29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INCA UN MAGISTRAT SUSPECT DE PROBLEME PSIHICE – Sectia pentru judecatori din CSM a suspendat inca un judecator din cauza problemelor psihice. Este al doilea caz din ultima luna si jumatate. Anterior, sectia i-a propus presedintelui Klaus Iohannis s-o dea afara din sistem pe magistrata Mihaela Lazau pentru ca nu s-ar fi prezentat la expertiza pentru constatarea unei eventuale boli psihice. In 2017-2020, CSM a suspendat din functie 4 judecatori si 1 procuror tot pentru probleme psihice (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

14 July 2021 14:37
Vizualizari: 7784

Saptamana a inceput cu o veste dura pentru un judecator din Romania: luni, 12 iulie 2021, Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii a hotarat sa-l suspende din functie pe un coleg de breasla din cauza problemelor psihice pe care acesta le-ar avea.



Dupa cum veti vedea in minuta de mai jos, suspendarea a fost dispusa pe o durata de aproape un an: de la 12 iulie 2021 pana la 6 iulie 2022. In tot acest rastimp, magistratul este obligat sa se prezinte la reexaminare, conform Sectiei pentru judecatori a CSM. Totusi, mentionam ca obligatia privind reexaminarea nu a fost un act arbitrar al judecatorilor din Consiliu, ci s-a bazat pe termenul fixat in acest sens de catre comisia medicala care efectuase expertiza de specialitate. (Gasiti la final toate pasajele din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor care reglementeaza mecanismul suspendarii judecatorilor si a procurorilor din cauza problemelor psihice.)


Iata minuta Hotararii 959/2021 a judecatorilor CSM:


Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat suspendarea din functie a unui judecator, incepand cu data de 12.07.2021 si pana la data de 06.07.2022, in temeiul art.62 alin.(1) lit. b) din Legea nr. 303/2004, republicata, privind statutul judecatorilor si procurorilor, cu mentiunea ca exista obligatia de a se prezenta la reexaminare in acest termen. (unanimitate)”.


CSM nu precizeaza numele magistratului suspendat, singura noastra sansa de a-l afla fiind scenariul nefericit in care boala ar fi ireversibila, motiv pentru care Sectia pentru judecatori a CSM va fi obligata sa-i propuna presedintelui Klaus Iohannis eliberarea din functie a judecatorului din cazul de fata.

Mentionam ca acesta este al doilea caz din ultima luna si jumatate. In data de 26 mai 2021, judecatorii CSM au mai dispus o suspendare pe probleme psihice. Atat doar ca atunci Consiliul nu a precizat durata suspendarii (click aici pentru a citi).


Tumultuosul caz al Mihaelei Lazau


Cu putin timp inainte de judecatorul suspendat la 26 mai, Lumea Justitiei v-a prezentat in detaliu cazul magistratei Mihaela Lazau de la Judecatoria Sannicolau Mare. Sectia pentru judecatori din CSM i-a cerut presedintelui Klaus Iohannis s-o dea afara din sistem pe motiv ca Lazau ar fi refuzat sa se prezinte la expertiza psihiatrica pentru constatarea unei eventuale boli psihice (click aici pentru a citi). Cateva zile mai tarziu, aceeasi sectie i-a respins judecatoarei plangerea prealabila impotriva primei hotarari (click aici pentru a citi).


Problemele nu dureaza de alaltaieri


Inainte de cazul Lazau, Lumea Justitiei v-a prezentat in exclusivitate statistica obtinuta din partea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la magistratii suspendati din cauza problemelor psihice in perioada ianuarie 2017 – mai 2020. Este vorba despre patru judecatori si un procuror. Tot in mai 2020, alti sase judecatori si trei procurori se aflau in procedura de evaluare, astfel incat comisia de specialitate sa stabileasca daca se impune sau nu suspendarea din functie pe motiv de probleme psihice (click aici pentru a citi).


Redam fragmentele relevante din Legea 303/2004:


- art. 65 alin. 1 lit. h): „Judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie in urmatoarele cazuri: (...) neprezentarea, in mod nejustificat, la expertiza de specialitate, pana la implinirea duratei suspendarii din functie dispuse potrivit art. 64 alin. (4)”;

- art. 64 alin. 1-4:

(1) In cazul prevazut la art. 62 alin. (1) lit. b), boala psihica se constata printr-o expertiza de specialitate efectuata de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. La sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului ori a colegiilor de conducere, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea magistratului la expertiza de specialitate.

(2) Suspendarea din functie se dispune pana la insanatosire, constatata prin expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia medicala. Prin raportul de expertiza comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare.

(3) Dispozitiile art. 62 alin. (5) se aplica in mod corespunzator.

(4) In cazul in care magistratul refuza in mod nejustificat sa se prezinte, in termenul stabilit, la expertiza de specialitate, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din functie a acestuia pe o perioada de un an. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, judecatorului si procurorului nu i se platesc drepturile salariale si nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de lege. Aceasta perioada nu constituie vechime in functie si in magistratura. Suspendarea din functie inceteaza prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a prezentarii magistratului la expertiza de specialitate”;

- art. 62 alin. 1 lit. b: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (....) cand sufera de o boala psihica, care il impiedica sa-si exercite functia in mod corespunzator”;

- art. 62 alin. 1^2: „Judecatorul sau procurorul care sufera de o alta afectiune decat cea prevazuta la alin. (1) lit. b), care-l pune in imposibilitate de a-si exercita atributiile, poate fi suspendat din functie, la cererea sa sau a colegiului de conducere al instantei sau parchetului. Aceasta masura se poate dispune numai dupa epuizarea duratei pentru care se acorda concediile medicale si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Afectiunea se stabileste printr-o expertiza de specialitate care se efectueaza de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. Suspendarea din functie dureaza pana la insanatosire. Prin raportul de expertiza, comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare”;

- art. 62 alin. 5: „Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1^2) si efectuarea de catre comisia medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii a noii expertize, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii poate hotari incetarea suspendarii si repunerea in functie a judecatorului sau procurorului, prelungirea acesteia sau, daca boala este ireversibila, propune eliberarea din functie prin pensionare”.

Comentarii

# Matrocle date 14 July 2021 15:33 +11

Cum dracu` nu-l suspedarati pe "portocala" pentru probleme psihice ? E varza justitia in colonie. Paraziti superplatiti de la buget si apoi pensii nesimtite de la 40 de ani . :eek: PS. Sasaitul de Stoica trebuia dat cu capul de pereti , cica el da salarii babane la magistrati ca s anu fie corupti , sanki !

# maxtor date 14 July 2021 16:04 -1

e exceptie de neconstitutionalitate in Statut!https://www.luju.ro/static/smiles/cry.gif

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva