20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INEC, in pericol sa ramana fara director. Sectia pentru Procurori a CSM va dezbate o posibila incetare a detasarii la INEC a directorului procuror Catalin Ceort

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

8 January 2012 12:57
Vizualizari: 12224

 

Sectia pentru Procurori a CSM va lua in discutie, in sedinta din 10 ianuarie, o eventuala incetare a detasarii la sefia INEC a procurorului Catalin Ceort, desi acesta a fost detasat la Institut doar cu cateva luni in urma. Discutarea unei eventuale incetari a detasarii a venit ca urmare a plangerii prealabile facute de reprezentantul societatii civile in CSM, Georgiana Iorgulescu (foto) care a cerut CSM sa isi revoce Hotararea prin care l-a detasat pe Ceort la INEC, pentru ca aceasta nu ar indeplini toate conditiile legale. Dupa cum si Lumeajustitiei.ro a atras atentia, inca de dinaintea detasarii lui Ceort la INEC, conform legii de functionare si organizare a Institutului National pentru Expertize Criminalistice, directorul acestuia nu poate fi pus in functie decat daca este expert! Ori Catalin Ceort este procuror la Parchetul General, insa nu are nicio calificare in ceea ce priveste expertizele de orice fel! Prin urmare, detasarea sa, in calitate de director al INEC, a fost nelegala. CSM si Ministerul Justitiei au ignorat legea, la momentul detasarii lui Ceort in functia de director al INEC, iar acum, Consiliul incearca sa repare, intr-un fel, nelegalitatea. Nu insa prin recunoasterea faptului ca nu a respectat legea si prin revocarea propriei sale hotarari, asa cum a cerut membrul CSM Georgiana Iorgulescu, nici prin a cere instantei anularea propriei hotarari, ci printr-o incetare a detasarii lui Ceort la INEC.


Iorgulescu a cerut CSM sa isi revoce propria Hotarare cu privire la detasarea lui Ceort la INEC, Comisia condusa de Alexandru Serban a gasit o cale de mijloc

In 5 decembrie 2011, Georgiana Iorgulescu a depus la CSM o plangere prealabila impotriva Hotararii numarul 273 din data de 3 octombrie 2011 a Sectiei pentru Procurori a CSM, hotarare prin care s-a dispus detasarea procurorului Catalin Ceort ca director al INEC pentru o perioada de 3 ani. In plangerea prealabila, Georgiana Iorgulescu a sustinut acelasi lucru pe care Lumeajustitiei.ro l-a spus inca de dinaintea detasarii lui Ceort la INEC: detasarea incalca Legea 156/2011, pentru modificarea si completare Ordonantei 75/2000, care precizeaza, la articolul 89, indice 23, cu privire la accesul in functiile de conducere ale INEC, ca: Directorul si directorul adjunct ai institutului sunt numiti si eliberati din functie prin ordin al ministrului justitiei dintre expertii cu grad profesional maxim si cu studii juridice care functioneaza in cadrul institutului”. Ceort nu indeplinea nici conditia de a functiona in cadrul institutului, nici cea de a fi expert cu grad profesional maxim.

Directia de Legislatie, documentare si contencios din cadrul CSM a emis un punct de vedere cu privire la aceasta plangere prealabila, in care a mentionat ca CSM nu isi mai poate revoca Hotararea in discutie, de vreme ce aceasta a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice. Cu toate acestea, in nota s-a aratat ca mai exista o varianta prin care Hotararea ar putea sa fie anulata: daca organul care a emis Hotararea solicita instantei, in termen de un an de la momentul emiterii, anularea actului. “(...) Autoritatea publica emitenta a unui act administrativ unilateral nelegal poate sa solicite instantei anularea acestuia, in situatia in care actul nu mai poate fi revocat intrucat a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice. Actiunea poate fi introdusa in termen de un an de la data emiterii actului”, se arata in nota Directiei de Legislatie din cadrul CSM. Urmare a acestei concluzii, Directia a decis sa trimita plangerea si concluziile la Comisia numarul 1 din CSM, condusa de judecatorul Alexandru Serban, dar si Sectiei pentru Procurori, pentru a decide ce se va intampla mai departe. Comisia condusa de Serban si compusa din procurorii George Balan, Gratiana Isac, Florentina Gavadia si judecatorii Toni Neacsu si Mircea Aron, a luat din nota Directiei de Legislatie numai ce a convenit, pentru ca CSM sa nu fie pus in situatia de a-si recunoaste vina pentru o detasare nelegala. Astfel, dupa cum s-a aratat in minuta Comisiei, “Comisia si-a insusit punctul de vedere al Directiei (…) in sensul ca Hotararea 273/3/10/2011 a Sectiei pentru Procurori din cadrul CSM nu mai poate fi revocata, intrucat a intrat in circuitul civil si a produs efecte juridice si a decis transmiterea lucrarii Sectiei pentru Procurori. Totodata, in ceea ce priveste solicitarea de revocare a detasarii dispuse prin hotararea mentionata, Comisia a constatat ca este necesar a se stabili daca solicitarea reprezinta in fapt o cerere de incetare a detasarii, sub acest aspect urmand a fi analizata de Sectia pentru procurori”.

* Cititi aici nota Directiei de Legislatie din CSM

* Cititi aici minuta Comisiei 1

* Cititi aici Hotararea 273 a CSM de detasare a lui Ceort la conducerea INEC

Comentarii

# JUSTICE date 8 January 2012 14:35 +4

Ce pericol? PERICOLUL ESTE DACĂ CEORTUL RĂMÂNE. Vedeţi, dragi CSMişti la ce foloseşte societatea civilă? Să vă determine să respectaţi legea, dar şi aşa nu o să recunoaşteţi că aţi greşit. FELICITĂRI DOAMNĂ GEORGIANA IORGULESCU PENTRU CURAJUL DE A RESPECTA LEGEA! Cât despre Ceort o să i dea Luluţa alt scăunel potrivit pentru o somitate ca el, dar aveţi grijă cu detaşările că societatea civilă e cu ochii pe voi ! E aşa de simplu, trebuie doar să cititi legile şi să le respectaţi, la parte a doua vă este e mai greu.

# Getax date 8 January 2012 19:22 +6

Pai de asta imi e frica. Ca o sa-l trimita Lulutza pe la DNA. Se anunta un an anticoruptie (my ass) foarte palpitant din cauza alegerilor si e mare nevoie de slugi. 

# InJustice date 8 January 2012 17:54 +4

Balbele si ilegalitatile de la numirea lui Ceort ar fi trebuit de mult sa dea de gandit societatii civile si CSM, doar LuJu le-a prezentat detaliat. Mai grava insa este atitudinea lui Predoiu si Bica care, dupa ce au incalcat legea (HG368/1998, L156/2011) in deplina cunostinta de cauza, au avut o atitudine sfidatoare fata de toti cei care le-au atras atentia. Vedeti replica lui Predoiu despre hackerul care a intrat pe site-ul INEC si raspunsurile lu' Bica la intrebarile LuJu. Apropos, vedeti ca Ceort a disparut ca director de pe site-ul INEC, a ramas Betivanu Grigoras ca director adjunct.

# Bicu date 8 January 2012 18:01 +5

Si cine va deconta salariul lui Ceort pe care l-a incasat ilegal ca director la INEC? Tot noi populimea? Si cine va raspunde pentru aceasta ilegalitate? Cica isi face incalzirea sa-si puna tricoul de director la INEC 'cumatrul' lu' madam Bica, Mirea Constantin (nume de scena 'Limbricul'). Hai ca Predoiu si Bica au cam terminat rotirea mafiei batrane la INEC, nu prea mai au carti de jucat din vechea garnitura, vor trebui sa promoveze din aripa tanara a mafiei care sta la panda, este insetata, si le-a tras presul de sub picioare alora batrani. Atunci sa va tineti bine si sa vedeti alte minunatii Made in INEC, cu binecuvantare de la Predoiu, Bica, SRI et Co.

# Alecs date 8 January 2012 18:48 +4

Adica magistratul Ceort a fost detasat pe o functie de ne-magistrat, nici macar jurist? Super tare faza. Si banuiesc ca i-a mers si vechimea de magistrat, si se va lauda in CV ca a fost director INEC.

# Alinutza date 8 January 2012 18:51 +6

Oare Predoiu si Bica nu trebuie sa dea socoteala pentru incompetenta manageriala asupra INEC? In doi ani au schimbat trei directori, toti numiti pe pile, fara concurs, si ilegal. A nu se uita si de prietenul lu' Bica procurorul Vasilache Sorin, fost director adjunct la INEC.

# INEC date 8 January 2012 18:03 +3

Iata ansamblul de legi incalcate la aceasta detasare. Cititi si apoi mai discutam.                                                                         - art. 132 din Constitutia Romaniei - art.8(1) din Hotărârea Guvernului nr. 368/1998 - art.9(1) din Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 441/C/1999 - art.8923 din Legea nr. 156/2011 - Clasificării Ocupaţiilor Profesionale din România - Clasificării Internaţionale Standard a Ocupaţiilor (ISCO-88) elaborată de Organizaţia Internaţionale a Muncii (OIM) Legea cadru a magistratilor, 303/2004, invocata de Bica, precizeaza ca magistratii pot fi detasati pe fct tot de magistrati, pe cand expertul criminalist nu este magistrat. Legea cadru care spune ca magistratii pot fi detasati la MJ este batuta de legile speciale, recte cele de mai sus. Oricum, Ceort nu a facut decat sa faca jocul lui Bica, careia ii mai trebuia un om de-al ei in INEC, pentru intimidare, ca nu mai facea fata presiunilor. 

# Alecs date 8 January 2012 18:45 +1

Bica si Predoiu nu se vor lasa, vor continua sa musamalizeze ilegalitatile mafiei din INEC, pentru ca altfel toate excrocheriile din acest institut, petrecute in perioada 2007-2012 vor trebui asumate de cei doi, de Parchet, SRI si eventual chiar mai sus.

# Marin date 8 January 2012 18:54 +3

Insusi INEC-ul este un pericol la adresa justitiei din Romaniei. Faptul ca ramane fara Ceort poate fi nerelevant, si oricum CSM-ul inca nu s-a pronuntat, ce se intampla daca ii da aviz in continuare lui Ceort?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva