29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Isteria tampeste Romania. O gratiere excesiv restransa, o executie publica nemeritata (cazul Serban Nicolae)

Scris de: Adina ANGHELESCU-STANCU | pdf | print

8 May 2017 15:04
Vizualizari: 8797

Am urmarit cum s-au desfasurat discutiile in comisia juridica a Senatului pe tema proiectului de lege a gratierii. Rezultat partial: o mare frectie la un stramb picior de lemn! Acesta pare sa fie rezultatul gratierii daca forma actuala care a fost votata la Comisia Juridica ar intra maine in vigoare. Administratia Nationala a Penitenciarelor a facut o simulare pe persoanele custodiate, o analiza prin care sa se ajunga la numarul celor care ar beneficia de aceasta gratiere colectiva in forma acceptata, votata, pana acum. Si iata raspunsul: 1022 de persoane, conform art.1 alin. 1 (433 persoane condamnate la pedeapsa inchisorii ar putea beneficia de gratiere in intregime conform lit.a, si, in parte, un numar de 589 persoane conform lit. b). ANP nu a identificat nicio femeie insarcinata, persoane care au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani sau minori cu handicap grav sau accentuat. Doar o persoana condamnata care are peste 70 de ani ar putea beneficia de clementa. Alte 9 persoane cu masuri educative ar urma sa primeasca clementa. Ce ziceti? E bine? Sau si asta e de „hastag rezist”???


Din punctul meu de vedere, cred ca rezultatul unei astfel de gratieri colective, excesiv incorsetata, e nul in raport cu recomandarile CEDO din interiorul Decizie-pilot. In sensul ca doar 1032 persoane ar beneficia de gratiere. Restul, de vreo 26.000 vor continua sa supraaglomereze penitenciarele si vor sta in aceleasi conditii inumane inca multa vreme de acum incolo, pentru ca gratierea nu va rezolva mai nimic in forma asta, iar alte modificari legislative, alte masuri care sa reduca substantial disfunctionalitatile sistemice constatate de CEDO nu avem deocamdata.

De ce s-a ajuns aici? Motivele sunt simple: pentru ca au fost aduse multe modificari la forma initiala primita de la Guvern in comisia juridica a Senatului; pentru ca au fost bagate prea multe exceptii; pentru ca au fost prea multe invarteli din condei pe draftul proiectului de lege, doar-doar sa nu se supere strada, Europa si Universul. Aah, era sa uit inca ceva: magistratii PICCJ au batut din pinteni ca ei sunt de acord cu gratierea faptelor cu pedepse de pana la 3 ani, nu 5 ani. Asa fiind, membrii comisiei juridice au permis magistratilor sa participe in mod direct la actul de legiferare prin intermediul lor, a celor care au acceptat asta. De ce? De teama? De dragul compromisului? Dumnezeu stie... Ceea ce vedem, insa, din tot acest melanj al puterilor in stat, este prea putin pentru rezolvarea prea-multului cerut de ratiunile CEDO!

Asadar, luand de buna estimarea facuta de ANP, lamentarile (indiferent din partea cui ar veni) ar fi inexplicabile. Lipsite de orice motivatie de bun-simt. Niciunul dintre condamnatii pentru fapte de coruptie nu va fi gratiat. Nici unul dintre cei care au intrat in puscarie pe conflict de interese nu are vreo speranta. Totusi, eu sper ca legea gratierii, daca tot a fost intoarsa la Comisia juridica, va fi mai bine gandita si discutata punctual si cu cei de la ANP. Pentru ca ei stiu mai bine regimul fiecarui condamnat, situatia lor medicala, familiala, etc. In statistica pe care o are ANP, cele mai multe persoane condamnate sunt pentru infractiunile de omor, furt, talharie. Cu miile. Coruptii nu sunt mai mult de 300...

Revenind la gratiere...Stiti ce m-a dezamagit cel mai mult? Faptul ca nu a fost abordata soarta detinutilor aflati in stadii terminale. Cati or fi? Si de ce mai sunt tinuti in puscarie daca acesti oameni au zilele numarate? Despre ce reeducare si reintegrare in societate mai putem vorbi in astfel de cazuri?

Cat despre ultimele informatii din spatiul media legate de o posibila debarcare a lui Serban Nicolae din fruntea Comisiei Juridice, personal cred ca PSD ar face o mare nedreptate unuia dintre putinii demnitari care, in onoare, profesionalism si cu mult curaj, a iesit la bataie, corp la corp, cu Sistemul. A-i pune piedica lui Serban Nicolae, a-l scoate tap ispasitor, este un rau pe care PSD si l-ar face pe termen lung. Pentru ca gratierea colectiva, ca gratierea colectiva, dar memoria colectiva nu uita astfel de gesturi de sepuku politic. Asa fiind, ma gandesc ca nici premierul, nici presedintele Camerei Deputatilor si aliatii ALDE nu vor sa vada cum se imprastie pe caldaramul politic maruntaiele Puterii. Ar fi prea de tot.

P.S. - Nu stiu care ar fi cea mai buna varianta de gratiere, nici nu este datoria sau responsabilitatea mea sa ofer vreo varianta. Stiu doar ca am fost la vot, am un legiuitor, acesta este Parlamentul, asa ca astept de la cei alesi sa ne (ma) reprezinte sa isi puna mintea, inteligenta si profesionalismul la lucru. Eu respect democratia. Iar democratia, fie ca unora le place, altora nu, are regulile ei. Cat despre demisiile „in alb” ale lui Sorin Grindeanu si Liviu Dragnea, cerute de Raluca Turcan i numele PNL, nu am decat doua cuvinte: ete fleosc!

Apropo, demisii in negru, in gri, in violet or exista?

Comentarii

# ?????? date 8 May 2017 22:22 -5

Pe vremea domnului Ion Iliescu (care pare să fi revenit la "dicursul" ce la consacrat), PDSR își obișnuise electoratul că este un partid disciplinat ? Remarcați și că procentele de la alegerile anterioare indeosebi "evoluțiile", par să îi fi "prilejuit" și domnului Ion Iliescu un asemenea discurs ?

# DODI date 9 May 2017 00:58 +6

Este cel puțin dubioasă și de condamnat atitudinea PNL și a lepădăturilor din USR care văd doar roșu în fața ochilor și sunt puși să distrugă tot. Ei sunt băsiști fărăp băse prin punerea în fapt a politicii lui hăhăilă care a demonstrat că în politică (așa cum o vede el) important este să distrugi adversarul politic (chiar dacă sunt afectate interesele pe termen lung ale României). De asemenea, și cu atât mai multm, este de condamnat ”politica” mârșavă dusă de patrupedul ciolanis de la Cotroceni, care nu are bunul simț să se ridice la înălțimea funcției, să convoace partidele politice și să găsească un numitor comun pentru rezolvarea problemei CEDO și a penitenciarelor ropmânești. În afară de a critica acest ipochimen nu știe altceva (dacă știe ceva, realizările sale în viață rezumându-se doar la furturi imobiliare).

# benedict date 9 May 2017 15:21 +2

Ce ti-e si cu politica la dublu. Au si astia un jurist neautist si vor sa il impinga in tusa. Ar fi de toata jena!

# Kazancioc in locul lui Nicolae date 9 May 2017 16:07 +5

Sa-l înlocuiască pe S. Nicolae, un om vertical și un bun profesionist al dreptului?! Cu cine? Cumva cu binomistul kazancioc ( a se vedea și dezvăluirile din Evenimentul Zilei), zis și " molusca"?...inadmisibil!

# Botomei Vasile, doctor in drept date 9 May 2017 20:45 +1

Botomei Vasile, doctor in drept,trecut prin pedeapsa inchisoarii de 2 ani,cunoscaor a 14 penitenciare din tara,recomanda adoptarea amnistiei,deoarece gratierea nu rezova problemele de sistem. Amnistierea reduce dosarele din instante, pe cand gratierea presupune continuarea judecatii si constatarea de istanta a gratierii.recomand o amnistie generala, a infractiunilor cu limite de pedeapsa pana la 10 ani. Pentru cei cu incadrari mai mari de 10 ani sa beneficieze gratierea pedepsei pana la 10 ani.toate persoanele care scapa din puscarie sa beneficieze de locuri de munca in cadrul serviciilor publice,ca forma de reisertie sociala pentru cei care nu au din ce sa obtina venituri. Recoamand ca Penitenciarele sa constituie locuri de cazare pentru persoanele fara adapost,in conditiile prestarii de munci in regim de 8 ore pe zi,prin contractarea de catre penitenciare a serviciilor de salubrizare din toate localitatile tarii.Recomand ca din cei condamnati pentru crime sa se faca trupe militare instruite pentru apararea tarii,deoarece au abilitatea de a ucide dusmanii tarii.

# de KK date 10 May 2017 12:53 +3

ar fi de cacao rau sa vina cakanciuc in locul lui Serban....atunci o sa putem dormi linistiti ca nimic spre bine nu se va mai intampla

# Golan date 11 May 2017 02:28 0

Daca tot l-au ales pe cetateanul despre care ziceti ca ar fi SIE-acoperit,adica d-l Cazanciuc,ca sef al comisiei juridice,poate ar fi bine sa-l promoveze la ceva alegeri suplimentare si pe d-l Coldea,ca parlamentar al PSD,macar dansul ar fi pe fata SRI,nu ca ceilalti 180 de acoperiti,despre care a declarat parca ceva parlamentar ca sant in randurile forului legislativ.In continuare si mica plagiatoare 5%,Codruta, ar trebui promovata mai dihai politic ,astfel ca previziunea si sustinerea cu cca un an in urma facuta acesteia de catre d-l,Andronic pentru functia de presedinte a romaniei sa se realizeze cu succes.

# ADEVARUL date 11 May 2017 14:36 +2

CÂT MAFIA JUDICIARĂ BĂSISTĂ ESTE LA PUTERE(COVESI,TODOREL,LAZAR,ETC.,ETC.),POLITICA ESTE ÎNLOCUITĂ DE INTERESELE PUTERILOR COLONIALE,IAR DRAGNEA SĂRACU ÎȘI MERITĂ SOARTA,I-A SCĂPAT ACUM DIN MÂNĂ,CU ASTA NU SE V-A MAI INTALNI...CU ALTCEVA DA,O SĂ VADĂ EL CU CE...CELULĂ.ESTI UN PROST DRAGNEA,UN TIP SLAB ȘI FĂRĂ VRE-O URMĂ DE INTELIGENȚĂ,SAU AI UITAT CE FAC BASISTII?

# Ghita Bizonu' date 11 May 2017 18:16 +1

Dar oare magistratii PICCJ ar fi de acord sa renunte la niste venituri ca sa polateasca despagubirole pe care o sa le irdone CEDO? Si poa ar trebui intrebata si R4eaifeisen daca nu dioneaza vreop 20 milioane .. nedeuctibuile fiscal!

# tudori sandu date 14 May 2017 10:55 0

Stimată doamnă, dar dacă ce afirmați dvs. nu-i chiar așa?! ce spuneți?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva