LULUTA I-A BAGAT IN BELEA – Procurorul sef adjunct al DNA Marius Iacob si procuroarea Simona Ricu au fost trimisi in judecata disciplinara, dupa ce au venit in ajutorul Laurei Kovesi in dosarul in care procuroarea Mihaela Iorga Moraru a cerut suspendarea ordinului de revocare din DNA. Inspectia Judiciara il acuza pe Iacob ca a desemnat-o pe Ricu sa participe in dosarul civil Kovesi-Moraru: "A fost mandatata, printr-un inscris sub semnatura privata, de parata – procuror sef al DNA"

Scris de: Elena DUMITRACHE

04.05.2018 15:23
Vizualizari: 8677

Inspectia Judiciara i-a trimis in judecata disciplinara pe procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Iacob (foto 1 dreapta) , si pe procuroarea Simona Ricu din DNA pentru savarsirea unor abateri disciplinare prevazute in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si pentru incalcarea unui ordin al Procurorului General al Romaniei. Inspectorii judiciari au stabilit ca adjunctul Laurei Kovesi, procurorul Marius Iacob, a incalcat Ordinul Procurorului General privitor la participarea procurorului in cauzele civile atunci cand a desemnat-o pe procuroarea Simona Ricu (foto 2) din DNA sa participe la sedintele de judecata ale dosarului civil in care procuroarea Mihaela Iorga Moraru a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa suspende ordinul de revocare din DNA nr. 301/2017 emis de sefa Directiei. Prin decizia sa, au stabilit inspectorii DIP, Marius Iacob a savarsit abaterile disciplinare prevazute la art. 99 lit. g) si m) din Legea 303/2004.


In ce o priveste pe procuroarea Simona Ricu, desemnata de Marius Iacob sa ia participe la dosarul de la CAB deschis de procuroarea Mihaela Iorga Moraru pentru suspendarea executarii Ordinului nr. 301/2017, Inspectia Judiciara precizeaza in comunicatul transmis in data de 4 mai 2018 ca Ricu a sustinut ca a luat parte la procesul civil dupa ce a fost mandatata, printr-un inscris sub semnatura privata de sefa DNA Laura Kovesi: "A participat, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor si interdictiilor functiei de magistrat, in cauza civila avand ca obiect suspendarea executarii Ordinului nr. 301/2017 in calitate de reprezentant al unei persoane fizice, sustinand ca a fost mandatata, printr-un inscris sub semnatura privata, de parata – procuror sef al DNA".

Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa decida cu privire la raspunderea celor doi procurori.

Prezentam in continuare comunicatul Inspectiei Judiciare din data de 4 mai 2018:

"Bucuresti, 04 mai 2018. Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de:

Domnul Marius Constantin Iacob, procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie („DNA”), pentru nerespectarea dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea, precum si pentru nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse in conformitate cu legea de conducatorul parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ, prevazute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. g) si m) din Legea nr. 303/2004, constand in aceea ca prin desemnarea doamnei Carmen Simona Ricu sa reprezinte DNA la judecarea cauzei avand ca obiect suspendarea executarii Ordinului procurorului sef al DNA nr. 301 din 5 iulie 2017 privind pe doamna procuror Mihaiela Moraru Iorga a incalcat prevederile:

-articolelor 5 alin. (1) si (2), 6 alin. (1) si (2), 7 alin. (1) si (2) ale Ordinului procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie („PICCJ”) nr. 62 din 1 aprilie 2016 privind participarea procurorului in cauzele civile, precum si ale pct. 10 lit. C din Anexa 3 la acelasi ordin, care, pe de o parte, limiteaza participarea procurorilor DNA in anumite tipuri de cauze civile si, pe de alta parte, impun participarea in toate celelalte cauze civile, inclusiv cele care privesc activitatea parchetelor militare, a procurorilor din cadrul parchetelor de pe langa instante si de la Biroul de reprezentare al Serviciului judiciar civil din cadrul Sectiei judiciare a PICCJ;

-art. 18 alin. (1) din Regulamentul de ordine interioara al DNA, care reglementeaza limitativ atributiile consilierului juridic al DNA, fara sa existe posibilitatea substituirii acestuia in fata instantelor de judecata de un procuror din aceeasi structura;

Doamna Carmen Simona Ricu, procuror sef serviciu la DNA, pentru incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii, nerespectarea dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea, precum si pentru nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. b), g) si m) din Legea nr. 303/2004, constand in aceea ca a incalcat prevederile:

-articolelor 5 alin. (1) si (2), 6 alin. (1) si (2), 7 alin. (1) si (2) ale Ordinului nr. 62/2016, precum si ale pct. 10 lit. C din Anexa 3 a aceluiasi ordin;

-art. 18 alin. (1) din Regulamentul de ordine interioara al DNA, prin aceea ca, urmare adresei nr. 2001/C/2017 din 16 august 2018, emisa de domnul Marius Constantin Iacob - procuror sef adjunct al DNA, a participat, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor si interdictiilor functiei de magistrat, in cauza civila avand ca obiect suspendarea executarii Ordinului nr. 301/2017 in calitate de reprezentant al unei persoane fizice, sustinand ca a fost mandatata, printr-un inscris sub semnatura privata, de parata – procuror sef al DNA.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea procurorilor in cauza."

Comentarii

# doctoru date 4 May 2018 15:34 +5

Vai de mama noastra! Numai sefi de promotie in drept la haules!

# DODI date 4 May 2018 17:08 +8

Și va veni secția NUFĂRUL din CSM (secția de procurori) pentru spălarea păcatelor (a se citi încălcarea legii) și îi va exonera de răspundere. Așa cred cei din CSM că vor introna respectarea legii și a bunului simț în sistemul juridic.

# un mizantrop date 4 May 2018 15:48 +3

Degeaba "dau" pe Luluta, ca raspunderea e individuala si se presupune ca, la DNA, sunt varfurile procuraresti, in materie de stiinta dreptului...Obedienta ar trebui sa fie o agravanta, mai ales, ca, la procurori se lasa cu distrugere de cariere, imagine publica si vieti de oameni... Poate isi face cineva o pomana cu ei si-i "transforma" in avocati ai statului, ca magistratura nu numai ca nu li se potriveste, dar, au reusit si sa compromita termenul

# OUTSIDER date 4 May 2018 17:15 +3

De e destinat luju.ro și amărăștenilor, explicați-ne ce e cu „a fost mandatata, printr-un inscris sub semnatura privata, de parata – procuror sef al DNA"! Pilde de înscris sub semnătură privată? Bilețel roz? Mesaj de la cucveauamov?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii