INSPECTIA TROSNESTE PARATII DIN MAGISTRATURA – Satui sa fie atacati de Matileti si magistrati cercetati, cei 52 de inspectori judiciari denunta: "Incercarile repetate de asimilare a Inspectiei Judiciare cu o structura opresiva sunt deosebit de grave... Se utilizeaza termeni improprii precum 'esecuri' sau 'achitari'... Utilizarea insistenta a modalitatilor de dezinformare are ca efect exercitarea unor presiuni... Atitudini ostile, manifestate, din pacate, si de unii membri CSM"

Scris de: Elena DUMITRACHE

01.11.2019 15:44
Vizualizari: 2051

Inspectia Judiciara abandoneaza "rezerva ce caracterizeaza comunicarea publica" si reactioneaza categoric in fata atacurilor lansate in ultima vreme de unii magistrati vizati de dosare disciplinare ori de simpli bagatori de seama care se erijeaza in aparatori ai judecatorilor si procurorilor ajunsi in disciplinar. Ignorand rolul Inspectiei Judiciare – acela de a verifica posibilele derapaje de ordin disciplinar din interiorul sistemului judiciar o mana de magistrati, multi dintre ei cu probleme disciplinare, dar care sunt destul de vocali, s-au trezit sa acuze Inspectia ba ca e structura opresiva, ba ca cerceteaza dupa bunul plac, ba alte aberatii. Acuzele in randul acestor magistrati la adresa activitatii Inspectiei Judiciare au curs rauri si sunt cunoscute publicului, cel mai recent exemplu fiind cel in care membrul CSM judecatorul Bogdan Mateescu, zis Bobita Matilet, a sustinut ca Inspectia Judiciara are un procent urias de "achitari" (referindu-se la numarul actiunilor disciplinare respinse ori anulate), motiv pentru care, zicea Bobita, se impune demiterea inspectorului sef al Inspectiei Judiciare judecatorul Lucian Netejoru (foto).


Scrisoarea catre Savonea

Satui insa de aceste invective care nu au nici macar o baza solida - afirmatiile judecatorului Mateescu fiind demontate magistral de Inspectia Judiciara printr-un studiu care releva ca "achitarile" nu le pot fi imputate inspectorilor judiciari, din moment ce majoritatea dintre acestea au fost efectuate corespunzator, insa respinse de CSM din varii motiveintr-un demers fara precedend toti cei 52 de inspectori judiciari din cadrul Inspectiei au decis sa ii transmita presedintei Consiliului Superior al Magistraturii, judecatoarea Lia Savonea o scrisoare in care denunta derapajele magistratilor care s-au pus cu picioarele pe Inspectie, discreditand activitatea acesteia.

Scrisoarea celor 52 de inspectori judiciari, in frunte cu inspectorul sef Lucian Netejoru si inspectorul sef adjunct Sanda Mates, trimisa CSM face de altfel referire la atitudinea ostila pe care "unii membri CSM" o au la adresa Inspectiei Judiciare.

Din punctul nostru de vedere, actiunea celor 52 de inspectori judiciari era necesara fiind de netolerat ca o institutie a carei organizare si functionare este clar reglementata sa fie atacata chiar de magistrati, majoritatea dintre ei subiecti ai unor cercetari disciplinare. Consideram totodata ca reactia celor 52 de inspectori judiciari era cu atat mai necesara cu cat in ultima vreme se vorbeste tot mai intens despre faptul ca Inspectia Judiciara va ajunge sa fie demonizata, la fel ca si Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, cerandu-se desfiintarea sa chiar de catre cei vizati de anchetele acestei structuri.

Publicam in continuare scrisoarea deschisa transmisa de cei 52 de inspectori judiciari presedintei CSM judecatoarea Lia Savonea:

"Doamnei

Judecator Lia Savonea

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii

Stimata doamna presedinte,

Atacurile sustinute la adresa Inspectiei Judiciare, concentrate pe ideea asimilarii sale cu o structura opresiva, precum si pe evaluarea trunchiata a activitatii desfasurate de inspectorii judiciari, ne obliga sa abandonam rezerva ce caracterizeaza comunicarea noastra publica si sa ne exprimam deschis ingrijorarea cu privire la posibilele efecte ale acestei atitudini ostile, manifestata, din pacate, si de unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Incercarile repetate de asimilare a Inspectiei Judiciare cu o structura opresiva sunt deosebit de grave; simpla lecturare a legii permite oricui sa observe ca inspectorii judiciari nu pot sa dispuna nicio masura privind drepturile judecatorilor si procurorilor sau in legatura cu cariera acestora. Inspectia Judiciara este o componenta importanta a mecanismului de autoreglare al Autoritatii Judecatoresti, in acest sens fiind si principiile fundamentale care guverneaza activitatea acesteia. Aria de competenta a Inspectiei Judiciare se intinde atat cu privire la aspecte de ordin particular ale activitatii si conduitei judecatorilor si procurorilor, cat si de ordin general, ce vizeaza activitatea instantelor si parchetelor. Este regretabil ca unele „evaluari” ale activitatii de inspectie judiciara ignora independenta inspectorilor judiciari si, deopotriva, independenta operationala a Inspectiei Judiciare, fiind lezate astfel valori pe care legea le ridica la rang de principii.

Desconsiderarea efortului pe care il depunem pentru efectuarea verificarilor necesare solutionarii tuturor lucrarilor de inspectie, prin raportare exclusiva la unele aspecte particulare, cu pondere vizibil redusa in ansamblul activitatii noastre si cu privire la care se utilizeaza termeni improprii precum „esecuri” sau „achitari”, este de natura sa erodeze increderea in activitatea Inspectiei Judiciare. Ceea ce nu se spune niciodata in interventiile publice denigratoare la adresa noastra este ca activitatea pe care o desfasuram este complexa si presupune un volum de munca semnificativ, fapt ce rezulta neechivoc din disproportia dintre numarul inspectorilor judiciari si cel al judecatorilor si procurorilor din Romania.

Utilizarea insistenta a modalitatilor de dezinformare la care ne-am referit are ca efect exercitarea unor presiuni asupra Inspectiei Judiciare si atragerea acesteia in zone straine principiilor care guverneaza activitatea sa ingreunand realizarea scopului pentru care a fost infiintata si functioneaza.

Bucuresti, 1 noiembrie 2019".


Comentarii

# Ioan dușcaș date 1 November 2019 16:26 +3

De peste 13 ani de zile o gașcă de criminali din interne servicii și justiție acționează precum veritabile organizații criminale împotriva mea și a familiei mele Și oricât am solicitat inspecției judiciare să îi verifice pe acești criminali nimeni nu a mișcat

# carcotas date 1 November 2019 17:32 +2

Astia vor desfiintarea SIJ si a Inspectiei, sa nu mai fie trasi de maneca de nimeni!poate in mandatul doi, o sa va intereseze tovarase professor ca avem o magistratura fara limite si fara rusine

# Ultimul Charlot date 2 November 2019 09:08 0

Voi numai inspectie nu sunteti. Un grup mafiot mai degraba. Ati ascuns abuzuri grosolanr si o faceti in continuare. Va dau doar un exemplu. Fostul procuror de la Parchetul Judecatoriei Suceava, ..devenit intre timp un avocat mediocru...Bujorean

# mitica date 2 November 2019 15:10 0

Numai infractorii din justitie vor sa fie desfintata Inspectia Judiciara!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii