29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INCALCAREA PRIORITATII DREPTULUI UE – Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut la CAB revizuirea unei hotarari definitive pronuntate in materia achizitiilor publice, in temeiul incalcarii principiului prioritatii dreptului Uniunii Europene. Procedura in discutie se referea la un contract de achizitie de bunuri in domeniul medical. Societatea revizuenta a contestat o hotarare definitiva care a dus la atribuirea contractului catre alt operator economic

Scris de: V.B. | pdf | print

24 April 2019 15:44
Vizualizari: 6987

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a anuntat miercuri, 24 aprilie 2019, ca a repurtat la Curtea de Apel Bucuresti o victorie importanta intr-un proces vizand achizitii publice.


Mai precis, societatea de avocati a obtinut din partea CAB revizuirea unei hotarari definitive pronuntate in materia achizitiilor publice in temeiul incalcarii principiului prioritatii dreptului Uniunii Europene.

Aceasta cale de atac speciala este prevazuta de art. 21 alin. (1) al Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Iata textul de lege invocat:

Constituie motiv de revizuire, care se adauga la cele prevazute de Codul de procedura civila, pronuntarea hotararilor ramase definitive prin incalcarea principiului prioritatii dreptului Uniunii Europene, reglementat la art. 148 alin. (2) coroborat cu art. 20 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata”.

Prezentam articolele din Constitutie la care se refera articolul de mai sus:

Art. 20 alin. 2: „Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile”.

Art. 148 alin. 2: „Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Avocatul Dan Cristea (foto) – Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii – a fost coordonatorul echipei de litiganti ce a asigurat reprezentarea in aceasta disputa.

Procedura de achizitie in discutie se referea la un contract de achizitie de bunuri in domeniul medical. Societatea revizuenta – unul dintre furnizorii importanti de infrastructura medicala din lume – a contestat o hotarare definitiva, care a dus la atribuirea contractului catre alt operator economic.

In acest sens, revizuenta a invocat, pe de o parte, incalcarea principiului unional al securitatii juridice (asa cum a fost dezvoltat de jurisprudenta CJUE in aplicarea Directivei 89/665/CEE), iar, pe de alta parte, incalcarea principiilor fundamentale ale tratamentului egal, nediscriminarii si transparentei (consacrate de Directiva 2004/18/CE si reluate de Directiva 2014/24/UE).

Prin Decizia civila nr. 37/2019, Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal – a incuviintat cererea de revizuire formulata in temeiul de mai sus si, pronuntandu-se asupra fondului cauzei, a schimbat hotararea atacata in sensul mentinerii Deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de admitere a pretentiilor societatii revizuente.

Am considerat ca merita semnalata o astfel de solutie jurisprudentiala, nu doar pentru ca ea nu este des intalnita, ci mai ales pentru ca reprezinta o expresie curajoasa a aplicarii directe a dreptului unional in materia achizitiilor publice”, a declarat avocatul Dan Cristea.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva