IOHANNIS “ELIMINEAZA” PENSIILE MAGISTRATILOR – Presedintele Romaniei incurajeaza Guvernul Orban sa urgenteze taierea pensiilor de serviciu ale judecatorilor si procurorilor: “Aceasta chestiune trebuie rezolvata pe cale parlamentara. Dar pot sa va spun ca mi se pare cam lunga vacanta parlamentara. Deci, daca exista in PNL dorinta de a accelera demersurile parlamentare, ii voi sprijini”

Scris de: George TARATA

10.01.2020 11:20
Vizualizari: 6117

Presedintele Romaniei Klaus Iohannis (foto) incurajeaza Guvernul PNL condus de Ludovic Orban sa mearga mai departe cu taierea pensiilor de serviciu ale magistratilor, cunoscute si sub denumirea de “pensii speciale”. A reiesit acest lucru cat se poate de clar joi seara, 9 ianuarie 2019, din declaratiile sustinute de Iohannis la Palatul Cotroceni, ocazie cu care presedintele a schilodit limba romana inventand cuvantul ”elimineaza”.


 

Intrebat fiind despre proiectul din Parlament privind taierea pensiilor de serviciu pentru mai multe categorii profesionale, inclusiv magistratii, Klaus Iohannis a explicat ca aceasta problema trebuie rezolvata pe cale parlamentara. In acest sens, presedintele Romaniei a tinut sa precizeze ca va sprijini PNL daca va dori sa accelereze demersurile pentru adoptarea proiectului de taiere a pensiilor de serviciu ale magistratilor. De asemenea, foarte interesant, in acelasi context, Iohannis a atras atentia ca i se pare cam lunga vacanta parlamentara. O remarca ce a venit fix la cateva ore dupa ce liderul grupului PNL din Camera Deputatilor Florin Roman a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului fix pentru taierea pensiilor de serviciu (click aici pentru a citi).

Cat despre modalitatea de adoptare a proiectului privind taierea pensiilor de serviciu, Klaus Iohannis a oferit doua solutii: fie urmarea procedurii parlamentare normale, fie asumarea raspunderii Guvernului.

 

Iata declaratiile lui Klaus Iohannis:


Jurnalist: Voiam sa va intreb despre blocajul privind pensiile speciale. In Parlament nu a existat un vot la sfarsitul sesiunii trecute, iar PNL insista pentru o sesiune extraordinara pentru eliminarea acestor pensii speciale, mai putin pensiile militarilor si ale celor din sistemul de Aparare si de Interne. PSD insa spune ca este o capcana si ca, daca s-ar adopta aceasta lege, ar fi neconstitutionala. Cum vedeti rezolvata problema eliminarii acestor pensii speciale, cerute si de societate?

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Aceasta chestiune trebuie rezolvata pe cale parlamentara. Dar pot sa va spun ca mi se pare cam lunga vacanta parlamentara. Deci, daca exista in PNL dorinta de a accelera demersurile parlamentare, ii voi sprijini.

Jurnalist: Si in acest context, credeti ca ar trebui, Partidul National Liberal sau Guvernul, sa isi asume raspunderea si pe acest proiect, care este extrem de important? Pentru ca nu exista majoritate.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis: Evident ca variantele, daca am spus ca trebuie rezolvata prin procedura parlamentara, sunt doua. Angajarea raspunderii este o procedura parlamentara si discutarea in regim normal in Parlament este evident calea uzuala parlamentara. Dar am vrut sa reiterez acest lucru, fiindca a aparut asa, la unii, impresia ca angajarea raspunderii este o cale neparlamentara de legiferare. Este o cale parlamentara de legiferare si nu este o legiferare delegata”.

Comentarii

# escu date 10 January 2020 11:36 +9

Hai, propaganda, nu mai faceți bășcălie de „analfabetul” Johannis? Sau era mai savuros cu Dăncilă, că de Țurcana, pentru care omul „se culcă sănătos și se trezește mort”, nimeni nu a mai atacat-o.

# @Lmaviva date 10 January 2020 12:04 +10

Parca Iohannis nu sustinea taierea pensiilor magistratilor!Ma mir cum de a fost posibil ca intr-o tara civilizata sa se ajunga la demonizarea unei puteri a statului de către celelalte 2!Cum de a fost posibil ca sa se ajunga acolo incat executivul si legislativul impreuna cu presedintele sa asmuta toti romanii impotriva magistratilor atacandu-le nu numai pensiile ci si reputatia, integritatea,valoarea?Cum de este posibil sa-ti fundamentezi campania electorala aratand permanent marota pensiilor de serviciu ale magistratilor,subiectul predilect al urii nationale impotriva acestei categorii profesionale?Ma mai mir cat de relaxati stau judecatorii si procurorii acestei tari in conditiile in care au ajus sa fie bataia de joc a unor vremelnici care astazi conduc tara!Cum se poate domnilor magistrati sa stati cu mainile in san uitandu-va senini la ce vi se coace? Ati lucrat 25-30 de ani cu gandul la o pensie onorabila conforma cu statutul vostru profesional,iar acum va uitati cum o pierdeti!

# carcotas date 10 January 2020 12:39 +1

Se poate discuta despre cat de mult si de bine au lucrat sau lucreaza magistratii. Daca unii dintre cei din orasele mari au un volum de lucru sufocant, toti cei din oraselele patriei plimba maxim 10 dosare pe luna si au exact aceleasi drepturi banesti. Prin Procuratura Generala si prin Ministerul Justitiei sunt o groaza de nepoate pripasite in posturi caldute si care, la fel, incaseaza similar magistratilor. Cat priveste calitatea actului de justitie, increderea publica in oamenii acestia este in permanenta scadere...

# @Lmaviva date 10 January 2020 13:15 +6

Ca analist privat al vietii politice din Romania nu ma pot pronunta asupra calitatii actului de justitie intrucat nu sunt nici jurist, deci nici magistrat. De acord cu ceea ce ati spus referitor la „asimilatii judecatorilor” din sistem. Poate ca o analiza a oportunitatii existentei acestora prin structurile justitiei ar fi binevenita;acestia nu sunt magistrati,nu muncesc precum acestia si implicit nu au aceleasi responsabilitati.Observ ca astazi unii magistrati vor iesi in strada in semn de solidaritate cu confratii lor polonezi!E extraordinar de frumos! Ceea ce este uluitor e cum pot ei sa se uite la cum le e terfelita onoarea si cum se atenteaza la drepturile lor,pensii,sporuri,fara a face nimic in acest sens.Imi amintesc anul 2010 cand cu prilejul unui alt asalt asupra justitiei,tot populist,tot fara vreo alta miza decat cea electorala,Asociatiile magistratilor erau extrem de active,argumentative,bataioase,poate mai determinate in a apara demnitatea breslei.Astazi insa........!

# N.m date 10 January 2020 14:13 +2

vreau sa vad raspunderea magistratului si dupa aceea mai vorbim. cu securisti din ICCJ(Aida Popa / Selar/Ionut Matei....Dupa ce vad ca cereti excluderea si arestarea acestor criminali incep sa va cred

# DODI date 10 January 2020 15:03 +5

Pentru o tratare unitară a problemenelor propun GUVERNULUI MEU 2 ca pe lângă tăierea ”pensiilor speciale” să treacă prin ordonanță de urgență la tăielor imenselor fonduri alocate netrebnicului de la Cotroceni și serviciilor. Ar fi echitabil iar partidul de eprubetă al SRI (PNL) ar câștiga realmente niște voturi... legale.

# marius date 10 January 2020 17:29 +1

Am făcut ceva în legătură cu cel care a terorizat stația oameni? adică taica Lazar. merita acest calau sa iasă la pensie și mai ales cu o pensie speciala?. Eu nu cred ce spune acest individ (Iohanis) magistrați mai ales cei de la ICCJ nu merita de cât salariu minim pe economie pentru râul făcut justițiabili lor. Te sfidează pur și simplu, ei se cred dumnezeu și sunt, iar tu justitiabilule de multe ori nevinovat ești un gunoi în fata lor.

# Lili date 10 January 2020 19:28 +1

observam cu totii cata schimbare pare sa faca acest individ. cum crede el ca noi sa avem incredere in povestile lui cand el este cel care tine neaparat sa desfinteze SIIJ parca asta ar fi treaba lui ca presedinte. eu nu cred nimic in ceea ce minte acest om. intai sa vorbeasca faptele si dupa discutam

# Lechi date 10 January 2020 22:31 +3

Nu-l cred pe Johamis nici cand tace ! Poate sa zica, sau sa nu zica orice , nu da socoteala nimanui Poate sa-si oricate case si ramame cu ele !

# nae din dealul feleacului date 10 January 2020 22:50 +1

Foarte bine ati punctat D-le/D-na "N.m":raspunderea magistratilor si excluderea/arestarea/condamnarea gunoaielor din Justitie!Justitia/Judecata o face NUMAI judecatorul,procurorul trebuie pus pe parchet(de aici si denumirea de Parchet)cu avocatul!Acest ghiveci calugaresc ca toti sint magistrati iata Domniile Voastre ,prin inactiune v-ati construit-o singuri.Daca vreti respectul nostru-o parte il aveti-atunci fiti port-drapel impotriva acestui STAT ANTI-LEGE si tot un port-drapel in Reconstructia Statului Roman Democratic bazat pe LEGE si DREPTURI/OBLIGATII.

# nuibai date 11 January 2020 00:40 +2

Pt. Cârcotaş: Fraza a doua trebuie revizuită: la instanţele mici judecătorii şi grefierii sînt mai sufocaţi; o mînă de oameni trebuie să facă toată treaba, şi treaba este imensă, mai ales de cînd stupidele coduri au mărit birocraţia ceva de groază. Deci vorbim despre judecători şi grefieri, care intră în slujbă după cursuri îndelungate şi examene groaznice. Dincolo, "sus", unde se poate intra pe cumetrii, faceţi curăţenie cît vreţi, vă susţin.

# Lechi date 11 January 2020 08:30 +1

Nu-l cred pe Johamis nici cand tace ! Poate sa zica, sau sa nu zica orice , nu da socoteala nimanui Poate sa-si ia oricate case si ramame cu ele ! A fost si este un presedinte partizan , aliat al unei tabere si adversar al altei tabere. Genele lui de neamt sau diluat pana la disparitie; mai degraba este un babuin politic Toate juramintele pe care le-a rosti ,au fost numai de spectacol! Acuma regizeaza alegeri anticipate, desi rolul lui in aseamenea scenarii este unul formal si de neimplicare. Ultimele cicluri istorice ale Romaniei au fost de 80 ani, monarhia , 40 de ani comunismul. si tare imi vine sa cred ca actualul ciclu se cam apropie de final ! Alo, Kwj , se aude ?

# romanul date 11 January 2020 09:09 0

"Angajarea raspunderii este o procedura parlamentara si discutarea in regim normal in Parlament este evident calea uzuala parlamentara. Dar am vrut sa reiterez acest lucru, fiindca a aparut asa, la unii, impresia ca angajarea raspunderii este o cale neparlamentara de legiferare." Imbecilul asta isi da seama ce spune? Pai nu tipa ca din gura de sarpe ca e "neconstitutional" cand guvernul pasedist dadea o lege prin angajarea raspunderi? Acum totul e normal la guvernul lui de pedelepre? Cata ipocrizie!!!

# Neamul lui Bicilis date 11 January 2020 10:29 0

Complexul de castrare bantuie un cap de fonta cu o minte de eunuc!

# Ionel florescu date 11 January 2020 13:02 0

Propun: sa aiba judecătorii salariu calculat in functie de cate dosare au. Si sa fie platiti exact ca avocații din oficiu. Ai un dosar de liberare ? Sa primească 300 lei pt dosar, exact cum primește avocatul din oficiu. Are un dosar de ordin protectie sa primeasca 500 lei exact ca avocatul. Are un dosar de furt ? Sa primeasca exact ca avocatul ! Si la sfarsit de luna se trage linie. Ai facut x dosare ai y lei. Si din ei platesti impozitele. Oare ar fi corect ? Păreri.

# @Lmaviva date 12 January 2020 08:31 0

Ptr Ionel Florescu! La dvs. a murit ori inteligența, ori neuronul stingher?! Dar e bine cand se pot exprima toți...neavenitii funcționali! Aveti păreri si despre fotbal, femei, politica, vecini de bloc! Mai bine publicati in revista cvartalului, acolo cu siguranță ati fi apreciat ca un veritabil jurist.????????????

# jysk date 12 January 2020 11:15 0

Ionel Florescu,in justitie se judeca,nu se vand castraveti la bucata!Stii macar cum functioneaza sistemul de justitie?Stii cati bani aduc magistratii bugetelor locale prin taxele de timbru,de ex? Ce stii ,in concret,despre modul de functionare a justitiei ,activitatea magistratilor,a avocatilor? Faci deosebirea intre intre magistrati si avocati? Nae din dealulul feleacului ,ghiveciul calugaresc la care faci referire(adica magistrati sunt denumiti si judecatorii si procurorii)este consacrat de Constitutie,nu este o creatie a judecatorilor! Asa ca propune modificarea Constitutiei!

# Pintea date 12 January 2020 17:56 +1

Cat timp a fost PSD la guvernare, s-a abtinut sa isi faca publice ideile malefice. Nu i-a certat pe PSD - isti ca nu taie pensiili magistratilor, de teama sa nu piarda niste voturi, pe care oricum, i le recupera STS. Acum el este si prim-ministru si presedinte, excat ca basescu. Pas cu pas basescu. Ce-or mai astepta magistratii de nu ies in strada? Sau pe scari? Poate nu vor sa il deranjeze?

# nae din dealul feleacului date 12 January 2020 19:05 +1

Si e corect,D-le "jysk"faptul consacrat de Constitutie ca magistrati sint si procurorii?Daca e corect,atunci si indemnul D-vs.sa propun eu modificarea Constitutiei,este corect.Daca nu,atunci indemnul D-vs.trebuia asa:se impune sa schimbam legea fundamentala.Ei,vezi D-le "jysk"de ce nu are ursul coada!..i-a mincat-o vulpea!

# Prostanis draghe , noi iti dorim multe succesuri ... date 13 January 2020 17:27 0

si la Georgeta multe placute suedeze " prietenii stiu de ce " :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii