19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GUVERNUL SE VISEAZA SI MEDIATOR – Interviu cu presedintele Consiliului de Mediere Mihai Munteanu: "Am fost singura profesie care nu a mers la Guvern cu mana intinsa... Mai multe ministere vor sa faca o mediere intre chiriasi si proprietarii de mall-uri. Practicarea profesiei de mediator fara autorizatie reprezinta fapta penala... S-a tot spus ca nu se poate cu divortul la mediator. Este total fals, este o dezinformare... In continuare se poarta o campanie impotriva mediatorilor"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

25 June 2020 18:33
Vizualizari: 6128

Medierea, modalitatea alternativa de solutionare a conflictelor dintre parti, destul de recent intrata in practica juridica: circa 17 ani. In tot acest timp, profesia de mediator a fost ca o minge de pring-pong intre institutiile Statului, in functie de interese si mize, rezistand insa, eroic am spune, si revenind puternic in prim-planul sistemului judiciar, cu forte proaspete. Presedintele Consiliului de Mediere, Mihai Munteanu (foto), fizician la baza, are planuri mari cu profesia de mediator, pe care a imbratisat-o inca din 2003, si promite sa o aduca in toate instantele din Romania. Practic, nicio judecata fara mediere.


 

Numit in functia de presedinte al Consiliului de Mediere in urma cu circa un an si jumatate, dupa ce anterior facuse parte din acest Consiliu in calitate de membru, Mihai Munteanu a acordat publicatiei Lumea Justitiei un interviu in care a vorbit despre incercarile repetate ale mai multor persoane de a scoate medierea si profesie de mediator din Justitie, despre planurile de viitor ale Consiliului legat de mediere, dar mai ales despre utilitatea medierii intr-un litigiu.


Din interviul acordat Lumea Justitiei veti afla cum Guvernul Romaniei incearca sa isi aroge calitatea de mediator intre proprietarii de mall-uri si chiriasii acestora dupa criza COVID-19, dupa ce tot membrii Executivului au mentinut luni intregi magazinele inchise de teama raspandirii coronavirusului, ignorand Legea medierii si rolul mediatorului, astfel cum este prevazut normativ, dar ce proiecte au in lucru Consiliul de Mediere si Consiliul Superior al Magistraturii.


O atentie deosebita am acordat-o divortului la mediator, despre care in spatiul public s-a vehiculat ca nu ar mai fi realizabil. Ce sa vedeti: divortul la mediator este realizabil, posibil si chiar recomandat! O spune chiar presedintele Consiliului de Mediere Mihai Munteanu: "Se poate merge la mediator pentru un divort". Cat de mult au crescut numarul cazurilor de divort pe perioada pandemiei de COVID-19, aflati in cuprinsul interviului.



Redam in continuare interviul realizat cu presedintele Consiliului de Mediere, Mihai Munteanu:


Este greu sa fii mediator?

Daca era usor o facea oricine. Nu este vorba despre credinta oarba, cred ca pana la urma, in toti acesti ani, mediatorii au aratat ca reprezinta un sprijin real si un partener real in ceea ce inseamna Justitia din Romania. Ceea ce acest Consiliu a facut in ultimul an, in ultimele 16 luni, a fost sa transmita informatiile esentiale atat pentru mediatori, cat si pentru justitiabili. Ne dorim foarte mult sa avem o practica unitara, inclusiv la nivel de formularistica a mediatorilor, astfel incat judecatorii sa stie de la cine vin documentele respective.

 

Este o solutie pentru aceasta profesie ca pe site-ul tuturor instantelor din tara sa existe o sectiune dedicata mediatorilor?

Conform legii, Tabloul Mediatorilor este afisat la fiecare instanta. Unele instante afiseaza, altele mai putin. La unele instante am reusit chiar sa trimitem monitoare, televizoare, cu stick-uri cu numele mediatorilor din zona respectiva.


Exista o statistica recenta privitoare la instantele care au informat, care au pus in vedere partilor din dosarele pe care le aveau spre judecare sa parcurga etapa medierii?

Sunt instante care la acest moment au inclus pe citatie o fraza care se refera la mediere. Ceea ce am incercat prin intalnirea de la CSM si am incredere ca vom reusi, este sa facem o regula la nivel national. Consiliul de Mediere are un Protocol cu Consiliul Superior al Magistraturii inca din anul 2015, acum il actualizam, este un protocol cu care ne mandrim si consideram ca este un protocol care este de referinta si pentru CSM.


Ce au facut mediatorii pe perioada pandemiei COVID-19? Au putut functiona, dupa ce Guvernul a pus pe hold practic justitia?

Pe noi nu ne-au blocat. Mai mult decat atat nu pot decat sa adresez felicitari colegilor mediatori pentru ca am fost singura profesie care nu a mers la Guvern cu mana intinsa. Singurul moment cand am considerat ca ne incadram si am cerut Guvernului sa fim si noi luati in considerare, avand chiar doua adrese transmise primului ministru, a fost atunci cand Executivul pregatea decizii care vizau profesia, ori cand mai multe ministere au vrut sa faca o mediere.

In prima adresa transmisa catre prim-ministru si catre Guvern am invederat ca in aceasta perioada, pentru sprijinul Justitiei, pentru sprijinul justitiabililor, pot fi adoptate anumite masuri legislative, printre care cei care apeleaza la mediere si ajung la o intelegere, indiferent de obiect, sa fie scutiti de plata taxei judiciare de timbru si pentru anumite domenii, litigii familie sau domeniul muncii, acolo unde medierea se preteaza, sa fie o procedura obligatorie. Aceasta a fost o prima adresa.

Cea de-a doua adresa se refera la un proiect al mai multor ministere prin care vor sa faca o mediere, si chiar folosesc cuvantul mediere, intre chiriasi si proprietarii de mall-uri. Ori, in Romania, medierea litigiilor este reglementata exclusiv de Legea 196/2006, iar practicarea profesiei de mediator fara autorizatie reprezinta fapta penala.

Este imbucurator faptul ca au analizat o astfel de oportunitate, dar in aceeasi masuri consideram extrem de important ca aceasta chestiune sa fie facuta de profesionisti.


Guvernul voia practic sa se puna mediator intre proprietarii de mall-uri si chiriasi, dupa ce el a decis inchiderea si mentinerea inchisa a acestor centre luni de zile?

La fotbal, economie si mediere se pricepe toata lumea. Pana aduci partile in pozitia de negociere, ca mediator, parcurgi niste etape, care aparent, pentru un profan, sunt fara importanta. Intr-o alta definitie, medierea este o negociere asistata. Or, la o negociere, cei care au negociat de-a lungul timpului stiu ca nu te duci nepregatit. Daca mergeti in piata din Romania si stati de vorba cu profesionistii in drept vor spune ca ei sunt mediatori, psihologii la randul lor vor spune ca ei sunt mediatori, preotii sau chiar lucratorii de politie iarasi pot spune ca ei sunt mediatori.


Vi s-a raspuns la scrisoarea transmisa?

Nu.


Apropo de COVID-19, ati constatat in aceasta perioada o crestere a numarului de divorturi? Izolarea a separat totusi destul de multe familii.

Da, si a fost o crestere vizibila. Singurele cifre pe care as putea sa le ofer la aceasta ora sunt pe baza observatiilor mele si nu au o baza stiintifica. Discutand in aceeasi masuri cu sociologi si psihologi este de asteptat ca si in urmatoarea perioada sa creasca numarul de actiuni de divort. Se estimeaza un numar de 70-100.000 noi cazuri la nivel national, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Si daca tot suntem la acest capitol, daca tot suntem la capitolul divorturi, as vrea sa vorbim si despre o dezinformare. Pentru ca s-a tot spus ca nu se poate cu divortul la mediator in ultima perioada. Acest lucru este total fals, este o dezinformare. Anumiti profesionisti, din dorinta de a-si face publicitate pe la anumite televiziuni spun acest lucru. Nu pot intelege ca un profesionist intr-un domeniu, oricare ar fi el, nu verifica informatiile. Ca si pana la Decizia ICCJ nr. 33/2019, care vine si uniformeaza practica, (n.red. - dosar nr. 2023/1/2019 complet RIL, prin care Inalta Curte a statuat ca instanta nu poate consfinti acordul de mediere prin care partile s-au inteles cu privire la desfacerea casatoriei) se poate merge la mediator pentru un divort.

Pana acum existau doua practici: o practica in care prima data mergeai la mediator, cu acordul de mediere mergeai in instanta si instanta lua act de acord; o alta practica in care deschideai actiunea, mergeai la mediator si cu acordul mergeai in instanta.

Acum a venit Inalta Curte si a spus: da, se poate sa mergi la mediator, dar numai dupa ce ai o actiune deschisa pe rol. Utilitatea unei astfel de masuri este ca termini intr-un termen. Este o chestiune de procedura. In continuare instanta va trebui sa ia act, dar este posibil divortul la mediator. Daca unii asa inteleg sa isi faca publicitate, este alegerea lor.


Este scump sa devii mediator?

Da. Si costul cursului, care de-a lungul timpului a fost in jurul a 1.000 euro, este cea mai mica cheltuiala. Taxa anuala este 400 lei. Autorizarea la Consiliul de Mediere este 1.000 lei. Sunt costurile cu birou. Categoric, pentru multi aceste costuri necesare pentru a ajunge mediator, fara a avea garantia ca vor avea clienti, sunt mari. Au existat altfel persoane de-a lungul timpului care au considerat ca daca sunt mediatori sunt si judecatori, sunt si notari, pot sa le faca pe toate. Numai ca doar mediatorii se ocupa de conflict. In prezent, Legea medierii vine si reglementeaza foarte clar pana unde intervine fiecare profesionist al Dreptului. Acordul de mediere atestat de avocatul partilor sau de un avocat ales de mediator cu acceptul partilor este titlu executoriu. Ceea ce scuteste bani, timp si asa mai departe. Legea spune clar ca mediatorii ajuta partile sa ajunga la o solutie comuna, avocatul vine si atesta, si daca nu se respecta, intra executorul.


Senzatia mea, de-a lungul timpului, a fost ca se duce o campanie impotriva mediatorilor. Gresesc?

Deloc. In continuare se poarta aceasta campanie. A fost de-a lungul timpului, de-a lungul campaniilor electorale, candidati din partea avocatilor sau a mediatorilor care si-au facut tinta sa ii scoata pe ceilalti de pe piata. Realitatea dovedeste ca nu ne putem scoate unii pe alti de pe piata, iar singura modalitate este sa lucram impreuna. Repet, Legea medierii spune foarte clar pana unde intervine fiecare.

Pana la urma, medierea este cea mai frumoasa profesie si am facut ceva profesii de-a lungul vietii. Am avut sansa sa deschid ochii in 2003 si sa vad medierea, care atunci era o noutate. Medierea iti ofera o satisfactie, dincolo de numarul de facturi si de valoarea facturilor, acea satisfactie ca ai reusit pana la urma ca doi oameni care isi scoateau ochii sa se salute civilizat la iesirea din biroul tau.

Cea mai buna perioada a medierii, din punctul meu de vedere a fost in 2013, cand bucurandu-se de cadrul legal pe care il are, precum si de deschidere si cooperare din partea instantelor am reusit sa aducem medierea in dosare. Diferenta majora din 2013 fata de ceea ce se intampla in prezent a fost informarea justitiabililor cu privire la mediere (vezi grafic). Informarea este esentiala si parcurgerea aceste etape, cred eu, este benefica tuturor.


Va multumim.

Comentarii

# Ioana M. date 25 June 2020 18:54 +2

Unde scrie ca Guvernul mediaza contracte intre entitati private? La Guvernu - SRL ? :)

# Elena Bara date 26 June 2020 08:54 -1

Un punct de vedere pertinent si compket!'

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva