24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNUL CITU A REFUZAT SA AJUTE COPIII CU AUTISM – Rusinos: Executivul Romaniei, condus de Florin Citu, a emis punct de vedere negativ la proiectul de lege prin care parlamentarii PSD Laura Vicol, Bogdan Trif si Constantin Matei vor sa imbunatateasca asistenta pentru copiii cu tulburari din spectrul autist. Senatorii PNL au spalat rusinea: au votat la fel ca PSD, UDMR, USR si AUR. Initiativa legislativa a trecut fara impotriviri sau abtineri. Urmeaza votul din Camera Deputatilor (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 November 2021 11:20
Vizualizari: 5740

Mai mare rusinea: guvernul fostului premier Florin Citu (foto 1) s-a pus de-a curmezisul unui proiect de lege menit sa ajute o categorie defavorizata. Ne referim la copiii cu tulburari din spectrul autist (TSA), carora initiativa de act normativ ar urma sa le imbunatateasca asistenta. Si nu vorbim despre orice fel de proiect, ci despre unul care a trecut de prima camera sesizata cu niciun vot „impotriva” si nicio abtinere, iar toate avizele au fost favorabile. Mai mult: comisiile Senatului nu au modificat nicio virgula din forma initiala a proiectului. Totusi, comisiile Camerei Deputatilor nu se grabesc sa trimita in plen aceasta initiativa de act normativ.



Totul a inceput la 17 mai 2021, cand deputatii PSD Laura Vicol (foto 2) si Bogdan Trif, precum si senatorul PSD Constantin Matei au depus la Senat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.

In esenta, proiectul de lege urmareste sa reglementeze entitatile care se ocupa de asemenea pacienti. Ele functioneaza si in prezent, nefiind interzise; numai ca nu exista cadru normativ pentru ele. De exemplu, nu sunt reglementate profesiile de analist comportamental, terapeut ABA (Applied Behavioral Analysis - Analiza Aplicata a Comportamentului) etc. Astfel de terapeuti exista si lucreaza cu copii autisti, insa in scripte ei nu sunt trecuti ca atare, ci in calitate de terapeuti clinici ori specialisti in dezvoltare personala. Odata cu noua lege, serviciile pentru pacienti vor putea fi decontate – ceea ce nu este deloc de neglijat, avand in vedere costurile lor ridicate.


Iata mai intai textul proiectului de lege:


Articol unic. – Legea nr.151/2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.483 din 14 iulie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(2), cu urmatorul cuprins:

(2) In sensul prezentei legi, unitatile specializate sunt urmatoarele: unitati sanitare publice sau private, unitati de servicii de sanatate conexe actului medical pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate care sunt furnizoare de servicii conexe actului medical, structuri publice sau private furnizoare de servicii sociale”.

2. Articolul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Art.3. – (1) Echipa multidisciplinara specializata din centrele de sanatate mintala, precum si alti furnizori de servicii medicale, furnizori de servicii publice conexe actului medical si furnizori de servicii sociale din unitati specializate publice sau private este formata din: medici specialisti in psihiatrie pediatrica, psihologi clinicieni, psihoterapeuti, psihopedagogi, logopezi, kinetoterapeuti, educatori si asistenti sociali.

(2) Continuarea si monitorizarea tratamentului se efectueaza de catre medici specialisti in psihiatrie pediatrica si / sau psihologi clinicieni si / sau psihoterapeuti, in unitatile specializate publice ori private”.


Prezentam si forma actuala a articolelor Legii 151/2010:


- art. 2:

In sensul prezentei legi, serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale sunt urmatoarele: depistare activa precoce, diagnostic clinic psihiatric si evaluare clinica psihologica, tratament psihofarmacologic, interventii specializate precoce, psihoterapie cognitiv-comportamentala, consiliere psihologica a parintilor si a familiei, precum si servicii educationale pentru copiii cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate”;

- art. 3:

(1) Echipa multidisciplinara specializata din centrele de sanatate mintala, precum si alti furnizori de servicii medicale din unitati sanitare publice sau private este formata din: medici specialisti in psihiatrie pediatrica, psihologi clinicieni, psihoterapeuti, psihopedagogi, logopezi, kinetoterapeuti, educatori si asistenti sociali.

(2) Continuarea si monitorizarea tratamentului se efectueaza de catre medici specialisti in psihiatrie pediatrica si/sau psihologi clinicieni si/sau psihoterapeuti, in unitatile sanitare publice ori private”.


Redam principalele pasaje din expunerea de motive:


Este o realitate de necontestat faptul ca pentru cele 15.537 de persoane diagnosticate cu TSA (la nivelul anului 2019), numarul de unitati publice specializate pentru abilitarea / reabilitarea gratuita a persoanelor cu TSA este insuficient in raport cu nevoile existente.

Terapia continua este principala nevoie a copiilor cu TSA si solicitare a parintilor beneficiarilor, insa pentru sustinerea financiara a terapiilor o familie trebuie sa dispuna de venituri cu mult peste media din Romania. Costurile lunare pentru terapie de recuperare, ce necesita implementare intensiva (zilnic, cel putin 4 ore) – atat de necesara copiilor cu TSA de varsta scolara si prescolara – se ridica uneori la suma de 6.000 lei, in conditiile in care un salariu lunar mediu net in Romania era situat in luna ianuarie a anului 2021 in jurul sumei de 3.300 lei; mai mult, unul din parinti este de obicei insotitor permanent al copilului cu TSA, veniturile acestuia fiind sub 1.000 de lei.

In aceste conditii, cea mai mare parte a familiilor copiilor cu TSA este dependenta de serviciile furnizate de organizatiile neguvernamentale care activeaza in domeniul autismului si tulburarilor de sanatate mintala asociate.

Aproximativ 500 de asociatii si fundatii au infiintat centre de terapie, furnizand servicii de recuperare / reabilitare (terapie comportamentala aplicata, ocupationala, kinetoterapie si orice alte terapii ajutatoare) prin intermediul unor echipe multidisciplinare ce includ psihologi, psihoterapeuti, logopezi, kinetoterapeuti, fiziokinetoterapeuti, alti specialisti atestati in terapii bazate pe evidente stiintifice care si-au dovedit eficacitatea in evaluarea si interventiile in TSA.

Aceste servicii se circumscriu serviciilor conexe actului medical, astfel cum sunt definite de Legea nr. 151/2010 si normele de aplicare.

Cu toate acestea, dispozitiile legale nu recunosc acestor furnizori posibilitatea autorizarii, acreditarii si evaluarii pentru serviciile efectiv si real prestate.

Legea nr. 151/2010 si normele de aplicare limiteaza posibilitatea asociatiilor si fundatiilor de furnizare a serviciilor fie in cadrul unitatilor sanitare, fie in cadrul centrelor sociale pentru care este necesara autorizarea ca furnizori de servicii sociale licentiate potrivit legislatiei in vigoare.

Pentru autorizarea ca unitati sanitare este necesara furnizarea de servicii medicale, numarul medicilor de psihiatrie pediatrica fiind infim in raport cu numarul copiilor inregistrati cu tulburari din spectrul autist si fiind concentrati exclusiv in marile orase.

De esenta centrelor sociale este furnizarea de servicii sociale prin intermediul asistentilor sociali si a altor persoane cu atributii de asistenta sociala.

Prin urmare, niciuna dintre aceste cerinte nu corespunde nici scopului si nici realitatii serviciilor efectiv prestate de organizatiile neguvernamentale mai sus mentionate.

In aceste imprejurari, pe de-o parte, furnizorii acestor servicii se vad nevoiti sa angajeze personal cu toate costurile aferente si sa indeplineasca formalitati din afara domeniilor de practica, doar pentru a satisface obligatiile legale; in masura in care nu pot satisface aceste cerinte, raman in afara oricarei reglementari; pe de alta parte, evaluarea serviciilor se face in raport de alte criterii si standarde decat cele specifice serviciilor efectiv prestate.

Reglementarea legala a furnizorilor de servicii de sanatate conexe actului medical pentru persoane cu tulburari de spectru autist si tulburari de sanatate mintala asociata va permite corelarea regimului juridic al furnizorilor cu serviciile efectiv prestate, standardizarea activitatilor si interventiilor de abilitare / reabilitare, dar si monitorizarea si evaluarea furnizorilor prin prisma specificului activitatilor desfasurate in mod real.

Avand in vedere cele expuse, consideram necesara reglementarea furnizorilor de servicii de sanatate conexe actului medical pentru persoane cu tulburari de spectru autist si tulburari de sanatate mintala asociate, prin care sa se stabileasca un cadru legislativ corespunzator pentru desfasurarea activitatii terapeutice conform normelor in vigoare, in beneficiul atat al profesionistilor, cat si al persoanelor cu TSA si al familiilor acestora.

Prin proiectul de lege se propune modificarea Legii nr. 151/2010 in sensul introducerii unitatilor de servicii de sanatate conexe actului medical pentru persoane cu tulburari de spectru autist si tulburari de sanatate mintala asociate ca furnizoare de servicii conexe actului medical in categoria unitatilor in care pot fi prestate serviciilor de natura celor reglementate de lege.

De asemenea, se propune mentionarea expresa in aceeasi categorie a unitatilor in care pot fi prestate servicii si a structurilor publice sau private, furnizoare de servicii sociale, dat fiind ca acestea se regasesc exclusiv in normele de aplicare, nu si in actuala reglementare a legii. (...)

Demersurile pentru modificarea Legii nr. 151/2010 s-au facut cu sprijinul a peste 100 de organizatii neguvernamentale care activeaza in domeniul autismului si tulburarilor de sanatate mintala asociata (Reteaua RO TSA, FEDRA – Federatia pentru Drepturile si Resursele pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist). (...)

Principalul criteriu a fost acela ca activitatea organizatiei sa se desfasoare intr-unul din domeniile de aplicabilitate a analizei comportamentale”.


Toata lumea l-a primit cu bratele deschise, numai cabinetul Citu a zis: „nu”


Dupa cum veti vedea in documentele anexate la final, avizele si rapoartele comisiilor parlamentare au fost favorabile, aproape toate emise cu unanimitate de voturi. De asemenea, Consiliul Legislativ si Consiliul Economic si Social s-au pronuntat si ele in favoarea initiativei de act normativ. Doar Guvernul Romaniei, la data de 4 octombrie 2021, a emis un punct de vedere negativ, pretextand ca proiectul de lege introduce „o derogare neadecvata”. Asta in ciuda faptului ca la 20 septembrie 2021 proiectul trecuse de Senat cu 115 optiuni „pentru”, 0 „impotriva” si zero abtineri, fiind exprimate 45 de voturi din partea senatorilor PSD, 37 de la PNL, 25 de la USR si 8 ale UDMR (vezi facsimil).

 



Iata principalele fragmente din punctul de vedere al cabinetului Citu:


Legislatia nu interzice asociatiilor si fundatiilor autorizarea, in masura in care acestea indeplinesc conditiile de autorizare prevazute de lege.

In Expunerea de motive, initiatorii precizeaza ca, in fapt, exista un numar foarte mic de medici psihiatri de pediatrie. In consecinta, se urmareste, reglementarea unei norme derogatorii prin care asociatiile si fundatiile sa poata sa fumizeze servicii conexe actului medical, dar cu pretentii de servicii integrate in baza prevederilor Legii nr. 151/2010.

Asadar, este vorba de o derogare neadecvata, intrucat asociatiile, fundatiile sau orice tip de fumizori de servicii trebuie sa aiba in echipa multidisciplinara medic psihiatru pentru a putea realiza intregul spectru de servicii integrate, astfel cum am aratat mai sus, fara medicul psihiatru neputandu-se pune nici macar diagnosticul.

In masura in care asociatiile sau fundatiile doresc sa ofere doar servicii conexe actului medical pentru persoanele cu tulburari din spectrul autist, acest lucru il pot face in temeiul dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 83/2000 privind organizarea si functionarea cabinetelor de libera practica pentru servicii publice conexe actului medical, aprobata prin Legea nr. 598/2001 si a Ordinului ministrului sanatatii nr. 527/1999 pentru stabilirea activitatilor conexe serviciilor medicate.

In masura in care se reglementeaza aceasta derogare, inlesnirea creata pentru asociatii si fundatii ar fi discriminatorie fata de ceilalti furnizori care sunt obligati sa o respecte.

Prin urmare, prevederile actuale in vigoare reprezinta un mecanism legislativ judicios si functional, reusind sa instituie reguli necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa, sa fie temeinic fundamentate, luandu-se in considerare interesul social, politica legislativa a statului roman si cerintele corelarii cu ansamblul reglementarilor interne, astfel cum impune Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Interventiile de sanatate specializate adresate persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist fac obiectul unui subprogram in cadrul Programului national de sanatate mintala, finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, parte a bugetului de stat. (...)

Analizand alin. (1) al art. 3 din propunerea legislativa, regasim sintagma 'furnizori de servicii sociale din unitati specializate publice sau private'.

Avand in vedere sintagmele care se regasesc in cuprinsul alin. (1) art. 2 si alin. (1) art. 3 din propunerea legislativa si, presupunand ca acestea ar putea fi servicii sociale, asa cum sunt ele definite in Legea nr. 292/2011 (n.r. Legea asistentei sociale), precizam ca acestea nu au si nici nu pot avea in structura de personal medici specialisti in psihiatrie infantila.


 

* Cititi aici intreaga expunere de motive

* Cititi aici toate avizele si rapoartele favorabile

* Cititi aici punctul de vedere negativ al guvernului Citu

Comentarii

# Lita date 28 November 2021 13:34 +62

Ar fi necesar un tratament de urgenta si pentru autismul autoritatilor pandemice. https://www.activenews.ro/stiri/235-de-sportivi-au-facut-stop-cardiac-de-a-lungul-acestui-an-iar-119-au-murit-dupa-vaccinul-anticovid.-Adriana-Vitan-Balint-%E2%80%9EOamenii-mor-de-la-vaccin-Nu-puteti-ascunde-asta-numai-un-orb-nu-vede-asta-171025

# DODI date 29 November 2021 00:08 +70

Nu poți avea pretenții și așteptări de la un autist al bunului simț și al moralei precum gunoiul uman numit generic câcâțu.

# Catule, roaga-te sa nu ne intalnim . date 30 November 2021 00:04 +25

Nu dau 2 bani pe functiile prin numire si , sanki, alegere .. a serviciilor. Daca mi se pune pata se ajunge la scapa cine poate.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva