20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GREFIERII NU DAU INAPOI – Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial anunta continuarea protestelor: “Masurile de austeritate impuse de Guvernul Citu reprezinta ultima solutie la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Cresterea deficitului bugetar este un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie”. Vedeti care sunt revendicarile grefierilor

Scris de: V.B. | pdf | print

12 January 2021 17:15
Vizualizari: 7134

Tot mai multe categorii profesionale sunt exasperate de felul in care guvernul PNL-USR-UDMR condus de Florin Citu intelege sa lase romanii prada saraciei.



De data aceasta, cei care au anuntat deja proteste masive inca din ultimele zile ale anului trecut sunt grefierii, revoltati de inechitatile salariale din sistemul public (click aici pentru a citi). Marti, 12 ianuarie 2021, Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial – condus de prim-grefierul Tribunalului Timis, Catalin Traistaru (foto) – a publicat programul primei runde de manifestatii pentru 2021. Este vorba despre o serie de proteste in Bucuresti si in numeroase orase din provincie, programate intre 13 ianuarie si 24 februarie.

Grefierii ii cer Executivului nu doar eliminarea inechitatilor salariale, ci si aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor, precum si un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum.


Prezentam comunicatul complet al SNGJ Dicasterial:


Federatia PUBLISIND, afiliata la Blocul National Sindical, la care sunt afiliate sindicatele SNGJ DICASTERIAL, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul „Grefierul” Alba, Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Dreptatea Bacau, Sindicatul politistilor europeni EUROPOL (politie), Sindicatul National al Politiei de Penitenciare, si alte 50 de sindicate din multe domenii de activitate, totalizand 35.000 de membri, a declansat proteste incepand cu data de 31 decembrie 2020 (data la care sindicatele afiliate PUBLISIND au organizat mitinguri la prefecturi si la sediul MAI) ca reactie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendata aplicarea Legii 153/2017.

Sindicatele din domeniul Grefa judiciara, ale personalului auxiliar de specialitate si conex din instante si parchete, s-au raliat demersurilor si vor participa activ la aceste actiuni asigurand o prezenta numeroasa la toate mitingurile, indiferent de vreme si atat cat va fi necesar!

Revendicari:

- eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public;

- aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor;

- un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum.

Protestele vor continua pe termen nedeterminat. Conform Calendarului aprobat in cadrul Biroului executiv al PUBLISIND, prima actiune din seria pregatita pentru anul 2021 este planificata pe data de 13 ianuarie 2021.

Suntem bugetari iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat!

Noi nu ne putem negocia salariile asa cum nu putem refuza restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile impuse de lege.

Pentru o salarizare decenta si echitabila asteptam cuminti la rand inca din anul 2010, an in care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicata decat pentru anumite functii si familii ocupationale. Insa sectorul public nu este impartit in smecheri si fraieri. Nu putem inghiti la nesfarsit tergiversarile. Sporurile sunt inghetate din anul 2010. Din anul 2021 ingheata din nou si salariile dupa doar doi ani de aplicare a legii-cadru.

Apreciem ca masurile de austeritate impuse de Guvernul Citu reprezinta ultima solutie la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Cresterea deficitului bugetar este un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie.

Costurile cu echipamentele de protectie, cu tratamentele si chiar cu testarile efectuate, au fost suportate in mare parte de catre angajati. La toate aceste deficiente se adauga lipsa oricaror compensatii (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata starii de urgenta si a starii de alerta).

Toate sindicatele afiliate PUBLISIND resimt presiunea acestor masuri care vor adanci in loc sa rezolve inechitatile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajeaza cu toate fortele in protestele planificate. Suspendarea aplicarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivaleaza cu taierile salariale aplicate brutal in anii crizei economice, reprezentand masuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente si care au facut foarte dificila revenirea la normalitate. S-a demonstrat ca diminuarea puterii de cumparare a lucratorilor inclusiv prin cresterea insuficienta a salariului minim, afecteaza productivitatea”.

Comentarii

# nae din dealul feleacului date 12 January 2021 18:17 -9

Bine,bine,tot inainte,salarii si salarii!Unde naiba a-ti vazut voi ,in vreo tara de pe pamint no-r-ma-la ,salarii la buget mai mari decit la privat?De acord ca grefierii cam duc greul instantelor raportat la volumul de munca(proceduri,redactari,etc),retributia nu e chiar asa de mica,totusi.

# X date 12 January 2021 19:59 0

Nu mai vorbi dacă nu ai lucrat în sistem. Probabil ca ești unul dintre aceea care ai votat ciuma galbena cu ficus cu tot. Ai sa vezi pe dracu cu ordinari ăștia și cu descreierat de la USL. O sa va saturat de atâta bine.

# Carmen date 13 January 2021 15:17 0

Se tot invoca faptul că nu s-a mai văzut in nicio tara salarii mai mari la buget, decât la privat. Insă nimeni nu precizează cuantumul salariilor de la privat. Nimeni nu se intreabă de ce nu se măresc salariile la privat. Pentru că smecherii din privat dau angajatilor sai salariul minim pe economie (cel putin teoretic), care este o mizerie... Aici este problema... statul ar trebui să oblige ca si anagajatorii din domeniul privat să fie obligați să acorde un salariu diferențiat în privat, în raport de funcția pe care o exercită salariatul, respectiv : nu poti plăti cu salariul minim atât femeia de serviciu, cât și un inginer sau un contabil, cum se întâmplă (cel puțin teoretic, că practic, ce se plătește ”la negru”, pentru a eluda legea în scopul de a nu plăti taxe către stat)... Poate atunci, nu ar mai fi aceste diferente și ar înțelege toti că problema nu constă în salariile bugetarilor, ci în cele ale privaților....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva