IN URMA LUI JURMA RAMANE JEG – Intr-un mesaj exploziv la incheierea mandatului interimar la sefia DNA, Anca Jurma recunoaste abuzurile procurorilor anticoruptie: „Nu m-am solidarizat si nu ma voi solidariza cu abuzuri in indeplinirea actului de justitie... Cred intr-o justitie cu mainile curate. Nu ma solidarizez cu maniera in care unii procurori si-au exprimat nemultumiri folosind metode ascunse, nelegale si nedeontologice, nedemne de un magistrat. S-a ajuns prea departe”

Scris de: Valentin BUSUIOC

08.01.2019 12:37
Vizualizari: 5928

Mesaj exploziv al deja fostei sefe interimare a DNA Anca Jurma (foto). Intr-un comunicat emis marti, 8 ianuarie 2019, in ultima zi de interimat la conducerea parchetului, Jurma denunta abuzurile comise in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie si recunoaste practic faptul ca exista procurori care incalca grav legea.


In acelasi comunicat, Anca Jurma o acuza pe Florentina Mirica, desi nu ii pronunta numele, dupa ce aceasta a inregistrat-o pe ascuns, inregistrarea fiind apoi difuzata de presa de casa a Laurei Kovesi. Scopul actiunii a fost acela de a o compromite pe sefa interimara a DNA (indezirabila intrucat nu mai raspundea la comenzi), astfel incat Jurma sa nu obtina prelungirea delegarii, iar in locul ei sa fie plantat un procuror din gruparea Kovesi (click aici pentru a citi).

Pe de alta parte, trebuie sa evidentiem momentul in care Jurma a emis comunicatul: tot marti, 8 ianuarie 2019, Procurorul General Augustin Lazar se afla la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, disperat sa gaseasca un procuror comod pe care sa-l insurubeze in varful parchetului.

Iata comunicatul integral semnat de Anca Jurma:

Astazi este ultima zi a mandatului de 6 luni pentru care am fost delegata in functia de procuror sef al DNA. Am acceptat cu greu aceasta functie interimara, la solicitarea conducerii Ministerului Public, intr-un moment in care DNA se afla intr-o situatie dificila. Urma ca in scurt timp sa aiba loc o procedura de desemnare a procurorului sef numit, cu un mandat de trei ani. Din ratiuni care nu au depins de mine, aceasta perioada s-a prelungit pana dupa incheierea celor 6 luni.

In aceasta perioada mi-am propus sa fac tot ce depinde de mine pentru ca DNA sa functioneze bine, in ciuda climatului ostil la care institutia a trebuit sa faca fata. Am incercat sa asigur o perioada de echilibru si de normalitate, folosind metode democratice de conducere.

Primul meu obiectiv a fost acela de a face in asa fel incat, din punctul de vedere al functionarii si al organizarii interne a DNA, sa rezolvam impreuna toate problemele pentru a putea sa ne desfasuram activitatea in conditii bune, conform competentelor legale si puterilor noastre si in limitele resurselor de care dispuneam.

Un obiectiv si mai important a fost acela de a ma asigura, atat cat puteam si cat depindea de mine conform atributiilor legale, ca dosarele trimise in judecata de DNA privesc fapte penale sustinute temeinic de probe si ca anchetele respecta normele legale si drepturile fundamentale ale cetatenilor.

Inca din prima zi a mandatului interimar am subliniat ca DNA nu are tinte, ci are o competenta prevazuta de lege, pe care trebuie sa si-o indeplineasca, si anume aceea de a combate coruptia la nivel inalt prin mijloace prevazute de legea penala. Mai mult, am considerat ca atata timp cat exista coruptie in Romania, procurorii DNA trebuie sa aiba posibilitatea, atat legala cat si de fapt, sa instrumenteze dosare, corect si profesionist si fara sa fie intimidati.

M-am solidarizat si ma voi solidariza intotdeauna cu foarte multi colegi care, cu eforturi deosebite, cu onestitate, cu sacrificii personale si facand fata oricaror presiuni, au reusit sa probeze fapte grave de coruptie, indiferent de rangul sau notorietatea persoanelor implicate, si sa aduca inapoi averi furate, sa recupereze pagube produse bugetului statului. Datorita lor, sunt multi oameni in Romania care sunt convinsi ca se poate face dreptate, ca functia sau averea cuiva nu sunt suficiente ca sa il protejeze in fata legii, daca a incalcat-o, si ca nu vom lasa coruptia sa prolifereze la infinit.

Nu m-am solidarizat si nu ma voi solidariza cu abuzuri in indeplinirea actului de justitie, indiferent de catre cine s-ar comite. Aceste abuzuri nu trebuie sa existe, iar daca exista, ele trebuie sanctionate. Cred intr-o justitie cu mainile curate.

Nu ma solidarizez insa nici cu maniera in care unii procurori au inteles sa isi exprime nemultumiri profesionale sau personale folosind metode ascunse, nelegale si nedeontologice, nedemne de un magistrat. Cred ca s-a ajuns prea departe si cred ca a venit momentul ca aceste practici sa inceteze.

In perioada Sarbatorilor am avut timp sa ma gandesc si am ajuns la concluzia ca mi-am facut datoria cum am stiut mai bine, cu totala buna credinta, echilibru si preocupare pentru bunul mers al institutiei, dar ca mandatul meu interimar trebuie sa se incheie aici. Evenimentele recente, inclusiv folosirea intr-un scop injust si denaturarea sensului unei convorbiri private in care cautam solutii, legale si corecte, pentru mai buna desfasurare a activitatii institutiei, m-au determinat sa apreciez ca nu mai am conditiile necesare pentru a continua sa indeplinesc aceasta functie conform viziunii si obiectivelor pe care mi le-am propus cand am acceptat-o.

Le multumesc tuturor colegilor care au avut incredere in mine si care m-au sprijinit pana in ultima zi. Imi exprim speranta ca aceasta perioada de provizorat se va incheia cu numirea unui procuror sef dedicat actului de justitie corect si profesionist, a unui procuror independent si integru, care sa doreasca sa continue eforturile depuse de DNA pentru combaterea coruptiei la nivel inalt si mediu si caruia sa i se dea sansa si mijloacele pentru a reusi”.

Comentarii

# Ultimul Charlot date 8 January 2019 12:44 +9

Adica ea nici usturoi nu o mancat... Sa moara ea! Adcica in perioada interimatului ei, DNA-ul a fost imaculat... Daca nu era inregistrarea era si azi aceasi sluga si unealta penibila

# Corina date 8 January 2019 13:21 +6

Deci ne-am lămurit...aceeaşi rețetă mizerabilă în aceeaşi "eprubetă" infectă... în realitate mulți vorbesc şi gargarisesc dar măsuri de îndreptare şi reformă Zero barat! Decât un ministru de justiție superlativ în "tobă de carte" şi materie de drept, care ne vorbeşte despre teorii ce nu se vor realiza nici în următoarea epocă glaciară... :cry: noi preferăm un aparent prost autentic  :lol: care din nebunia lui de a face dreptate dusă la extrem găseşte ACUM! metoda fie ea şi din prostie empirică prin care va face Dreptate prin reabilitari şi despăgubiri la tot poporul paradit ilegal şi să exileze din magistratură  toți torționarii securişti fabricatori de dosare false fără număr, prin care au ținut toată țara captivă inimaginabil de ilegal, asta în timp ce adevărata mafie a sistemului exercitată prin DNA-DIICOT-SRI-ICCJ... a protejat şi comis Mega-Jafuri timp de 29 de ani!

# Alina date 8 January 2019 15:46 +1

Aşa e! Frica de a se surpa toată justiția falsă şi diferitele interese mafiote şi/sau meschine împiedică de zeci de ani reforma şi resetul ;-) Inclusiv "ilustrul"ministru justiției care are in exterior o atitudine de cavaler templier al statului de drept însă chiar el a recunoscut că are unde pleca înapoi la cabinetul său( indiferent dacă face reforma sau nu!) Cum adică bre'nene'..cu alte cuvinte parcă ai prefera să mimezi şi pe eroul reformator doar o vreme..apoi să pleci şi să laşi iar în mizeria asta de JUSTIȚIE ILEGALĂ? Ori te gândeşti că vei avea maii mulți CLIENȚI BĂNOŞI? în acelaşi sistem de avocatura mincinoasă națională! Hai'bre'Tudorică' matale ne crezi proşti?  Nu mai mima că vrei să faci dreptate şi lege că te scalzi în aceeaşi mocirlă mincinoasă chiar dacă o faci cu viteză mai mică. Mai întâi gândeşte-te că în țara asta f.curând se poate ajunge ca fiecare să-şi facă dreptate singur ;-) şi veți vedea voi când va lovi implacabil colapsu'peste toți ochii impostorilor.

# DODI date 8 January 2019 16:35 +2

Când strugurii sunt prea sus sunt acri. Când o asemenea funcție înseamnă să te bați cu dracul (tractoristul, garcea, ciolanis, etc) și cu inerția unora care se dau anonimi, e greu. Mai ușor să stai în umbră și să te râzi de cei care sunt bătuți în cap de soare. Nu de regele soare chiar dacă chiolanis se visează așa ceva. Sau și-l dorește așa prima... carmen.

# Gilu date 8 January 2019 13:24 +5

Felicitari SRI ca le - ati dotat pe fetele astea cu chiloti de tabla cu microfon incorporat , ca sa poata inregistra in orice moment al vietii lor cotidiene ! Si uite asa , suntem poporul cu cea mai expusa viata privata ; si asa , nu mai prea avem nimic de ascuns ... Cel putin , exista un aspect democratic : nimeni nu scapa de inregistrari !

# Valter Cojman date 8 January 2019 13:32 0

e suparata ca au ajuns publice inregistrari cu ticalosia din interiorul DNA si cu modul in care se fabrica dosare si probe ca pe vremea NKVD-ului lui Stalin si a Gestapoului lui Hitler...

# Laura date 8 January 2019 14:00 +1

MIRICA nu a putut sa se dezica. Asta grasa ???? nu o sa mai aibe viata lunga in procuratura, dar sigur si-a asigurat un loc caldut in cazanul cu smoala ????.

# Neanae date 8 January 2019 14:26 +2

Ce sens (viitor) mai are DNA? Ce non sens avură și are, văzurăm! Din seria “unde dai și unde crapă” ... ca se credea una și se făcea alta. Alea 3 iesite bine nu țin piept la nenumăratele făcute prost, costate mega galactic și sfârșite intr-un hal făr de hal. Deci. Reformulez cu curiozitate: Mai Are Sens DNA? Procurorii sa fie destinați muncior agricole ca sa-și câștige pâinea cinstit, nu cu apucături de paradeala. Mda, DNA, ce ne facem măi cu ea?

# Taraipan date 8 January 2019 16:28 0

parca e acelasi discurs ca al Adinei Florea. Ma fetelor, voi ati fost coledze pe undeva ?

# Bravo ei , ca nu s-a manjit cu sangele celor nevinovati ! date 8 January 2019 16:38 +3

E posibil ca inafara de inregistrarea miracol sa fi primit si alte avertismente "utile si necesare" si de aceea a uschit-o de acolo. :eek: PSD+ALDE taiatile ba speriatilor bugetul la SRI la jumate , apoi tot asa pt. aia care finanteaza "cultura" si de fapt ziare securiste sau siteuri web sorosiste ! Legile justitiei :unde suntem cu ele?

# Pintea date 9 January 2019 10:13 0

De cand? Cat timp a lucrat la DNA nu s-a remarcat prin asemenea atitudine de revolta si desconspirare a abuzurilor! Dupa ce pleaca, toti devin integri!

# dudu date 9 January 2019 12:13 0

ce atitudine sa fi luat din moment ce ea a jucat mereu pe banca de reserve si retineti este in dna de la infiintare.daca are curaj sa spuna cite dosare penale a lucrat dar raspunsul nu va veni intrucit este zero.am mai spus singura calitate a ei a fost ca este fata lu tata

# lumeee date 10 January 2019 09:53 0

pai,ce zice duduia asta?! nu se solidarizeaza..etc etc ,dar pana s-o inregistreze Mirica ,a tacut malc! si noi suntem prosti,este?!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii