INDEMN LA RESPONSABILITATE – Interviu cu avocatul Alexandru Paun, initiatorul petitiei publice catre Baroul Bucuresti: “Solutia, asa cum o vad atat eu, cat si sustinatorii mei, este sa iesim in numar cat mai mare la vot... Fraudele la vot, asa cum stim, se intampla atunci cand alegatorii stau acasa... Cu siguranta sunt suspiciuni care pot fi evitate daca s-ar transparentiza mai mult procedurile numaratorii electronice... Avem nevoie de transparenta”

Scris de: E.D.

13.05.2019 13:13
Vizualizari: 3752

Lumea Justitiei a publicat la finalul saptamanii trecute Petitia pe care avocatul Alexandru Paun (foto) de la Baroul Bucuresti, candidat la functia de consilier in cadrul Consiliului Baroului (pozitia 53), a depus-o in atentia conducerii Baroului Bucuresti si prin care contesta maniera in care s-a desfasurat prima convocare a Adunarii generale pentru alegerea organelor de conducere ale Baroului Bucuresti din 4 mai 2019. Cu cateva zile inainte de incheierea campaniei, avocatul Alexandru Paun semnaleaza necesitatea ca avocatii din Baroul Bucuresti sa participe la Adunarea generale din 19 mai 2019 de la Sala Palatului – cand vor fi alesi nu doar decanul Baroului Bucuresti, ci si noii membri ai Consiliului Baroului, ai Comisiei de disciplina si ai Comisiei de cenzori – pentru a avea garantia ca in fruntea avocaturii se vor afla oameni care vor lupta pentru drepturile avocatilor si pentru apararea profesiei.


Avocatul Alexandru Paun: “Trebuie sa mergem pe 19 mai sa votam. In caz contrar, 4 ani de acum incolo vom ramane in aceeasi nota de 'dolce far niente'“

Intr-un interviu acordat Lumea Justitiei, avocatul Alexandru Paun ne-a oferit mai multe detalii despre demersul facut la Baroul Bucuresti, despre planurile sale de viitor in functia de consilier al Baroului Bucuresti, dar si despre necesitatea schimbarii unor “cutume” in aceasta institutie. Caci, astfel cum acesta a relatat, in Baroul Bucuresti, din 1990 incoace, lumea s-a facut ca lucreaza, motiv pentru care este necesara “o drastica schimbare”.

Numele lui Alexandru Paun nu este strain avocaturii, acesta infiinand in urma cu 4 ani, alaturi de avocatul Antonie Popescu, platforma RestartBarou. Mai multe detalii despre planurile lui Alexandru Bucuresti in Baroul Bucuresti puteti gasi pe site-ul sau avocatpaunalexandru.ro.

Prezentam in continuare interviul realizat cu avocatul Alexandru Paun:

Ati depus recent o petitie adresata Baroului Bucuresti, in legatura cu potentialele riscuri de fraudare a alegerilor, principalul motiv fiind votul electronic. Vreun raspuns pana acum la petitia dvs.?

Nu si nici nu cred ca voi primi unul pana pe 19 mai. Am inaintat petitia si societatii comerciale care a fost desemnata sa numere voturile, dar nici aceasta nu mi-a dat vreun raspuns. O precizare insa, pentru ca am vazut ca s-a inteles asta gresit, inclusiv de catre colegii mei: nu este vorba de un vot electronic, ci de faptul ca voturile vor fi numarate electronic, cam cum se intampla la Loto. Si, exact ca la Loto, semnul in dreptul numelui candidatului este sau nu este ”vazut” de catre cititorul electronic. Iar atunci cand nu este ”vazut”, intervine factorul uman care poate face ca votul sa fie ”vazut” sau nu.

Pe langa acest fapt, acolo unde intervine un soft, observatorii umani pot face prea putine in ceea ce priveste monitorizarea corectitudinii care trebuie sa caracterizeze aceste alegeri. Ce poti sa observi sau sa contesti ulterior, in conditiile in care nu exista elemente de individualizare ale voturilor?

Nu mai spun ca Regulamentul pe baza caruia se voteaza nu este asumat de nimeni, toti candidatii si electorii spun ca este gresit conceput, nimeni nu spune cine l-a redactat in acest fel.

Acestea sunt problemele si am tinut sa atrag celor din Consiliu atentia asupra lor.

Ati atras de fapt atentia tuturor avocatilor, nu numai celor din Consiliu, mai ales ca am publicat si noi un articol pe baza acestui subiect.

Da, asa este si va multumesc pentru acest fapt. Este bine ca avocatii, colegii mei, cei care sunt chemati pe 19 la vot, sa stie ce riscuri exista in momentul folosirii unui asemenea soft de numarare a voturilor.

Daca nu veti primi raspuns in timp util, ce veti face? Care este totusi solutia pentru eliminarea riscurilor mentionate de dvs. in petitie?

Cred ca solutia, asa cum o vad atat eu, cat si sustinatorii mei, este sa iesim in numar cat mai mare la vot. Profit de ocazie si indemn pe toti colegii mei avocati care vor citi interviul pe care il veti publica: dragi colegi, iesiti pe 19 mai la vot! Prezenta voastra in numar coplesitor si voturile exprimate, indiferent cu cine votati, va reduce riscul fraudarii acestui scrutin!

Fraudele la vot, asa cum stim, se intampla atunci cand alegatorii stau acasa, si aceasta pentru ca, fara cvorum, cei care le organizeaza sunt mai tentati sa micsoreze gradul de transparenta al procedurilor. Nu spun ca am 100% date ca se va intampla acest lucru, dar cu siguranta sunt suspiciuni care pot fi evitate daca s-ar transparentiza mai mult procedurile numaratorii electronice si daca ar exista o prezenta masiva pe data de 19.

Banuiesc ca veti avea ca prioritara aceasta tema dupa ce veti ajunge in Consiliul Baroului Bucuresti, ma refer la transparentizarea procedurii de votare.

Cu siguranta. Daca voi fi votat, voi lua ca prioritara aceasta tema. Nu schimbarea numaratorii electronice, cat o mai mare transparenta a procedurilor. Avem nevoie de transparenta, avem nevoie ca avocatii sa aiba incredere in procesul electoral, avem nevoie ca cei care vor iesi consilieri in urma votului sa aiba legitimitate si sa nu planeze nicio suspiciune asupra lor.

Doar astfel se poate reconstrui increderea si legatura pierduta intre membrii Cosiliului Baroului Bucuresti si avocatii pe care acestia sunt obligati sa ii reprezinte si sa le reprezinte interesele.

Sunt si platiti pentru asta…

Da, un alt aspect care intra in discutie atunci cand este vorba de candidaturile noastre pentru demnitatea de consilieri. Ca sa fie limpede pentru toata lumea, avocatul Paun Alexandru nu candideaza pentru vreo remuneratie, avocatul Paun Alexandru chiar vrea sa indrepte anumite lucruri in Baroul Bucuresti.

Avocatul Paun Alexandru isi doreste sa realizeze o deschidere catre avocati a Baroului Bucuresti, aceasta pentru ca orice avocat, de la stagiar pana la pensionar, sa aiba usile Baroului deschise oricand pentru a le rezolva problemele.

Avocatul Paun Alexandru doreste sa infiinteze un departament impotriva abuzurilor in cadrul Baroului Bucuresti, care sa apere avocatii de abuzurile tuturor institutiilor impotriva lor. Mi-as dori instituirea grilei minime de remuneratie a avocatilor, iar asta se poate face pe baza costurilor reale ale muncii. Nu va dati seama ce greu le este avocatilor care cheltuie mai multi bani pentru un oficiu decat incaseaza.

Sunt multe probleme, multe dintre ele prioritare, dar despre toate puteti citi mai multe pe pagina mea web, la principiile care imi definesc candidatura si initiativele pe care le voi lua odata votat pentru Consiliul Baroului Bucuresti.

Legat de initiative, acum 4 ani ati candidat pentru aceeasi pozitie de consilier. Aveati si o initiativa atunci, daca imi amintesc bine, Restart Barou se numea…

Da, va amintiti foarte bine. Restart Barou exista inca si suntem o echipa frumoasa de avocati care isi doresc sa schimbe in bine fata Baroului Bucuresti. Am facut si vom face tot ce tine de noi ca sa si reusim asta. Acum 4 ani, cand va referiti dumneavoastra, aveam alaturi de noi pe domnul avocat Antonie Popescu, cel caruia inca ii purtam respect pentru toate reusitele profesionale si cel care a contribuit din plin atunci la a face cunoscuta initiativa noastra.

Un cuvant de incheiere? Un indemn pentru sustinatorii dumneavoastra?

Sa vina la vot. Nu numai sustinatorii mei, orice avocat din Baroul Bucuresti trebuie sa vina la vot. Daca vrem cu adevarat sa schimbam ceva, de la mentalitati invechite si pana la modul in care ne sunt ascultate pasurile, trebuie sa mergem la vot. Indiferent pe cine sustinem, trebuie sa mergem pe 19 mai sa votam. In caz contrar, 4 ani de acum incolo vom ramane in aceeasi nota de ”dolce far niente” – ei se fac ca lucreaza, dar noi ii platim. Problema este ca unii se fac ca lucreaza din 1990 incoace, aici cred eu ca trebuie facuta cea mai drastica schimbare.

Mai mult, exact ca si la alegerile politice – absenta de la urne iti stirbeste din dreptul de a mai trage la raspundere ulterior pe cei alesi, nu ca ai avea nu stiu ce parghii, dar ca si principiu.

Comentarii

# RESTART BAROUL CAPITALEI date 13 May 2019 14:36 +1

Persoana care conduce CANCELARIA BAROULUI BUCURESTI trage sforile, ea aranjeaza dupa interese orice problema, Decanul si Consiliul sunt de decor...afara cu aceasta mafioata analfabeta...

# ed date 13 May 2019 14:37 -1

Cainele moare de drum lung iar prostii de grija altora ...

# Mihaela date 13 May 2019 19:56 0

Draga, "ed" ! Daca nu intelegi nimic din pozitia luata de avocatul Alexandru Paun, nu mai cita vorbe si proverbe intelepte ! E o pozitie exprimata cu mult bun simt, fara jigniri , fara alegatii, cum rar mai intalnesti in interviuri si postari.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii