INALTA CURTE, INGROPATA INAINTE DE VERDICTUL CCR – Inspectia Judiciara confirma ca ICCJ a incalcat legea privind obligativitatea constituirii completelor specializate in solutionarea dosarelor de coruptie: “Din hotararile Colegiului de conducere si deciziile presedintelui puse la dispozitia echipei de inspectori nu rezulta ca s-ar fi constituit complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie”. CCR poate pronunta o decizie istorica pe lipsa completelor specializate (Document)

Scris de: George TARATA

03.06.2019 13:51
Vizualizari: 11049

Inalta Curte de Casatie si Justitie primeste o crunta lovitura: Inspectia Judiciara a confirmat ca instanta suprema a incalcat legea prin neconstituirea completelor specializate in judecarea cauzelor de coruptie. Curtea Constitutionala a Romaniei este asteptata sa pronunte miercuri, 5 iunie 2019, o noua decizie care poate fi una istorica si care poate provoca un adevarat seism, ducand la rejudecarea dosarelor de coruptie aflate in prezent in cursul judecarii in faza de fond la completele de 3 judecatori ale ICCJ sau in faza de apel la Completele de 5 judecatori ale ICCJ, in acest din urma caz doar daca sentinta de la fond a fost pronuntata de un complet de 3 ICCJ. Este vorba despre decizia privind nerespectarea legii de catre Inalta Curte in cazul completelor de fond specializate in judecarea dosarelor de coruptie.


Asa cum se stie, in luna martie a acestui an, presedintele Camerei Deputatilor a sesizat CCR, cerand sa se constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parlamentul Romaniei, cauzat de refuzul instantei supreme conduse de Cristina Tarcea (foto) de a aplica si respecta legea care prevede infiintarea de complete de judecata specializate. Desi au trecut doua luni de la acel moment, CCR a amanat pronuntarea, in conditiile in care o decizie prin care s-ar fi constatat un conflict juridic de natura constitutionala i-ar fi folosit liderului PSD Liviu Dragnea. Or, acesta trebuia cu orice pret condamnat. Chiar si asa, verdictul CCR nu ar trebui sa fie altul decat unul prin care sa se constatate ca ICCJ a incalcat legea atunci cand nu a format complete specializate pe faptele de coruptie. Si spunem asta avand in vedere art. 29 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, care stabileste ca: “Pentru judecarea in prima instanta a infractiunilor prevazute in prezenta lege, se constituie complete specializate”. Asadar, lucrurile sunt cat se poate de clare: toate instantele, inclusiv Inalta Curte, sub obligate sa aiba complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie.

Inalta Curte, mai presus de lege

Cu toate acestea, instanta suprema a incalcat grav legea, neconsiderand necesar sa formeze asemenea complete. Iar nerespectarea legii de catre ICCJ a fost constatata chiar de catre Inspectia Judiciara, fiind evidentiata in raportul realizat in urma controlului privind dosarele pe care DNA le-a deschis fata de aproape 3000 de magistrati. Astfel, in “Raportul privind respectarea principiilor generale care guverneaza activitatea Autoritatii Judecatoresti in cauzele de competenta Directiei Nationale Anticoruptie vizand magistrati sau in legatura cu acestea”, Inspectia subliniaza ca la toate instantele verificate s-a constatat existenta completelor specializate cerute de Legea 78/2000. Cu o singura exceptie: Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iata fragmentul din raportul Inspectiei Judiciare in care se confirma ca ICCJ nu a respectat legea care cerea constituirea completelor specializate (vezi facsimil):

“In ceea ce priveste repartizarea aleatorie a dosarelor avand ca obiect rechizitorii emise de DNA, verificarile directe au relevat faptul ca, in general, au fost respectate dispozitiile regulamentare referitoare la constituirea completelor si desemnarea persoanelor care indeplinesc atributii in aceasta materie.

Astfel, s-a constatat ca la toate tribunalele si curtile de apel verificate au fost constituite, la inceptul fiecarui an, completele de judecata, stabilindu-se prin hotarari ale colegiilor de conducere atat componenta, cat si numerotarea acestora. De asemenea, toate modificarile aduse componentei completelor au fost aprobate prin hotarari ale organului colegial.

Din inscrisurile puse la dispozitia echipei de inspectori a rezultat ca, in perioada de referinta, la curtile de apel si tribunalele la care s-au efectuat verificari directe au fost constituite, potrivit art. 29 din Legea 78/2000 complete specializate in materia judecarii infractiunilor de coruptie.

Prin exceptie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, din hotararile Colegiului de conducere si deciziile presedintelui puse la dispozitia echipei de inspectori nu rezulta ca, in perioada de referinta, s-ar fi constituit complete specializate in judecarea cauzelor de coruptie, aspect pe care insa nu il vom analiza, intrucat a fost invocat in cauze aflate pe rolul Completelor de 5 judecatori in materie penala si care urmeaza sa se pronunte asupra unor exceptii in legatura cu aceasta chestiune”.


Comentarii

# Corect ! Tarcea-parcea , la gunoi ! date 3 June 2019 16:13 +8

Ce tot o lungiti , bagati-o pe infractoare la beci impreuna cu Stanciu. :-)

# DOREL date 4 June 2019 00:03 +1

La cum, cât și de câte ori au încălcat legea juzii supremi care au trimis în închisori sute de nevinovați, soluția e una singura: sute de ani de pușcărie pentru represiune nedreapta, lipsire de libertate etc. în forma continua și continuata! Părerea mea...

# jude date 4 June 2019 09:48 +1

Ce incredere sa mai aiba prostii dusi in lanturi in fata ultimei instante cand ultima instanta, adicatelea ICCJ conduse de Livia si Tarcea, incalca grosolan legea fiindca"pot" si sunt sustinute de Johannis care nu are nicio treaba cu respectarea legii supreme, care spune ca nimeni nu e mai presus de lege. Huuo stanilistilor din conducerea Iccj!

# "Frectiune sanatoasa cu salarii in portofele" Satu'ldedrept? date 5 June 2019 16:39 0

"Stat de drept" OR "Toroism de drept"? Cine sa se jure cu mana pe Bibilie pa-Capota-de-Masina ca in RO s-a implemendat "Satu'l de drept"? Dupa 30 de ani - de LixanderDUMA- in RO se stie sau NU care este suprafata totala de teren care s-a retrocedat - in fiecare an, in fiecare localitate sau judet - si ce sume totale cu titlul de despagubiri s-au achitat sau urmeaza sa se achite (evident, si suprafetele corespunzatoare de teren pentru care s-au platit/se vor plati despagubiri...) Credeti ca Magistrii se fac ca nu vad povestea cu talc a retrocedarilor si de aceea au varsta de pensionare mica si venituri corespunzatoare si aplica legile dupa bunul plac !? Sau cei de la Secu; care ar fi putut folosi Pontocoalele si pentru ca nu cumva sa "ciocneasca interesele cu vre-un Magister sau vre-un pretin-initiat-favorizant intr-ale retrocedarilor"!? Traiasca decoratiile de venit si de avere ca ele 'este sursa de bunastare... +resursele naturale... epuizabile sau neregenerabile? Si EXODU'a4Mileoane?

# un mizantrop date 3 June 2019 18:10 +9

Cu atat mai puturoasa condamnarea lui Dragnea...Si descalificanta amanarea repetata a pronuntarii CCR pe cauze care interesau dosare in stare de judecata...In ultima vreme destul de penibil jocul CCR, nu vorbesc numai de un referendum cu valente anticonstitutionale, ci de toate cauzele, mai ales cele care ar fi clarificat problemele din ICCJ...Ca e mana serviciilor nu mai mira pe nimeni, ca Dragnea si-a facut-o artizanal (adica pe mana proprie) prin desemnarea la CCR a unor personaje controversate, chiar un procuror, am aflat dupa rezultatul demersurilor sale...Acum ramane sa aflam, dupa vreo comisie Sufrageria, cum au fost vandute alegerile, de fapt, electoratul social democrat....si as incepe cu anularea mitingului din Bucuresti, ca ala a fost sarutul lui Iuda...

# Amo date 4 June 2019 11:24 0

La cata manipulare si ura acumulata cu picatura pentru denigrarea lui Dragnea, la cate acuzatii i s-au adus RUSINOS din partea asa zisei "Justitii "ca l-au condamnat practic pentru nimic, a fost executat politic si atunci va intreb unde este independenta Justitiei din moment ce Iohannis nici nu se mai fereste,doreste ca tot ce-i sta in cale sa se duca la puscarie. Dancila nu mai vrea discutii legate de justitie pentru a nu interveni politicul in justitie in schimb vom ajunge o tara a catuselor in care "Justitia" va interveni in politic.

# Amo date 4 June 2019 11:51 +1

Dragilor in tara asta nu mai exista justitie, exista o mafie si o manipulare de o speta foarte joasa si fara legatura cu adevarata justitie. Cum va explicati ca Videanu, Basescu, Coldea, Kovesi, Lazar, Tarcea,Stanciu, Macovei si lista continua, dovediti cu documente nu patesc nimic. Asa si cu Iohannis care a furat si "hotul striga hotii" sunt liberi n-au nici o apasare, ocupa posturi cheie si sunt platiti din banii nostri si "viata e frumoasa"penrtu ei. Daca Justitia si-ar face treaba cu seriozitate , CSM-ul n-ar sevi pe altii, atunci toate s-ar schiba in bine in tara asta. Pacat de Romania, pacat de noi!

# mitocanu date 4 June 2019 13:01 0

....eu votez plesoianu la prezidentiale....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii