INSTRUCTAJUL JUDECATORILOR DE ASCULTARI - SRI si PICCJ ii invata pe judecatorii care emit autorizatii de interceptare cum se expertizeaza inregistrarile. PICCJ ia fata judecatorilor anume desemnati, trimitandu-l la instructaj pe seful interceptarilor DNA. Lectiile SRI au loc in pofida faptului ca MJ nu a autorizat experti independenti pe voce si vorbire, iar CEDO a condamnat Romania in numeroase cazuri, din 2007 incoace, pentru lipsa de garantii a interceptarilor pe siguranta nationala

Scris de: L.J.

22.07.2013 16:47
Vizualizari: 12346

 

Iata pe ce cheltuie banul public Inalta Curte de Casatie si Justitie: pe organizarea de cursuri de pregatire a judecatorilor abilitati sa emita autorizatii de interceptare la care, culmea, lectiile in domeniu sunt predate de specialisti ai SRI si un procuror al DNA care conduce biroul tehnic care efectueaza interceptari folosind infrastructura tehnica a SRI. Lectiile predate se refera la „expertizele audio-video” domeniu in care statul roman este repetent la legislatia europeana, in sensul ca singurii „experti” in domeniu sunt cei ai SRI si INEC, care potrivit CEDO nu ofera nicio garantie de obiectivitate si impartialitate, intrucat ei sunt angajati ai statului roman, fiind nepermis conform Conventiei europene ca statul sa acuze si tot el sa fie cel care expertizeaza probele.


Lumeajustitiei.ro va prezinta dovezi foto care releva faptul ca SRI si seful ascultarilor de la DNA, procurorul Horatius Baias, dau lectii despre zona expertizelor in domeniul interceptarilor audio-video judecatorilor de penal, de la ICCJ si curtile de apel din tara, care au certificare ORNISS si sunt abilitati sa emita autorizatii de interceptare atat pentru infractiuni de drept comun, cat si pentru cele care tin de legea sigurantei nationale.

SRI – cultura secretului”, o lectie predata judecatorilor romani de specialisti ai unei institutii ale carei interceptari nu pot fi expertizate de experti independenti

Faptul ca asemenea intalniri de specialitate au loc nu constituie ceva rau, insa faptul ca se predau lectii de catre SRI si procurori care lucreaza direct cu SRI, despre expertizele audio-video - in conditiile in care Romania a fost condamnata in numeroase cazuri, de la cauza „Dumitru Popescu vs. Romania” din 2007 si pana la cazul „Valentino Acatrinei vs. Romania” din 2013, pentru lipsa de garantii a interceptarilor efectuate de SRI, pe legea sigurantei nationale – constituie un motiv de ingrijorare.

Mai mult, dupa cum Lumeajustitiei.ro a relevat in repetate randuri, monopolul instituit de SRI pe interceptari, precum si controlul mentinut de ministrii Justitiei asupra Institutului National de Expertize Criminalistice au facut ca pana in prezent sa nu existe niciun expert independent privat pe zona audio-video, tocmai ca nimeni sa nu poata verifica legalitatea unor interceptari. Romania a tinut dinadins legislatia nemodificata pe zona expertizelor audio-video, astfel incat singurii „experti” in domeniu sunt angajati ai statului, de la SRI sau INEC, care nu ofera niciun fel de garantii asupra concluziilor pe care le emit in cadrul expertizelor.

In plus, in Romania s-a avut grija ca judecatorii care emita mandate de interceptare sa fie extrem de putini la numar, de regula cate unul doi pe fiecare curte de apel din tara si patru la Inalta Curte, toti fiind certificati ORNISS, astfel incat sansele ca cineva sa respinga mandatele de interceptare cerute de SRI si anumite parchete sa fie reduse pana spre zero. In aceste conditii nu mai mira pe nimeni ca la Inalta Curte, de exemplu, SRI cere, cu avizul Procurorului General, circa 4000 de autorizatii de interceptare, pe an, si cei patru judecatori abilitati nu resping nici macar o singura cerere, banuiala ca SRI exercita un anumit tip de control asupra acestor judecatori fiind una legitima!

Potrivit legislatiei europene, Romania ar fi trebuit sa infiinteze demult o institutie independenta care sa detina controlul asupra infrasctructurii comunicatiilor mobile si fixe, care sa puna in aplicare cererile de interceptare cerute de parchete sau serviciile de informatii si pentru care s-au emis autorizatii de interceptare emise de judecator.

Din pacate, in Romania, SRI este cel care detine infrastructura, el putand astfel sa controleze si sa stie tot ce asculta alte servicii de informatii, dar si parchetele. In plus, SRI nu poate fi controlat de Justitie daca procedeaza legal, intrucat aceasta institutie invoca secretul de stat si nu permite niciun acces intern, in multe situatii ajungandu-se in dosarele penale ca interceptarile realizate de acest serviciu sa nu fie aratat judecatorilor si avocatilor care nu au certificat ORNISS – probele acuzarii devenid secret de stat si inacesibile nici macar acuzatilor, ceea ce contravine flagrant dreptului la un proces echitabil.

Un comunicat recent al ICCJ confirma faptul ca una din aceste tipuri de intalniri (tot mai frecvente in ultimii ani) a avut loc in luna mai 2013 la sediul Curtii de Apel Bucuresti, din partea acestei instante participand presedinta Lia Savonea (care este judecator desemnat pentru autorizatii de interceptare). Iata comunicatul: „Cel de-al patrulea seminar din cadrul Programului Interinstitutional de Pregatire Specializata a Judecatorilor sectiilor penale ale tribunalelor si curtilor de apel, va avea loc pe data de 20 mai 2013, ora 9.00, la Curtea de Apel Bucuresti, sala de documentare, M 48 (mezanin), avand ca tema ”Protectia documentelor clasificate in procedura judiciara. Aspecte practice referitoare la expertizele audio-video, constatarile tehnico-stiintifice si perchezitiile informatice in procesul de apreciere a materialului probator in cadrul dosarelor avand ca obiect infractiunile de coruptie si criminalitate informatica”.

Programul este initiat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu participarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Serviciului Roman de Informatii...” Comunicatul este semnat de vicepresedinta ICCJ Rodica Aida Popa, unul din cei patru judecatori ai instantei supreme care emit mandate de interceptare pe siguranta nationala.

La eveniment au participat mai marii procurorilor Tiberiu Nitu si Laura Kovesi, judecatorii Rodica Aida Popa, Lia Savonea, procuroarea Alina Bica (cea care in timpul cat a fost secretar de stat la MJ a mentinut INEC-ul in aceeasi amorteala in materia expertizelor pe interceptari), membrul CSM Horatius Dumbrava si altii.

Comentarii

# gigi date 22 July 2013 17:38 +8

Tare drag imi e de astia !!! cum stiu ei sa se joace cu banii altora! sa le fie rusine. fac cursuri de pomana ca la cedo tot suntem condamnati. ar trebuie ei sa plateasca, nu eu! RUSINE!

# unul din lumea cea mare date 22 July 2013 17:42 +5

sint convins ca ca vine si ziua in care o sa plateasca!!!!!toti!!!!! se cred ei dumnezei dar din ce aud in jurul meu lumea scrisneste din dinti din ce in ce mai des si mai tare.pentru moment se cred intangibili asa se credea si gunoiul dar daca/l observati cu atentie TREMURA,si stie ca garzile de la spp nu ii sint bune la nimic in ziua fatidica

# unul din lumea cea mare date 23 July 2013 10:58 -3

stiu!!!!!!!!!!! ca ce o sa postez nu are legatura cu subiectul!!!!nu va grabiti cu rosu!!!!!! acum citeva zile am postat urmatoarea propozitie,,este posibil ca gunoiasul sa/l calce pe cap pe gunoi cu haysam,, din ce in ce este mai evident ca gunoiul TREMURA. incepe sa fie relevant de ce a folosit gunoiul ,,o operatiune neautorizata intr/o alta tara,,gunoiul incearca sa scape ca fiind ilegala aducerea lui o.h. in ro deci este ilegalitate prin ce a facut gunoiasul ca l/a adus pe o.h.!!!!!!!frunzaverde ieri a deschis iar discutia despre SUSPENDARE. DECI ASISTAM LA UN RAZBOI INTRE FACTIUNI ALE SERVICIILOR SI JUSTITIEI!!!!! CU CERTITUDINE GUNOIUL TREBUIE JUDECAT PENTRU INALTA TRADARE(chiar daca se asteapta zilele acestea -de catre el-sprijin de la ,,amici,,) gunoiasul se pare ca i/a luat fata(gunoiul nu a luat in consideratie ca gunoiasul se bucura de expertiza diplomatica a lui nastase si de relatiile diplomatice ale acestuia...vezi primirea la REGELE SPANIEI,asta nu i s/a intimplat guno

# ME date 22 July 2013 17:53 +5

Pe cand un curs de specializare cu tema \"Legalitatea interceptarilor\"? Ca metoda o au si o folosesc la foc continuu, partea cu LEGALITATEA nu le prea iese mai deloc (iertati tautologia): temei legal, inregistrare in registrele speciale mereu secrete, numar infinit de mandate cu acelasi numar, folosirea dupa bunul plac \"procesual\" a informatiilor obtinute, scurgerea informatiilor in presa \"dupa nevoi\", conditionarea participantilor la urmarirea penala cu diferite discutii \"interpretabile\" s.a.m.d.

# Maria date 22 July 2013 21:15 +6

Si cu ce metode expertizeaza inregistrarile efectuate tot de ei? Cu alea inventate de Grigoras de care si-au batut joc ani de zile ca le statea in gat cand demonstra stiintific cum SRI, DNA si INEC trucau inregistrari si expertize? Si procurorul Foitos Marius ce preda acum la INM la modulul de criminalistica? Tot metodele lui Grigoras de care si-a batut joc cu acea facatura de urmarire penala? Oare astea fac parte din bibliografie la cursurile organizate de SRI si PICCJ? http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123821652001276; http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123821652001288

# Ionel date 22 July 2013 21:17 +6

Celebrii experti romani in IQ comunitar Bica Mihaela Alina si in expertize truncate la INEC Pop Gheorghe nu sunt invitati la aceasta sindrofie de sefii lor de la SRI?

# basicuta date 22 July 2013 22:24 +5

pai mai draga , cine sa le tina cursuri unor judecatori care au fost la baza procurori??? un judecator, care sa-i inveti care sunt lipsurile unor  inteceptari ? nuuu se poate, raspuns corect : un procuror care le  aduce aminte de unde au plecat....! si ce tb sa faca , nu ce e corect sa fac pt o republica democrata! 

# steluta date 22 July 2013 22:33 +4

dictatura, dictatura, dictatura...

# gica date 23 July 2013 12:20 +1

iar sterge-ti comenturile? :) nu spusesem decat ca e veche stirea..un comunicat al ICCJ acum vreo 3 luni...dar intelegem ca e vara si nu aveti ce scrie....

# IOAN DUSCAS date 23 July 2013 13:37 0

DE SAPTE ANI DE ZILE INFRACTORI DIN RANDUL PROCURORILOR ALATURI DE INFRACTORI DIN S4ERVICIILE SECRETE , INFRACTORI DIN MINISTERUL DE INTERNE SI MINISTERUL DE JUSTITIE IN COMPLICITATE CU INFRACTORI DE PE SCENA POLITICA AU HOTARAT ELIMINAREA MEA SENS IN CARE ACESTI INFRACTORI DEOSEBIT DE PERICULOSI DERULEAZA ACTIUNI CRIMINALO-MAFIOTE IMPOTRIVA MEA DE SAPTE ANI DE ZILE ! NU AM ABSOLUT NICI O LEGATURA CU SCARBOSUL NEAM TIGANESC DAR DE SAPTE ANI DE ZILE ACESTI INFRACTORI IMI DIRIJEAZA ZILNIC PE URME O TRUPA DE TIGANI SCARBOSI IN SCOPUL IZOALRII MELE DE ORICE PERSOANA SI IN SCOPUL DISCREDITARII MELE PE ORICE CALE ! IN PRIMA FAZA ACESTI INFRACTORI NENOROCITI IMI FURARA INTEGRAL MOSTENIRILE PE BAZA DE DOCUMENTE FALSIFICATE IAR ULTERIOR ACEIASI INFRACTORI AU HOTARAT ELIMINAREA MEA IJN STIL MAFIOT ! DE SAPTE ANI DE ZILE VIATA MEA INCLUSIV CEA INTIMA A FOST TRANSFORMATA IN SPECTACOL DE INTERES PUBLIC DE CATRE ACESTI INFRACTORI CU PRETENTII DE OAMENI AI LEGII ! DE SAPTE ANI DE ZILE NU POT DERULA  

# IOAN DUSCAS date 23 July 2013 13:44 0

DE SAPTE ANI DE ZILE NU POT DERULA ABSOLUT NICI O ACTIVITATE IN CONDITII NORMALE DATORITA ACTIUNILOR INFRACTIONALE DERULATE DE ACESTI INFRACTORI \"IN NUMELE LEGII\" ! DE SAPTE ANI DE ZILE ACESTE GUNOAIE UMANE AU CHELTUIT PESTE 1 000 MILIOANE DE EURO IN SCOPUL TERMINARII MELE IN STIL MAFIOT ! SI ASTA CA SA NU IMI RESTITUIE O PROPRIETATE DE UN MILION DE EURO ! ACESTI OAMENI FAC PISHU PE ORICE LEGE CARE NU LE CONVINE SI NIMENI NU CONSIDERA CA AR FI NECESARI CA ACESTI LUCRATORI IN MOMENTUL IN CARE DERULEAZA ACTIUNI INFRACTIONALE SA FIE TRASI LA RASPUNDERE ! ESTE NEVOIE DE OAMENI AI LEGII DAR INFRACTORUL CU GRRADUL CEL MAI RIDICAT DE PERICULOZITATE ESTE OMUL LEGII CARE CU BUNA STIINTA SI REA CREDINTA INCALCA LEGEA ! DECI ESTE NEVOIE DEOSEBIT DE MARE DE RESPONSABILIZAREA ACESTEI CATEGORII DE LUCRATORI DEOARECE DACA ACESTIA ACTIONEAZA DUPA BUNUL PLAC ACEL STAT SE TRANSFORMA IN STAT MAFIOT ! INTERESUL SOCIETATII ESTE  CA STATUL SA FIE DE DREPT ! NUMAI CA INTERESUL UNOR GRUPURI MAFIOTE RESTRANSE 

# Romania e o cauza pierduta date 23 July 2013 15:10 +3

Potrivit savanților ucraineni O. Goncearenko, R. Djangujin, E. Lisițin, sistemul de securitate națională include o totalitatea structurilor de stat și instituții neguvernamentale care activează în domeniul protecției drepturilor și libertăților omului, a valorilor de bază ale societății privind pericolele interne și externe, dar și un sistem corespunzător de acte legislative. Deorece presedintele, ICCJ, SRI, PICCJ, DNA, DGIPI, STS, SIE, politicienii au ajuns o amenintare cat se poate de serioasa la adresa securitatii nationale, doar interventia armatei (in conf. cu prev. art.118 (1)) sau o revolutie mai poate reinstala statul de drept in Romania.

# IOAN DUSCAS date 23 July 2013 17:02 +2

ROMANIA ESTE UN STAT MAFIOTO-POLITIENESC IN CARE UN GRUP RESTRANS DE INFRACTORI DETINATORI DE FUNCTII INALTE SI AVERI INTERESANTE CONTROLEAZA IN STIL MAFIOT TOT CE MISCA ! POLITIC, JUSTITIE , SERVICII INTERNE ! ACESTI INFRACTORI TREBUIESC PUSI CU BOTUL PE LABE !

# oarecare date 23 July 2013 17:10 -2

Dementule, nu mai scrie, nu ne intereseaza problema ta !!!

# unul din lumea cea mare date 23 July 2013 19:47 0

pentru oarecare//ii suprimi tu drepturile constitutionale???!!!!!!!!! demento treci mai departe daca nu te intereseaza!!!!!probabil asa faci si cind trimiti oameni nevinovati la puscarie,treci mai departe de probele care nu/i incrimineaza!!!!!!!ai dreptul sa nu citesti ce scirie ioan duscas .obraznicie tipic napircareasca!!!!!!!!!!

# BTS date 23 July 2013 16:27 +1

Mai nou pt.toate toate infractiunile din codul penal se dau autorizatii de interceptare pe siguranta nationala. In mintea unor debili... :o

# IOAN DUSCAS date 23 July 2013 17:10 0

SA VA SPUN EU CUM LUCREAZA ACESTI INFRACTORI DEOSEBIT DE PERICULOSI ! DACA UN INFRACTOR PROCUROR SAU UN SECURIST SAU UN MILITIAN VREA SA TE FACA TREABA MERGE IN FELUL URMATOR ! INCEP INFRACTORII INTERCEPTARILE IAR DACA VREA SA TE FACA SUSPECT DE FURT ITI ARANJEAZA MONTAJE IN IMEDIATA APROPIERE DIN CARE DUPA INTERCEPTARE SA REZULTE CA FURI ! DECI DESI ESTI OM CINSTIT PANA IN MADUVA OASELOR CAND MERGI PE STRADA CA ORICE OM NORMAL APARE CINEVA IN SPATELE TAU LA DOI PASI IN URMA SI INCEPE A ROSTII SCENARIULO PREGATIT DE INFRACTORII PURTATORI DE UNIFORME !IN APARENTA DISCUTAND CU ALTCINEVA SAU VORBIND LA TELEFON ! PE MINE ACESTI INFRACTORI MA LUCREAZA IN ACEST MOD DE SAPTE ANI DE ZILE PRIN INTERMEDIUL UNOR TIGANI SCARBOSI ! AZI TRECE UN TIGAN SCARBOS PE LANGA MINE SI SPUNE VORBIND LA TELEFON \"SZIO DRAGA\" UN ALT TIGAN SCARBOS IL INTERCEPTEAZA SI MAINE AMANDOI TIGANII SCARBOSI STABILESC SA EU AS FI HOMOSEXUAL SI COMUNICA ACEST FAPT PE SURSELE FOSTEI SECURITATI !

# justiţiabil date 23 July 2013 20:34 +3

Poate să lămurească o persoană competentă următorul aspect ? Dacă un procuror consemnează intr-o rezoluţie că a efectuat acte premergătoare privind infracţiunea de luare de mită,acte care exclus nu pot fi altele decât interceptările telefonice, şi nu prezintă acele interceptări şi nici dovada aprobării acelor interceptări, procurorul a săvârşit vre-o faptă penală?

# justutiabil date 24 July 2013 14:27 0

Au disparut adevaratii avocati competenti care posteaza pe acest site? Cand este vorba despre barouri te minunezi cate postari apar,dar cand este vorba de o problema ce tine strict de pregatirea profesinala ,canci. Unde esti C.I.-stule,te-ai dat la fund,pacat mare pacat.Poate dai un semn de viata.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii