28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HARTUIREA JUDECATOAREI TUDORACHE, PE MASA LUI PREDOIU – Deputatul PSD Dumitru Coarna i-a interpelat pe premierul Nicolae Ciuca si ministrul Justitiei Catalin Predoiu: “Abuzul comis de presedintele CSM Bogdan Mateescu nu se refera doar la sanctionarea nefondata a judecatorului Tudorache si a colegilor sai... Tudorache a fost determinata sa isi dea demisia pentru ca CSM si Tribunalul Calarasi au refuzat sa ii adapteze norma de lucru, avand 5 interventii chirurgicale la coloana” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 December 2021 13:12
Vizualizari: 7417

Unul dintre cazurile dezvaluite si prezentate pe larg de Lumea Justitiei a ajuns pe masa premierului Nicolae Ciuca si a ministrului de Justitie Catalin Predoiu. Este vorba despre dosarul disciplinar fabricat de Inspectia Judiciara si CSM-ul condus de Bogdan Mateescu impotriva judecatoarei Neluta Marinica Tudorache (foto 1) de la Tribunalul Calarasi, plecata intre timp din magistratura prin demisie.


 

Deputatul PSD Dumitru Coarna (foto 2) le-a adresat o interpelare marti, 14 decembrie 2021, lui Ciuca si Predoiu in care prezinta traseul dosarului disciplinar si masurile abuzive luate de CSM impotriva judecatoarei Neluta Marinica Tudorache, suspendata abuziv din functie pe perioada anchetei disciplinare (abuz dovedit la ICCJ), sabotata in momentul depunerii demisiei din magistratura, si apoi sanctionata disciplinar, la pachet cu alti joi judecatori de la Tribunalul Calarasi, Ileana Alexandru si Iulian Alexandru. Totul pentru ca cei trei au indraznit sa conteste hotarari ale Colegiului de conducere al Tribunalului Calarasi, prin actiuni pe care le-au si castigat in instanta.

In acest context, deputatul PSD Dumitru Coarna ii cere ministrului Justitiei Catalin Predoiu sa verifice si sa ia masuri privind modul in care judecatoarea Neluta Tudorache a fost suspendata abuziv din functie, modul in care a fost fabricat dosarul disciplinar, precum si in legatura cu refuzul conducerii Tribunalului Calarasi de a lua masurile necesare pentru a i se crea conditii de munca potrivit recomandarilor facute de medicul de medicina.


Iata interpelarea deputatului PSD Dumitru Coarna:


“Domnule Prim-Ministru, Domnule Ministru al Justitiei,

Va supunem atentiei o serie de probleme grave sesizate de fostul judecator de la Tribunalul Calarasi, Neluta Tudorache, identificate in activitatea Consilului Superior al Magistraturii (CSM). Operatiunea de hartuire si sanctionare abuziva a judecatorului Tudorache de la Tribunalul Calarasi, a fost prezentata pe larg de publicatia Lumea Justitiei, incepand cu abuzul Sectiei pentru judecatori, constand in refuzul de lua act de demisia judecatorului incepand cu data de 01.02.2021, cu scopul ilegal pe care l-a urmarit presedintele Mateescu Bogdan Mihai, acela de a fi suspendata B/PSD/371/02.12.2021 din functie ulterior demisiei si apoi sa fie sanctionata disciplinar, dorind sa fie exclusa din magistratura pentru ca demisia judecatorului sa ramana fara obiect.

Mai exact, Lumea Justitiei a prezentat ca judecatorul Neluta Tudorache si-a inaintat demisia la CSM la data 29 ianuarie 2021. Cu toate acestea, in sedinta din 11 februarie 2021, Sectia pentru judecatori din cadrul CSM a amanat fara motiv demisia din functie a judecatorului Tudorache, pentru ca la data de 22 februarie 2021 sa dispuna suspendarea din functie a acestuia in cadrul unui dosar disciplinar deschis de Inspectia Judiciara la solicitarea presedintelui CSM Mateescu Bogdan Mihai la data de 05.02.2021, dupa inaintarea demisiei (demisia nu poate fi impiedicata de existenta unui dosar disciplinar, intrucat art. 52 indice 1 alin. 1 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, prevede ca procedura disciplinara poate fi continuata si dupa eliberarea din functie).

La data de 4 martie 2021, Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de demisia judecatorului Tudorache, la mult timp dupa ce demisia a devenit efectiva, intrucat din motivarea hotararii prin care s-a luat act de demisie, rezulta actul unuilateral al demisiei a inceput sa produca efecte la data de 01.02.2021, data indicata de judecator pentru incetarea raportului sau de munca.

Se observa ca Sectia pentru judecatori este cea care a constatat prin hotararea emisa, ca nu mai era necesara prezenta judecatorului Tudorache la Tribunalul Calarasi dupa data de 01.02.2021, caz in care a apreciat ca nu se justifica stabilirea unei alte date de la care demisia acestuia sa devina efectiva, asa cum prevede art.65 alin.5 din Legea nr.303/2004. Aceste dispozitii legale reglementeaza imperativ ca Sectia pentru judecatori era obligata sa ia act de demisia judecatorului in cel mult 30 de zile de la inregistrarea ei, dar numai daca era necesara prezenta acestuia la instanta. Cum prezenta judecatorului Tudorache s-a constatat ca nu era necesara la Tribunalul Calarasi, Sectia pentru judecatori din cadrul CSM trebuia sa ia act de demisia acestuia incepand cu 01.02.2021 si sa convoace sedinta in regim de urgenta, ceea ce nu sa intamplat, iar acest abuz nu poate fi justificat.

Hotararea prin care s-a luat act de demisia judecatorului Tudorache a fost adoptata, in unanimitate, deci, inclusiv cu votul celor care au initiat actiunea de amanare a demisiei cu scopul ilicit de a dispune impotriva judecatorului masura suspendarii din functie la data de 22.02.2021.

Hotararea nr. 300 din 4 martie 2021 privind propunerea de eliberare din functie a judecatorului Neluta Tudorache a fost publicata de CSM in 11 martie 2021, ocazie cu care chiar CSM a oferit proba abuzului pe care l-a comis in acest caz, pentru ca demisia acestuia a devenit efectiva la data de 01.02.2021, iar dispozitiile art. 65 alin. 5 din Legea nr.303/20004, prevad imperativ un termen de cel mult 30 de zile de la inregistrarea demisiei, pentru a fi eliberat judecatorul din functie.

Se observa ca, de la data de 01.02.2021, cand demisia judecatorului Tudorache a devenit efectiva, si pana la data de 11.03.2021, cand CSM a redactat Hotararea nr. 300 din 04.03.2021, respectiv pana la data de 22.03.2021, cand Presedintele Romaniei a semnat decretul de eliberare din functie, au trecut 50 de zile, fiind depasit cu mult chiar si termenul de 30 de zile prevazut de art. 65 alin. 5 din Legea nr.303/2004, caz in care abuzul Sectiei pentru judecatori din cadrul CSM nu poate fi justificat.

Proba abuzului CSM este publica, fiind afisata pe pagina web a CSM minuta Comisiei nr. 1 'Legislatie si cooperare interinstitutionala' din cadrul CSM din sedinta care a avut loc la data de 17 martie 2021, din care rezulta ca judecatorii si procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii, au discutat in aceasta comisie “Punctul de vedere comun DRUO-DLDC referitor la eliberarea din functie, prin demisie, a unui magistrat care este suspendat din functie in baza dispozitiilor art. 52 indice 1 alin. (1) din Legea nr. 317/2004”.

In cele din urma, membrii Comisiei nr. 1 CSM, dupa ce au interpretat si analizat legea, au decis ca, intr-adevar, un judecator sau procuror suspendat din functie intr-un dosar disciplinar poate fi eliberat din functie prin demisie: 'Comisia a decis de principiu in sensul ca un judecator sau un procuror suspendat din functie, in cadrul unei actiuni disciplinare, poate fi eliberat din magistratura prin demisie'.

Chiar daca a decis 'de principiu', Comisia CSM nu putea sa adopte o alta solutie intrucat legea este clara. Dosarul disciplinar nu impiedica eliberarea din functie a magistratului, intrucat procedura disciplinara poate continua si dupa ce acesta iese din sistem.

Art. 52 indice 1 alin. (1) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii stabileste ca: 'Eliberarea din functie a unui judecator sau procuror, in conditiile art. 65 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau numirea unui judecator in functia de procuror ori a unui procuror in functia de judecator nu impiedica continuarea procedurii disciplinare'.

Concret, in motivarea Hotararii nr.300 din 4 martie 2021, Sectia pentru judecatori din cadrul CSM precizeaza ca cererea de demisie formulata de judecatorul Neluta Tudorache a fost inregistrata la CSM in 1 februarie 2021, deci inainte de deschiderea dosarului disciplinar. Mai mult, in aceeasi hotarare CSM precizeaza ca la 3 februarie 2021 Tribunalul Calarasi a comunicat ca judecatorul Tudorache nu are restante la redactarea hotararilor, astfel incat nu este nevoie de stabilirea unui termen de 30 de zile pentru ca demisia sa devina efectiva.

Nu in ultimul rand, Sectia pentru judecatori retine ca existenta unui dosar disciplinar fata de Neluta Tudorache nu poate impiedica demisia din functie. Proba abuzului savarsit impotriva judecatorului este oferita chiar de motivarea hotararii, din care nu rezulta care a fost motivul privind amanarea demisiei judecatorului Tudorache si eliberarea lui din functie dupa 50 de zile de la inregistrarea demisiei la CSM, desi trebuia eliberat incepand cu data de 01.02.2021.

Cazul prezentat duce la concluzia ca orice judecator din aceasta tara poate fi suspendat din functie imediat dupa ce impotriva sa a fost depusa o sesizare sau dupa ce Inspectia Judiciara s-a sesizat din oficiu. Precedentul a fost deja creat chiar de asa-zisul garant al independentei judecatorilor, Consiliul Superior al Magistraturii, mai exact de Sectia pentru judecatori din cadrul CSM.

Judecatorul Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi, a carui cerere de demisie nu a fost discutata de Sectia pentru judecatori din cadrul CSM, doar pentru ca judecatorii din CSM au decis (cu majoritate) sa o suspende pe aceasta din functie la data de 22.02.2021, intr-un dosar disciplinar deschis, ulterior depunerii cererii de demisie, in care Inspectia Judiciara nici macar nu formulase vreo acuzatie oficiala, fiind evident pentru orice observator rezonabil ca a fost tinta unui abuz real. Sectia pentru judecatori din cadrul CSM a amanat in sedinta din 11 februarie 2021 discutarea cererii de demisie a judecatorului Tudorache, pentru ca in 22 februarie 2021, sa o suspende pe aceasta din functie.

Asadar, CSM a tergiversat demisia judecatorului Tudorache, doar pentru a o suspenda din functie, iar apoi sa o sanctioneze disciplinar dupa eliberarea din functie cu reducerea indemnizatiei de incadrare brute lunare cu 25% pe timp de un an, precizand insa in hotararea de sanctionare ca nu se mai executa sanctiunea disciplinara astfel stabilita.

S-ar putea crede ca judecatorul de la Tribunalul Calarasi si-a depus cererea de demisie dupa ce a aflat ca este vizata intr-un dosar disciplinar, insa judecatorul Neluta Tudorache si-a inaintat cererea de demisie inainte de formularea sesizarii impotriva sa, in 29 ianuarie 2021, in timp ce memoriul conducerii Tribunalului Calarasi impotriva acesteia, care a stat la baza dosarului disciplinar, a fost inregistrat la CSM in 3 februarie 2021, iar dosarul a fost deschis la Inspectia judiciara la 05.02.2021.

Pentru o mai buna intelegere a situatiei de fapt redam mai jos derularea evenimentelor:

29 ianuarie 2021: judecatorul Neluta Marinica Tudorache isi inregistreaza demisia la CSM;

3 februarie 2021: la CSM ajunge memoriul conducerii Tribunalului Calarasi impotriva judecatorului Neluta Marinica Tudorache;

4 februarie 2021: seful CSM Bogdan Mateescu trimite memoriul Inspectiei Judiciare;

5 februarie 2021: Inspectia Judiciara inregistreaza lucrarea;

8 februarie 2021: lucrarea este repartizata inspectorului judiciar Petre Rosu;

8 februarie 2021: seful CSM Bogdan Mateescu cere de la Inspectia Judiciara lucrarea vizand cazul judecatoarelor Neluta Tudorache si Ileana Alexandru de la Tribunalul Calarasi;

9 februarie 2021: seful CSM Bogdan Mateescu primeste de la Inspectia Judiciara lucrarea aflata in faza verificarilor prealabile (nu se stabilisera indiciile privind comiterea vreunei abateri disciplinare);

9 februarie 2021: seful CSM convoaca sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM pentru data de 17 februarie 2021, cu mentiunea discutarii suspendarii din functie;

11 februarie 2021: Sectia pentru judecatori a CSM amana discutarea cererii de demisie a judecatoarei Tudorache;

17 februarie 2021: are loc sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM convocata de Bogdan Mateescu, data la care se da un nou termen pentru data de 22 februarie 2021;

22 februarie 2021: judecatoarea Neluta Marinica Tudorache este suspendata din functie, desi Inspectia Judiciara nu formulase vreo acuzatie impotriva sa, lucrarea aflandu-se in faza cercetarii disciplinare, faza care este obligatoriu sa se finalizeze cu exercitarea actiunii disciplinare (trimiterea in judecata disciplinara).

Din informatiile publicate pe portalul Inaltei Curti de Casatie si Justitie rezulta ca procesele disciplinare referitoare la judecatorul Tudorache au fost castigate si au fost desfiintate hotararea prin care a fost suspendata din functie la 22.02.2021, dar si hotararea prin care a fost sanctionata disciplinar la 07.04.2021 cu reducerea indemnizatiei brute lunare cu 10% pe timp de 3 luni, iar aceste hotarari fac dovada incontestabila a abuzului la care judecatorul a fost suspus de Inspectia judiciara si Sectia pentru judecatori din cadrul CSM.

Fostul judecator Neluta Tudorache de la Tribunalul Calarasi a fost tinta mai multor dosare disciplinare, ultimul fiind deschis si cercetat de Inspectia Judiciara pentru motivul ca a contestat in instanta hotarari ale Colegiului de conducere al Tribunalului Calarasi, prin actiuni pe care le-a si castigat.

Mai mult, judecatorul Neluta Tudorache a formulat si o plangere adresata Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie-SIIJ, in care reclama hartuirea sa prin inscenarea unor proceduri disciplinare de catre fosta conducere a Tribunalului Calarasi si prin refuzul conducerii de a pune in aplicare recomandarile medicului de medicina muncii, care a declarat-o 'apt conditionat de munca', caz in care nu avea voie sa isi desfasoare activitatea in conditiile impuse de presedintele tribunalului, presedintele sectiei civile si de colegiul de conducere al tribunalului.

Neluta Tudorache a formulat o sesizare disciplinara impotriva presedintelui CSM Mateescu Bogdan Mihai, secretarului general serban George Catalin si inspectorului judiciar Rosu Petre, urmand sa fie cercetate imprejurarile pe care le-am prezentat punctual.

Consideram ca s-a comis deja un precedent periculos, in momentul in care Sectia pentru judecatori in materie disciplinara (cu voturile impotriva ale judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina) a dispus suspendarea din functie a judecatoarei Neluta Tudorache pe perioada solutionarii dosarului disciplinar, inainte ca impotriva sa sa fie formulate acuzatii de catre Inspectia judiciara.

Masura a fost una abuziva, aspect dovedit de decizia ICCJ care a desfiintat hotararea CSM de suspendare din functie a acestei judecatoare, retinand ca in lipsa unei rezolutii in care Inspectia judiciara sa prezinte acuzatiile, Sectia pentru judecatori nu putea sa deceleze motivele si sa aprecieze daca masura suspendarii din functie putea fi dispusa impotriva judecatorului.

Raportat la abuzul suferit, fostul judecator Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi a solicitat Inspectiei Judiciare declansarea unor cercetari fata de Bogdan Mateescu, pentru modul in care a condus sedinta din data de 16.09.2021 in dosarul disciplinar nr.8/J/2021 in urma careia aceasta a fost sanctionata de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara cu reducerea indemnizatiei brute lunare cu 25% pe timp de un an, fara ca sanctiunea stabilita sa mai fie executata, impreuna cu judecatorii Ileana Alexandru si Iulian Alexandru de la Tribunalul Calarasi, pe motiv ca au contestat in instanta hotarari ale Colegiului de conducere prin actiuni pe care le-au si castigat ulterior, considerand ca acest dosar disciplinar reprezinta o forma de presiune asupra judecatorilor independenti, daca vor fi pedepsiti pentru ca au dovedit in fata instantelor ca au fost adoptate hotarari nelegale de Colegiul de conducere, pe care ar fi trebuit sa le respecte in activitatea de judecata.

In dosarul nr. 8/J/2021, dupa solutionarea lui si aplicarea sanctiunilor disciplinare impotriva celor trei judecatori, CSM i-a solicitat judecatoarei Tudorache un punct de vedere in raport cu cererile formulate de judecatorii Ileana Alexandru si Iulian Alexandru privind completarea dispozitivului hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara prin care s-a dispus sanctionarea celor trei magistrati in dosarul disciplinar 8/J/2021.

Prin aceste cereri judecatorii au invocat nesolutionarea unor exceptii ridicate in cadrul dosarului disciplinar. Precizand ca nu i-au fost comunicate intampinarile judecatorilor Ileana Alexandru si Iulian Alexandru inainte de solutionarea dosarului, desi exista o obligatie legala in acest sens pentru a-i fi respectat dreptul la aparare, Neluta Tudorache a trimis in 10 noiembrie 2021, la CSM, o cerere de amanare a solicitarilor facute de colegii sai de la Tribunalul Calarasi.

Neluta Tudorache a precizat ca cererea trimisa la CSM reprezinta si o sesizare disciplinara impotriva presedintelui Consiliului Bogdan Mateescu, pe care il acuza de comiterea mai multor abateri disciplinare cu ocazia solutionarii dosarului disciplinar 8/J/2021:

-Exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala (art. 99 lit. t) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

-Atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii (art. 99 lit. c) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

-Neredactarea sau nesemnarea hotararilor judecatoresti sau a actelor judiciare ale procurorului, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege (art. 99 lit. r) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor);

Asa cum am precizat, judecatorul Neluta Tudorache a solicitat sanctionarea disciplinara a presedintelui CSM, Bogdan Mateescu, pentru modul in care a condus sedinta in care s-a dispus sanctionarea ei si a judecatorilor Ileana Alexandru si Iulian Alexandru, in urma unui proces disciplinar pe care il catalogheaza ca fiind 'un simulacru cu verdict dinainte luat'.

Neluta Tudorache acuza atat modul in care CSM a oferit detalii din hotararea de aplicare a sanctiunilor disciplinare prin intermediul unui comunicat de presa, desi respectiva hotarare nu era redactata, cat si depasirea termenului legal de motivare a hotararii.

Iata fragmente din sesizarea formulata de judecatorul Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi:

Este de necontestat faptul ca instanta disciplinara avea obligatia sa imi comunice intampinarile formulate in cauza de fostii mei colegi, parati in cauza, anterior pronuntarii hotararii pe fond, avand in vedere ca au invocat exceptii care ar fi pus capat procesului fara a mai fi necesara cercetarea pe fond a actiunii disciplinare, exceptii in raport de care trebuia sa imi exprim punctul de vedere dupa comunicarea intampinarilor, pentru a-mi fi respectat dreptul la aparare si la un proces echitabil, ceea ce nu se poate constata in cauza.

Or, se observa faptul ca instanta disciplinara imi solicita un punct de vedere cu privire la cererile paratilor si pe fondul exceptiilor pe care le-au invocat prin intampinarile depuse la dosar, dupa ce a solutionat pe fond actiunea disciplinara, ceea ce consider ca este nelegal pentru ca este evident ca cererile vor fi respinse, fiind previzibila solutia. in conditiile in care instanta disciplinara/presedintele CSM avea obligatia sa imi comunice intampinarile depuse la dosar de parati anterior pronuntarii hotararii de sanctionare, apreciez ca se contureaza indiciile savarsirii abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t din Legea nr. 303/2004, urmand ca Inspectia Judiciara sa stabileasca persoana vinovata de neindeplinirea atributiei de comunicare a intampinarilor depuse la dosar de parati, avand drept consecinta incalcarea dreptului meu la aparare si la un proces echitabil, dar si pentru incalcarea acestor drepturi fata de paratii Alexandru Petronel Iulian si Alexandru Ileana, carora nu le-a fost comunicata intampinarea pe care am formulat-o in cauza, dar au fost nelegal obligati de presedintele CSM Mateescu Bogdan Mihai sa prezinte concluziile lor fata de exceptiile pe care leam invocat cu privire la nulitatea absoluta a intregii cercetari disciplinare si a rezolutiilor intocmite de inspectorul judiciar Rosu Petre, dar si cu privire la nulitatea absoluta a actiunii disciplinare, exceptii care nu au fost solutionate prin Hotararea nr. 14J/30.09.2021, conform minutei publicate pe pagina web a CSM.

Este de necontestat faptul ca, motivele pentru care paratii in cauza au fost sanctionati disciplinar in acest dosar au fost date publicitatii in ziua pronuntarii hotararii, prin comunicatul de presa din 30.09.2021 asumat de Biroul de Informare Publica si Relatii Mass-Media din cadrul CSM.

Solicit Inspectiei judiciare si pentru acest motiv sa efectueze verificari, pentru urmatoarele motive:

-Presedintele CSM Mateescu Bogdan Mihai a exercitat presiuni directe asupra judecatorilor instantei disciplinare, in conditiile in care i-a acuzat public, prin intermediul unui comunicat de presa, ca ar fi incalcat secretul deliberarii in aceasta cauza;

-Prin intermediul acestui comunicat de presa, sustin ca a fost incalcat secretul deliberarii de catre persoana care l-a redactat si l-a dat publicitatii, intrucat motivele pentru care paratii au fost sanctionati disciplinar, se circumscriu secretului deliberarii care trebuie pastrat de judecatori pana la data redactarii si comunicarii hotararii, urmand sa se stabileasca si daca presedintele CSM Mateescu Bogdan Mihai, este cel care a dat dispozitia redactarii si publicarii comunicatului de presa, dar si daca acesta este cel care a incalcat secretul deliberarii, facand parte din majoritatea care a pronuntat Hotararea nr.14J/30.09.2021, caz in care se restrange si numarul persoanelor care se impune a fi verificate;

-Exista indicii privind savarsirea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale, intrucat persoana care a redactat si a publicat comunicatul, a dezvaluit nelegal motivele sanctionarii disciplinare a paratilor inainte ca instanta sa redacteze si sa comunice hotararea partilor din proces, fiind evident ca s-a substituit nelegal in competentele acesteia, mai ales ca acest comunicat nu a fost publicat in numele instantei disciplinare, fiind un comunicat de presa dat de Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass-Media inainte ca Sectia pentru judecatori sa aprobe cererea presedintelui CSM Mateescu Bogdan Mihai privind sesizarea Inspectiei judiciare pentru posibila savarsire a abaterii disciplinare de nerespectare a secretului deliberarii, motiv pentru care se impune sa se stabileasca cine a redactat comunicatul si cine a dat dispozitie acestui birou sa il publice;

-In raport de masurile dispuse de CSM cu mult timp inainte de solutionarea prezentei cauze, prin care au fost excluse de la publicare pe pagina web a CSM a hotararilor in materie disciplinara, sustin ca exista indicii cu privire la incalcarea acestei decizii administrative, fiind evident ca publicarea motivelor pentru care au fost sanctionati paratii, face dovada deplina ca a fost incalcata aceasta dispozitie interna, dar si ca s-a urmarit denigrarea publica a paratilor anterior analizarii cauzei lor de catre ICCJ, desi beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la pronuntarea unei hotarari definitive de sanctionare;

-Este evidenta imixtiunea pe care redactorul comunicatului a exercitat-o in activitatea judecatorilor care au luat cu majoritate Hotararea nr.14J/30.09.2021, pentru ca dezvaluirea publica a motivelor sanctionarii disciplinare a paratilor anterior redactarii hotararii, obliga judecatorii care au constituit majoritatea, sa preia motivele sanctionarii disciplinare din acest comunicat, ceea ce este profund nelegal, intrucat motivarea hotararii se face potrivit probelor administrate in cauza si convingerii intime a judecatorilor, si nu in baza unui comunicat de presa.

Este de necontestat faptul ca, in sedinta publica care a avut loc la 16.09.2021, presedintele CSM, judecatorul Mateescu Bogdan Mihai, a pus in discutia partilor toate exceptiile invocate de parati prin intampinarile pe care le-au depus la dosar, caz in care sustin ca nu exista niciun dubiu ca au facut obiectul dezbaterilor mai multe exceptii, si nu doar cea solutionata prin Hotararea nr.14J/2021.

In raport de modul in care s-a desfasurat cercetarea judecatoreasca in aceasta cauza, solicit Inspectiei Judiciare sa efectueze verificari si cu privire la conduita manifestata fata de paratii Alexandru Petronel Iulian si Alexandru Ileana de catre presedintele CSM Mateescu Bogdan Mihai, fiind mediatizat comportamentul lui necorespunzator fata de doi parati care la acea data isi desfasurau activitatea la Tribunalul Calarasi si care sunt mai bine pregatiti profesional decat un judecator de judecatorie care nu a judecat niciodata un litigiu de munca (cum este si acest litigiu disciplinar), anterior alegerii lui ca membru CSM, reprezentant din partea judecatoriilor din tara. Or, faptul ca presedintele CSM si-a permis sa tina evidenta deplasarilor la grupul sanitar al paratei Ileana Alexandru; a fost preocupat de telefonul sau mobil in timpul sedintei de judecata, fiind apostrofat de paratul Alexandru Petronel Iulian pentru indiferenta manifestata in cauza; a cenzurat nepermis concluziile pe exceptii si pe fondul cauzei doar pentru ca era hotarata sanctionarea paratilor in alt loc decat sala de judecata; i-a terorizat psihologic pe cei doi parati intr-o sedinta maraton de aproximativ 5 ore doar pentru a dovedi ca poate distruge cariera acestora pentru ca au avut curajul si l-au infruntat cu demnitate, fiind un simulacru de proces derulat la un singur termen de judecata, consider ca sunt imprejurari care fac dovada ca exista indiciile savarsirii abaterii disciplinare prevazuta de art.99 lit.c din Legea nr.303/2004'.

Sesizarea disciplinara formulata de judecatorul Tudorache impotriva presedintelui CSM Mateescu Bogdan Mihai, a fost clasata de Inspectia judiciara conform raspunsului pe care i l-a transmis la 23.11.2021, pe motiv ca nu a fost semnata electronic petitia sa, fiind semnata olograf. in realitate, constatam ca Inspectia judiciara a refuzat sa il cerceteze pe seful CSM, desi acuzatiile care i-au fost aduse, sunt deosebit de grave.

Abuzul comis de presedintele CSM, Bogdan Mateescu nu se refera doar la sanctionarea disciplinara nefondata a judecatorului Tudorache si a colegilor sai, ci si la faptul ca a refuzat sa adopte pana in prezent, un Regulament privind normarea activitatii judecatorului.

Neluta Tudorache a subliniat faptul ca a fost determinata sa isi dea demisia din motive de sanatate pentru ca CSM si Tribunalul Calarasi au refuzat sa ii adapteze norma de lucru, avand 5 interventii chirurgicale la coloana vertebrala.

Judecatorul a precizat ca medicul de medicina muncii de la Tribunalul Calarasi, a intocmit fisele de aptitudini din trei in trei luni, la solicitarea presedintelui tribunalului, si a constatat ca era apt conditionat de munca, facand angajatorului recomandari privind masurile pe care trebuia sa le adopte pentru ca judecatorul sa isi desfasoare activitatea in conditii de siguranta pentru sanatatea sa, lovindu-se de refuzul categoric al conducerii, care a fortat-o sa demisioneze din functie la 01.02.2021.

Tribunalul Calarasi s-a adresat CSM solicitand sa ii comunice cum poate sa adapteze norma de lucru pentru judecatorul Tudorache, in raport de recomandarea adaptarii normei de lucru facuta de medicul de medicina muncii, care a stabilit in urma controalelor facute periodic la 3 luni, ca este apt conditionat de munca. Medicul de unitate a comunicat Tribunalului Calarasi fisele de aptitudini pentru adaptarea activitatii la starea medicala a judecatorului Tudorache, care, in lipsa adaptarii normei de lucru, in sensul reducerii, nu avea voie sa-si inceapa si sa continue activitatea. Exista 4 fise de aptitudini, unde se specifica clar apt conditionat, adica judecatorul Tudorache nu putea sa lucreze daca angajatorul nu indeplinea toate recomandarile medicului.

Cu toate acestea, Neluta Tudorache a fost obligata sa desfasoare activitatea specifica unui judecator apt neconditionat, Tribunalul si CSM obligand-o sa lucreze pana la epuizare fizica si psihica, fiind nevoita sa demisioneze din cauza starii precare de sanatate.

Din biletul de externare eliberat de Spitalul Universitar Bucuresti, rezulta diagnosticul Paralizie pe stanga - Deficit motor grad 3 ASIA, rezulta numarul de operatii, dar si ca operatia la coloana cervicala a fost facuta dupa demisie, fiind consemnata paralizia aparuta in luna ianuarie 2021, cand judecatorul Tudorache a fost nevoit sa demisioneze.

Asadar, lipsa adaptarii normei de munca la problemele de sanatate, este motivul care a determinat demisia judecatorului Tudorache, fiind in realitate o concediere fortata.

Demisia in acest caz, consideram ca este evident ca a fost fortata de angajator si CSM prin refuzul de a adapta norma de lucru, in conditiile in care Neluta Tudorache nu a cedat presiunilor in urma cercetarilor disciplinare desfasurate impotriva sa.

Discutam, asadar, de un dublu atac venit, pe de o parte din partea Inspectiei judiciare si presedintelui CSM Bogdan Mateescu si refuzul de adaptare a normei de lucru, cu scopul de a determina demisia judecatorului Tudorache.

Din raspunsul CSM rezulta clar ca nu a luat masurile necesare si ca nu exista un regulament pentru normarea activitatii judecatorilor, desi Tribunalul Calarasi i-a solicitat adaptarea normei de lucru, CSM discutand solicitarea tribunalului dupa inregistrarea demisiei judecatorului Tudorache.

Astfel, hartuita in dosare disciplinare, actiuni cumulate si cu refuzul de adaptare a normei de lucru, aratam ca Neluta Tudorache a fost determinata sa plece din sistem din cauza paraliziei instalata in luna ianuarie 2021, depunandu-si demisia cu data de 01.02.2021.

Raportat la cele prezentate va solicitam sa faceti verificari privind:

1. Modul in care Neluta Tudorache a fost suspendata abuziv din functia de judecator, asa cum a stabilit definitiv Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizii definitive, prin incheierea din 28.03.2017, dosar nr.16/J/2016, dar si prin Hotararea nr.5J/22.02.2021, dosar nr.1/J/2021, urmand sa se stabileasca cine si in ce imprejurari a initiat procedura declansata din oficiu de Sectia pentru judecatori.

2. Modul in care a fost deschis dosarul disciplinar nr.9/J/2020 in luna iunie 2020, desi sesizarea disciplinara care a facut obiectul acestui dosar, a fost inregistrata la Inspectia judiciara in 10.07.2020 dar si modul in care a fost deschis dosarul disciplinar nr.8/J/2021, desi sesizarea disciplinara care a facut obiectul acestui dosar a fost inregistrata in 04.05.2021, dupa ce a fost inceputa cercetarea disciplinara in 16.02.2021 si dupa ce judecatoarele Tudorache Neluta si Alexandru Ileana au fost nelegal suspendate din functie, asa cum a stabilit iCCJ prin decizie definita.

3. Modul in care s-a desfasurat procedura disciplinara declansata in 04.02.2021 care a facut obiectul dosarelor nr.1/J/2021 si nr.8/J/2021, de catre Inspectia judiciara si in fata Sectiei pentru judecatori din cadrul CSM.

4. Refuzul conducerii Tribunalului Calarasi de a lua masurile necesare pentru a i se crea conditii de munca conform recomandarilor facute de medicul de medicina muncii prin patru fise de aptitudini intocmite la 3 luni, din cuprinsul carora rezulta ca judecatorul Neluta Tudorache a fost declarat de catre medicul de unitate 'apt conditionat de munca', fiind nevoita sa isi dea demisia din functie din culpa angajatorului, dar si refuzul CSM de a adopta Regulamentul prin care sa stabileasca norma de lucru a judecatorilor, inclusiv in cazul in care exista recomandare a medicului de medicina muncii, pentru a fi protejata sanatatea magistratilor din Romania.

Asteptam sa ne comunicati un raspuns si masurile luate in virtutea prerogativelor functiei pe care o detineti”.

 


Comentarii

# MN date 14 December 2021 14:10 +61

in sfarsit un deputat care a sesizat, a informat forul superior al tari pentru gravele probleme din justitie in speta CSM-isti si impotriva presedintelui Bogdan Mateescu. sa dea domnu sa se faca dreptate, numai ca eu ma intreb daca la Sectia de judecatori din CSM dupa cate cunosc eu sunt si judecatori, judecatoare care noi stiam ca sunt corecti, cinstiti cum au votat excluderea din magistratura a acestei doamne? si inca o intrebare pentru domnu Coarna inainte de a l felicita, dumnealui a mai facut vreo interpelare si pentru alti justitiabili care au fost abuzati, executati, condamnati fix de acesti judecatori. oricum felicitari domnule Coarna. dar nu numai doamna judecator a fost la vot ci si ceilalti cetateni votani ai dvs.???

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva