19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ICCJ CURATA DUPA GHENA – Continua represaliile impotriva judecatorilor Anca Mihaela Median si Dumitru Marcel Gavris de la Curtea de Apel Bucuresti, care au demascat-o pe Mariana Ghena din CSM ca a arestat-o nelegal pe avocata Rodica Constantinovici, la pachet cu o femeie insarcinata in 8 luni. Inalta Curte obliga CSM sa ii judece disciplinar pe cei doi judecatori. Sanctionarea disciplinara a lui Median si Gavris o poate salva pe Ghena de la plata daunelor de 50.000 lei catre Constantinovici

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 May 2020 15:54
Vizualizari: 7933

Astrele s-au aliniat in favoarea judecatoarei Mariana Ghena (foto), din Consiliul Superior al Magistraturii. Instanta suprema a pronuntat o decizie ce poate duce la salvarea Marianei Ghena, in cazul in care aceasta a fost demascata ca, pe vremea in care presta la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a arestat-o abuziv pe avocata Rodica Constantinovici, la pachet cu Crinuta Dumitrean, cea din urma insarcinata in 8 luni.


 

Astfel, luni, 18 mai 2020, Inalta Curte a obligat CSM sa ii judece disciplinar pe judecatorii Anca Mihaela Median si Dumitru Marcel Gavris de la Curtea de Apel Bucuresti, adica cei care, in octombrie 2018, au obligat statul sa plateasca daune morale de 50.000 de lei avocatei Constantinovici pentru privare nelegala de libertate, pe motiv ca, in 2015, aceasta a fost arestata nelegal in dosarul ANRP (dosar care a fost retrimis de ICCJ la DNA, unde zace si in prezent) de catre Mariana Ghena.

Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in toamna anului trecut, judecatoarea CSM Mariana Ghena i-a reclamat la Inspectia Judiciara pe cei doi judecatori de la CAB pentru pretinsa comitere a abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - “nerespectarea deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii”. Concret, Ghena sustinea ca in momentul in care au acordat daunele morale de 50.000 lei si au constatat nelegalitatea arestarii avocatei Constantinovici, judecatorii Anca Mihaela Median si Dumitru Marcel Gavris nu ar fi respectat RIL-ul 15/2017 prin care ICCJ a stabilit ca “nelegalitatea privarii de libertate trebuie stabilita prin hotararile instantelor penale”. Asta desi, in realitate, cei doi judecatori de la CAB chiar au respectat respectivul RIL, la care si fac trimitere, nelegalitatea masurii arestului preventiv dispus de Mariana Ghena fiind constatata de colegii acesteia de la ICCJ Horia Valentin Selaru si Francisca Vasile, care au dispus eliberarea Rodicai Constantinovici de dupa gratii.

In cele din urma, actiunea Inspectiei Judiciare impotriva judecatorilor Median si Gavris, declansata in urma sesizarii Marianei Ghena, a fost respinsa de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, la 31 octombrie 2019: “Cu majoritate, admite exceptia nulitatii rezolutiei de exercitare a actiunii disciplinare invocate de paratii Gavris Dumitru Marcel si Median Anca Mihaela. Constata nulitatea absoluta a actiunii disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara impotriva paraţilor Gavris Dumitru Marcel si Median Anca Mihaela. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

 

Inspectia Judiciara si ICCJ ii fac pe plac Marianei Ghena


Hotararea CSM a fost atacata de Inspectia Judiciara la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Iar, luni, 18 mai 2020, un Complet de 5 judecatori in materie civila au admis recursul Inspectiei si au casat hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM din 31 octombrie 2019, stabilind ca cei doi judecatori care au demascat arestarea nelegala dispusa de Mariana Ghena trebuie judecati de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM:


Prezentam minuta ICCJ (dosar 3441/1/2019):

“Minuta deciziei civile nr. 63. Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr.23J din 31 octombrie 2019, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 15/J/2019. Caseaza hotararea atacata si trimite cauza la Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii pentru continuarea judecatii in dosarul nr.15/J/2019. Respinge, ca nefondat, recursul incident declarat de intimatii Gavris Dumitru Marcel si Median Anca Mihaela. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 18 mai 2020”.


Ghena poate scapa de plata daunelor


O eventuala sanctionare a judecatorilor Median si Gavris, ca urmare a rejudecarii dosarului disciplinar de catre CSM asa cum a decis ICCJ, ar avea un impact major asupra cursului dosarului in care avocata Rodica Constantinovici a solicitat si obtinut la Curtea de Apel Bucuresti daunele morale de 50.000 lei. Mai precis, o sanctionare disciplinara a celor doi judecatori ar putea fi folosita in recursul pe care statul roman, prin Ministerul Finantelor, si DNA l-au declarat impotriva deciziei judecatorilor Anca Mihaela Median si Dumitru Marcel Gavris de acordare a daunelor morale catre avocata Constantinovici, ca urmare a arestarii sale nelegale de catre Mariana Ghena. Recurs care se judeca deja la Inalta Curte de Casatie si Justitie, adica instanta de unde provine Ghena si instanta care tocmai ce a dispus judecarea celor doi judecatori CAB, dandu-i satisfactie Marianei Ghena.

Practic, sanctionarea disciplinara a judecatorilor Median si Gavris pe motiv ca acestia nu ar fi respectat RIL-ul ICCJ care stabileste ca “nelegalitatea privarii de libertate trebuie stabilita prin hotararile instantelor penale”, asa cum cere Ghena, ar duce automat la admiterea recursului si la anularea deciziei CAB prin care s-au acordat daune morale avocatei Rodica Constantinovici, ca urmare a arestarii sale nelegale dispuse de judecatoarea Mariana Ghena pe cand aceasta activa la ICCJ.

In plus, o admitere a recursului declarat de stat si DNA si anulare a deciziei judecatorilor Median si Gavris de acordare a daunelor catre avocata Constantinovici ar linisti-o definitiv pe judecatoarea CSM Mariana Ghena, care astfel ar scapa de plata daunelor de 50.000 lei din buzunarul propriu in urma unei actiuni in regres a statului. Desigur, asta daca statul, dupa ce ar plati daunele pentru privarea nelegala de libertate, s-ar indrepta cu actiune in regres impotriva Marianei Ghena, autoarea arestarii nelegale, pentru recuperarea banilor achitati din buzunarele romanilor.


Prezentam mai jos derularea cazului avocatei Rodica Constantinovici, arestata nelegal de judecatoarea Mariana Ghena din CSM:

 

LUJU A AVUT DREPTATE – Arestarea Crinutei Dumitrean, gravida in luna a opta, a incalcat drepturile omului. Hotararea Marianei Ghena de la ICCJ a fost desfiintata de judecatorii supremi Francisca Vasile si Horia Selaru. Fosta sefa ANRP a fost pusa sub control judiciar. Aceeasi masura a fost luata si fata de ceilalti inculpati acuzati de abuz in serviciu. Solutia de scoatere din arest a lotului ANRP 4 il scapa practic si pe Ioan Oltean (Incheierea)


DOSARUL ANRP 4 A PICAT LA INALTA CURTE – Presedinta CSM Mariana Ghena a arestat-o fara probe pe fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean cand era gravida in opt luni? Judecatoarea ICCJ Cristina Rotaru a trimis inapoi la DNA rechizitoriul ANRP 4, pe motiv ca faptele lui Dumitrean si a altor inculpati nu sunt explicate inteligibil. Rechizitoriul ANRP 4 a fost intocmit de procurorii DNA Gheorghe Popovici si Dana Belciug


STATUL SA-I TRIMITA FACTURA LUI GHENA – Curtea de Apel Bucuresti a constatat ca judecatoarea Mariana Ghena din CSM, pe cand activa la ICCJ, a arestat-o abuziv pe avocata Rodica Constantinovici intr-un dosar ANRP. Statul a fost obligat la plata unor daune morale de 50.000 lei pentru privare nelegala de libertate. In acelasi dosar, aceeasi Mariana Ghena i-a dat fara mila mandat de arestare fostei sefe ANRP Crinuta Dumitrean, desi aceasta era gravida in 8 luni (Documente)


GHENA A COMIS-O GRAV – Cititi fabuloasa decizie prin care Curtea de Apel Bucuresti i-a acordat daune morale avocatei Rodica Constantinovici, arestata abuziv de judecatoarea ICCJ Mariana Ghena la pachet cu o femeie gravida in 8 luni: “Masura arestarii preventive nu se justifica... Privarea nelegala de libertate a cauzat prejudicii ca urmare a atingerii aduse unor valori fundamentale: libertatea fizica, integritatea psihica, demnitatea, imaginea personala, reputatia profesionala” (Decizia)


FOCUL GHENEI – Celebra pentru arestarea unei femei insarcinate in 8 luni, judecatoarea Mariana Ghena a declansat represaliile impotriva judecatorilor care i-au demascat o alta mizerie. Anca Mihaela Median si Dumitru Marcel Gavris de la CA Bucuresti au fost reclamati la Inspectia Judiciara dupa ce i-au acordat daune morale avocatei Rodica Constantinovici, stabilind ca aceasta a fost arestata abuziv de Ghena in cauza ANRP. Incearca Mariana Ghena sa-si preconstituie probe ca sa nu plateasca banii?


GHENA VREA SA SE DEA CU PARFUM DE CSM – Judecatoarea Mariana Ghena vrea sa-i fie recunoscuta calitatea de victima a presei. Demascata de Lumea Justitiei ca a arestat-o nelegal pe avocata Constantinovici, cauzand condamnarea statului la plata a 50.000 lei daune, Ghena a cerut sa-i fie aparata “independenta”. Incredibil, Mariana Ghena i-a reclamat la IJ si pe judecatorii care au dat daunele. Aceeasi Ghena mai are in palmares arestarea unei gravide in 8 luni


RAPORTUL CARE A TERMINAT-O PE GHENA – Decizia CAB prin care statul a fost condamnat la daune de 50.000 lei catre avocata Constantinovici, arestata nelegal de judecatoarea Mariana Ghena, este definitiva. ICCJ: “Decizia nu este supusa recursului, fiind pronuntata intr-un litigiu cu o cerere ce poate fi asimilata unei actiuni in repararea pagubei cauzata prin erori judiciare”. Lumea Justitiei solicita noului ministru de Finante Florin Citu sa pregateasca actiunea in regres impotriva Marianei Ghena


SELARU SI FRANCISCA I-AU PUS CAPAC LUI GHENA – Judecatorii ICCJ Horia Valentin Selaru si Francisca Vasile au corijat-o pe colega lor Mariana Ghena pentru arestarea nelegala a avocatei Rodica Constantinovici si a unei gravide in 8 luni: “Circumstantele reale si contributiile infractionale nu justifica luarea masurii arestarii preventive”. Hotararea lui Selaru si Vasile a stat la baza condamnarii statului la daune pentru privarea nelegala de libertate dispusa de judecatoarea Ghena (Incheierea)

Comentarii

# Cetateanul date 19 May 2020 17:08 +2

Întreb pentru un prieten: dacă pe mânuța cu mesajul MU*EPSD, susținut puternic de magistrații sindicaliști, înlocuim nevolnica ciumă roșie cu diverși lucrători în halate negre ... se pune tot la libertatea de exprimare, cum ne-a învățat șăful la țară? PS Nu așa că frumoasă peroadă în justițe?

# Gery date 19 May 2020 18:18 +6

Este o gluma? 50mii lei daune? Eventual 50 mii pe zi! Timp de zece ani.Din banii proprii.Cand nu va mai dispune de suma respectiva,sa fie la dispozitia familiei ,pagubitului.Daca noaptea i se scoala celor pagubiti s-o cheme la sapat gradina,atunci alearga sa sape.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva