GRUPUL PENTRU APARAREA DEMOCRATIEI – 11 personalitati de marca au semnat Declaratia de la Bucuresti, militand pentru revenirea la democratie: „Cerem abolirea secretomaniei din prestatiile presedintelui, premierului si sefilor serviciilor secrete... Aparam valorile traditionale ale tarii si familiei... Prostocratia trebuie abolita. Avizul serviciilor secrete pentru ocuparea functiilor sa fie subsidiar, consultativ, drastic restrans la un numar limitat de functii, stabilite strict prin lege”

Scris de: V.B.

16.09.2021 13:05
Vizualizari: 4499

Romania are nevoie urgenta de revenirea la democratie in adevaratul sens al cuvantului: intarirea societatii civile, responsabilizarea politicienilor (incepand cu presedintele si prim-ministrul) si restrangerea drastica a implicarii serviciilor secrete in stat si in societate.Sunt principalele idei ale Declaratiei de la Bucuresti, document asumat miercuri, 15 septembrie 2021, de catre 11 personalitati ale vietii publice romanesti (printre care jurnalisti, publicisti si fosti oameni politici), constituite in Grupul pentru Apararea Democratiei (GAD).

Evenimentul – la care a participat si senior editorul Lumea Justitiei, Razvan Savaliuc – a fost prilejuit de lansarea cartii „Trecerea la prostocratie” (vezi facsimil - deschideti imaginea in fila noua pentru o mai buna calitate), volum coordonat de catre patronul ziarului Cotidianul, Cornel Nistorescu (foto dreapta) si Octavian Stireanu (foto stanga), fost consilier al presedintelui Ion Iliescu si fost director al cotidianului „Azi” – organul de presa al Frontului Salvarii Nationale. Cartea cuprinde o serie de articole publicate in ziarul Cotidianul si pe Cotidianul.ro.

Mentionam ca la lansare au luat parte fostii premieri Petre Roman, Adrian Nastase si Calin Popescu-Tariceanu, fostii ministri Adrian Severin, Andrei Marga (foto centru), Vasile Puscas, Varujan Vosganian si Petre Daea, precum si oameni de afaceri si din societatea civila, alaturi de numerosi ziaristi.

 Iata Declaratia de la Bucuresti a GAD:


Pentru ca nu putem asista pasiv la politica dezastrului moral, economic si democratic spre care este impinsa tara de catre actualul regim,

pentru ca tacerea in aceste vremuri inseamna complicitate si resemnare fata de degradarea continua a democratiei,

pentru ca asistam la confiscarea deciziilor care influenteaza tara de catre o putere a incompetentilor si impostorilor,

pentru ca nu putem accepta sa vedem cum tara, ajunsa, prin esec electoral si manipulari grosolane, pe mana unei prostocratii agresive, aluneca intr-o fractura istorica si se departeaza de preceptele fondatoare ale civilizatiei europene,

pentru ca in societate s-a produs o rasturnare a valorilor, astfel incat deciziile majore in stat apartin unor oameni cu calificari precare, ajunsi la putere prin abolirea criteriilor si prin actiunea tot mai expansiva a serviciilor secrete,

pentru ca schimbarile de care are nevoie tara nu pot veni din senin, ci numai atunci cand sunt desteptate constiintele cetatenesti ale Romaniei,

pentru ca suntem liberi, neconstransi de intelegeri cu vreun reprezentant al serviciilor secrete, al oligarhiei ori cleptocratiei care sustin actualul regim,

Noi, subsemnatii semnatari ai prezentei profesiuni de credinta,

spunand sa nu conteze nimeni, niciodata, pe lasitatea noastra!,

reuniti in Grupul pentru Apararea Democratiei,

afirmam ca

1. In Romania este necesara abolirea imediata a secretomaniei instalate in toate prestatiile presedintelui, premierului si sefilor serviciilor secrete, inclusiv ale comisiilor care le supravegheaza. Regimul Iohannis a incetat sa mai comunice informatii catre presa si populatie, luand decizii in treburile publice cu mentalitate de proprietar privat si angajand tara ca pe o feuda personala in operatiuni pe care este nevoit sa le suporte intregul popor.

2. Recladirea normalitatii in Romania presupune cel putin trei componente esentiale:

- revenirea de la 'guvernul meu' la 'guvernul tarii',

- revenirea la Constitutie, prin reabilitareea prevederilor textuale privind 'statul de drept democratic' (nu doar a 'statului de drept'), tripartitia puterilor in stat si pluralismul politic;

- revenirea la dezbaterea deschisa, obligatorie, nemasluita intr-o societate democratica, initierea prezentului grup fiind o contributie la aceasta.

3. Vom fi in apararea valorilor traditionale ale tarii si familiei si vom pleda pentru preluarea in modernitate a ceea ce a fost valoros in traditie.

4. Vom fi sustinatorii unor criterii clare si transparente de promovare in functii publice, in care nivelul studiilor si competenta dovedita practic sa fie primordiale, obligatorii si bine definite. Prostocratia trebuie abolita. Avizul serviciilor secrete pentru ocuparea diferitelor functii sa fie subsidiar, consultativ si drastic restrans la un numar limitat de functii, stabilite strict prin lege.

5. In toate demersurile noastre, vom da credit si prioritate oamenilor de valoare, vom reabilita notiunea de patriotism si vom intelege si apara valorile europene in sensul originar al tratatelor fondatoare la care Romania este parte.

6. Vom pleda prin comunicate si declaratii publice, in toate situatiile in care consideram ca deciziile autoritatilor, comportamentul, legile si declaratiile prostocratiei contravin intereselor nationale si aspiratiilor cetatenilor.

7. Vom pune in slujba interesului public, pe temeiuri de constiinta si de buna credinta, sistemul de valori, principiile si criteriile de conduita care ne caracterizeaza intreaga activitate profesionala, civica si publicistica.

8. Vom milita pentru 'demilitarizarea' prin lege a societatii civile, a conducerilor partidelor politice si a institutiilor de presa – pentru ca din activitatea acestora sa fie eliminata dubla comanda iar actiunile lor sa beneficieze de o identitate clara in fata cetatenilor.

9. Ne vom pozitiona transant impotriva oricarei decizii de restringere a libertatilor cetatenesti si a drepturilor de exprimare.

Grupul pentru Apararea Democratiei este o asociere ad hoc a unor persoane publice care impartasesc aceleasi valori, au aceleasi opinii despre situatia actuala din tara si gandesc consonant cu privire la sensurile de evolutie a societatii romanesti.

Semneaza:

Andrei Marga

Ion Cristoiu

Cornel Nistorescu

Octavian Stireanu

prof. dr. Gheorghe Piperea

Mircea Dinescu

Doru Buscu

Patrick Andre de Hillerin

Ioan Buduca

Valer Marian

Ion Spanu

Data la Bucuresti, astazi, 15 septembrie 2021, cu prilejul lansarii volumului de publicistica 'Trecerea la prostocratie', editat de redactia ziarului Cotidianul”.


* Vedeti aici galeria foto a evenimentului

Comentarii

# VIKY date 16 September 2021 14:15 +90

Cam tarziu, domnilor. Nu mai aveti nimic de aparat in tara, doar daca nu va apucati sa aparati drepturile firmelor straine, ca romanesti nu cred ca mai exista. Tara nu va mai apartine, iar voi sunteti unii slugile strainilor, cum este sluga de la Cotroceni si GuWernerul Meu, iar restul sclavi vanduti in strainatate pe plantatii, iar "localnicii" vanduti la multinationale. Dupa lovitura de stat din 89, turma a crezut in democratie, care de fapt a fost drumul spre sclavagie, fiind manipulati si mintiti. Cei care au profitat de pe urma asa zisei democratii, au fost cei care va conduc de 30 de ani, care v-au vandut bucata cu bucata, sistematic, dupa o agenda straina, implementata "pas cu pas" de toti presedintii si Guvernele lor, din care lipsea educatia, sanatatea, drepturile si libertatile. "Tema de casa" din agenda care trebuie rezolvata si aplicata in Romania este: Prima Colonie cu sclavi.

# PARDON date 16 September 2021 15:01 -50

Niciunul dintre semnatarii care au ocupat functii publice nu a aplicat principiile clamate atunci cand a avut ocazia sa o faca. Chiar dimpotriva.

# Pintea date 16 September 2021 15:10 +151

Superb! In sfarsit, cineva care incepe ceva, pt ca ii pasă! Putem semna si noi?

# Omul de pe stradă date 16 September 2021 15:58 +140

O inițiativă mai mult decât lăudabilă! Trebuie susținută cu tot ce poate fi de ajutor!

# lege-faradalege date 16 September 2021 20:04 +140

Romania aceasta tara daruita de DUMNEZEU muritorilor romani este distrusa, sfasiata ''pas cu pas'' de antiromanii care au preluat puterea din 1989 pana in prezent, istoria cu eroii sai sunt trimisi in uitare, cultura a devenit incultura , justitia injustitie, martirii inchisorilor comuniste au fost din nou condamnati prin legile antiromanesti, adoptate de un Parlament care a actionat impotriva propriilor alegatori.Romanul a uitat sa rada, a uitat sa spuna bancuri sunt complesiti de facturi taxe si impozite dar tac, indura si din nou la alegeri,isi dau votul tot acestor nemernici. Este laudabila initiativa luata de personalitatile semnatare ale DECLARATIEI, este timpul sa strigam sa ne auda tot neamul RIDICA TE GHEORGHE RIDICA TE IOANE

# Gigi date 17 September 2021 01:17 -60

Alta fenta ala SEcu....pentru fraieri binenteles

# Gilu date 17 September 2021 17:28 +60

Ganditi- va la modificarea actualei Constituții ( Republica parlamentara ); / Scoateți Serviciile din procesul electoral ; / Toată puterea Primului Ministru / Mai mulți reprezentanți ai societății civile in CSM ; / CS M sa fie adevăratul conducător al justitiei( nicidecum cufuritul de la Cotroceni );/ Menținerea si întărirea SIIJ ; /Întărirea puterii Parlamentului ; / Redefinirea locului si rolului procurorului si altele in acest sens... Dacă nu sunteți în stare, lăsați- ne in durerea noastra ...

# Pana nu va fi luat Wuhannis date 17 September 2021 21:52 +2

si ai lui si dati cu capul de bordurile lu` Videanu , nu se va schimba semnificativ nimic , parerea mea ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii