29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Grefierii si judecatorii vor astepta cu anii sa-si recupereze banii - Ministerul Justitiei a anuntat ca din salariile restante se va plati doar 5% in 2012, restul urmand sa fie achitat in viitorii patru ani. Grefierii si judecatorii executa in masa MJ si Ministerul Finantelor

Scris de: Adina A. STANCU - Voichita RASCANU | pdf | print

15 March 2012 18:24
Vizualizari: 11604

Grefierii si judecatorii din Bucuresti, dar si din tara, nu mai au rabdare sa astepte pana cand Ministerul Justitiei intentioneaza sa le plateasca drepturile salariale restante de ani de zile, astfel ca au trecut la actiuni de executare in masa a Ministerului. Multi dintre acestia se socotesc nedreptatiti, discriminati, pentru ca unii colegi ai lor au reusit sa duca pana la capat executarea. In acest context, Ministerul Justitiei a gasit o formula magica prin care sa stopeze avalansa de executari care le-au venit pe cap, aplicand niste tactici subversive. Ca atare, executorii judecatoresti, aflati in ograda MJ, au fost stransi cu usa si au ajuns sa refuze sa intre in dosare in care Ministerul este executat, de teama sa nu fie cercetati, iar pe la instante a fost lansat zvonul ca banii se vor da incepand din acest an, asa ca nu mai e cazul sa piarda timp si nervi cu cereri de executare. Pe de alta parte, dar in acelasi scop al dezbinarii ideii de coalizare pe executari, MJ a transmis Curtilor de Apel o adresa in care explica modul in care judecatorii si grefierii isi vor recupera banii, adica au extras constiincios din Ordonanta de esalonare semnata de Guvern in cursul anului trecut: 5% pe anul 2012, apoi 10% in 2013, impartiti in trei transe egale si tot asa, pana la epuizarea creantei!


Astfel, judecatorii si personalul auxiliar ar trebui sa isi recupereze sporurile taiate de Executiv incepand cu anul 2000, ca urmare a unor procese castigate abia in 2007-2008, dupa ani de chin si nervi. Cum CEDO a stabilit ca un stat poate sa amane plata unor drepturi salariale pentru ca orice stat are dreptul de a aplica propria politica salariala si economica, dar nu mai mult de trei ani si numai in conditii exceptionale, unii grefieri si judecatori au asteptat din 2008 pana la finalul lui 2011, in speranta ca, in 2012, isi vor primi banii inapoi. Altii au trecut direct la executare pentru ca au descoperit un cont al MJ, de la Trezorerie, care putea fi blocat pentru executari.

Adresa MJ i-a scos din sarite pe grefieri si pe judecatori, care considera ca recuperarea din datorie a 5% in 2012 e bataie de joc!

In data de 8 martie 2012, Ministerul Justitiei a transmis ca “martisor” mai multor Curti de Apel o adresa in care ii anunta pe judecatori si personalul auxiliar ca anul acesta, adica in 2012, vor primi o “bucatica” din banii pe care ar fi trebuit, in realitate, sa ii primeasca din 2007 ori 2008, adica data la care au castigat procesele in instanta. “Bucatica” de bani pe care MJ este dispus sa le-o dea anul acesta grefierilor si judecatorilor este de 5% din valoarea drepturilor restante, si acest procent impartit insa, la batjocura, in trei transe egale. MJ sustine ca asa a fost modificata Ordonanta de Urgenta 71/2009, dar uita sa mentioneze ca CEDO a apreciat faptul ca statul poate sa intarzie plata unor datorii catre angajatii sai, insa nu mai mult de 3 ani si asta numai in situatii exceptionale. Nici in 2013 oamenii nu vor primi intreaga datorie, ci numai 10% din ea, adica cu 5 procente mai mult decat in 2012, urmand ca in 2014, 2015 si 2016, Ministerul sa achite restul de datorie, in transe de 25%, 25% si 35% din cuantumul drepturilor salariale restante. Evident, nu a fost pusa niciodata problema actualizarii acestor sume si nici ce s-ar intampla in cazul in care o alta guvernare le va reesalona aceste drepturi.

Adresa MJ i-a infuriat pe grefieri si pe judecatori, care au anuntat ca nu intentioneaza sa renunte la actiunile de executare a Ministerului.

Iata ce le transmite Ministerul grefierilor si judecatorilor in adresa care ar fi trebuit urmata de un calmant forte: “(...) In perioada 2009-2012 conturile Ministerului Justitiei -aparat central au fost executate silit pentru sentintele de drepturi de personal ale personalului de la instantele de judecata. (...) Potrivit prevederilor art.1 alin. 1 lit. a) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2011, se realizeaza dupa o procedura de executare, potrivit careia in anul 2012 autoritatile si institutiile publice debitoare au obligatia de a plati 5% din valoarea titlului executoriu. Potrivit art. 43 alin. 1 din Legea bugetului de stat pe anul 2012, nr. 293/2011, ordonatorii principali de credite efectueaza plata titlurilor executorii in cuantumul prevazut pentru acest an prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2009, aprobata cu modificari prin Legea nr. 230/2011, din sumele aprobate la titlul 'Cheltuieli de personal', in mod esalonat in transe trimestriale egale. Avand in vedere cele prezentate, va rugam sa tineti cont de sumele executate din conturile Ministerului Justitiei – aparat central la plata transei trimestriale si sa ne retransmiteti sumele pentru deschiderea de credite aferenta transei trimestrului I”.

MJ a asmutit degeaba Inspectia Judiciara pe judecatorii care nu au oprit executarea silita a instantelor

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sesizat in mai multe randuri Inspectia Judiciara a CSM, cerand inspectorilor sa ia masuri impotriva tuturor magistratilor cat priveste incalcarea dispozitiilor legale de catre unii magistrati, nesocotirea efectelor deciziilor Curtii Constitutionale in materie si depasirea limitelor de exercitiu ale puterii judecatoresti. (…) Constatam ca nu numai practica in discutie nu s-a unificat, dar actiunea de ignorare a legii si deciziilor Curtii Constitutionale continua, cu consecinte grave asupra bugetului unor instante si institutii publice, debitori in sensul OUG nr.71/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror activitate risca sa se blocheze ca urmare a popririlor executate asupra conturilor institutiilor bugetare debitoare (…) Consideram ca o astfel de situatie nu poate fi tolerata, motiv pentru care va rugam sa aveti nivelul de interventie la care legea va obliga in mod exclusiv, in cauza fiind vorba de hotarari judecatoresti definitive si executorii”. Insa, Inspectia Judiciara, dupa verificarile facute la majoritatea Curtilor de Apel din tara, a ajuns la concluzia ca nu s-au constatat indicii care sa conduca la concluzia ca presedintii instantelor ale caror conturi au fost executate prin poprire au exercitat defectuos atributiile de ordonator de credite. Faptul ca o persoana fizica, judecator ce exercita o functie de conducere isi valorifica drepturile proprii nu constituie o incalcare a atributiilor manageriale, valorificarea drepturilor proprii se face in contradictoriu cu statul roman, debitor, conform titlurilor executorii. In cazul de fata nu se poate retine ca procedand in aceasta maniera (prin formularea unor cereri de executare silita impotriva statului) judecatorii mentionati s-au folosit de functia pe care o ocupa pentru a-si crea beneficii sau ca ar fi indeplinit necorespunzator atributiile de ordonator (secundar sau tertiar) de credite pentru a-si favoriza interesele personale, in detrimentul instantei. Verificarile efectuate au condus la concluzia ca nu sunt indicii ca au fost savarsite abateri disciplinare sau ca au fost indeplinite defectuos atributiile exercitate (...)”.

MJ si-a gasit, totusi, un aliat: judecatorii de la Sectorul 4

Pentru a slabi determinarea grefierilor si colegilor magistrati in a executa statul prin MJ si Ministerul Finantelor, s-a gasit un aliat in tergiversarea acestor executari, printr-un artificiu care tine de o eroare in dispozitivul sentintei. Presedintele Federatiei Sindicale Projust, grefier Stefania Teleman, ne-a explicat ca “la Judecatoria Sector 4, ca sa nu se poata executa cererile noastre de validare a popririi, nu se stie daca in mod intentionat sau din nestiinta, judecatorii, in loc sa treaca in hotarare calea de atac legala, care este recursul, trec apelul. Ori, conform legii, calea de atac in aceste cauze este recursul, care nu suspenda executarea. Ca atare, am ajuns sa facem cereri de indreptare a acestei erori materiale, care inseamna alt timp pierdut, pentru ca Tribunalul Bucuresti trebuie sa judece aceste cereri de indreptare”.

In multe din cazuri, dupa ce s-a dat incuviintarea de executare de catre instanta de fond, executorul a renuntat sa mai continue procedura, motiv pentru care petentul s-a adresat altui executor, care, in mod firesc, a luat act de incuviintarea deja existenta. Numai ca, cererile de validare a popririi au fost respinse in majoritatea lor pe motiv ca, in dosarul de executare, nu ar exista cererea de incuviintare a executarii silite, fiind negata, astfel, o hotarare judecatoreasca. Cererile de executare si validare a popririi se fac la instanta Judecatoriei Sector 4 care, de cele mai multe ori, le-a respins, acest fapt fiind confirmat si de Stefania Teleman.

Iata si un exemplu care demonstreaza modul in care, la Judecatoria Sector 4 se resping, cu nonsalanta, cereri de validare a popririi pe contul MJ, facute de grefieri, despre care a facut vorbire si grefierul Stefania Teleman, fara a se tine cont de existenta deja a unei incheieri de incuviintare a executarii silite, chiar daca executorul nu mai era acelasi. Astfel, in sentinta civila 699 din 30 ianuarie 2012, instanta stabileste ca: “Existenta unei incheieri de incuviintare a executarii silite din data de 18 martie 2010, pronuntata in dosarul de executare care la acea data se afla pe rolul unui alt birou de executari judecatoresti, nu este suficienta pentru a se aprecia ca poprirea a fost legal infiintata, in conditiile in care verificarea legalitatii actelor de executare se face prin raportare la dosarul nr. 34/2011, dosar in care nu s-a cerut incuviintarea executarii silite”. Desi in sentinta se mentioneaza existenta hotararii de incuviintare a executarii, dar biroul de executari era altul, care renuntase din cauza presiunilor, chiar daca dosarul de executare nu mai avea cum sa se afle sub acelasi numar, este vorba de acelasi titlu, aceleasi parti, si hotararea initiala de incuviintare nu fusese anulata. Nu mai punem faptul ca in situatia in care s-ar fi formulat o noua cerere de incuviintare a executarii silite, ar fi fost posibil ca MJ sa invoce autoritatea de lucru judecat si astfel sa se blocheze executarea.Iata, deci, cate artificii si tertipuri se folosesc pentru ca bugetarul grefier si bugetarul magistrat care nu a apucat sa isi ia drepturile sa ramana “sarac, dar cinstit”.

* Cititi aici adresa transmisa de Ministerul Justitiei catre Curtile de Apel din Romania

Comentarii

# fonseca date 15 March 2012 20:15 -7

ia calculati cat inseamna 5% din 3-400.000. eu zic ca pentru unii e mult si atat

# avocat O.A-BOTA date 15 March 2012 20:16 +9

Este strigator la cer pana unde au ajuns acest 'tovarasel' ministru de a le bloca in mod ilegal drepturile de natura salariala castigate prin hotarari de catre magistrati si grefieri. Chiar trebuie sa le multumim la majoritatea magistratilor si grefierilor pentru modul profesional, cinstit si corect in care ne judeca in procent foarte mare dosarele, cu calm. rabdare cand acestora li se retine aceste drepturi si in acest fel ministrul Predoiu incalca legea trecand chiar si de limita si granita dreptului penal. Este jalnic ca acesta in loc sa dea exemplu personal in aplicarea corecta a legilor interne si europene incalca in mod flagrant aceste acte normative si nesocoteste hotararile judecatoresti. Eu sincer sa fiu fac apel la toti avocatii sa facem front comun cu magistratii si sa atacam aceste nelegiuiri ale acestui ministru.

# lll date 15 March 2012 21:45 +9

stimati judecatori, avocatelul fara dosare predoiu, ilustru ginerica a lui zamfirescu si alti devalizatori de banci si tara, si-a batut joc de voi. asta va trebuie daca sustineti impostorii si nu i-ati taxat conform legii. i-ati acoperit desi stiti ca nu exista din punct de vedere legal, mai mult v-au bagat un sobolan in mj care se joaca cum vrea cu drepturile voastre. in final sarlatanii calca in picioare legile si -si bat joc de voi ca nu aplicati legea asa cum trebuie.

# JUDECATORI "CINSTITI" SI CU BURTA PLINA date 15 March 2012 21:10 +13

JUDECATORII DE LA JS4 SI-AU LUAT BANII, IAR ACUM SE SCAPA IN PANTALONI, PARDON , IN ROBA . NOI DACA SUNTEM GREFIERI SUNTEM BATAIA DE JOC A JUDECATORILOR DE LA JS4

# Catalin date 16 March 2012 08:14 +7

Cred ca rabdara noastra a ajuns la capat dupa atatia ani de zile. Personal, m-am saturat sa tot aud "nu sunt bani, nu sunt bani" si a vad cum bani se aruna pe tot felul de prostii (stadioane cu nocturna la tara, bazine de intot, sali de sport aiurea, parcuri in plin soare, etc.). M-am saturat sa platesc taxa de drum si sa-mi rup masina prin gropi - sa ma uit candid la hotii de la drumuri care iau bani cu nemiluita si nu fac nimic. M-am saturat sa se alinieze preturle cu cele din UE iar salariile sa ramana de cacat. M-am saturat sa descopar in fiecare zi cati mafioti mai sunt gasiti si , in principal, m-am saturat sa vad cat se fura. M-am saturat sa apara noi legi sau alte bazaconii care sa ma oblige sa mai fac ceva in plus, pe aceiasi bani. M-am saturat si mi-e scarba de Statul Roman.

# SPDD date 16 March 2012 08:27 +8

ASTA E CEL MAI PROST MINISTRU DE JUSTITIE PE CARE L-A AVUT VREODATA ROMANIA ! JOS CU EL ! ASTA A DISTRUS JUSTITIA ! IN LOC SA SE OCUPE DE PROBLEMELE JUSTITIEI ASTA S-A OCUPAT DE PROBLEMELE AVOCATILOR DIN CASTA MAFIOTA ! A PROTEJAT AVOCATII DIN CASTA MAFIOTA UNBR FLOREA SI I-A NEDREPTATIT PE CEI DIN UNBR LEGAL INFIINTAT UNBR BOTA ! DRAGI COLEGI DIN UNBR BOTA MERGETI TOT INAINTE , MEREU INAINTE , NICI UN PAS INAPOI ! MERGETI IN INSTANTE FARA FRICA ! TOT INAINTE , MEREU INAINTE , NICI UN PAS INAPOI !

# SPDD date 16 March 2012 08:32 +3

DRAGI COLEGI DIN UNBR BOTA MERGETI IN INSTANTE FARA FRICA ! NIMENI SI NIMIC NU NE MAI POATE OPRI ! JURISPRUDENTA E UNITARA CA AVEM CALITATEA DE AVOCAT SI CA PROFESAM LEGAL ! NU EXISTA NICI MACAR O HOTARARE DE CONDAMNARE SI NICI NU VA EXISTA VREODATA PT CA NOI PROFESAM LEGAL ! CEI DIN UNBR FLOREA PROFESEAZA ILEGAL ! DRAGI COLEGI DIN UNBR BOTA MERGETI IN INSTANTE FARA FRICA ! TOT INAINTE , MEREU INAINTE , NICI UN PAS INAPOI !

# :)) date 16 March 2012 09:54 -1

desi pe fond ai dreptate, totusi suferi de o fractura de logica. Profesezi legal ptr ca nu exista decizii de condamnare impotriva avocatilor din UNBR BOTA - pina aici este corect. INSA, spui ca cei din UNBR Florea nu profeseaza legal desi in aceste cazuri NU EXISTA nici in aceste cazuri vreo hotarire de condamnare. vezi unde este fractura de logica?

# Cristi P. Sturzu date 16 March 2012 10:27 +2

NU exista nicio fractura de logica in comment-ul lui SPDD (sper ca DD sa nu vina de la notoriul DD PP TV OTV), dar exista o fractura deschisa de coerenta in comentariul tau. Reciteste si poate te prinzi. Afirmatia ca UNBR Bota este o structura INFIINTATA LEGAL, are si alte conotatii juridice, percveptibile cu conditia sa te apleci serios asupra chestiunii. Asa, de ham-ham, toata suflarea este in stare. Trecand peste multe alte aspecte insignifiante, as spune un singur lucru. Daca magistratii si procurorii corecti ne dau pe banda rulanta solutii favorabile de NUP si achitari, atunci cum ti se pare ca inca mai exista ciudati de decani traditionali CUTUMIARI, care "plâng penal" pe art. 281 C.p. impotriva colegilor nostri? Cum ti se pare si cum crezi ca simtim efectele acestor apucaturi delirante ale nemernicilor de latrai obedienti ai monopolului pierdut si ai sistemului protejat de mafioti?

# alice date 16 March 2012 09:17 +1

Se dau 5% din transa de 33%,nu din suma totala de recuperat.Suma de recuperat a fost impartita in trei transe ,de 33%,33% si 34% iar termenele de acordare a acestora nu au fost respectate.Asa ca "fonseca",inainte de a posta,fii sigur ca stapanesti datele problemei in discutie.

# SPDD date 16 March 2012 10:41 +3

DRAGA CRISTI P. STURZU ITI MULTUMESC PENTRU COMENTARIUL POSTAT PRIN CARE DOVEDESTI CA TU CHIAR CUNOSTI PROBLEMA IN DISCUTIE IN PROFUNZIME , SPRE DEOSEBIRE DE ALTII CARE VORBESC IN NECUNOSTINTA DE CAUZA ! CHIAR AS VREA SA AVEM O DISCUTIE IN PARTICULAR . CUM PUTEM FACE ASTA ?

# Cristi P. Sturzu date 16 March 2012 11:24 +2

E simplu. Ma gasesti pe tabloul avocatilor. Referitor la "altii", ei bine, exista categoria "altii", care vorbesc in deplina cunostinta de cauza, si tot prostii vorbesc, si tot denigrator la intreaga noastra structura. Dar pentru ca parerea lor NU conteaza, as supune discutiilor, un aspect pe care l-am "rasfoit" pe toate partile, si tot nu pricep ce vrea sa spuna. Adica...http://www.juridice.ro/191879/criteriul-apartenentei-avocatilor-la-baroul-ilfov.html ... si ma intreb, ca orice muritor curios, cum poate sa functioneze o comisie de reactivare, pe stilul ENGAGE, sau, ma rog, de punere in functiune, ca suna mai pamantean, daca in prealabil, nu a existat o comisie care sa supuna INFIINTAREA barourilor cutumiare. Si mai am o durere. Cine sunt prostii care ne contesta pe noi, si cine sunt prostii care protejeaza prostii dintai?

# popa prostul date 16 March 2012 11:43 +1

stai blind cristi, dupa marele profesor florea e suficient sa faci o fituica si sa spui ca te-ai infiintat. asta reflecta cit sunt de aprofundate studiile in drept ale marelui profesor.doamne fereste sa fii student la un asemenea profesor, rid si sugacii de la cresa cind vad un astfel de "licentiat".

# grefier date 16 March 2012 17:26 +5

  Cred ca nu ne ramine decit sa facem o plingere penala impotriva ministrului justitiei si a fostului prim ministri pentru abuz in serviciu si multe alte infractiuni.  De ce?  Aceste sporuri care au ramas definitive si irevocabile trebuiau restituite de indata cu aparitia noii legi a pensiilor.Noi pensionarii din justitie am ajuns sa murim de foame,in conditiile in care intretinerea la bloc deoaseste 800 de roni iar peensiile noastre sunt de 900 de roni.Cum sa traim?Din cauza cxui ?  Daca ne erau achitate aceste restante si pensiile se majorau,ori daca abia dupa 20016 ni se achita pierfem aceste diuferente la penii da>  A cui este vina?  Dratilor sa ne unim si sa dam guvernul si pe dmnul prim ministru Boc in judecata.sau sa iesim in strada sa cersim de la dinsii  bani pentru restul cheltuielilor.Vor sa ne ia casele,masinile sa ne aduca in colibe.,asta este reforma dorita?Nu aveau bani pentru bazinele dmnei prime doamne Udrea?De ce atita discriminare intre personalul auxiliar 

# grefier date 16 March 2012 17:38 +5

de specialitate?Avem acelasi statut,aceleasi restrictii.  V-ati imbogatit conturile si v-ati achitat milioanele de euro cu banii nostri,pentru asta ne-ati taiat pensiile.Nu-i nimic,o sa va dam in judecata pentru umilintele la care am fost supusi noi nu dmnul presedinte.Pentru discriminare,pentru abuzurile care le-ati savirsit,ati dispus recalcularea si apoi revizuirea recalcularii.Noi trebuia sa cerem revizuirea nu primul minstru.Nu ramine dragi colegi decit voi din activitate sa lasati pixul jos sa vedem cu va merge justitia.Nu va speriati ca va dau afara.Ati vazut pe personaje au angajat in perioada acestei guvernanti,neverificati care au ajuns sa vinda tot.RUSINE.N-o sa ne lasam.

# Catalin date 16 March 2012 18:34 -1

Ca tot a venit vorba de pensionarii din justitie; magistratii au lege speciala, grefierii au p....ana.  Iar o sa fiu injurat, dar asta e: Eu m-am saturat de discutiile alea de Bota vs. Florea pe tot felul de forumuri sau topicuri. Faceti bai fratilor un topic separat si dati-i bataie.  PS: de curiozitate, nu mai intereseaza neaparat, dar dl. dr. specializat in ......... etc.etc.etc.etc.etc.etc.etc. Botomei in ce barou este? - nu are relevanta, sunt doar curios. 

# Olivia-Maria Marcov date 16 March 2012 21:30 -2

@ GREFIER : Celui care scrie sub pseudonimul " grefier " : este bine ca va cereti drepturile, insa mai ales, dar mai ales nu trebuie sa va dea afara. Daca exista o cale prin care sa va cereti drepturile, fara sa va expuneti si sa fiti dati afara, inutil, din pura rautate si inconstienta, ar fi foarte prudent si bine. Si eu am fost grefier si lucrurile nu mergeau bine, niciodata nu au mers bine, si mi-a fost frica de ziua aceasta, despre care scrii tu, a pensiei, asa ca am ales sa plec din sistem in anul de gratie 1999. Cu toate neajunsurile si relele conditii si incalcarile de drepturi, pentru ca nu am fost respectati, dar aici nu sunt in general respectate drepturile si libertatile oamenilor si cetatenilor, desi avem o Constitutie buna, foarte buna, Romania are o buna Constitutie, avem multe drepturi, in ce priveste Constitutia Romaniei suntem bine dotati, inzestrati, pregatiti, exista si Tratatele internationale, exista drepturi economice si sociale si dreptul la dezvoltare ( tratate, Pactul de la New York din dec. 1966 privind drepturile economice si sociale, si inca unul, cu aceeasi denumire care priveste drepturile civile si politice , dreptul la un trai decent, - avem multe drepturi ca oameni si cetateni ). Nu trebuie sa fiti dati afara, eu am mult respect pentru meseria de grefier, pentru un grefier. Aici insa oamenilor le este rusine de munca daca munca nu prevede o functie inalta, o diploma, este o mentalitate unica in lume, oriunde munca este pretuita si este respectata, omul care munceste si omul in sine, este respectat. Romania este pur si simplu in urma oricarui Stat din lume, dar asta din pacate, nu stiu de ce se intampla, mediul in sistemul judiciar lasa mult de dorit, este desuet, citeam un Curs de Istoria Dreptului Roman din anul 1931 al profesorului Ion Peretz de la Facultatea de Drept din Bucuresti, imaginati-va ca studiau Hrisoavele domnesti, legiuirile, pravilele, si il citesc si citesc intre altele, pentru ca vreau sa stiu de ce asa o mentalitate inapoiata in Justitie la noi in Romania ????? Imaginati-va ca numai in Hrisoavele din anii 1400, 1700 se mai traia ca in Justitia romana din Romania, deci iata, problema este grava, Romania este un Stat de Drept. In afara sistemului judiciar sa stiti ca oamenii nu sunt asa rai si hapsani si meschini si nerespetuosi cu persoana si fiinta umana, Justitia este o mare exceptie, este cumplit, este grav ce se intampla in Romania. Sa stiti, aflati ca Politia Romana este mult deasupra Justitiei, are oameni si oameni cum trebuie, solidari, aflati ca exista multi alti oameni care traiesc modest si muncesc mult si au si diplome si scoli, si facultati si sunt oameni cu bun simt si nu sunt rai, aroganti, infatuati. Este rusinos, astazi in Justitie si in trecut, nu a existat, nu exista respect pentru om, pentru cetatean, tocmai magistratii care sunt chemati sa inteleaga omul, viata si sa ii apere drepturile celui nedreptatit, sa imparta dreptatea, sa infaptuiasca Justitia. Mi-e rusine si groaza ce comentarii agresive primesc si pe acest site LUJU.RO din partea unor agresori, ce urat ce scrie, ce cuvinte vulgare, ce atacuri. Exista persoane ok, care scriu cum trebuie, dar ele scriu mai rar. In rest, de cate ori scrii ceva cu bun simt, incep dispretul, batjocura, rautatea, atacul. Mai lipseste putin si o sa fiu de-a dreptul asasinata pentru ca scriu la Luju.ro. Nu stiu de ce nu ma mir, unchiul meu, magistrat al Curtii Supreme, judecator suprem timp de foarte multi ani si avocat din 1990, a facut comotie cerebrala in noiembrie 2008 si a decedat la spital, conectat la aparate, venise acasa dupa o zi de procese la Curtea de Apel Bucuresti. RUSINE. Mai aveti putini si ne omorati pe toti. Am scris demult la POLITIE, si sper sa nu mai primesc amenintari pe acest site, al Luju.ro, sa nu va faceti iluzii, daca voi muri, va va costa libertatea si viata. Am scris de multe ori ca sunt o persoana ok, draguta, amabila, si nu vreau decat o viata mai buna, civilizata si drepturi. Dar unii nu suporta. Nu sunteti cetateni romani daca nu suportati, daca nu va suportati semenii. Cine stie cine este cel sau cea , in general, cine poate fi persoana care loveste intr-un om si in plus in Romania, intr-un cetatean roman. Nici din punct de vedere al sanatatii mintale nu e normal sa nu va suportati semenii. Pe unchiul meu avocat il chema Dumitru ANDREI. In curand sistemul acesta ne va extermina pe toti. Ce a ajuns Romania ! Ce rusine ! Dragi grefieri, actionati si luptati pentru drepturile voastre, dar aveti grija sa nu ramaneti fara serviciu, nu trebuie sa fiti dati afara. Destul am scris, am tahicardie si tensiunea arteriala crescuta, mi-a fost rau azi si ma intreb chiar cat voi mai trai. Si eu am fost umilita in sistemul acesta judiciar nerusinat si cumplit, fara minte, constiinta, Dumnezeu, iresponsabil si care traieste daca ma gandesc bine, nici macar in Istorie, ci in Preistorie. Celor care sunt oameni si stiu ca exista si din acestia, numai bine ! daca nu sunteti oameni, exista pentru voi POLITIE, PARCHETE, sa va descarcati pulsiunile criminale acolo, sa vedem daca mai amenintati si la Politie, caci pe LUJU. ro nu va intrece nimeni.

# fendi date 16 March 2012 21:47 0

eu am observat ca de ceva vreme cometatorul sef CI nu mai presteaza...o fi in concediu platit?

# Olivia-Maria Marcov date 17 March 2012 10:57 0

@ GREFIER : Situatia aceasta a drepturilor voastre actuale salariale eu nu o cunosc, voi o cunoasteti cel mai bine. Dar vreau sa spun ca situatia in sine este destul de delicata, sau spinoasa, in masura in care, inainte de a se " reduce ' salariile, Statul roman a motivat ca nu mai sunt bani, si aceasta intr-un context general privind adica in ansamblul situatia internationala, cazul Greciei - in imprejurarea in care o criza economica s-a manifestat. Se cunoaste ca, in orice tara in care economia nu este infloritoate, ca o consecinta, apare imposibilitatea realizarii drepturilor si libertatilor fundamentale. De asemenea, oamenii, cetatenii nu isi pot realiza drepturile intr-o tara care fie nu le are, nu le recunoaste juridic vorbind, fie le are inscrise in legea fundamentala ( Constitutie ) si tratatele internationale la care este parte sau adera, ca Stat, dar nu le recunoaste concret, in practica, in viata de fiecare zi. In Justitia romana s-a manifestat o criza acuta a drepturilor omului si cetateanului, si aceasta cred ca e o situatie grava si veche. La ora prezenta, Justitia este ca un fel de ' insula ", de " loc aparte ", pentru ca in timp am vazut ca s-a incercat deschiderea, modernizarea Justitiei, a existat reforma in Justitie, am citit un interviu al ministrului Justitiei, Monica Macovei care spunea ( In revista " Psihologia " ) in urma cu ceva ani ca intampina o rezistenta mare cand incearca sa vorbeasca oamenilor despre o Justitie europeana, deschisa, sau mai deschisa. Este important ce scriu, desi, si am vazut, de cate ori scriu, apare cate un binevoitor care incepe sa se manifeste agresiv si oricum, se face ca nu intelege ce scriu, ce citeste. Are logica ce scriu, altfel nu as scrie. Cei din Justitie ar trebui sa inteleaga ca desi Justitia e importanta, totusi nu este si ' singura pe lume " in Romania, mai exista oameni, institutii, in care nu se gandeste ca in Justitie. Intr-un fel este normal, fiecare activitate isi are specificul sau. O tara insa nu se limiteaza la Justitie, suntem o societate si ea este mai complexa decat atat. Vreau sa spun ca, in ideea in care la un moment dat s-a motivat reducerea ( " taierea ' ) salariilor, pe fondul unei crize economice, atata timp cat Statul a inaintat, a infatisat un motiv obiectiv, criza economica, lipsa de bani, problema aceasta a salariilor este putin mai complexa. Eu nu sunt in aparatul de Stat si nu stiu de cati bani dispune in realitate Statul. Dar pentru asta exista acolo oameni, functionari publici, presupusi ca sunt mai bine documentati. Problema este ca trebuie sa se revina la nivelul salariilor, si se pare ca in timp se va reveni si Statul nu ridica obiectiuni in acest sens. Cu toate acestea, trebuie facut ceva, pentru ca nimeni si mai ales nimeni care a dorit sa munceasca, a muncit, nu trebuie sa moara de foame. Pentru ca am citit randurile in care, tu draga " grefier " vorbesti despre pensie, intr-adevar nivelul intretinerii acasa este ridicat, intotdeauna a fost ridicat. Eu am lucrat in perioada 1993-1999 ca si grefier de sedinta. Salariul de grefier era foarte mic si nu permitea macar sa locuiesti singur, sa platesti o chirie si intretinerea si sa te hranesti si sa te imbraci, si, eventual sa ai bani de medicamente, daca ar fi fost cazul, si oricum, bani de transport. Imposibil sa ai o viata in aceste conditii. Mai stiu ca problema era una de amploare, generala, existau in acei ani multi tineri, judecatori, procurori, si unii din ei, nu putini se confruntau cu probleme din acestea, nu aveau locuinta, casa, erau din provincie. Mie nu imi este rusine sa spun toate acestea, exista tari care respecta omul mai intai pentru ca este om. Nu trebuie sa fie nici geniu, nici sa aiba diplome, nimic din toate acestea. Este un nivel minim de educatie care se cere unei societati, oamenilor care o alcatuiesc. Iar cei carora li se da ( viata le da ) mai mult, li se si cere mai mult. Rusine poate sa ii fie cuiva care a facut fapte rele, care nu traieste frumos, care refuza sa munceasca. Nu este cazul meu. Mie imi este rusine de educatia scazuta care " domneste ' in Justitia in care ti se spunea " Doamna Grefier " dar ti se vorbea ca ultimului om. " Doamna grefier " suntem unii care apreciem ca putem sa te calcam in picioare si ni se cuvine pentru ca noi avem diploma. Situatia, cum o spun, e mai complexa. Pentru ca daca acest sistem judiciar, si mentalitatea, gandirea, educatia nu se schimba, nici nu va fi mai bine in viitor in aceeasi Justitie, in aceleasi instante. Acuma, cum este ? Uneori e suficient un singur om care sa fie meschin, sau care sa nu inteleaga bine educatia, pentru a face mult rau. Nici nu e nevoie de o mie, sau mai mult. Mai exista ceva : exista contagiunea. Da. Cand un om se comporta urat, exista tendinta ca el sa ii contagieze pe ceilalti, sau ceilalti sa creada ca asa cum face el este bine si trebuie urmat exemplul. In perioada 1993-1999 : mai intai, nici judecatorii nu aveau un salariu bun, de cand m-am angajat eu am spus ca nu e o situatia normala aceasta, apoi, ministru al Justitiei a fost Stoica, si salariile judecatorilor au cunoscut o marire, desi nu tocmai semnficativa. Dar nu si salariile grefierilor, care au mai ramas ceva ani, " in nemiscare ". Intr-un tarziu, iata ca judecatorii au ajuns la un salariu bun, consistent, si salariul grefierilor s-a marit, cu toate acestea, nu foarte mult. Desigur ca nu spune nimeni ca un judecator si un grefier trebuie sa aiba un salariu egal. Dar un grefier trebuie si el respectat, si are multa munca, si multa raspundere. Mai ales pentru ca vad ca este de actualitate, nu trebuie nimeni si nici grefierul sa moara de foame. Munca mult si bani deloc ? Nu se poate. Pe fondul nerespectarii drepturilor, apar situatii neplacute, tensionante, se manifesta si instincte mai neplacute, sigur ca fiecare acasa se ajuta cu cine poate, cu familia, dar daca la un moment dat ramane singur, ce face atunci ? Am avut colege grefiere de sedinta, si nu numai grefieri, Carmen Airimitoaie, la care tineam mult si tin, cand am cunoscut-o eu era singura si sigur, se ajuta cu familia, dar nu e usor, si pe urma timpul trece, parintii erau in varsta, o alta colega grefiera Ionela Burniche, despre care am auzit ca s-ar fi pensionat. Am auzit si ca aparuse la un moment dat o OG ordonanta a guvernului si se oferea cu generozitate grefierilor sa iasa la cerere la pensie, urmand ca pensia ca fie un cuantum, o proportie, o parte din suma ultimului salariu incasat inainte de data pensionarii. Eu stiu ca acel cuantum ar fi fost ceva intre 30 % si 50 % din ultimul salariu ? Am intalnit doua colege, intamplator si ele mi-au spus. Pe ambele le-am intalnit la facultate, adevarate colege, nu se pune problema sa u ne salutam, sa ne facem ca nu ne cunoastem. Una din ele a fost colega de an la facultate cu mine, si am descoperit asta la usa salii de examen, prin anul..... 2005. Nu inteleg de ce, dar Justitia a fost mereu saraca. Da, stiu, cunosc ca azi judecatorii au salariul bun, dar ei vin si arata ( presa, TVR ) ca nu l-au incasat in intregime. Prin 1993 o colega care avea ani vechime in Justitie, intr-o zi mi-a adus fotografii alb-negru, in care erau ea insasi si alte persoane, printre care o judecatoare cel putin, inainte de 1989. De o modestie si as spune se simtea saracia, lipsa. Nu am putut crede. Ea mi-a povestit ca Justitia a fost mereu saraca. Am fost uimita, saraca, dar chiar asa ? Vreau sa mai spun si ca oamenii ar fi trebuit sa fie cu adevarat solidari si demult, dar e bine daca invata asta, macar cu timpul, macar mai tarziu, daca nu se poate altfel, solidaritatea este o valoare constitutionala si inscrisa in Constitutia Romaniei " art. 4 ( 1 ) Statul are ca fundament unitatea poporului roman si solidaritatea cetatenilor sai. " Daca observam textul constitutional, scrie acolo ca solidaritatea este un fundament al Statului roman, anume care ? Solidaritatea cetatenilor sai. Acesta este raspunsul. Va marturisesc ca in anii in care am fost grefiera am remarcat cu stupoare ca nici nu se cunoaste Constitutia Romaniei, felul in care eram tratati, era graitor, in mod clar existau magistrati cu functii de conducere care nu au deschis biata Constitutie a Romaniei niciodata. Doamne, ce fenomene am indurat in Justitia romana ! ce ingrozitor ! Un adevarat thriller, un film de groaza ! Ce exprimari, ce vorbe urate, ce vocabular tulburat, mai era cate o persoana care avea un vocabular tulburat, am impresia insa, citisem in presa ca spre fericirea si linistea si siguranta oamenilor in sfarsit, a dat Dumnezeu si a iesit la pensie. La pensie precis traieste cu convingerea ca a facut mult bine si si-a facut datoria si isi merita onoarea, cand a facut exact pe dos. Dar asta inseamna tulburarea, cand nu poti aprecia corect realitatea. Cum isi poate cineva explica ca un judecator cunoaste Codurile dar nu cunoaste Constitutia tarii si nu discerne sanatos ? Au mai fost imprejurari in care si judecatori si grefieri au patimit de pe urma vreunei persoane care si-a gasit vocatia in Justitie spre nenorocirea generala. Statul roman a avut pana azi placerea sa fericeasca cetatenii cu oameni care nu isi suportau semenii, pe care sa ii numeasca in cate o functie inalta, o functie de conducere, o functie publica. Se intampla ca am mai citit articole pe internet, am cautat sa vad ce mai este in Justitie, din anii de cand am plecat de acolo. daca spuneai ca ai un salariu mic, era si sanctionat, cadeai in dizgratie, erai discutat in sedinta de colectiv a judecatorilor si a grefierilor, eu am spus ca avem un salariu prea mic, dupa sedinta la care nu am fost prezenta, colegii mi-au spus ca ... sa fi fost grefiera-sefa aceea care a spus ca " Marcov are pretentii ! ". O reactie a doamnei, anormala. Si doamna era grefiera si avea un salariu mic, si judecatorii aveau prin 1995, si apoi 1998 un salariu mic. Un singur judecator mi-a luat apararea, un tanar, asa cum si eu eram tanara, sau mai tanara. Oamenilor le este si le-a fost mult timp rusine sa lupte pentru drepturile lor, insa erau nemultumiti de salariile lor, dar taceau, si daca altul vorbea si pentru ei, il condamnau. Reactii nesanatoase, incorecte pentru un creier sanatos. Acuma, poate ca nu suntem perfecti, si nici a fi " nesanatos " nu e o rusine, dar e preferabil totusi ca majoritatea sa fie oameni sanatosi, majoritatea celor care lucreaza in Justitie. Asa cum si unui doctor, ai pretentia si ai dreptul sa ii ceri sa fie sanatos daca ai nevoie de competenta lui medicala. S-ar duce cineva sa se trateze la un medic care e lipsit de ratiune, discernamant si sanatatea mintala ? Nu cred. Altminteri trebuie sa avem in vedere ca omul, fiinta umana isi are limitele ei si ea se poate si imbolnavi. Dupa plecarea mea din Justitie, am mai trecut de cateva ori, rar, de vreo 2, 3 ori sa imi vad colegele, colegii. Pot spune ca m-am bucurat in general de colective tinere si eu eram tanara ca ei, cu ei, judecatori, procoruri, grefieri. Ma intelegeam bine cu toata lumea si indiferent de varsta. Si azi o evoc pe grefiera Valerica Barbu ( CAB, Sectia..... sa fie comerciala ? ) care m-a invatat in 1993 cum se face o incheiere de sedinta, o adresa, si cam totul cat priveste munca concreta a unui grefier de sedinta. Am tinut la oameni si tin la ei. Am avut insa si sefi, o mare eliberare cand unul din ei s-a pensionat, desi eu nu mai eram grefiera. Ma gandesc cate va indura in cealalta viata pentru ca in aceasta viata nu a inteles sa fie om. Nici pe departe. Eu sunt si o persoana credincioasa, botezata ortodox, crescuta in primii 4 ani de scoala primara, la o scoala-pension de Maici Catolice franceze, pension tinut de ele in orasul Constantine din Algeria, RDC ( religie doctrina crestina, religie romano-catolica ) si prefer cultul catolic, care respecta pe toti si indeferent de origine si nationalitate. Pentru ca nu e firesc decat sa respecti toate drepturile omului si sa nu faci discriminare. Citeam in cursul de drept din 1931 al prof. Ion Peretz, da, sigur, pe vremuri manastirile aveau mosii, din toata inima si cu toate sinceritatea doresc tuturor oamenilor si cetatenilor sa se bucure de belsug si prosperitate, dar nu imi doresc sa traiesc in Istorie, ci inteleg o viata in care omul sa fie ancorat in prezent, iar de la trecut sa ia numai ce a fost bun, daca ceva a fost bun. Pentru ca exista cate unii care viseaza vremuri stravechi cand ei dadeau ordine si altii erau robi si sclavi, o mare, mare rusine ! Cum am spus Romania trebuie sa fie atenta, mai ales ca e in urma cu respectarea omului, are o mare intarziere. Sper ca nu fie congenitala sau ereditara intarzierea asta. Dragilor, grefierilor, vedeti cum faceti, scrieti presedintelui Romaniei, explicati ca nu trebuie sa muriti de foame, si cu totii, tara toata prin oamenii ei in functie mai ales prin ei, si nu numai, oricine poate veni cu o initiativa, trebuie sa aflam o solutie pentru ca sa se poata trai decent. Vedeti va rog, ca, CEDO mi se pare ca nu are competenta pe drepturile salariale ! de aceea eu am invocat Pactul de la New-York din decembrie 1966 privind drepturile economice si politice, Constitutia Romaniei, mai exista Declaratia UNiversala a Drepturilor omului din 1948, mai exista si catalogul drepturilor oamenilor si cetatenilor, acela al Uniunii Europene. Intrati pe site-ul oficial al Uniunii Europene, deci pe acesta, nu pe altul, si cautati legislatia UE, textele ei de baza, si carta drepturilor fundamentale. Nu stiu daca o plangere penala ar rezolva problema pensiilor, a salariilor, de aceea v-am scris. Pentru ca, si daca plangerea ar fi admisa, dar bani nu sunt, ce va fi ? Ar fi frumos, ar fi si constitutional, daca judecatorii ar fi solidari cu grefierii, citeam cu uimire, cum, la un moment dat era invers, grefierii s-au ridicat sa apere si sa reclame si drepturile judecatorilor, ceea ce este hilar. Chiar asa ? Am scris mult si pentru ca iata, sunt ani din viata mea, anii mei de grefiera din trecut care imi revin in minte. dar cum sa ii uit ? Nu pot. Daca si in Justitie s-ar putea munci, trai, decent, in siguranta, si sa nu mai existe acel regim de teroare !!!!!!! Ai spune ca e un regim de teroare ! Pentru ca am petrecut niste ani acolo, sigur ca pot scrie mai mult si arata mai multe, asa ca stiu ce spun. Si munca vesnic NE-NORMATA, care se cere rezolvata in 24, 48 de ore si alte intervale caraghioase, stiu ca e legata de termene, dar trebuie rezolvat aspectul acesta : munca este una NENORMATA. Nenormata, dosarele in fiecare zi, sunt inregistrate la registratura, zi de zi si in fiecare zi subliniez, Registratura inregistreaza noi dosare. Este firesc sa fie in fiecare saptamana si sedinta de judecata, tot mai multe, sedinta creste. Si judecatorului trebuie sa ii spui ca scoata de pe rol, in pronuntare dosare, probabil trebuie scoase in pronuntare, tot atatea cate intra in fiecare saptamana. Justitia si actul de Justitie insa nu este o fabrica cu banda rulanta, in care iti defileaza in fata piesele din metal...... a vazut cineva filmul acela cu Charlie Chaplin cand lucra in fabrica si strangea suruburi pe banda rulanta ? Asa si Justitia romaneasca. Nu in ultimul rand, sa stiti ca m-am gandit la o solutie, ca sunt mici salariile, si pensiile.... daca leul sle devalorizeaza, si pensia ramane la fel, in cativa ani ea nu iti ajunge sa traiesti. In 1999 a fost creata SNG, scoala de grefieri, si pe de alta parte, multi grefieri au terminat facultatea de drept, au fost preferati, si de aceea a aparut si OG prin care se propunea generos sa se pensioneze cei cu 15 ani vechime, a se intelege si care nu au facultatea sau scoala de grefieri care nu a existat pana in 1999. Asta e batjocura. Iar grefierii, cu totii, cu totii, trebuie a fie solidari intre ei. A fi grefier e o meserie si nu e putin lucru. Pentru cei care traiesc in istorie, dar nu o cunosc prea bine, si poate nici realitatile nu le cunosc, eu am intrebat, am vorbit cand am putut cu oamenii, imi plac povestile adevarate de viata ale oamenilor, aflati ca au existat grefieri si pe vremea cand existau Rege si supusi si un grefier nu era oricine, cum adora cei care vor sa nu fie egalitate intre oameni, grefier era un om scolit, un om care provenea dintr-o familie bogata, cu o buna pozitie sociala. Nu oricine ajungea un grefier. Am spus asta, pentru ca trebuie sa cunoastem, sa intelegem istoria Romaniei in care traim, si sa intelegem si comportamentele uneori dureros de nedrepte si urate ale unor oameni care ajung functionari inalti. Si care sunt nerusinati. Demult am scris despre realitatile din Justitie. Iar cei de acolo, toti trebuie sa ia cartea in mana, sa citeasca drepturile omului, sa le invete, si sa le respecte. Sunt cea mai buna protectie. Am si amintiri placute din Justitie, dar nu se poate trai cu aer. Am cunoscut si oameni cum trebuie, draguti, dar ei nu inteleg, nu intelegeau ca drepturile trebuie reclamate, cerute, si cand se incalca tuturor, atunci toti trebuie sa reactioneze. Strainii sunt mult mai respectuosi fata de om.

# Bovinia Smirnoff date 18 March 2012 09:50 0

Scrie, tanti, scrie. Scrisul linisteste. Daca ar fi nebuni care sa aiba si rabdare sa-ti ceiteasca deranjamentele, ai avea un supces demential. Nu te lasa. :sigh:

# Olivia-Maria Marcov date 17 March 2012 11:58 -1

Despre Istoria Dreptului Romanesc, despre dreptul ( comunitar ) european, si alte subiecte ( ma intereseaza si cum traiesc altii si au crescut si s-au dezvoltat, asa incat am citit si am scris pe blogul meu ) am scrie pe blogul meu acesta : www.oliviamarcov.blogspot.com

# tanti olivia date 18 March 2012 19:43 +1

nu vrei mata sa te mariti ca sa-ti ocupi timpul? ne-ai ocupat site-ul cu romanele foiletoane pe care nu le citeste nimeni. sper ca nu esti avocata ca pling judecatorii daca redactezi o cerere.

# Catalin date 18 March 2012 08:50 +2

Olivia, aici este un forum de discutii, nu un blog. 

# :)) date 18 March 2012 12:12 0

cu nebunii si prostii nu te pui ca au mintea odihnita

# pt grefier date 18 March 2012 19:40 +2

sa-i faceti lingere penala lui predoiu? ba nene sau tanti, asta este aparat de gansterii avocaturii, capii care au devalizat banici, care au infiintat fara acte o casta, astia sifoneaza banii din mj platind onorarii unei entitati care nu exista d.p.d.v. juridic. astuia vreti voi sa-i faceti plingere penala? nu conteaza ca e zerooo ca avocat daca socrusau e seful gastii, la banii furati va dati seama ca a fost un feac sa -l puna ministru si uite ca anii au trecut si limba lata care nici sa se exprime nu e in stare, inca ocupa acest fotoliu. sa speram ca scapam la alegeri de portocaliii penali.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva