil starea de fapt din instanțe: HOTĂRÂRILE SUNT ALCĂTUITE ȘI REDACTATE DE GREFIERI. Juzii, ca niște putori hedoniste, pronunță doar ceea ce apar în ECRIS la „soluție”, după care pun palma-n cur cu voioșie proletară și o taie-n târg la Milano și Paris la șoping sau în Dubai și Hawaii la scuba-daiving pe lângă mâțele de mare. Sărmanii greführeri ce să facă și ei în așa stare de nesimțire? Cată și ei prin memoria PC-ului unde au tot felul de calupuri de texte prefabricate (unele dintre ele lăsate chiar cu articolele din C.p și C.p.p. vechi), le inserează cu salutara comandă „CTRL+C - CTRL+V, le adaptează oleacă să nu apară ca aruncate cu țăpoiul, scriu pe aclo numele părților, martorilor sau obiectul dosarului, cârpesc la urmă o semnătură falsă în numele judelui ulițarnic și-i dau drumul hârtiei spre comunicare. ASTA E REALITATEA INSTANȚELOR!

# Gyuse Bogdan date 22 March 2021 16:31 0

Dar cand motiveaza grefierul, vine si procurorul ca sa-i spuna ce sa retina din rechizitoriu sau, ii lasa judecatorul grefierului recomandarea primita de la procuror??? Independenta si impartialitatea judecatorului :D :D :D , iar asemenea escroci se viseaza inamovibili :cry: :o :zzz :-* :D

# Esplicație date 22 March 2021 16:34 0

Esplicația pentru această ierarhizare de tip „veteran” - „biban” ține d eun fenomen bizar al magistraturii: MARE PARTE DIN JUZI SUNT FOȘTI GREFIERI (e.g. pițipoanca aia de pe la Neamț de-și îmbâcsește Feisbuca cu picturi mustind a feromoni de Milfă aflată în „midlife crisis”) :-? Adicătelea trecând de la statutul de scrib cu tastatură la cel de microDumnezeu refurbished, zice-se că au ajuns „ciclul II” (cum era odată în RoArmy). Ș-atunci, dacă tot sunt ciclul II, îi pun la cazne pe pifanii greführeri de cilul I: îi pun să redacteze motivările, să măsoare perimetrul sălii de judecată cu bățul de chibrit, să golească chiuveta cu baveta robei sau să facă „poligonul auto” pe sub băncuțe, conducând căruciorul plin cu dosare aflate în pronunțare! :lol: :lol: :lol:

# Narcis date 22 March 2021 18:01 +1

O parte dintre magistratii asistenti sunt/au fost acoperitii sistemului, in special cei de la sectia penala. Fiind in aceeasi camera deliberativa cu judecatorii, ei stiau ce se discuta, care este opinia fiecarui judecator la pronuntarea unei solutii, astfel ca ii puteau ”turna” foarte usor. In ultimii ani au fost foarte ocupati cu proteste impotriva modificarii legilor justitiei. Au salarii nete de cca 12.000 lei/luna sau mai mult. Sunt o categorie profesionala cam inutila.

# Gica contra sistemului date 22 March 2021 18:28 +1

Asa este, justiția este făcută cu fundul, dar asta convine juzilor. Practicaua hotărârii se scrie dupa notele de ședință ale grefierului iar motivarea și dispozitivul ar trebui redactate de judecător. Dar cum d-le magistrat nu prea știu sa folosească un computer și au și grija unghiilor, sa nu se rupă în taste, rămâne ca grefierul, cu funcțiile copy și paste, sa termine de redactat hotărârea. Asa ca dacă s-ar putea proba acest adevăr, aproape toate hotărârile ar fi nule absolut! Cam asta ar rezulta din ce susține d-na Corbu, care a deschis pliscul și i-a căzut cașcavalul care ar trebui "papat" (în sensul de valorificat) de avocati. Asa ca grefierilor li se cuvine o parte din leafa magistraților. Pe bune!

# . date 22 March 2021 20:18 +1

De muuult timp nici nu se mai folosesc ,,modele,, . Poate doar cei mai nou intrati in sistem mai folosesc,,modele,,. Cat despre salarii ? In asa-zisa familie ocupationala justitie, grefierii cu vechime au salariile taiate de la aparitia Legii 153/2018. Culmea idioteniei este ca salariile unui grefier cu 22 de ani vechime, cu studii si grad maxim de la o curte de apel, este DIFERIT total de salariul aceluiasi grefier, cu aceleasi conditii de la o alta curte. Iar, dumnezeii, cand facem actiuni pentru egalizare salarii, desi ei au salariile corect stabilite, respinf actiunile celor ce indraznesc sa ceara macar salariul de incadrare al colegilor salarizati mai bine. Nici nu au auzit de Deciziz 36/2018 aICCJ, dar munca, cat cuprinde, motivari la greu...

# maxtor date 22 March 2021 20:47 0

@Edelweiss-sunt complectament shockat,nu pot sa cred....nu mai bine se redacteaza concluzii astfel incat sa para ca fiind mai mult o hotarare de sine statatoare?! te arde cu amenda daca concluziile scrise sunt chiar hotararea care mai trebuie...adoptata?!

# maxtor date 22 March 2021 23:21 0

poate ca precedentul comentariu trebuia cenzurat....la disperare borcea a dat si bani,si-a si phootut judecatoarea si i-a facut si 1 copil.....atat l-a dus capu.

# Edelweiss - Ivory Tower Judicial Illiterate date 23 March 2021 13:17 +1

Maxtore, hai să te shokez mai cu spor, poate rămâi naibii așa și-ți tace fleanca pe acest site: fii antenă, Io* - fost condamnat – aveam ocazia să redactez motivări la dosare simpluțe. Nu spui unde, nu spui sediul materiei, nu spui cine, că este o persoană realmente admirabilă, care nu merită să-i faci nici un fel de mizerii. Dar reține ideea de bază: PUTEAM MOTIVA HOTĂRÂRI, nefiind în sistem, chiar și cu un trecut infracțional. Am refuzat propunerea din 2+1 motive: prima dată am argumentat că e motiv de nulitate dacă se află, e motiv de șantaj din partea caporalilor cu obiale împuțite din Pădurea Băneasa. Iar în ceea ce mă privește, am avut ONOAREA unui fost condamnat de a refuza în a efectua o activitate neconformă statutului meu social, deși sunt sigur că-mi ieșeau niște motivări excepționale, atât în formă cât și în conținut. Pentru comparație cam ce-mi iese din tastatură, iacătă ce cerere de recuzare am scornit prin sept. 2016: art. 64, lt. f – „judele este cam nătâng”. :eek:

# link cerere de recuzare... inedită date 23 March 2021 13:18 +1

https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2019/02/o-alta-inedita-cerere-de-recuzare.html

# maxtor date 23 March 2021 15:05 0

domne,am fost impins la neghiobie de catre https://www.luju.ro/avem-solutia-noi-voi-judecatorii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva