HORECA A ZDROBIT DICTATURA DIN BACAU – Incendiar: zeci de companii au obtinut la Tribunalul Bacau anularea partiala a Hotararii 44/2020 a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau, prin care s-a interzis activitatea in spatii inchise a restaurantelor si a cafenelelor din judet, in cazul in care incidenta de infectari cu coronavirus sare de 3 la mie. Tribunalul a obligat CJSU sa emita alta hotarare, care sa cuprinda masuri graduale de combatere a COVID-19 pentru HoReCa (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC

04.11.2020 12:56
Vizualizari: 7627

Continua sa se prabuseasca rasunator in instante regulile despotice impuse de catre regimul Iohannis impotriva romanilor. De data aceasta, ne referim la o masura care sufoca industria HoReCa. Ne-ar fi placut sa vorbim despre o victorie a acestui sector economic la nivel national, dar deocamdata este vorba doar despre o izbanda la nivelul judetului Bacau.Marti, 3 noiembrie 2020, judecatoarea Diana Stefanescu de la Tribunalul Bacau (sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal) a dispus anularea articolului 2, alineatul 7 din Hotararea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau nr. 44 din 15 octombrie 2020, care interzicea activitatea in spatii inchise a restaurantelor si a cafenelelor din judet in cazul in care incidenta de infectari cu coronavirus sare de 3 la mie. In plus, judecatoarea Stefanescu a obligat CJSU Bacau – condus de prefectul Sorin-Gabriel Ailenei (foto) – sa emita alta hotarare, care sa cuprinda masuri graduale de combatere a COVID-19 pentru sectorul HoReCa. Altfel spus: sa nu dea direct cu barda, inchizand localurile. Efectul sentintei Tribunalului Bacau este ca, incepand de la comunicarea hotararii judecatoresti, restaurantele si cafenelele din Bacau vor putea sa isi reia activitatea in interior, sentinta fiind executorie.


Iata mai intai textul actului normativ atacat in instanta (sublinierea apartine CJSU; gasiti la sfarsit intreaga hotarare si anexa cu lista localitatilor):


La nivelul UAT-urilor (localitatilor) din anexa la prezenta Hotarare, se instituie suplimentar urmatoarele masuri: (...)

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, este permisa fara a depasi 50% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, in localitatile unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori, fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6,00-23,00, daca incidenta cumulata in ultimele 14 zile a cazurilor localitate este mai mare de 1,5 si mai mica sau egala cu 3/1.000 de locuitori, si este interzisa la depasirea incidentei de 3/1.000 de locuitori.


Prezentam minuta sentintei nr. 612/2020 pronuntate in dosarul nr. 2472/110/2020:


Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului. Admite cererea de chemare in judecata.

Anuleaza art. 2 alin.7 din Hotararea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau nr. 44 din data de 15.10.2020. Suspenda art. 2 alin. 7 Hotararea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau nr. 44 din data de 15.10.2020, pana la solutionarea definitiva a cauzei. Obliga paratul la emiterea unui alt HCJSU care sa cuprinda masuri graduale de combatere a COVID-19 pentru industria HORECA.

Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare in ceea ce priveste cererea de anulare si 5 zile de la comunicare in ceea ce priveste cererea de suspendare, cale de atac care se va depune la Tribunalul Bacau, Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal, sub sanctiunea nulitatii. Pronuntata conform art 396 alin.2 Cod procedura civila, azi, 03.11.2020”.


Azi in Bacau, maine-n judetul tau


Totul a inceput la 19 octombrie 2020, cand actiunea a fost depusa de catre 22 de SRL-uri din industria ospitalitatii (vezi facsimil).

 


Sigur ca mai este un hop de trecut: solutia pe care o va da Curtea de Apel Bacau in aceasta cauza. Totusi, in cazul in care CA Bacau o va confirma pe judecatoarea Diana Stefanescu, precedentul judiciar va fi unul epocal si ne asteptam ca firme HoReCa din intreaga Romanie sa atace in justitie talibanismele regimului Iohannis-Orban.

Incheiem, remarcand un episod spectaculos petrecut in 26 octombrie 2020, la primul termen al procesului: judecatoarea Stefanescu a invocat din oficiu exceptia necompetentei materiale, dar tot ea a respins-o (desigur: dupa ce o pusese in discutia partilor). Am mentionat acest aspect in sprijinul ideii ca exista si magistrati rezonabili, cu simt dialectic, care recunosc atunci cand nu au dreptate.


Redam minuta incheierii legate de exceptie:


Respinge exceptia necompetentei materiale invocata din oficiu. Constata ca este competenta general, material si teritorial sa solutioneze prezenta cauza. Cu privire la fondul cererii de suspendare, repune cauza pe rol si acorda termen de judecata la data de 02.11.2020, ora 13:30, cand revine cu adresa catre parat pentru a depune toata documentatia care a stat la baza emiterii actului contestat, sub sanctiunea amendarii. Fixeaza termen pentru solutionarea capetelor de cerere avand ca obiect anulare act si obligatia de a face la data de 02.11.2020, ora 13:30, cu scurtarea termenului de judecata la 3 zile, pentru cand se citeaza partile, paratul cu mentiunea de a depune intampinare si toata documentatia care a stat la baza emiterii actului contestat, sub sanctiunea decaderii prevazute de lege. Cu cale de atac odata cu fondul cauzei. Pronuntata conform Art. 402 C.proc.civ., azi, 26.10.2020”.


* Cititi aici intreaga Hotarare 44/2020 a CJSU Bacau

* Cititi aici anexa cu lista localitatilor din judetul Bacau vizate de restrictii

Comentarii

# DODI date 4 November 2020 15:07 +12

Ar fi cazul ca acest exemplu să fie multiplicat la nivel de țară. Iar impostorii diareico-liberali să nu mai acuze Moldova că este pesedistă. Curajul și onoarea unor magistrați nu are nici culoare politică și nici localizare geografică.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii