20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Avocat Cornel Popa, partener la SCA “Tuca, Zbarcea si Asociatii”, implicat in proiectul de aplicare al noilor Coduri declara despre noul Cod civil: “Estimam o multiplicare a numarului de litigii si o crestere a numarului de dosare in a doua jumatate a lui 2012!

Scris de: Adina STANCU - R. SAVALIUC | pdf | print

12 August 2011 17:33
Vizualizari: 12703

Ministerul Justitiei este asistat in pregatirea de punere in aplicare a celor patru coduri de catre consortiul format dinSCA „Tuca, Zbarcea si Asociatii”, KPMG Romania, Gallup Organization si Hewitt Associates. Acest proiect se deruleaza de mai multe luni. Primul cod care va intra in vigoare in toamna acestui an este Codul civil, insa deocamdata in sistemul judiciar aceasta implementare este privita ca fiind prea mult prea rapida, multi magistrati considerand ca aplicarea sa va produce o bulversare in sistem. Subiectul fiind deosebit de important pentru societatea romaneasca, ne-am adresat avocatului Cornel Popa (foto) partener in cadrul SCA „Tuca, Zbarcea si Asociatii”, care este implicat direct in proiectul de aplicare a noilor coduri. Avocatul Cornel Popa face parte din echipa tinerilor performeri ai casei de avocatura „Tuca, Zbarcea si Asociatii”, este specializat pe drept comercial si arbitraj si are o experienta in domeniu de 16 ani.


Proiectul are doua parghii extrem de importante de analiza. Unul priveste gradul de incarcare al instantelor si parchetelor, iar celalalt necesarul de resurse umane. Care sunt pana la aceasta ora concluziile intermediare la care s-a ajuns in cadrul proiectului, tinand cont si de sondajul-chestionar transmis instantelor de catre firma Gallup, sondaj la care unele instante din tara au refuzat sa raspunda?

Analiza efectuata a dus la niste rezultate surprinzatoare. Daca initial, din analiza codurilor ne-am fi asteptat ca impactul imediat sa fie unul major din punct de vedere al resurselor umane, realitatea tinde sa arate faptul ca impactul imediat al intrarii in vigoare a codurilor nu va fi unul dramatic. Sigur, volumul instantelor va creste si, probabil, ponderea cea mai mare a cresterii este necuantificatibila in momentul de fata. Daca e sa luam noul Codul civil acesta contine o reglementare mult mai complexa decat cel existent in prezent, motiv pentru care se poate estima o multiplicare a numarului de litigii in viitor, in special in domeniul contractual. Instantele nu vor fi afectate in acest domeniu, cel putin nu imediat dupa data de 1 octombrie 2011, asteptandu-ne la o crestere a numarului de dosare in a doua parte a anului 2012.

Credeti ca ar fi necesara aplicarea unei politici de dezvoltare a schemelor de personal din magistratura, tinand cont de lipsa resurselor financiare bugetare?

Nu sunt ingrijorat neaparat de numarul magistratilor. Pana la la 1 octombrie 2011 oricum nu se pot face modificari masive de resurse umane. Problema primordiala rezulta insa din necunoasterea noilor reglementari si din caracterul impredictibil al aplicarii noii legislatii.

In contextul in care ati adus vorba despre necunoasterea viitoarei legislatii, cum apreciati initiativa „Vin Codurile” lansata de nivelul CSM? Cat de importanta este infiintarea unui site, stiut fiind ca romanii nu exceleaza la folosirea calculatorului, ca si magistratii de altfel?

Iniativa este salutara, dar nu suficienta. Toata lumea a mizat pe faptul ca noul Cod civil va fi amanat ca intrare in vigoare, iar initiativele de mediatizare au venit destul de tardiv. Este necesar un efort conjugat atat al CSM, al Ministerului Justitiei si al asociatiilor profesionale ale magistratilor, ale avocatilor, notarilor, executorilor... Aceaste initiative trebuie sa tina cont si de abilitatile si posibilitatile reale de informare. Scenariul ideal pentru ca toata lumea implicata in acest proces sa inteleaga in esenta noile coduri ar fi ca toti sa-si ia vacanta doar pentru a studia. Si asta in conditiile in care noul Cod civil are un volum aproape dublu decat cel in vigoare. Desigur, ca aici vorbim de o situatie utopica, in realitate adaptarea se va face la modul individual, pentru unii mai greu, pentru altii mai usor.

Domnule avocat, una dintre dilemele magistratilor este legata de cum va fi aplicat noul Cod civil, fara intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila. Vorbim de norme, o lege nu poate fi aplicata fara normele ei. Nu credeti ca va exista un impendiment major mai ales in luarea deciziilor si motivarea lor la nivelul instantelor?

Adevarul este ca impactul procedural al noului Cod civil nu va fi unul major. Exista cateva lucruri noi, cum sunt de exemplu infiintarea instantei de tutela sau desfiintarea sectiilor comerciale ale tribunalelor, care se vor produce repede in perioada urmatoare. Codul de procedura civila a avut intotdeauna o viata independenta fata de Codul civil, ca atare ele nu se conditioneaza intre ele. In istoria acestor coduri, Codul de procedura civila s-a modificat sub diverse regimuri, doua exemple de modificari majore fiind cele din 1948 si 1993, timp in care Codul civil a ramas in esenta lui nemodificat. Istoric vorbind, ele au evoluat independent si asta se va intampla si acum.

Sunteti aproape de finalizarea intregului proiect, au mai ramas chestiuni nelamurite, sa ne asteptam la niste ajustari pe ultimii metri ale Codului civil?

Este foarte posibil. Exista unele institutii juridice a caror reglementare a fost mutata din Codul civil, in noul Cod de procedura civila, considerandu-se ca cele doua noi coduri vor intra in vigoare simultan. Un exemplu in acest sens este reglementarea efectelor acordarii de data certa inscrisurilor sub semnatura privata.

Ca specialist care ati lucrat la acest proiect ce mesaj transmiteti actorilor din lumea justitiei, care se tem de intrarea in vigoare la 1 octombrie a noului Cod civil?

Codul civil nu va produce o bulversare asa cum tind sa creada unii, intrucat el reglementeaza raporturile sociale de baza, si actioneaza mult mai pasnic decat celelalte trei coduri a caror intrare in vigoare a fost amanata. Drept urmare nu aici vor fi problemele. Ca practician al dreptului, personal ma simt provocat de noul Cod civil, si cred ca nu sunt singurul.

 

Comentarii

# Jaguarul date 12 August 2011 17:58 +6

Cati bani a platit MJ pentru acest studiu???

# fara suparare date 12 August 2011 22:25 +7

Nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla. In mod sigur vom asista la un blocaj al instantelor undeva in cursul anului 2012, daca avem in vedere numarul deja imens de dosare nou formate si cele ce se vor adauga prin intrarea in vigoare a NCC. Nu mai pun la socoteala faptul ca NCPC nu intra in vigoare deodata cu NCC, asa cum ar fi trebuit si ar fi fost normal. Fara suparare, domnul avocat bate campii. De altfel, pentru avocati si mai ales pentru notari, NCC este o binefacere. Asa ca sa ne mai lase cu declaratiile lor sforaitoare, date in totala necunostinta de cauza.

# th58m date 13 August 2011 01:12 -3

ce blocaj nene”?... astea sunt blocate de 20-j”de ani :lol:...să facă bine să se de-blocheze...că vor bani, fără număr  :-?...nu le-a obligat nimeni să dea să fie jude.... tara mai are nevoie de tinichigioaice, de chelnerite...

# kaka date 14 August 2011 13:23 +1

din experienta ultimilor ani, absolut tot ceea ce au modificat si paramodificat portocaliii, au fost niste ESECURI TOTALE. numai in mintile bolnave ale unora se produc schimbari in bine, legi proaste, oameni prost pregatiti dar cu pretentii, saracie si prostie. asta e reforma acestor imbecili.

# bora teodora date 19 August 2011 20:40 0

Buna , fac parte din biroul autoritate tutelara din cadrul unei primarii de municipiu .Am studiat noul cod civil  si am observat ca toate atributiile autoritatii tutelare vor fi preluate de instanta de tutela .Ce nu am inteles eu , este ce se intampla cu functionarii din cadrul acestui birou ? vor trece in grija judecatoriei sau se asteapta ca ei sa fie redistribuiti in primarii ? cand se va infiinta aceasta instanta de tutela ? multumesc

# claudia date 22 September 2011 12:15 0

Domnul avocat a explicat foarte bine. Noul Cod Civil este mult mai explicit decat cel vechi.Daca nu stiti sa/l cititi si sa/l intelegeti,spuneți ca este prost si acuzati pe nu stiu cine. Asa suntem, noi romanii, tot altul este de vina. Nu inteleg de ce va mai scrieți pe aici, daca nu aveți nici cea mai vaga idee despre NCC. 

# claudita date 22 September 2011 13:59 0

claudia mama , vechiul cod era pentru oameni destepti care stiu carte. asta nou e pt cei ca tine care nu au neuroni. marele erudit predoiu si-a pus pecetea pe acest cod, deci e clar, un cod....de rahat.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva