INTARIREA RELATIILOR COMERCIALE - Camera de Comert si Industrie a Romaniei a semnat un Memorandum de Intelegere cu Camera de Comert si Industrie a Ungariei: “ Este foarte important atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria ca cele doua state sa aiba o relatie economica puternica... Nu trebuie uitata preocuparea ambelor state pentru obtinerea independentei energetice... Au devenit elemente indispensabile ale pietei energetice europene, cu un rol extrem de important in regiune”

Scris de: L.J.

09.04.2021 16:39
Vizualizari: 3070

Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a semnat vineri, 9 aprilie 2021, un Memorandum de Intelegere cu Camera de Comert si Industrie a Ungariei, in cadrul Froumului Economic Romania – Ungaria, desfasurat la Budapesta.
Ceremonia a avut loc in marja celei de-a VIII-a sesiune a Comisiei Mixte Guvernamentale de Cooperare Economica Romania – Ungaria. Totodata, in cadrul evenimentului, cele doua state au agreat infiintarea unei camere de comert bilaterale, Ungaria-Romania, care va avea sediul la Budapesta.


 
„Este foarte important atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria ca cele doua state sa aiba o relatie economica puternica. Exista o multitudine de elemente concrete de interes comun, care valorificate optim pot determina crestere economica de ambele parti. Este relevant faptul ca Romania asigura accesul marfurilor unguresti catre pietele Orientului Mijlociu si Indepartat prin coridorul dunarean si Portul Constanta, iar pe de alta parte prin Ungaria sunt tranzitate marfurile romanesti avand ca tinta pietele din Europa Centrala si de Vest.
De asemenea, nu trebuie uitata preocuparea ambelor state pentru obtinerea independentei energetice, atat prin proiectul BRUA, de interconectare a sistemelor de transport al gazelor Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria, precum si proiectul AGRI, de distributie a gazelor naturale, pe relatia Azerbaijan – Georgia – Romania – Ungaria.  Astfel, cele doua state au devenit elemente indispensabile ale pietei energetice europene, cu un rol extrem de important in regiune”, a declarat secretarul general al CCIR, Ovidiu Ioan Silaghi.

Sprijin
 
“Prin semnarea acestui memorandum, se va oferi un sprijin substantial companiilor romanesti si maghiare care doresc sa investeasca in cele doua state. De-a lungul timpului, am avut o relatie excelenta cu Camera Nationala din Romania, iar acest document este numai o consemnare a acestui fapt. Speram ca lucrurile sa revina la normal cat mai curand, iar companiile unguresti sa-si reia participarea traditionala la targurile si expozitiile organizate de partea romana. De asemenea, infiintarea unei camera bilaterale Ungaria-Romania va reprezenta un plus in ceea ce priveste intensificarea schimburilor comercial dintre cele doua state. Romania este cea mai importanta destinatie de afaceri pentru noi, cu peste 14 000 de companii maghiare prezente cu investitii in tara dumneavoastra, ocupand locul doi ca importator al produselor unguresti”, a declarat secretarul general al Camerei de Comert si Industrie a Ungariei, Peter Dunai.
 
Forumul Economic Romania-Ungaria a avut in vedere intensificarea schimburilor comerciale dintre cele doua state, cu accent pe urmatoarele sectoare economice: agricultura si industrie alimentara, industria chimica, industria auto, finante, sanatate, turism, logistica, IT, electronica si  inginerie mecanica, industria maselor plastice, protectia mediului.
 

Potrivit datelor ONRC, valoarea totala a schimburilor comerciale cu Ungraia era, in 2020, de aproape 9 miliarde de euro. In ianuarie 2021, erau active in Romania un numar de 14.176 companii cu capital majoritar unguresc. Valoarea totala a capitalul social subscris al acestor companii era de 1,39 miliarde euro, raportat la aceeasi data.

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii