Inapoi in comunism cu avocatii din Romania

Scris de: av. Silvia USCOV

23.04.2021 12:18
Vizualizari: 4751

Au trecut 2 ore de cand am citit un document si sunt inca sub puternica impresie pe care mi-a lasat-o. Am solicitat acordul pentru distribuire si, in masura in care o sa-l primesc, o sa public aici.Independenta acestei profesii, de facto, este ciuntita zi de zi, asa ca documentul mi-a amintit de perioada in care avocatii trebuiau reeducati sub oranduirea sovietica, trezindu-le o noua constiinta si invatandu-i sa aplice practica judiciara sovietica in pledoariile lor.

Iata ce scrie pe site-ul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc:

”In cadrul sedintei Biroului Politic al C.C. al P.M.R. din 7 octombrie 1948, ministrul Justitiei, Avram Bunaciu afirma: ″ de la 18 000 de avocati cat am avut, am ramas cu 4 500″.

In colegii nu au fost inscrisi decat avocatii care: ″au exercitat in mod efectiv profesia de avocat sau aparator, au avut aceasta profesiune ca prima sursa de existenta, au exercitat-o in mod demn, n-au manifestat atitudini antidemocratice in viata lor publica sau profesionala″. Prin aceste masuri-continua Avram Bunaciu – ″Colegiul a fost astfel curatat de elementele fasciste, legionare si de acelea care au transformat in trecut, bara justitiei intr-o tribuna antidemocratica″.

In urma acestor incercari de reformare a justitiei, Aurelian Bentoiu (nota: avocatul mentionat in memoriile scrise de nora sa – Annie Bentoiu, Timpul ce ni s-a dat. Memorii 1947-1959, Editura Humanitas, Bucuresti, 2011) si-a pierdut dreptul de a profesa. Alaturi de el, alte ″elemente fasciste, legionare, reactionare″ au fost ″indepartate fara crutare″ din Colegiul Ilfov, dupa cum anunta Scinteia din 21 aprilie 1948. Printre acestia, nume cunoscute in lumea juridica romaneasca precum: Hurmuz Aznavorian, Emil Ottulescu, Valer Pop, Camenita, Popescu Necsesti, Gr. Perieteanu, Virgil Potarca, dr. W. Fildermann si altii, considerati a fi ″aparatori ai criminalilor de razboi si ai sabotorilor″.”

Imi imaginez ca in acele vremuri au fost aplaude acele masuri, poate chiar si avocatii au contribuit la luarea lor. Cine nu ar aplauda epurarea avocatilor care sunt „antidemocratici”, nu? Impachetarea discursului politic sub principiul „the greater good” a infrant. De asemenea, avocatii epurati erau „aparatori ai criminalilor de razboi si ai sabotorilor”, o adevarata crima in fata natiunii.

Daca erau judecati in anii nostri, sigur erau condamnati pentru grup infractional organizat alaturi de persoanele pe care le aparau, ca doar nu e lucru nou.

Comunismul nu a fost doar impus, ci acceptat cu draga inima. In perioada lui, solidaritatea si egalitatea erau pentru clasa de jos, mare amatoare si acum de astfel de lozinci, ca puterea nu are lege, ea se foloseste de ea pentru a tine poporul sub control. Justitia era pentru cine trebuie si cum trebuie, folosita ca arma, la fel ca acum.

In final, am ajuns sa cred ca ochii Zeitei Justitiei sunt acoperiti pentru ca ii este pur si simplu rusine de felul in care este pervertita...

P.S. Ca tot am avut o discutie recenta, daca s-ar introduce istoria trecutului comunist la Facultatea de Drept, oare am mai avea o sansa sau tot prosti am ramane?

Comentarii

# Si eu tot Rosu! date 26 April 2021 14:20 +109

Buna ziua Aveti cordul pentru distribuire! Multumesc pentru raspuns. El da speranta! Persecutia continua! Avocatului din oficiu, desi a redactat concluzii scrise pe 4 pagini, a fost prezent la arhiva de doua ori sa studieze dosarul ce contine 10 volume, i-a fost redus onorariul la 313 lei! Avocatei de la fond a carei activitate a constat in sintagma ,,Lasam la aprecierea instantei!,, i-a fost facut un cadou de 1881 lei. Pumnul in gura cui e impotriva sistemului a devenit o practica mascata sub ,,Independenta Justitiei,,!!! Libertatea nu inseamna doar acces la proceduri ci si o judecata corecta, dreapta, predictibila bazata pe Lege! Lipsa de raspundere a magistratilor a nascut demoni! Justitia si dreptatea nu fac casa impreuna in sala de judecata mai nou!

# Mihai date 27 April 2021 09:46 +42

Cuvinte alese si idei foarte bine punctate. Daca ati primit acceptul, ar fi foarte interesant sa vedem ce este dupa draperie!. Faceti cunoscut cazul la care faceti referire in articol! Cred ca mediatizarea abuzurilor si derapajelor poate constitui un mijloc concret de indreptare *chiar si fortata( a Justitiei! Daca nu ar fi fost mediatizat cazul avocatului Rosu, ar fi fost inca un nevinovat azvarlit in puscarie.

# nae din dealul feleacului date 3 May 2021 10:08 -37

Tulai Silvie,ce descoperire ai facut:"Comunismul nu a fost doar impus,ci acceptat cu draga inima"!Da de unde sti tu?Impus de catre cine si acceptat de cine?Pai a fost impus cu concursul" occidentului luminat";vezi cum a ajuns Lenin in Rusia si cum a distrus statul rus:a venit din Elvetia cu un tren plin cu bani si sa pus pe treaba.Iar daca a fost acceptat a fost din partea "cozilor de topor"care si-au dat concursul.Lasati literatura si treci pe meserie:initiaza legi si prin initiativa cetateneasca,ca e perfect legal numai ca e de munca si fara onoraiu.Asa ca comunistii au facut aia si aia,dar au facut si AIA si AIA;nu uita pe "dar".La munca,ca nu-i asa "munca inobileaza"!

# VIKY date 3 May 2021 21:05 +26

Exact cum a fost acceptat comunismul in trecut, asa este acceptat azi nazismul. Jocurile sunt facute de minti diabolice care detin miliarde, care au infiltrati-manipulatori-executanti, in toate structurile fiecarui stat. Turma planetara este foarte usor de manipulat, iar cei care realizeaza pericolul si se opun sunt foarte putini, dar si vanati la propriu, si redusi la tacere: ca este crima, "sinucudere" sau catuse.

# maxtor date 5 May 2021 01:16 +5

@viky-este fascism,"imbinarea Statului cu Corporatia" cum spunea chiar benito si e o modalitate totalitarista de stanga(RSR a fost,de exemplu,un holding gigant,se batea de la egal la egal cu tzipango-holdingul nippon;"plus valoarea" care aparea in planul cincinal este masura pur...capitalista;modalitate de stanga in care totii eram egali;dreapta te lasa sa te batzi ca in vestul salbatic,ca in s.u.a).

# andrei date 13 May 2021 08:27 0

Si aricolul promis? Faceti publica mizeria justitiei!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii