29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IN MEMORIAM STANCIU CARPENARU - Uniunea Juristilor din Romania si Revista “Dreptul” transmit un mesaj de sincere condoleante in urma trecerii in nefiinta a profesorului Stanciu Carpenaru: "A fost un reper in lumea juridica ani de-a randul, cu precadere in domeniul dreptului comercial"

Scris de: E.D. | pdf | print

26 November 2019 13:54
Vizualizari: 2608

Profesorul universitar dr. h.c. Stanciu Carpenaru (foto) s-a stins din viata luni, 25 noiembrie 2019, la varsta de 84 de ani, varsta pe care ar fi implinit-o peste doua zile, in 28 noiembrie. Cu acest prilej, Uniunea Juristilor din Romania condusa de prof. univ. dr. av. Ioan Chelaru si Revista "Dreptul" au transmis un mesaj de condoleante pe care il publicam in continuare:


 

"Uniunea Juristilor din Romania si Revista “Dreptul” transmit un mesaj de sincere condoleante in urma trecerii in nefiinta a domnului Stanciu Carpenaru. Autor a numeroase articole aparute in cadrul revistei, profesorul universitar dr. h.c. Stanciu Carpenaru a fost un reper in lumea juridica ani de-a randul, cu precadere in domeniul dreptului comercial.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

Presedintele U.J.R.

Prof. univ. dr. av. IOAN CHELARU"


Nascut la 28 noiembrie 1935, in comuna Ghirdoveni, judetul Dambovita, profesorul Stanciu Carpenaru a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1959, obtinand specializarea de doctor in drept in 1967, sub conducerea prof. dr. Traian Ionascu.

De la absolvirea Facultatii de Drept, Stanciu Carpenaru si-a dedicat viata mediului universitar, ocupand, incepand cu 1959, functia de preparator la catedra de drept civil a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, apoi asistent universitar, lector, conferentiar, pentru ca, imediat dupa Revolutie, sa ocupe postul de profesor universitar. Mai exact, din 1990 pana in 2006, Stanciu Carpenaru a fost profesor universitar la catedra de drept privat a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, iar din 1997 pana in 2008 profesor universitar la catedra de drept privat a Facultatii de Drept a Universitatii ′′ Nicolae Titulescu′′ din Bucuresti.

Totodata, profesorul Carpenaru a fost in perioada 1984 –1990 decan al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti si director al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane, iar in 2005 –2008 decan al Facultatii de Drept a Universitatii Nicolae Titulescu.

In tot acest timp, Stanciu Carpenaru a primit mai multe distinctii, dintre care amintim:

-Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest Timisoara (2004);

-Ordinul ′′Meritul pentru invatamant′′ in grad de Ofiter (Monitorul Oficial nr.1181/13.12.2004);

-Doctor Honoris Causa al Universitatii Valahia Targoviste (2007);

-Profesor emerit, Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti (2013);

-Membru de onoare al Academiei de stiinte Juridice din Romania (2016)


Stanciu Carpenaru a avut o activitate stiintifica intensa publicand mai multe manuale, cursuri, monografii si tratate in domeniul dreptului civil si al dreptului economic, dar si al dreptului comercial.

Cea mai recenta lucrare a profesorului Stanciu Carpenaru a fost lansata in iulie 2019, cu prieljul Zilei Justitiei organizata de Uniunea Juristilor din Romania. Este vorba despre „Tratatul de drept comercial roman, editia a VI-a, actualizata. Editie jubiliara 2009-2019 (10 ani de la prima aparitie)".


Publicam in continuare discursul sustinut de profesorul Carpenaru cu acel prilej:

"Stimati invitati, as dori in primul rand sa multumesc organizatorilor pentru invitatia de a participa pentru prima oara la Ziua Justitiei; dar mai ales pentru onoarea care mi s-a facut, de a se lansa editia a sasea a Tratatului, jubiliara, in cadrul acestei manifestari a reprezentantilor Justitiei. Cu toata modestia, incerc sa interpretez acest gest ca un omagiu adus unei activitati de aproape 60 de ani dedicata invatamantului juridic superior si cercetarii juridice in domeniu; si in special contributiei pe care o recunosc, in legatura cu renasterea si dezvoltarea Dreptului comercial in perioada postbelica.

Doamnelor si domnilor, este un lucru cunoscut ca necesitatea studierii Dreptului comercial a aparut dupa 1989 si este legata de schimbarile economice, sociale, politice si in special de trecerea de la economia planificata la economia de piata libera. Asa cum ne amintim, chiar din ’90 au inceput sa apara primele reglementari legale referitoare la noul sistem economic. Va reamintesc Legea 31 privind societatile comerciale, Legea 15 privind Registrul Comertului si altele. Cum era si firesc, invatamantul juridic trebuia sa reactioneze, astfel incat a fost introdusa disciplina Drept comercial in planul de invatamant. Pentru mine, introducerea in planul de invatamant a acestei discipline a pus in fata mea o optiune. Aveam posibilitatea sa continui sa predau ceea ce predasem 30 de ani – Drept civil si Drept economic. Dreptul economic insa, intre timp devenise istorie. Dar in materia obligatiilor si succesiunilor puteam continua. Sau sa abordez sansa unui nou inceput: sa ma apuc sa studiez Dreptul comercial. si, cu entuziasmul celei de-a doua tinereti – aveam 55 de ani – m-am apucat sa studiez Dreptul comercial. Pentru prima oara, o carte de Drept comercial am citit-o in vara anului 1990. Totusi, aceasta indrazneala, pentru ca nu era ceva… ma bazam pe doua elemente. Primul: Destinul avusese grija sa ma pregateasca pentru aceasta sansa noua, prin cunostintele de Drept civil pe care le dobandisem in privinta obligatiilor, teoria generala si contracte, succesiuni, sub indrumarea ilustrilor profesori ai facultatii, Francisc Deac si Constantin Statescu. Apoi am descoperit ca, printr-un hazard al istoriei, Codul comercial de la 1867 era in vigoare. Si ca exista o bogata bibliografie privind Dreptul comercial, lucrari publicate cel mai recent in anul 1948; sigur, si literatura franceza. Pornind de la aceste premise, m-am apucat si am inceput sa studiez, sa fac prelegeri saptamana de saptamana, timp de cinci ani am aprofundat materia, am publicat parti de curs, ’92, ’93, ’94, si in ’95 am publicat Manualul de Drept comercial roman. Acest manual era primul manual de nivel universitar si care continea o contributie la renasterea Dreptului comercial. El a fost instrumentul pe care l-au folosit studentii facultatilor de Drept din tara si ai facultatilor economice pentru pregatire. si a fost instrumentul pentru pregatirea fostilor mei studenti, si anume judecatori, avocati, procurori s.a.m.d., care au fost nevoiti sa invete din mers noua materie, ca sa satisfaca exigentele profesiilor in noile conditii.

Am continuat studierea materiei Dreptului comercial si, in 2009, am publicat prima editie a Tratatului de Drept comercial. Dar in 2009, va amintiti, a fost adoptat un nou cod civil, intrat in vigoare in 2011. Noul cod civil, va amintiti, a adus o schimbare fundamentala in privinta sistemului de reglementare a raporturilor de drept privat. Sistemul dualist, bazat anterior pe Codul civil de la 1864 si Codul comercial de la 1867, a fost inlocuit cu sistemul unitar, consacrat de Codul civil. Sigur, in aceasta situatie s-a pus problema in doctrina in privinta destinului Dreptului comercial. Au existat mai multe opinii, dar doua le sintetizeaza pe toate. O opinie, infatisata de unii dintre autorii proiectului Noului cod civil, reputati civil dintre care a facut parte si dl profesor [Baias], au considerat ca adoptarea sistemului monist inseamna disparitia, adica transformarea raporturilor juridice comerciale in raporturi civile; civilizarea raporturilor comerciale. Si, pe cale de consecinta, disparitia Dreptului comercial. Pentru a fi siguri beton ca asa va fi, prin legile de punere in aplicare, au consacrat niste lucruri aberante, consider eu, care ne-au facut cunoscuti nu numai in Uniunea Europeana, cred ca in toata lumea, de a ineca comertul, care exista de 2000 de ani. Pentru ca in Codul civil se evita cu obstinatie notiunea de comert sau de comercial, in legatura cu societatile comerciale, cu contractele comerciale. Au schimbat denumirile. Care, va spun, este greu sa le inteleg. In ce ma priveste, inca din 2010, intr-un articol publicat pentru prima oara, dupa d-na profesor Smaranda Angheni, am publicat intr-o revista conceptia mea despre destinul Dreptului comercial. Si am considerat ca Dreptul comercial este compatibil cu sistemul unitar de reglementare a raporturilor de Drept privat. Ca reglementarea unitara a raporturilor de Drept privat nu inseamna disparitia Dreptului comercial, ci numai schimbarea conceptelor fundamentale pe care se bazeaza. Daca in trecut Dreptul comercial, bazat pe Codul comercial, avea drept concepte fundamentale actele, faptele de comert si comerciantii, Noul cod civil, in sistemul unitar, consacra alte doua concepte: intreprindere si profesionist. Am dezvoltat aceasta teza, am amplificat si, in 2012, am publicat cea de-a treia editie a tratatului, in care am fundamentat pe larg aceasta conceptie.

Trebuie sa marturisesc ca in aceasta editie pe care o lansam astazi ea reprezinta, de fapt, o sinteza actualizata a precedentelor editii. Noutatea, zic eu, importanta, care ar trebui retinuta, o constituie elementele pe care le aduc in fata doctrinei in legatura cu fundamentarea necesitatii si oportunitatii adoptarii unui nou cod comercial. Aceasta propunere am lansat-o la conferinta organizata in 2017, septembrie, de catre Universitatea Romano-Americana si Universitatea Nicolae Titulescu. si s-a publicat in Revista Dreptul, nr. 1/2018. In opinia mea, atat din punct de vedere stiintific, cat si practic, adoptarea unui nou cod comercial este pe deplin justificata si necesara. In primul rand exista, asa cum am demonstrat, compatibilitate intre dreptul comercial si sistemul unitar, iar in legatura cu necesitatea, stim bine ca in codul civil reglementarea unitara, de fapt, se reduce la doua institutii. Atat. Si anume: statutul persoanei fizice si juridice; si materia obligatiilor. Reglementarile juridice privind activitatea cu caracter profesional le gasim in legile speciale, care au ramas in vigoare si n-au suferit decat modificari terminologice, pentru ca legiuitorul impunea acest lucru, prin actele de punere in aplicare. Noul cod comercial pe care il propun nu este o intoarcere la trecut, deci la conceptele Codului comercial – actele, faptele de comert si comerciantii; ci la conceptele noi ale Codului civil – intreprindere si profesionist. Sigur, adaptate in special in legatura cu intreprinderea comerciala si profesionistul comerciant. Este vorba de un cod comercial de factura europeana, de consolidare legislativa. El, asa cum am sus, se bazeaza, in opinia mea, pe reglementarea Codului civil in vigoare si ar trebui sa cuprinda principalele principii care guverneaza statutul profesionistilor comercianti, contractele si garantiile privind activitatea cu caracter profesional comercial, procedura insolventei si chiar jurisdictia comerciala. Publicand aceasta propunere, am asteptat o reactie din partea doctrinei. Am facut chiar si o propunere pentru Academia de stiinte Juridice. Din pacate, cred ca s-a inteles ca este vorba de o simpla propunere cu caracter doctrinar, cu care, dupa ce analizam o problema, facem propuneri si sa ramana asa. Dupa mine, problema este de interes national. Am ascultat din prezentarile antevorbitorilor provocarile care se pun astazi. Si pentru Dreptul comercial exista acelasi interes. Prin ceea ce s-a facut prin Codul civil noi am facut un pas inapoi. Nu se poate. Reglementarile Uniunii Europene folosesc in continuare terminologia „comercial”, „litigii comerciale” s.a.m.d.

As dori, daca se poate, si fac apel la dumneavoastra, care reprezentati institutiile principale ale Justitiei, dar si a invitatilor care sunt reputati practicieni sau oameni de invatamant, de a face cunoscuta o pozitie, daca merita, sau nu, abordata aceasta chestiune. Eu reiterez ideea pe care am avut-o, si anume ca cea mai indicata institutie de a organiza o dezbatere la nivel national este Academia de stiinte Juridice. Prin statutul ei e chemata sa faca lucrurile astea. Nu lucruri marunte, de rutina. Din pacate, cu regret, o mare deceptie am avut din a nu fi avut niciun ecou in legatura cu aceasta propunere. Dar inca mai sper.

Va multumesc pentru bunavointa cu care m-ati ascultat."

Comentarii

# V.V.B. date 27 November 2019 13:51 0

Dumnezeu sa-l odihneasca pe cel ce a fost un profesor universitar de exceptie,prin competenta,corectitudine si seriozitate. Av.Dr.V.V.B. promotia 1978

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva