IACOB A DEMISIONAT – Adjunctul DNA nu a mai asteptat sa fie revocat din functie dupa ce Inalta Curte l-a sanctionat disciplinar cu avertisment. Marius Iacob si-a dat demisia de la conducerea parchetului anticoruptie, dar va ramane in DNA. Iacob a confirmat pentru Lumea Justitiei: “Demisia mea este un gest de onoare. Nu vreau sa expun institutia”

Scris de: George TARATA

19.03.2019 12:28
Vizualizari: 5048

Adjunctul DNA Marius Iacob (foto) nu a mai asteptat sa fie revocat din functie, dupa ce a fost sanctionat disciplinar de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu avertisment. Marius Iacob a decis marti, 19 martie 2019, sa demisioneze de la conducerea parchetului anticoruptie, insa isi va continua activitatea la DNA.


Procurorul a confirmat pentru Lumea Justitiei ca a luat decizia de demisiona din functia de adjunct al DNA: “Da, este adevarat, am demisionat! Demisia mea este un gest de onoare. Nu vreau sa expun institutia.

Iacob a plecat ca sa nu fie dat afara

Demisia lui Marius Iacob de la conducerea DNA vine la nici 24 de ore dupa ce Inalta Curte l-a sanctionat disciplinar. Mai exact, instanta suprema a admis luni seara, 18 martie 2019, recursul Inspectiei Judiciare fata de hotararea Sectiei pentru procurori a CSM si a decis aplicarea lui Iacob a unei sanctiuni disciplinare constand in “avertisment” pentru comiterea abaterii prevazuta de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004:

“Nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.

Este vorba despre incalcarea de catre Iacob a Ordinului Procurorului General privitor la participarea procurorului in cauzele civile, atunci cand a desemnat-o pe procuroarea Simona Ricu din DNA sa participe la sedintele de judecata ale dosarului civil in care procuroarea Mihaiela Iorga Moraru a chemat-o in judecata pe fosta sefa DNA, pentru a-i cere sa suspende ordinul de revocare din DNA nr. 301/2017 emis de Laura Codruta Kovesi.

Iata minuta ICCJ:

"Minuta deciziei civile nr. 69. Cu majoritate: Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr.9P din 11 septembrie 2018, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.8/P/2018. Caseaza in parte hotararea atacata si, in rejudecare, admite in parte actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara. In temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica paratului Iacob Marius Constantin – procuror-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie sanctiunea constand in „avertisment” pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeasi lege. In temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica paratei Ricu Carmen Simona - procuror sef serviciu in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie sanctiunea disciplinara constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeasi lege. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate. Definitiva. Cu opinia separata a domnului judecator George Bogdan Florescu in sensul respingerii, ca nefondat, a recursului declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr.9P din 11 septembrie 2018, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.8/P/2018. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 18 martie 2019".

Desi “avertismentul” este cea mai blanda sanctiune disciplinara, in cazul lui Marius Iacob efectele erau devastatoare. Asta intrucat Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca procurorii sefi ai DNA sunt revocati din functie in cazul in care au fost sanctionati disciplinar.

Art. 51 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004:

“Art. 51

(2) Revocarea din functia de conducere a judecatorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a presedintelui instantei, pentru urmatoarele motive: (...)

c) in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare”.

Art. 54 alin. 4) din Legea nr. 303/2004:

“(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestuia, precum si procurorii sefi de sectii ai acestor parchete, sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 15 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Directiei Nationale Anticoruptie ori Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2), care se aplica in mod corespunzator”.

De asemenea, odata sanctionat disciplinar, Marius Iacob nu mai poate ocupa o functie de conducere timp de 3 ani.

Comentarii

# procurorul date 19 March 2019 12:50 +10

Ce se mai răsfață cu zicerea ”nu vreau să expun instituția”. Păi pâna acum ce-o fi făcut dimpreună cu Kovesi și restul grupului infracțional organizat. Îi răspund eu, nu numai că ”a expus instituția”, ci, după cum se va vedea, ”a paradit instituția”. Jalnic personaj.

# DODI date 19 March 2019 15:49 +5

Ce prestigiu vrea să mai apere politrukul? Prestigiul coborât de slujire în subsolul justiției române și a cărei ușă este păzită de tractorist? Tractoristul veghează (NU în lanul de secară! pentru că el nu SE CARĂ) să nu umble nimeni la rufele murdare de la DNA. Aceum se trezește și acest procuroraș că are onoare? Ar fi cazul să caute în dicționar să vadă ce înseamnă onoare și apoi să iasă cu o... erată.

# Raul date 20 March 2019 10:59 0

Pe site-ul DNA inca mai apare ca procuror sef adj. al DNA, are si poza, mandru, cu o insigna cat lindicul furnicii, insigna aia mica, cum o vedeti, a bagat frica in randul judecatorilor de la instante. Un semn distinctiv, comandat de pe timpil domnului Morar. Insa, cu privire la site, acum cand majoritatea oamenilor din lume folosesc internetul pt. informare, DNA informeaza ca are in schema de personal, politisti morti, si vii, dar care si-au incetat de mult timp activitatea in aceasta institutie, grefieri care nu mai lucreaza la DNA, fiind pensionati sau demisi, si asta, ca o apreciere pentru serviciile aduse DNA, in realizarea abuzurilor. Un site asa de prost, nu o sa mai gasiti la alta institutie. Ori mentenanta site-ului este realizata de SRI, ori specialistii care se ocupa de site, sunt slab pregatiti. De apreciat, totusi, domnul Nistor, care nu si-a mai afisat lindicul de insigna la reverul hainei, in poza de pe site.

# Nicolae Clivet date 19 March 2019 15:57 +1

Domnul IACOB a demisionat. Fapta dumnealui in comparatie cu ce-a a doamnei OPREAN LAURA, este minuscula. DOAMNA OPREAN LAURA a dispus, prin abuz de functie, internarea mea la un spital de psihiatrie, retinut abuziv de catre 2 politisti, in sediul DNA, mai apoi tot abuziv, retinerea in cadrul spitalui de psihiatrie, timp de 2 saptamani, prin presiuni, exercitate de politistii lui TULUS, prin telefoane repetate si amenintari la adresa medicului sef sectie. Ceea ce a fost mai grav, este faptul ca mi s-au administrat cele mai puternice medicamente halucinogene existente pe piata, fara respectarea legil si a procedurilor medicale. Aceste medicamente mi-au pus in pericol viata, mi-au afectat sanatatea, mi s-a declansat o boala, anume, porfiria acuta intermitenta. In fata instantei de judecata, scrie si in decizia CAB, doamna Tonigaru a recunoscut ca politistii au sunat sa mi se administreze medicamente, dar asta, din grija colegiala fata de mine. Comunicarea s-a realizat la spital.

# Gilu date 19 March 2019 13:10 0

Se pare ca mai exista caractere , chiar si la DNA , dupa plecarea Anei Pauker ...

# Liviu date 19 March 2019 15:20 +1

Asa se numeste mai nou? Onoare?Nici sa silabisesti cuvantul onoare nu reusesti.Aveai 2 optiuni sa fii dat afara sau sa iti dai demisia .Ce are onoarea de a face cu asta? Zau asa !Esti un tractorist exact ca seful tau suprem Lazar.

# imun/teanu date 19 March 2019 15:23 +1

Dar de ce de onoare! Demisia! Adica ca cum (si ca care) onoare! Cand balacit in "perje" si doar datul prin fulgi iti mai lipseste sa te fofilezi zici ca si de onoare?!

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 19 March 2019 15:51 0

ma intreb unde/si muta jucariile de plus???!!!!!!!!DOAMNE,NUMAI NESANATOSI LUCREAZA SI AU LUCRAT IN DNA(sau betivi)

# trebuie revocat slugoiul din dna date 19 March 2019 16:44 +2

Trebuie revocat slugoiul din dna. Calin Nistor a revocat procurori dna care nu erau sanctionati disciplinar. Iar alti procurori nu au fost primiti la dna pentru ca aveau sanctiunea disciplinara a avertismentului( cum este cazul procurorului Liviu Balan, de altfel un procuror bun, cu 10 clase peste individul ăsta Iacob Marius). Pai daca nu mai îndeplineste conditiile pt a fi la dna, trebuie revocat. Este adevarat ca tudorel toader a modificat legea , prevazand ca pentru cei cu avertisment revocarea e facultativa, nu obligatorie . Dar daca Nistor are puțină demnitate și corectitudine trebuie sa ceara csm-ului aviz pentru revocarea acestui individ respingator din dna. :-x :-x :-x

# Elodiu date 19 March 2019 18:27 +1

Cand cheltuiai bani pentru cautarea Elodiei si erai slugoiul doamnei L K nu mai expuneai institutia?Nici fata de procuror nu ai.Rusine!!!!!

# Macar pare sa mai aiba ceva in cap ! date 20 March 2019 21:01 -1

Bravo lui , din punctul acesta de vedere .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii