20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INSOLVENTA SUB SEMNUL COVID-19 – Profesionistii insolventei au evaluat starea economiei in vreme de pandemie. Presedintele UNPIR Niculae Balan: "Trebuie sa ne continuam activitatea si trebuie sa avem o organizare buna". Presedintele INPPI Simona Milos: "Vedem, in sfarsit, rezultate care se concretizeaza dupa 4-5 ani de asteptare". Barometru Coface: "Insolventele corporate vor creste cu o treime la nivel global"

Scris de: L.J. | pdf | print

7 August 2020 15:17
Vizualizari: 3273

Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa (UNPIR) Filiala Cluj, in parteneriat cu Institutul National de Pregatire a Praticienilor in Insolventa (INPPI) si Grupul editorial Universul Juridic, au organizat prima conferinta de pregatire profesionala, in domeniul insolventei, de la declansarea crizei sanitare. „Insolventa sub semnul COVID-19” a fost cea mai mare conferinta online de insolventa si a fost urmarita de 600 de specialisti in insolventa, avocati, judecatori si reprezentanti ai mediului bancar din intreaga tara.


 

In cadrul evenimentului, organizat in parteneriat cu CITR, liderul pietei de insolventa din Romania, si Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, judecatori-sindici, practicieni in insolventa, avocati si consultanti, membri ai organizatiilor de profil din Romania au dezbatut cele mai recente modificari legislative, cu impact in mediul de afaceri.


De-a lungul celor aproape sapte ore de emisie live moderate de presedintele Grupului editorial Universul Juridic, Nicolae Cirstea, cei 13 invitati organizati in doua paneluri au dezbatut cele mai recente modificari legislative din domeniul insolventei si prevederile conexe, cu impact practic in procedura. Discutiile s-au axat pe dificultatile, masurile de repliere si de actiune, solutiile adoptate si perspectivele pe termen scurt si mediu.


Presedintele UNPIR, Niculae Balan: „Aceasta conferinta n.red.) Este un pas inainte pe care il facem. Am considerat inca de la inceput, de cand a debutat starea de necesitate, ca trebuie sa ne continuam activitatea si trebuie sa avem o organizare buna, astfel incat ajutorul pe care il furnizam noi, specialistii in insolventa, sa fie materializat corespunzator. (...) Sigur ca stam acasa, dar lucram. Am spus acest lucru inca din primele recomandari. Nu este vorba de un concediu, ci de masuri care sa ne protejeze si sa putem sa ne realizam obiectivele”


Presedintele INPPI, av. Simona Milos: „Mai mult ca oricand ne-am fi dorit sa fim fata in fata, sa putem dezbate impreuna toate problemele pe care le intampinam, dar va trebui sa invatam sa facem fata acestei situatii si sa abandonam, cel putin deocamdata, speranta revenirii la normalitatea bine cunoscuta. Vedem cu totii ca timpul trece iar viata nu sta in loc, iar in ceea ce priveste domeniul insolventei lucrurile evolueaza cu sau fara voia noastra. Vedem, in sfarsit, rezultate care se concretizeaza dupa 4-5 ani de asteptare, timp in care am dezbatut in toate evenimentele noastre principalele probleme din domeniul insolventei, probleme care, iata, azi capata solutii”


Vasile Godinca-Herlea, Presedinte UNPIR Filiala Cluj: „Pandemia a afectat, in mod firesc, foarte multe companii romanesti. Desi datele statistice nu reflecta inca acest lucru, mai multe companii sunt astazi in dificultate decat ne-ar fi indicat trendul de scadere al insolventelor in care Romania se afla in ultimii sase ani. In primul semestru al acestui an s-a inregistrat o scadere de 26% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu un varf de scadere in mai 2020, de 38%. Iesirea din lock-down a generat o usoara crestere in accesarea insolventei, dar trendul se pastreaza. La nivel regional au existat scaderi generale, cu exceptia judetelor Salaj (crestere de 180%), Sibiu (60%) si Cluj (12%) in luna iunie. Observam acelasi efect inselator al pandemiei si in economii mai dezvoltate, precum Franta, dar nu ne asteptam la o perpetuare nesfarsita a acestei situatii.”


Potrivit Barometrului Coface din cel de-al doilea trimestru din 2020, insolventele corporate vor creste cu o treime la nivel global in Q2 2020 si 2021, comparativ cu 2019. Si in Romania ne asteptam ca panta descendenta a insolventelor din ultimii ani sa-si modifice sensul.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva