29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ICCJ CONFIRMA LUJU SI DETONEAZA CSM – Inalta Curte a pus pe hold hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM care a decis suspendarea din functie a judecatoarei Ileana Alexandru de la Tribunalul Calarasi, la pachet cu judecatoarea Neluta Marinica Tudorache, doar pentru ca cele doua si-au suparat sefii si au contestat hotarari ale Colegiului de conducere. Instanta suprema da dreptate judecatoarelor Baltag si Oprina, care au avertizat asupra masurii exagerate a CSM (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 April 2021 15:03
Vizualizari: 13496

Lumea Justitiei a avut dreptate cand a atras atentia in legatura cu executia declansata de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii impotriva judecatoatelor Neluta Marinica Tudorache si Ileana Alexandru de la Tribunalul Calarasi, suspendate din functie pana la finalizarea procedurii disciplinare doar pentru ca au indraznit sa isi supere sefii si sa conteste hotarari ale Colegiului de conducere (click aici pentru a citi). ICCJ a confirmat dezvaluirile Luju si a dat astfel un semnal important in sensul apararii judecatorilor independenti, care inteleg sa ia atitudine pe cai legale atunci cand observa anomalii in instantele in care functioneaza, chiar cu riscul de a-si supara sefii si anumite personaje de prin CSM.


 

Concret, Inalta Curte de Casatie si Justitei a dispus luni, 19 aprilie 2021, suspendarea hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara prin care, in 22 februarie 2021, se stabilise suspendarea din functie a judecatoarelor Neluta Marinica Tudorache si Ileana Alexandru de la Tribunalul Calarasi. Decizia a fost luata in ceea ce o priveste pe judecatoarea Ileana Alexandru, avand in vedere ca intre timp judecatoarea Tudorache si-a dat demisia din magistratura. Suspendarea suspendarii din functie a fost dispusa de Completul de 5 ICCJ - civil format din Florentina Dinu, Mioara Grecu, Gheza Attila Farmathy, Valentina Vrabie si Iulia Petronela Nitu.

 

Iata minuta ICCJ din 19 aprilie 2021 (dosar 698/1/2021):


“Admite cererea formulata de contestatoarea Alexandru Ileana. Dispune suspendarea executarii Hotararii nr. 5J din 22 februarie 2021 a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 1J/2021 in ceea ce o priveste pe aceasta, pana la solutionarea contestatiei formulate impotriva aceleiasi hotarari. Acorda termen de judecata la data de 24 mai 2021. Pronuntata in sedinta publica astazi, 19 aprilie 2021”.

 

Judecatoarele Baltag si Oprina au avut dreptate

 

Ileana Alexandru si Neluta Marinica Tudorache au fost suspendate din functie in 22 februarie 2021, la doua saptamani de la inregistrarea dosarului disciplinar la Inspectia Judiciara. Suspendarea a fost dispusa prin hotararea Sectiei pentru judecarori a CSM in materie disciplinara nr. 5J din 22 februarie 2021, pronuntata in dosarul 1J/2021. Desi este stufoasa si se intinde pe circa 50 de pagini, motivarea propriu-zisa a deciziei de suspendare este facuta pe doar cinci pagini, extrem de lapidar. 

Ancheta disciplinara si ulterior posibila judecata disciplinara (spunem: „posibila”, pentru nu este obligatoriu ca inceperea cercetarii disciplinare sa se soldeze cu sesizarea Sectiei pentru judecatori in materie disciplinara, deci cu trimiterea in judecata disciplinara a magistratului) se puteau derula fara ca judecatoarea Neluta Tudorache sa fie suspendata din functie. Cu toate acestea, Sectia pentru judecatori a CSM a decis in majoritate sa le aplice magistratelor aceasta dura masura. Motivul: pretinsa afectare a prestigiului justitiei. O concluzie care s-a bazat strict pe memoriul trimis de conducerea Tribunalului Calarasi impotriva judecatoarelor Ileana Alexandru si Neluta Tudorache, in care (atentie!) li se reproseaza ca au formulat o cerere de suspendare si anulare a unei hotarari de colegiu de conducere si ca ulterior au contestat prin actiuni in instanta (pe care le-au castigat) sau prin cereri de revocare “aproape toate masurile dispuse de colegiul de conducere”, memoriul oferind si o explicatie a acestor actiuni, in sensul ca judecatoarea Tudorache “doreste sa se razbune pe persoanele (printre care presedintele instantei si presedintele sectiei civile) care au contribuit in urma cu 3 ani la excluderea sa din magistratura”.

Nu doar ca hotararea de suspendare din functie a judecatoarelor Alexandru si Tudorache, dispusa de CSM pana la finalizarea procedurii disciplinare, se bazeaza doar pe acuzatiile aduse intr-un memoriu, insa judecatorii din Consiliu nici macar nu explica in concret cum anume a fost afectat prestigiul justitiei.

Pe de alta parte, aceeasi decizie a ICCJ pronuntata luni, 19 aprilie 2021, da dreptate judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM, cele doua facand opinie separata in hotararea de suspendare a judecatoarelor Tudorache si Alexandru, explicand de ce o asemenea masura este excesiva. In opinia separata (care este atasata la finalul articolului impreuna cu intreaga hotarare a CSM), judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina arata ca suspendarea din functie a lui Tudorache s-a produs intr-un moment in care rezolutia de incepere a cercetarii disciplinare nu era inca redactata. O rezolutie care urma sa fie supusa avizarii de catre directorul Directiei de judecatori a Inspectiei Judiciare si confirmarii de catre inspectorul-sef al Inspectiei Judiciare. Asadar, cel putin in teorie, exista oricand posibilitatea ca rezolutia de incepere a cercetarii disciplinare sa fie infirmata.

De asemenea, in aceeasi opinie separata, judecatoarele Baltag si Oprina atrag atentia asupra unui alt aspect extrem de relevant pentru executia care a avut loc. Si anume ca la momentul suspendarii din functie dispuse de CSM nu existau indicii minime cu privire la savarsirea unor abateri disciplinare. Iar in ceea ce o priveste pe judecatoarea Neluta Tudorache, nu a fost invocat niciun motiv concret pentru luarea unei masuri atat de dure precum suspendarea din functie.

 


Aviz tuturor judecatorilor


In final, precizam din nou ca avand in vedere modul in care CSM-ul lui Bogdan Mateescu (foto) a actionat in cazul “Tudorache-Alexandru”, orice judecator de la orice instanta poate fi oricand suspendat din functie daca sefii sai se supara pe el si trimit un memoriu catre CSM.

 

Orice judecator de la orice instanta poate fi suspendat din functie in cazul in care indrazneste sa conteste hotatari ale colegiului de conducere sau ale presedintilor de instanta.


Orice judecator de la orice instanta poate fi suspendat din functie daca se cearta cu colegi de-ai sai.


Iar totul se poate intampla pe motiv ca asemenea situatii aduc atingere prestigiului justitiei.

 

Motivarea CSM din cazul “Tudorache-Alexandru” nu este, in opinia noastra, decat un avertisment dat judecatorilor independenti si “neascultatori” care indraznesc sa critice decizii ale sefilor, mai ales ale sefilor care au legaturi si in CSM.

 

* Cititi aici integral hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara privind suspendarea din functie a judecatoarelor Ileana Alexandru si Neluta Marinica Tudorache de la Tribunalul Calarasi

Comentarii

# MN date 19 April 2021 15:48 +32

intreb daca noi in aceasta tara avem ministru de justitie, procuror general, sef inspectie judiciara(mason=mafiot) sef CSM, instanta suprema si chiar presedinte penal. cum dracu astia care sunt cei mai bine platiti sa fie atatea probleme? bai nenorocitilor voua chiar nu va este rusine?, tiaidracudederbedeiordinari

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva