INALTPREASFINTIA SA CANTA PROHODUL DNA – Linsat de propagandistii DNA, arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie a fost achitat definitiv pentru acuzatia privind o pretinsa frauda cu fonduri europene. Inalta Curte a mentinut sentinta Curtii de Apel Constanta, dar a constatat ca fapta nu exista. Achitare au primit si alti cinci inculpati trimisi in judecata alaturi de inaltul prelat (Minuta)

Scris de: B.G.

14.02.2020 14:06
Vizualizari: 4333

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus vineri, 14 februarie 2020, achitarea definitiva a arhiepiscopului Tomisului Teodosie Petrescu (foto). La fel s-a intamplat si cu  alti cinci inculpati din dosar.


 

Inaltul prelat a fost trimis in judecata de vestitii procurori de la DNA Constanta, condusi in prezent de procurorul Andrei Bodean, proaspat confirmat la sefia structurii, pentru inchipuite fraude cu fonduri europene. In rechizitoriu s-a retinut ca in perioada 2010 – 2016, “inculpatul Petrescu Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura in scopul de a primi fonduri europene”.

La fond, magistratul Cristian Deliorga de la Curtea de Apel Constanta (in prezent judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei) l-a achitat pe arhiepiscopul Tomisului si pe ceilalti inculpati in baza art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, care prevede ca “fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Iar la trei ani de la trimiterea in judecata (timp in care a fost linsat mediatic de propagandistii DNA, fiind etichetat ca un mare corupt), arhiepiscopul Tomisului a fost achitat definitiv. Rechizitoriul facut praf si la fond, si la apel a fost insailat de catre procurorul #rezistent Ciprian Bodu, care a mai incasat niste achitari rasunatoare pana acum (click aici pentru a citi). Confirmarea rechizitoriului a fost dispusa de catre seful din 2017 al DNA Constanta, procurorul Sorin Constantinescu (vezi facsimil).
In apel, Completul de 3 judecatori ICCJ – Sandel Lucian Macavei, Maricela Cobzariu si Andrei Claudiu Rus – a schimbat temeiul achitarii in ceea ce-l priveste pe Teodosie Petrescu, din "fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege” in “fapta nu exista”, prevazuta de art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala. Ceilalti cinci inculpati au ramas cu achitare dispusa in baza art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala: "fapta nu este prevazuta de legea penala”. Cea care l-a aparat pe arhiepiscopul Teodosie a fost avocata Marlena Zurbagiu din Baroul Bucuresti.

 

Iata minuta Inaltei Curti din 14 februarie 2020 (dosar 67/36/2017):


“Admite apelul declarat de intimatul inculpat Stefan Aurelian impotriva sentintei penale nr.84/P din 06 iunie 2019 a Curtii de Apel Constanta, Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori si de Familie, pronuntata in dosarul nr. 67/36/2017. Extinde efectele apelului si cu privire la inculpatii Beca Stere, Malaxa Bogdan Petrisor, Nadoleanu Gheorghe, Petrescu Teodosie si Cojocaru Ciprian-Ioan. Desfiinteaza sentinta penala atacata numai in ceea ce priveste temeiurile achitarii dispuse in cauza si solutionarea laturii civile in ceea ce-l priveste pe inculpatul Petrescu Teodosie. Retine cauza spre rejudecare si, in fond:

Stabileste ca temei al achitarii pentru inculpatii Stefan Aurelian, Beca Stere, Malaxa Bogdan Petrisor, Nadoleanu Gheorghe si Cojocaru Ciprian-Ioan dispozitiile art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala.


Schimba temeiul achitarii pentru inculpatul Petrescu Teodosie din art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala in art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. a) Cod procedura penala, intrucat fapta nu exista. Respinge actiunea civila formulata impotriva inculpatului Petrescu Teodosie.

Mentine celelalte dispozitii ale sentintei apelate. Cheltuielile judiciare ocazionate de apelul formulat de apelantul intimat inculpat Stefan Aurelian raman in sarcina statului. Onorariile partiale cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru apelantul intimat inculpat Stefan Aurelian si pentru intimatii inculpati Petrescu Teodosie si Cojocaru Ciprian Ioan, in suma de cate 314 lei pentru fiecare, raman in sarcina statului. Onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Beca Stere, Malaxa Bogdan Petrisor si Nadoleanu Gheorghe, in suma de cate 1253 lei pentru fiecare, raman in sarcina statului.

Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta si de partea civila Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura impotriva sentintei penale nr.84/P din 06 iunie 2019 a Curtii de Apel Constanta, Sectia Penala si pentru Cauze cu Minori si de Familie. Cheltuielile judiciare ocazionate de apelul parchetului raman in sarcina statului. Obliga apelanta parte civila Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 14 februarie 2020”.

 

Iata minuta Curtii de Apel Constanta din 6 iunie 2019 in dosarul 67/36/2017:

 

In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului PETRESCU TEODOSIE, trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (acte materiale din perioada 2010-2016).
In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului BECA STERE, pentru savarsirea infractiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplic. art. 5 Cod penal (fapta din anul 2010).

In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului MALAXA BOGDAN-PETRISOR, pentru savarsirea infractiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplic. art. 5 Cod penal (fapta din anul 2011).

In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului NADOLEANU GHEORGHE, pentru savarsirea infractiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplic. art. 5 Cod .penal (fapta din anul 2012).

In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului COJOCARU CIPRIAN-IOAN, pentru savarsirea infractiunii de: folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, (fapta din anul 2015).

In temeiul art. 396 alin. 5 raportat la art. 16 alin. 1 lit. b) Cod procedura penala, dispune achitarea inculpatului STEFAN AURELIAN,
pentru savarsirea infractiunii de tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 18 4 – art.181 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu aplic. art. 32 alin. 1 C.pen. (fapta din anul 2016).

In temeiul art. 397 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 20, art.21, art.23 si art.43 lit. a din O.U.G. nr. 66/2011 lasa nesolutionata actiunea civila formulata de catre partea civila Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. In baza art. 397 alin. 3 Cod procedura penala rap. la art. 255 Cod procedura penala dispune ridicarea masurii asiguratorii a sechestrului instituit prin ordonanta procurorului din 12 octombrie 2016 a Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta, in dosarul nr. 230/P/2016, constand in poprirea conturilor detinute de inculpatul PETRESCU TEODOSIE, persoana responsabila civilmente Arhiepiscopia Tomisului si persoana responsabila civilmente Asezamantul Monahal Sf. Apostol 'Andrei'. In baza art. 272 C.p.p., onorariu cuvenite avocat din oficiu, in suma de 1120 lei, se avanseaza din fondurile M.J. catre avocat Rosu Elena Iuliana, din cadrul Baroului de avocati Constanta. In baza art. 275 al. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia Cu drept de apel in 10 zile de la comunicarea minutei”.


Iata comunicatul DNA din 3 februarie 2017 privind trimiterea in judecata a lui IPS Teodosie:

 

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata,
sub control judiciar, a inculpatului PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,
si in stare de libertate a inculpatilor:
COJOCARU CIPRIAN-IOAN, MALAXA BOGDAN-PETRISOR, NADOLEANU GHEORGHE si BECA STERE, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,

STEFAN AURELIAN, la data faptei mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la savarsirea infractiunii de tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (A.P.I.A.) in scopul de a primi fonduri europene.
In documentele prezentate la A.P.I.A., inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita 'Ferma 3' – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanta), avand categoriile de folosinta 'vii pe rod cu struguri pentru vin'/'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi.
De asemenea, un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.
Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 – 142.988,37 lei, in 2011 – 184.610,27 lei, in 2012 – 239.732,26 lei, in 2013 – 262.267,07 lei, in 2014 – 281.733,52 lei, in 2015 – 281.633,28 lei. In anul 2016 platile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a ramas in faza tentativei.
Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

In cauza s-a dispus instituirea unor masuri asiguratorii constand in poprirea conturilor detinute de inculpatul Petrescu Teodosie si de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului si Asezamantul Monahal Sf. Apostol 'Andrei'.
Fata de fapta de luare de mita retinuta anterior in sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Constanta, cu propunerea de a se mentine masura preventiva si masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Sursa foto: Gazetanoua.ro

Comentarii

# ciordache date 14 February 2020 17:05 +1

Ptiuuuuuuu,drace! Se stie ca....... prea inaltii nu se fac intre ei! La ce va asteptati?

# un mizantrop date 14 February 2020 17:54 +3

Si Preasfintiasa nu da cu ceva aghiazma in sediul DNA?! Nu face o exorcizare, ca ne impresurara dracii, mai rai, mai nesatui...Desi, tare mi-e ca Luluta a incheiat un protocol si cu BOR, ca prea era bagata-n fata la toate procesiunile de moaste, pioasa nevoie mare...apoi, duhovnicul ala, de care ne-a povestit Becali, ar fi putut sa-i spuna ca un distrugator de vieti n-are moarte usoara, ca blestemele si lacrimile de mama ard mai rau ca apa sfintita data de demoni...d-astea, eu am auzit destule in copilarie la o manastire...e adevarat ca-i privea pe tortionarii din 50 care-si cautau mantuirea, dar, la noi nu e ca la catolici, sa te caiesti, sa zici niste Ave Maria si sa treci pragul, e nevoie de canon de sute de ani pentru criminal si urmasii lui...Acum, pe bune, biserica de ce doarme cand tara geme, oricat de "agatat" ar fi exagerat de fericitul, banii si-i ia de la populime, care plateste si despagubirile...poate nu mai ramane nimic pentru biserica si Dumnezeu ii iubeste pe saraci...

# VOX date 14 February 2020 20:45 0

Cu adanca durere in suflet anuntam disparitia dintre noi a celui ce a fost si nu mai e. Doru D. Munca!.

# Sphinx date 14 February 2020 22:10 +2

Fapta NU exista!? Dar livezile de PIERSICI si VITA de VIE ( 150 hectare) unde au DISPARUT in 2010 ??..MARE MINUNE cereasca!.

# Baran Gheorghe date 15 February 2020 00:01 +1

Pana la Dumnealui Zeu te mananca popii

# banditu coroiu date 15 February 2020 07:50 -1

Si cat s-au mai ostenit propagandistii sri/dna/usr sa-l denigreze pe taica popa si... big fasss, si-au luat-o la organu' propagandistic. Sa nu mai zic de televiziunile care tocau ore in sir spatiu de emisie, sa dezbata nimic despre nimic. Bani risipiti aiurea pentru imaginea unor prostovani de procurori cu pretentii de vedete ale justitiei. Geme tara asta de prosti.

# Pasat Teodor date 15 February 2020 09:23 +3

O fi nevinovat, Dumnezeu știe. Dar, ma cutremura fotografia. Cata opulenta, cât prost gust, cata fățărnicie. Sa porți mantie, și o sluga sa ți-o tina ridicata.... Scârbos. Adică eu trebuie sa primesc binecuvântare de la fanfaronul asta? Tot e aur și smaralde.... Jenant

# romanul date 16 February 2020 08:26 +1

Oare nu-i crapa obrazul de rusine cand apare in halul asta, cu trena asta de zici ca-i imparat? O sfidare totala fata de credinciosi! Sa nu mai vorbesc de felul cum a fost "spalat curat" cu toate ca livezile si via au disparut! Auzi ce zic "magistratii ALBA_LUX":“fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege” Serios? Isi bat joc de noi! Doar prostul mic si amarit este pedepsit in tara asta!

# Botomei Vasile, doctor in drept, mobil 0744191717 date 20 February 2020 21:06 +1

Botomei Vasile,doctor in drept, se bucura de rezultatul achitarii Inalt Preasfintitului Teodosie, din acest proces! Acum Inalt Preasfintitului Teodosie,ar fi potrivit de succesor la Ptriarh. L-am intalnit in diverse situatii, in festivitati culturale,religioase, dar si la procesul penal de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Este un barbat destoinic si la propriu si la figurat. Este neantercut in toate! Tine slujbele pe de rost! este cel mai popular inalt prelat.La sarbatoarea Sfintei Paraschieva de la Iasi este singurul din Inaltii prelati care merge prin lume in mare inghesuiala, si face binecuvantari pentru omul de rand, in timp ce toti ceilati inalti prelati se deplaseaza cu escorta, si nu merg singuri printre miile de oamenii pe care nu-i cunosc. mai este la fel IPS Mitropolitul Mitrofan al Moldovei. Cinse lor si mamelor lor care i-au nascut si i-au crescut ca sunt de mare duhovnicie si deosebita pretuire!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii