28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Dumitru Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, despre modificarile la Legea notarilor publici in materia dobandirii calitatii de notar stagiar si de efectuare a stagiului: „Ca sa devina notar stagiar o persoana era obligata sa aiba avizul unui notar indrumator. Incepand cu 1 ianuarie 2013, acest fapt nu mai este necesar”

Scris de: Ramona LICA | pdf | print

14 October 2012 12:03
Vizualizari: 25986

Presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Dumitru Viorel Manescu (foto) este si va ramane o figura proeminenta in istoria Notariatului. Dupa absolvirea studiilor in cadrul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti in anul 1974, Viorel Manescu si-a desfasurat neintrerupt activitatea exclusiv in domeniul notarial timp de 38 de ani, iar din 1998 a condus UNNPR, forul suprem al acestei bresle, realizand si lasand in urma cele mai notabile impliniri profesionale. Sub prezidentiatul sau, UNNPR a devenit poate cea mai organizata si puternica breasla profesionala din sfera judiciara. Intr-un interviu acordat pentru Lumeajustitiei.ro, presedintele UNNPR, Dumitru Viorel Manescu, vorbeste despre realizarile profesionale de pana acum, dar si despre ceea ce si-a mai propus sa realizeze din pozitia de presedinte al notarilor. De asemenea, Viorel Manescu face vorbire si despre cat de greu este sa intri in “marea familie” a notarilor, dar aduce in acest sens si o veste buna referitoare la materia dobandirii calitatii de notar stagiar si de efectuare a stagiului.


Domnule Manescu, institutia notarului este o prezenta constanta in evolutia societatii romanesti, existand de sapte secole. Ce rol are institutia notarului in Romania Contemporana?

Va multumesc in primul rand pentru ocazia pe care mi-ati oferit-o de a ma adresa cititorilor prestigioasei dumneavoastra publicatii. Istorici spun ca notarii au fost din cele mai vechi timpuri, „interpreti ai textelor de lege, redactori ai intregului corp de documente publice si private, cu valoare probatorie”. Au fost asociati mai intai autoritatii exercitate de suverani, pentru ca, in timp, atributiile lor sa se extinda la nivelul intregii societati si aceasta, in special, odata cu Codul Civil napoleonian, transpus si la noi in 1864 si care a constituit o revolutie in materia drepturilor individuale si a proprietatii. Notarul prin actul sau autentic emis cu efectuarea controlului de legalitate a asigurat exercitarea deplina de catre cetateni a drepturilor lor din sfera civila, inclusiv a dreptului de proprietate. Iata asadar ca notarul roman a fost si a ramas de-a lungul timpului garantul sigurantei juridice pentru membrii societatii, fiind investit de autoritatea publica cu atributii de asigurare a legalitatii in raporturile juridice intre particulari. Acest rol are o importanta si mai pregnanta in Romania contemporana, in care criza economica, multiplele aspecte de ordin politic si o anumita dinamica legislativa sunt percepute de cetateni ca factori de incertitudine. Notarii publici sunt un reper de siguranta si legalitate pentru cetateni si familii atunci cand in viata acestora au loc unele dintre cele mai importante evenimente precum: casatoria, achizitia unui camin, succesiunea.

Care sunt principalele atribute pe care trebuie sa le aiba un notar?

Nu imi este deloc greu sa creionez „portretul robot” al unui bun notar. Ma ajuta in acest sens Codul deontologic al notarilor publici din Romania si Codul european al deontologiei notariale. Principiile acestora si prevederile care le contin se constitue intr-un adevarat „decalog” dupa care ne desfasuram activitatea, indiferent de circumscriptia din Europa in care suntem competenti. Un bun notar este acela care prin serviciul sau juridic si de consiliere asigura in mod competent si constant respectul celor mai inalte valori sociale: binele, echitarea, adevarul, legalitatea. Astfel el contribuie la realizarea a ceea ce numim justitie preventiva, evitand litigiile. Un bun notar este un consilier impartial si independent partilor, care prin respectul legii si al secretului profesional vegheaza deopotriva la siguranta juridica a cetatenilor si la loialitatea fata de autoritatea publica. Functia notariala este una de inalta responsabilitate, cu criterii profesionale si deontologice ridicate. Nu in ultimul rand, calitatea serviciului notarial poate fi asigurata numai prin parcurgerea unei ireprosabile formari academice si practice -de baza si continue. Aceasta este, de altfel, o obligatie sacramentala a tuturor confratilor nostrii, iar indeplinirea ei a fost intodeauna sustinuta de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, cel mai recent prin crearea anul acesta a Institutului Notarial Roman.

Dupa cum bine stim, profesia de notar este una foarte cautata. Cat de greu este sa intrii in aceasta „mare familie”, cum spuneti chiar dumeavoastra?

Prin „marea familie a notarului” inteleg un corp profesional solidar si deosebit de prezent in spatiul public si juridic roman si european. Cand spun solidar, nu ma refer numai la binecunoscutul esprit des corps intre membrii profesiei noastre, de care sunt intodeauna mandru, ci la rolul profesiei in societate pe care l-am evocat mai inainte: la dubla solidaritate a notarului in raport cu legea, cu interesul public si cu cel al cetateanului. Exigentele pentru accederea la „marea familie a notarului” au fost evocate mai sus cand vorbeam despre trasaturile unui bun notar. Toti cei care le indeplinesc au fost si sunt bineveniti in profesia noastra. Evident, ca orice profesie care presupune multiple nivele de responsabilitate, de la cea civila pentru „malpraxis”, trecand prin grade identice responsabilitatii unui functionar public, pana la cea penala pentru situatiile prevazute de lege, admiterea in profesie se desfasoara dupa criterii de selectie profesionale si de integritate. .......

Cum relationeaza si colaboreaza Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania cu celelate profesii liberale?

Notarii, prin natura functiei de conciliatori, sunt predispusi catre dialog. Este firesc prin urmare sa ne aflam intr-o cooperare permanenta cu colegii nostrii din alte profesii liberale. Ne apropie in primul rand forma comuna de desfasurare a profesiei, ceea ce ne face sa actionam constructiv, dincolo de specificitatile formei de reglementare a fiecarei profesii careia ii apartinem. O dovada certa a acestei predispozitii a noastre spre dialog interprofesional este faptul ca Uniunea Nationala a Notarilor Publici sprijina in varii modalitati Uniunea Profesiilor Liberale din Romania, inclusiv prin gazduirea sediului acestei asociatii in spatiile noastre.

Sunteti de mai bine de 38 de ani in slujba acestei profesii, iar din 1998 conduceti UNNPR, forul suprem al acestei bresle. Care sunt cele mai notabile impliniri profesionale ale dumeavoastra de pana acum si ce v-ati propus sa mai realizati prin pozitia pe care o detineti?

Asa este, pot spune ca sunt notar de o viata si ca ma identific deplin cu aceasta profesie. Din 1998 am privilegiul si responsabilitatea de a conduce Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania. Cred ca realegerea mea in 2008 in aceasta pozitie arata increderea membrilor profesiei in setul de valori pe care am dorit sa il promovez pentru notarii romani. In primul rand un vis de o viata s-a implinit prin faptul ca am reusit sa contribui la buna exercitare a acestei nobile profesii in forma sa fireasca, aceea de profesie independenta, investita cu indeplinirea unui serviciu de autoritate publica. Increderea de care ne bucuram in randul beneficiarilor acestui serviciu, al cetatenilor a fost cel mai recent verificata de un sondaj Gallup care ne situeaza pe primul loc la acest capitol intre toate profesiile juridice. De asemenea, am devenit de ani buni partenerii de incredere ai statului roman. Colectam in acest sens ireprosabil impozite pentru tranzactiile pe care le acompaniem din punct de vedere juridic; suntem implicati in lupta impotriva spalarii banilor, in conformitate cu legislatia nationala si europeana in materie; incercam sa sprijinim cat putem mai bine colegii din Ministerul Justitiei cu expertiza noastra la eforturile legislative pe care le intreprind la nivel national si comunitar. Recent a fost semnat protocolul de colaborare intre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Administratiei si Internelor pentru verificarea in timp real a validitatii actelor de identitate de catre notari. Pentru a avea acces la bazele de date ale acestor institutii importante ale adminsitratiei publice din Romania am dezvoltat un portal si un sistem complex de interconectare a notariatelor bazat pe semnatura electronica. In a adoua parte a acestui an vom extinde acest sistem la raporturile profesionale cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Aplicatia pe care o vom utiliza impreuna ne va da acces online pe baza semnaturii electronice la extrasele de carte funciara si ne va permite sa efectuam in timp real inregistrarea cererilor in format electronic. Beneficiul pentru cetatean in termeni de siguranta juridica si eficienta al acestor sisteme, bazate pe utilizarea noilor tehnologii in activitatea notariala cotidiana, este incontestabil. Multe din aceste initiative reusite au fost initiate si substantial finantate de Uniunea Notarilor. Suntem mandri de acest lucru, iar proiectele realizate, demonstreaza faptul ca, in calitate de profesionisti ai dreptului, consideram prioritar parteneriatul cu institutiile statului in folosul cetatenilor.

Obiectivele imediate pe care le avem in vedere impreuna cu colegii mei din Consiliul Uniunii Nationale sunt aprofundarea acestor parteneriate cu institutiile statului si gestionarea cat mai bine posibil a actualei crize economice. Scopul este ca profesia sa raman inscrisa activ pe fagasaul sau normal de competenta, modernitate si eficacitate, in ciuda crizei cu care ne confruntam cu totii, aceasta fiind reteta sigura pentru a ne mentine intregul capital de incredere de care beneficiem in randul clientilor nostrii. Demonstram ca suntem alaturi de ei, atat la bine, cat si la greu, ca venim in continuare cu solutii incontestabile pentru situatiile juridice cu care se confrunta si ca suntem solidari indiferent de starea vremurilor pe care le traim. Suntem convins ca vom reusi pentru ca, din cele constatate de-a lungul timpului, aceasta trebuie sa fie atitudinea unei profesii respectabile care face parte din marea familie europeana a notariatului.

In decebrie 2004 ati fost decorat cu Ordinul National Steaua Romaniei, in grad de Cavaler, pentru meritele avute in indeplinirea cu impartialitate a actului de justitie si a asigurarii statului de drept, in cadrul UNNPR. Ce semnificatie are pentru dumneavoastra aceasta inalta distinctie?

Am fost deosebit de emotionat sa primesc aceasta decoratie. In primul rand am privit acest act la justa lui valoare: ca pe o apreciere la adresa profesiei notarului public in mod colectiv si a calitatilor membrilor ei si la adresa echipei de confrati si experti care mi-au fost alaturi in tot acest timp. In plan personal si profesional am inteles gestul Presedintelui Romaniei ca pe o recunoastere a eforturilor pe care nu m-am sfiit sa le investesc in slujba profesiei noastre si va marturisesc ca am facut acest lucru din convingere, neconditionat. Dincolo de ceea ce a constituit marea bucurie a primirii ei, o astfel de distinctie nu poate decat sa te responsabilizeze si mai mult. Ea are menirea de a aduce cu sine o ridicare a stachetei asteptarilor carora trebuie sa le raspunzi din momentul in care ti se face onoarea sa o porti.

Ati dedicat o mare parte din timp stabilirii unor relatii de cooperare la nivel european si international. Cat de importante sunt pentru UNNPR conexiunile cu organisme si foruri similare din strainatate?

In lumea de astazi, a interdependentelor internationale, nici o organizatie serioasa nu poate ramane izolata. Notariatul roman a investit multa energie profesionala in integrarea demna in structurile internationale si europene ale profesiei: Uniunea internationala a Notariatului, unde suntem membri din 1997 si Consiliul Notariatelor din Uniunea Europeana din care facem parte din 2007. Putem vorbi la ora actuala de o dinamizare a implicarii notarilor romani in activitatile internationale, incununata cu alegerea a doi reprezentanti ai UNNPR in Consiliul Permanent al Uniunii Internationale a Notariatului si prin desemnarea mea ca membru al Comitetului executiv. Un numar de noua notari romani sunt membrii in Comisiile Uniunii Internationale a Notariatului. Desfasuram si o intensa cooperare bilaterala cu notariate partenere din Europa si de pe alte continente. Invatam mult de la colegii nostrii, avem ocazia sa vedem problemele cu care se confrunta in practica si sa le preintampinam sau sa le anticipam la noi, contribuim cu bunele noastre practici si cu capitalul uman la activitatea profesionala si stintifica internationala.

Mai aveti timp si pentru dumneavoastra? Cum arata o zi din timpul liber al presedintelui UNNPR?

Fiind o persoana activa, prefer sa imi petrec timpul liber in natura, mergand la pescuit sau vanatoare, iar, cand acest lucru nu este posibil, lecturarea unei carti sau vizionarea unui film imi fac de asemenea o placere deosebita.

Cum sunt taxele notariale din Romania, comparativ cu alte tari?

Desi au fost facute multe discutii referitoare la cuantumul taxelor notariale, unele dintre acestea pornind de la unele sustineri, eronate, dupa opinia noastra, precizam urmatoarele: in primul rand, opinia publica percepe prin taxe notariale toate sumele de bani care se achita notarului public cu ocazia instrumentarii unui act sau proceduri notariale. Ceea ce nu se intelege consta in aceea ca o parte destul de insemnata din aceste taxe - aproximativ 70% - se vireaza la bugetul de stat - impozitul pe transferul dreptului de proprietate , TVA-ul si, respectiv, tariful pentru publicitatea imobiliara catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara , notarului public ramanandu-i doar onorariul pentru serviciul prestat care este supus impozitarii cu 16 %. Prin urmare, raspunsul la intrebarea dumneavoastra este acela ca onorariile percepute de catre notarul public roman, comparativ cu cele din alte tari, putem spune ca sunt normale , dat fiind faptul ca onorariul este, in cele mai multe cazuri, sub 1% din valoarea tranzactiei, comparativ cu alte tari europene precum Belgia, Italia, Franta, Austria, unde onorariul mult mai mare.

Cu cat au scazut incasarile in perioada 2009-2012, raportat la numarul de tranzactii, fata de perioada de dinaintea crizei imobiliare?

Precizez ca, la fel ca si in alte domenii, criza financiara a afectat intr-o masura destul de insemnata institutia noastra. Astfel, volumul de activitate si desigur si incasarile au scazut, in intervalul 2009-2012, in medie, intre 50 si 70%.

Cum comentati faptul ca anumite persoane prefera sa-si autentifice actele in “instanta”, invocand faptul ca onorariile notariale sunt destul de mari?

In primul rand, lipsa de informare a cetatenilor si mirajul costurilor reduse (care, in realitate, nu sunt asa), coroborate cu gresita consiliere juridica a acestora, determina partile sa inventeze litigii, in scopul obtinerii de hotarari judecatoresti care sa le consfinteasca tranzactia. Daca am face o analiza de cost si timp, am putea foarte usor constata ca obtinerea in instanta a unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare, pe langa faptul ca dureaza destul de mult, avand in vedere aglomerarea instantelor, are costuri mult mai ridicate decat un act notarial. Astfel, la instanta, cetateanul trebuie sa plateasca o taxa de timbru, care, de multe ori, este mai ridicata decat onorariul notarial, de asemenea, la intabularea hotararii in cartea funciara este obligat sa plateasca impozitul pe transferul dreptului de proprietate, despre care initial i se spune ca il poate eluda, intrucat instanta nu il va cere si nu in ultimul rand, trebuie sa achite onorariul avocatial. Toate aceste costuri cumulate sunt mai ridicate decat daca tranzactia s-ar incheia cu celeritate printr-un act notarial, fara a mai vorbi de timpul care se pierde pana pronuntarea si redactarea hotararii judecatoresti.

Ce modificari s-au adus la Legea notarilor publici privind conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana care doreste sa devina notar stagiar?

Prin completarile aduse la Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 prin legea nr.77/2012 s-au produs importante modificari in materia dobandirii calitatii de notar stagiar si de efectuare a stagiului. Prin urmare, daca, pana in prezent, ca sa devina notar stagiar o persoana era obligata sa aiba avizul unui notar indrumator, incepand cu data de 1 ianuarie 2013, acest fapt nu mai este necesar. Astfel, o persoana care indeplineste conditiile prevazute la art. 16 din Legea nr. 77/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 36/1995 si doreste sa devina notar stagiar, trebuie sa se adreseze Camerei Notarilor Publici in a carei circumscriptie se afla postul vacant cu o cerere de inscriere la concurs sau examen, fara a mai fi necesar sa prezinte un aviz din partea unui notar public care urma sa il angajeze si in al carui birou ar urma sa-si efectueze stagiul. Dupa promovarea examenului sau concursului de notar stagiar, va efectua stagiul obligatoriu de pregatire practica de 1 an la un birou notarial si stagiul de 1 an de pregatire teoretica in cadrul Institutului Notarial Roman, dupa care se va prezenta la examenul de definitivat organizat de acelasi institut, pentru a deveni notar public. Biroul notarial in care isi va desfasura stagiul practic va fi desemnat de catre Colegiul director al Camerei Notarilor Publici, astfel incat sa nu existe probleme in modul de desfasurare a acestei activitati: un eventual refuz din partea notarului indrumator etc. Prin urmare, acest nou sistem le permite si tinerilor juristi care nu au putut gasi un notar public care sa le dea un aviz de angajare ca notar stagiar sa devina notari stagiari doar in urma promovarii examenului sau concursului si, ulterior, notari publici. in ceea ce privste accederea in functia de notar public a persoanelor care au studii juridice si au practicat o profesie juridica (consilier juridic , executor judecatoresc , avocat etc.) cel putin 6 ani , acestea se vor putea prezenta la concursul organizat de Institutului Notarial Roman pentru obtinerea acestei calitati .

 

Comentarii

# Postac băsist date 14 October 2012 12:29 +15

Se zvonește că Mafia notarilor nu permite intrarea în profesie decât a celor doriți, care au pile sau cotizează caș mult

# sile camataru date 14 October 2012 12:44 +11

Cine garanteaza un concurs nemasluit la care odraslele protejatilor nu cunosc subiectele ?

# dani date 15 October 2012 00:56 -3

# sile camataru 14 octombrie 2012 12:44 +3 Cine garanteaza un concurs nemasluit la care odraslele protejatilor nu cunosc subiectele ? MINTEA GARANTEAZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# danila date 23 February 2013 19:12 +2

Bah asta mintosu\' ! Iti amintesti cum au luat examenul in 2006-2007 in marea meserie a notarilor Ioana basescu, sotia ministrului MAI, David ( fost Troaca ) si alte sotii, surori, nepoate si amante ? Cu casca in ureche si microfonul in maneca ! Avocatul Ssssstoica si-a facut la fel nevasta notar, ptr. a putea trece pe la ea si a lua inca o data bani pe langa onorariul sau ptr. imobilele retrocedate si castigate in instanta ( stie el cum ).

# ion date 14 October 2012 13:42 +14

cata vrajeala are asta! In breasla notarilor (care pe timpul lui Ceasca era formata din cei mai prosti juristi!) ai asigurata intrarea daca ai in familie un notar! tocmai de aia e plin de notari prosti, nepregatiti  sa nu uitam ca toti politicienii si-au facut sotiile, fiicele sau amantele notari! e cam nasol acu ca a cazut piata imobiliara, ca atunci cand era pe val se considerau cel putin dzei ! Meritul lui Manescu este ca a inchis breasla a transformat-o in casta unde se intra mai greu ca la INM, si reuseste ttotusi sa pastreze niste preturi aberante,foarte mari, datorita relatiilor politice pe care si le-a facut,cunoscatorii stiu cum!

# nea ion date 14 October 2012 17:26 +3

ioaneee, pe vremea lui ceasca notarii lucrau la stat.aveau de regula un birou la judecatorie. acestia nu aveau studii juridice, erau niste neica nimeni amariti. dupa revolutia lui peste prajit au venit indivizii de teapa astuia cu urechi si au confiscat meseria. notariatul si avocatura s-au privatizat de o mina de escroci care acum se dau mari decani si unde sub paravanul unor examene trucate se fac bani multi de la miile de fraieri cotizanti. a venit concurenta (BOTA) si le-a mai luat din caimac, dar cioclii au pus mafia nepotismelor in miscare. l-ai vazut pe ginerica predoiu, pe juristul analfabet corlatean, pe luluta  baschetbalista ce pozitie de vajnici aparatori ai prostiei au luat. nea florica si cu nea iordachescu face vila iar gugumanii mor de foame. e normal cind nu stii nimic si ai facut scoala pe brinza, clientela te ocoleste.

# nana date 14 October 2012 20:26 +2

...ca si el e om (prost ) ! intotdeauna notarii au avut studii superioare juridice , iar noatariatele de stat nu erau la judecatorii ! N-ai habar nici de ce era inainte de 89 si nici acum , de-aia ai ramas la stadiul de bota (puscariabil) ! :P

# Casta notarilor date 14 October 2012 17:45 +8

Acest om chiar a facut multe pentru UNNPR. Este intr-adevar profesionist! Ma bucur ca acum pot sa sustina examenul toti absolventii Facultatii de Drept!

# aurel date 15 October 2012 00:49 -2

Din ce spuneti voi aici inainte de 89 si cei cu 4 clase puteau deveni notari :)))) nu pot sa cred cata prostie!!!!!!!! Aici se aplica zicala aia "vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca-s acrii! "Mafia notarilor" , cred ca ai vazut prea multe filme si de acolo ti se trage!!

# Traiasca Bota date 15 October 2012 08:47 -4

   Traiasca Pompiliu Bota, se spune ca Nimerincu Viorel merge prin salile de sedinta la Iasi si urla sa nu-i lase judecatorii pe avocatii lui Bota sa profeseze nefiind înscrisi la el. Un gunoi

# Nimernimicu date 15 October 2012 08:56 +1

Si e treaz cand bantuie prin salile de judecata? NU de alta, dar ma gandesc sa nu cumva sa se-mpiedice din neatentie si sa intre cu viteza cu mecla aia ponosita, in genunchiul vreunui "neavocat" de Iasi. Un moldovean mizerabil.

# Nimerincu Viorel date 15 October 2012 23:01 -1

   Hac, io mis beat la ora asta Hac, traiasca poporul tagan haccccc, blo, Blanka.

# Av. TiberiuKOVACS date 15 October 2012 23:49 +3

Chiar nu tie rusine tovarase manescu cu m mic, de trista amintire? Esti un criminal psihognoseologic. Uita-te la diploma ta pe care scrie RSR, aminteste-ti cum si de ce ai intrat la facultate, uita-te ce ai in casa si intreaba-te care este diferenta intre dreptul obiectiv si dreptul subiectiv. Oricare dintre aceste momente iti va dezvalui imensa ta mizerabilitate

# opersoanarea date 14 November 2012 22:22 0

cata vrajeala ordinara din partea acestui Manescu:))) despre unificarea profesiilor ce parerea are? n-ai nevoie de indrumator dar tot ai nevoie de parai...

# Alex date 8 January 2013 14:23 0

Doamne..cati oameni frustrati..numai noi stim cum pierdem luni intregi stand si invatand volume intregi..voi vorbiti ma sugative de fonduri de la bietii oameni care nu stiu pe ce lume se afla si dupa care profitati pana la ultimul leut din buzunar amagindu-i ca le rezolvati problemele..voi vorbiti ma avocati de 2 lei care nu aveti niciun fel de raspundere disciplinara sau legala in situatia in care profitati de pe urma bietilor oameni si le pierdeti procesele pe care stiti din start ca nu aveti cum sa le castigati, dar ce conteaza..pt un leu in plus nu mai tineti cont..voi vorbiti ma practicienii unicei meserii juridice unde pt a putea accede pana in 2003 se putea intra numai pe baza de dosar? e plina tara de voi..numai o parte aveti habar cu ce se mananca dreptul..marea majoritate sunteti vai si-amar. eu nu zic ca nu avem uscaturile noastre ca doar suntem in Romania, dar la voi ati depasit orice imaginatie..HAI PA

# ADEVARUL date 23 February 2013 17:48 -2

Alex,dupa toate aparentele tu ai vocatie de judecator,lasa incolo rolul de avocat al diavolului si deschide-ti ochii...cat sa vezi cauza mizeriei in care supravietuim,aceasta este cum bine ai spus lipsa de educatie juridica si fondul social corupt pana in maduva oaselor-doar pentru ca observ la tine sclipirea de om normal si drept o sa te exclud din grupul extins caruia le spun acum MERGETI DRACULUI DE LEPRE,A MURIT CEAUSESCU SI A-TI RAMAS VOI.

# Andrei date 23 February 2013 17:37 +3

Nu va agitati prea tare, nu intra decat cine trebuie! ;-)

# cetateanul turmentat date 23 February 2013 19:48 0

Mai da fraieri sunteti,dar chiar toti de aici,incliusiv ala ce-si zice notar sef.In primul rand manescu ne abureeste cu problemele notariatelor.Un singur liucru a factu el:a format o casta in care nu prea poti sa intri.nepotisme,influente politice,de alta natura etc.etc.dar,mai fraierilor,niu este normal daca taticul este notar fi odorul sa devina?Eu cred ca da.Viiu astai care ziceti de notarii de pe vremea lui Ceausescu,vorbiti prostii.Sunteti niste mucosi postrevolutionari cu virus anticomunist plenar.Tot ce a foast de pe vremuri este prost.Nici pe departe.Notarii erau juristi,functionari de stat si erau bine pregatiti.Nu stiu ce prost i-a spus altui prost ca erau oameni cu 4 clase.Poate prin anii 50 asa o fi fost,dar referintele sa fie totusi pentru anii 70.E de bun simt.Problema este ca toti care criticati articolul/interviul si vorbiti prostii pe marginea lui,sunteti niste amarati care nu ati freusitg sa intrati nici in notariate si nici in avoatura adevarat(nu aceea a lui fostul dedcam Bota),Sa nu mai zic de magistratura.dafr sa va cant putin in struna,notariatele au fost magistral conduese ,nu numai de man escu.Astfedl i-au incalecat si pe avocati,;luandu-le din obiectul muncii si interzicendu=le prin lege activitati care efrau specificed avocaturii.Meritulo acestui Cavalea este ca a avut lobisti care au determinat modificari ori initiativde legislativer acceptate.Desigur jigodiua de predoiu le-a cantat in struna.Orice ati zice voi,activitatea n otariala este de o importanta capitala in relatiile juridice din Rpomania.Cinstre lui Manescu pentru puterea pe care a prpocurat-o notarilor.Avocatii lui Floreda nu au putut obtined cat au obtinut notarii iar avocatii lui Bota nu au pobtinut nimic.I-a prostit Bota ,astfel incat nu stiu pe ced cale merg.Nu am nici o legatura directa nici cu notariatele si nici cu avocatura.dar,cde zic eu este adevarat.PS Sa nu va legati de greselile de tehnoredactare ca va dau palme.In final,ce credeti,eu cu cine votez?

# turmentatu de turmentat date 23 February 2013 20:29 +1

Dupa topica si stil, semeni tare mult cu alti corifei de pe aici, printre care : avocat traditional, C.I., T - REX, dorel, CORLATE BOY. Lista nu este inchisa. Tu nu ai treaba cu nimic dar esti analistu\' de serviciu in toate pe aici. Mare aburitor esti. Seamana un pic cu atributiile si manifestarile celor sub acoperire. Desi s-ar putea sa te pun pe o craca cam sus. Si la notari, se aplica aceeasi tactica, aceea de securizare a accesului, precum la UNBR-ul ala care nu exista de jure, in magistratura. Locurile bune, cu lapte si miere, in societate, nu sunt ptr. oricine. Trebuie sa ai pedigree. Sa fi fost vechi in bransa, cu rude bine puse, securist, colaborator sau macar turnator. La care se adauga potentatii zilei ( TB - fiica, David Cristian - nevasta, Stoica Valeriu - nevasta, altii - diverse rude si / sau curvete ale lor ). Nuti of Plescoi, ce indrumator o fi avut ? Cum o fi dat examen ? Intrebare retorica de altfel.

# turmentatu de turmentat date 23 February 2013 20:16 0

Mi-a placut chestia cu avocatura adevarata de la meletianu florea. Poate ne spui, ca tot cunosti vremurile de demult, cum se intra in avocatura inainte de 2003. Intr-un stil adevarat, asa-i ?

# Mars date 1 April 2013 18:17 +4

Am tôt respectul pentru Manescu chiar daca si-a schimbat culoarea politica in functie de directia vantului . Dilema este fiicasa care este ca taticu, NOTAR! Cum a reusit ea sa intre in \"cercul\" atat de bine inchis al breslei? Cine à spus ca nepotismul a cazut odata cu Ceausescu?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva