29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INALTA CURTE OMOARA JUSTITIA – Iata lista judecatorilor care nu au aplicat de indata Decizia CCR pe completele specializate in materie de coruptie. Razvratirea fara precedent impotriva legii a unor judecatori de la Sectia penala a ICCJ, pe modelul lui Kovesi care a refuzat sa respecte deciziile CCR, provoaca panica si revolta in societate. Daca modelul Kovesi a virusat Inalta Curte, Inspectia Judiciara are obligatia sa-i cerceteze cu aceeasi masura si pe judecatorii supremi

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

21 October 2019 20:08
Vizualizari: 8776

Lumea Justitiei sesizeaza public Inspectia Judiciara fata de derapajul unor judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care refuza sa respecte legea si sa aplice de indata Deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, alegand in schimb sa judece dupa bunul plac si sa transforme instanta suprema intr-o scena unde domneste haosul judiciar, unde nu mai exista notiunea de practica unitara, ci practica bunului plac. Luni, 21 octombrie 2019, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Completele de 5 judecatori in materie penala au luat in dezbatere mai multe dosare de rasunet in care s-au solicitat masuri dupa publicarea Deciziei CCR nr. 417/2019, prin care a fost constatata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si ICCJ, conflict cauzat de refuzul instantei supreme de a aplica legea referitor la constituirea completelor specializate in solutionarea faptelor de coruptie asa cum cerea art. 29 alin. (1) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie (Click aici pentru a citi).


ICCJ se duce la CJUE ca la Inalta Poarta

Vreme de cateva ore componenta Completelor de 5 judecatori, in functie de dosare, s-a tot modificat si la fel si solutiile! Asa cum Lumea Justitiei a aratat in articolul "Inalta Curte de foc la lege" (Click aici pentru a citi) in spete identice au fost dispuse solutii diametral opuse, majoritatea cu nesocotirea Deciziei CCR nr. 417/2019, si astfel cu incalcarea drepturilor fundamentale ale partilor din dosare, care vadit au avut parte de tratamente distincte, desi se aflau in aceeasi situatie si desi judecatorii constitutionali stabilisera prin decizie calea de urmat in cazul acestor spete.

Concret, in fiecare Complet de 5 au existat judecatori care, in opinie majoritara sau in opinie separata, au decis sa incalce legea care obliga la aplicarea de indata a Deciziilor Curtii Constitutionale, dar in schimb sa sesizeze un organism european, in speta Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), pentru a li se spune daca trebuie sau nu sa respecte legea romana, ori sa continue judecata (cum s-a intamplat in cazul Alinei Bica, unde s-a dispus continuarea administrarea probatoriului).

Sesizarea cu intrebari la CJUE, pe langa faptul ca nu este o procedura prevazuta de Codul de procedura penala, ci doar in Tratatul privind functionarea Uniunii Europene, poate fi o arma prin care judecatorii care au judecat cauze fara sa isi verifice competenta, respectiv lipsa specializarii pe fapte de coruptie, trag de timp, stiind ca procedura cu CJUE poate dura ani de zile, pana cand scandalul se va uita, iar ei vor putea iesi la pensie bine-mersi cu zeci de mii de lei pe luna. Basca, se va implini si termenul de 2 ani pana la care se poate raspunde disciplinar pentru nerespectarea deciziilor CCR si exercitarea functiei cu rea-credinta.

Peste toate, in acest rastimp, cei care au fost trimisi in judecata de DNA pentru fapte de coruptie si au ajuns la Inalta Curte, instanta care a considerat utila sesizarea CJUE, raman cu anatema de "penali" pana la clarificarea de catre o institutie europeana a unei situatii care era oricum limpede prin Decizia CCR nr. 417/2019.

Nerespectarea Deciziei CCR ii trimite in disciplinar pe judecatorii ICCJ

In opinia noastra, precum si a multor specialisti in Drept pe care i-am consultat, refuzul ICCJ de a aplica legea si decizia de a adresa in schimb intrebari instantelor internationale pentru a li se spune daca trebuie sau nu sa respecte o lege, ori o decizie a Curtii Constitutionale reprezinta o incalcare a articolului 124 alin. (3) din Constitutia Romaniei care prevede, la teza a doua, ca "judecatorii se supun numai legii", precum si o denegare de dreptate, in conditiile in care judecatorii nu pot refuza sa judece pe legile existente pe motiv ca au nevoie de alte lamuriri suplimentare.

Intrucat ne aflam in fata unei vadite practici neunitare, in care unii judecatori aplica cu strictete legea si deciziile CCR si caseaza deciziile date cu incalcarea legii, trimitand cauzele la rejudecare, in vreme ce altii refuza sa aplice deciziile CCR batand la inalte porti straine, sau continua judecata, Lumea Justitiei sesizeaza public Inspectia Judiciara fata de judecatorii care au refuzat luni, 21 octombrie 2019 sa aplice de indata Decizia CCR nr. 417/2019, pentru a stabili daca ne aflam in fata abaterilor disciplinare prevazute de articolul 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, respectiv:

-Art. 99 lit. ș) nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii;

-Art 99 lit. t) exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.

Lista completa a judecatorilor care refuza sa aplice de indata Decizia CCR

Lumea Justitiei a aflat cine sunt judecatorii care luni, 21 octombrie 2019, in timpul judecarii unor cauze cunoscute de intreaga opinie publica – respectiv dosarele fostului ministrul al Finantelor Darius Valcov, fostului ministrul al Comunicatiilor Constantin Nita, fostului ministru al Transporturilor San Sova, fosta sefa DIICOT Alina Bica si omul de afaceri Horia Simu – au considerat ca se impune sa bata la inalte porti pentru a intreba daca sunt obligati sa respecte legea, nesocotind astfel Decizia CCR nr. 417.2019, sau sa continue judecata.

Reamintim ca justitia este un serviciu pe care cetatenii il sustin din taxele si impozitele pe le platesc Statului roman, bani in schimbul carora au dreptul la o justitie impartiala si corecta. De asemenea, articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului prevede ca orice cetatean european are dreptul la un proces echitabil si la a fi judecat de o instanta impartiala. Cetatenii Romaniei nu pot asista la jalnicul fenomen de la Inalta Curte in care o parte din judecatori aplica legea, iar altii aluneca pe langa lege, justificandu-se cu intrebari puse unor institutii externe din afara sistemului judiciar.

Inainte de a prezenta lista judecatorilor, ne exprimam ingrijorarea fata de faptul ca s-a ajuns in situatia de a-i felicita pe judecatorii supremi care respecta legea la Inalta Curte si pun in aplicare de indata Deciziile CCR, acest lucru parand sa se transforme intr-un eveniment, in loc sa reprezinte normalitatea.

Iata asadar, cine sunt judecatorii care au inteles sa mearga pe fenta cu CJUE si sa nu respecte Decizia CCR, dar si cei care au inteles ca se supun numai legii:

Dosarul lui Darius Valcov

-Judecatorii Lavinia Lefterache, Marius Foitos si Ioana Bogdan – au votat pentru sesizarea CJUE

-Judecatorii Hermina Iancu, Andrei Claudiu Rus – au facut opinie separata impotriva sesizarii CJUE

Dosarul lui Constantin Nita

-Judecatorii Simona Daniela Encean, Lucia Tatiana Rog, Ioana Alina Ilie – au votat pentru sesizarea CJUE

-Judecatoarele Iuliana Alexandra Rus, Rodica Aida Popa – au facut opinie separata impotriva sesizarii CJUE

Dosarul Alinei Bica

-Judecatorii Simona Daniela Encean, Sandel Macavei si Maricela Cobzariu - administrarea in continuare a probatoriului

-Judecatoarea Iuliana Alexandra Rus – trimiterea dosarului spre rejudecare

-Lucia Tatiana Rog – opinie separata in sensul sesizarii CJUE

Dosarul lui Dan Sova

-Judecatorii Daniel Gradinaru, Sandel Macavei, Iuliana Alexandra Rus, Dan Andrei Enescu – trimiterea dosarului spre rejudecare

-Alina Ioana Ilie – opinie separata in sensul sesizarii CJUE

Dosarul lui Horia Simu

-Judecatoarele Rodica Cosma, Iuliana Alexandra Rus, Rodica Aida Popa – trimiterea dosarului spre rejudecare

-Judecatoarele Ioana Alina Ilie, Lucia Tatiana Rog – opinie separata in sensul sesizarii CJUE

Asadar, recapituland judecatorii care au trecut peste Decizia CCR si au cerut sa mearga la CJUE sau sa continue administrarea probatoriului sunt:

-Lavinia Lefterache (foto stanga centru);

-Marius Foitos (foto centru);

-Ioana Bogdan (foto centru dreapta);

-Simona Daniela Encean (foto dreapta);

-Lucia Tatiana Rog (foto stanga);

-Ioana Alina Ilie;

-Sandel Macavei;

-Maricela Cobzariu.

In schimb, judecatorii care, in opinia noastra au luat hotararea legitima de casare a solutiei si trimiterea cauzei spre rejudecare, dupa Decizia CCR au fost:

-Daniel Gradinaru;

-Sandel Macavei (interesant este ca judecatorul a dispus solutia corecta in cazul Sova, insa la Bica a dispus continuare administrarii probatoriului, cu ignorarea Deciziei CCR);

-Iuliana Alexandra Rus;

-Dan Andrei Enescu;

-Rodica Cosma;

-Rodica Aida Popa.

Precedentul Kovesi se aplica la Inalta Curte

Din punctul nostru de vedere, sesizarea publica a Inspectiei Judiciare era absolut necesara, cu atat mai mult cu cat, nu foarte demult, a existat un caz indigo in care un magistrat a fost trimis in judecata disciplinara de Inspectia Judiciara pentru nerespectarea unei Decizii a Curtii Constitutionale. Ne referim desigur la procuroarea Laura Codruta Kovesi, cea fata de care Inspectia Judiciara a declansat verificari (la sesizarea Lumea Justitiei) si pe care a trimis-o in judecata pentru nerespectarea Decizia CCR nr. 611/2017 prin care ii era trasata obligatia de a se prezenta in fata Comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009, cunoscuta ca "Sufrageria lui Oprea". A fost pentru prima data in istorie cand Curtea Constitutionala a nominalizat cu nume si prenume un procuror caruia i-a trasat obligatia de a se prezenta in fata Parlamentului si tot prima data cand s-a refuzat respectarea Deciziei CCR, cu consecinta trimiterii in judecata disciplinara a fostei sefe DNA (Click aici pentru a citi).

Or, in prezent, cu ce este diferita situatia judecatorilor de la Inalta Curte care refuza sa aplice de indata o Decizie CCR, calcand in picioare legea, de situatia in care s-a aflat Laura Codruta Kovesi, judecata disciplinar pentru nerespectarea unei Decizii CCR?

Comentarii

# Andrei date 21 October 2019 21:16 +6

De abia astept sa vina Ioana Bogdan la INM....Sa o vad si s-o cunosc dupa aceasta perioada in care si a dat măsura lui #rezist!Rusine cu asemenea judecători în România!!!

# ?????? date 21 October 2019 23:44 +1

@Remarcați că nici decizia CCR cu stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu nu a fost pusă în aplicare "de îndată", iar faptul că judecătorii care beneficiază de independență în interpretarea și aplicarea legii au sesizat CJUE , politicienii români și judecătorii CCR fiind restanțieri la implementarea dirctivelor europene, probabil că încercă să aibă în vedre și tratatele și acordurile internaționale semnate, la care CCR nu a oferit decizii de constituționalitate pentru directivele ce completează acordurile și tratatele internaționale, anterior semnate, părțile din dosarele judecate în instanțele românești având stabilit prin lege și dreptul a solicita și decizii ale unor instanțe internaționale superioare, în spețele ce implică activități și fapte din spațiul aflat sub jurisdicția acordurilor și tratatelor internațioale semnate de reprezentanții statului român, ?

# TIPA date 22 October 2019 00:24 +7

Ce fac judecatorii nu sunt doar abateri disciplinare sunt fapte penale pentru ca si pe fond sesizarea CJUE nu are niciun temei legal neexistand nicio legatura intre aberatiile ce le invoca si aplicarea deciziei CCR. Dreptul de a sesiza CJUE ESTE DETURNAT ,scopul fiind refuzul aplicarii deciziei CCR in detrimentul partilor.

# un oarecare date 22 October 2019 06:55 +3

Dacă la instanța supremă se încalcă extrem de grav legea, ce pretenții să mai avem la instanțele inferioare (Curțile de Apel, Tribunalele și Judecătoriile)? Acești se consideră deasupra legii și atunci nu se poate vorbi despre o justiție corectă și imparțială! Există sancțiuni reglementate prin legi care privesc judecătorii și procurorii, de ce nu se aplică dispozițiile legale celor aflați în culpă? Se poate merge până la excluderea din magistratură chiar dacă sunt judecători la ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE!

# santinela date 22 October 2019 07:28 +2

Multe TUTE si TUTI cu caracter zero si slugi ordinare mai populeaza ICCJ.Priviti-le figurile sinistre !

# Buca Maria date 22 October 2019 07:42 0

Desi Kovesi nu a respectat o Decizie CCR, a primit salariu de parchet ICCJ si, in prezent, o numire la UE. Nerespectare unei decizii pedepsita cu bani si functie este, in fapta prezentata, modelul URMAT.

# mincu Constantin date 22 October 2019 08:39 +1

Au luat exemplu de la Presedintele tarii si de la pupila lui Laura Codruta Kovwai.Cred ca a venit timpul sa nu mai giram alogeni in functii de conducere a statului sau institutii de forta,care nu ne reprezinta sau care se manifesta,in tot ceea ce fac,ca slugi ale strainatatii.

# escu date 22 October 2019 09:56 +3

Foarte îngrijorător că tocmai cei care sunt abilitați cu aplicarea corectă, în spiritul și litera lor, a legilor statului român, încalcă grosolan deciziile CCR. Dar să nu ne mirăm, deoarece chiar capo di tuti capi, K.W. Johannis, este primul pe lista celor care sfidează legea, constituția și deciziile CCR, având un comportament deviant, dictatorial.

# free date 22 October 2019 16:09 0

Dom´le, ati vazut cum executa Ioana Bogdan inculpatii? Din sala de judecata stii ca nu ai nicio sansa. Si face asa grimase de intelectuala ca si cand stie despre ce e vorba in dosar... pfff

# Meiroșu date 22 October 2019 16:30 0

Păi astea cu titlu de judecătoare probabil că sînt pe listele de rezistenți. Plîngere penală contra lor și la judecată. Sau sînt mai presus de lege îmbuibații ăștia cu salarii?

# Dr.Botomei Vasile,0744191717 date 24 October 2019 22:32 0

Dr.Botomei Vasile spune: Judecatorii de la Inalta Curte, trebuie sa fie validati in Parlament.Dupa validare sa urmeze procedura de numire prin decret prezidential.Doar in cadrul acestui control admi istrativ pot fi respinsabilizati.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva