JUDECATOARE ANTI-MASCA, SANCTIONATA DISCIPLINAR – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara i-a taiat judecatoarei Carmen Elena Chirila de la Tribunalul Neamt salariul cu 25% timp de 3 luni pentru manifestari care aduc atingere onoarei profesionale si nerespectarea dispozitiilor administrative. Carmen Chirila a fost trimisa in judecata disciplinara pentru ca a refuzat sa poarte masca in sala de judecata si le-a tinut justitiabililor un discurs in care ii indemna sa faca la fel (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC

18.02.2021 12:14
Vizualizari: 7146

Veste trista pentru judecatoarea Carmen Elena Chirila (foto) – fosta Paduraru – de la Sectia I Civila si de contencios administrativ a Tribunalului Neamt. Miercuri, 17 februarie 2021, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii a sanctionat-o disciplinar cu taierea salariului cu 25% timp de 3 luni pentru doua abateri disciplinare.Este vorba despre urmatoarele abateri, prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:


- a): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

- m): „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”.


Iata minuta din dosarul nr. 8/J/2020:


Cu majoritate,

Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Chirila Carmen Elena – judecator in cadrul Tribunalului Neamt pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. a) si m) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cu unanimitate,

In baza art.100 lit.b) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Chirila Carmen Elena – judecator in cadrul Tribunalului Neamt sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pentru o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. a) si m) din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu opinie separata doar in sensul respingerii actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Chirila Carmen Elena – judecator in cadrul Tribunalului Neamt pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.


De unde a pornit totul


Din informatiile noastre, abaterea de la literea m (nerespectarea dispozitiilor administrative) are legatura cu incalcarea de catre Carmen Chirila a obligativitatii de a purta masca in sala de judecata. In partea cealalta, abaterea de la litera a (manifestari care aduc atingere onoarei profesionale) se refera la un discurs pe care magistrata l-a tinut in sala de judecata, indemnand justitiabilii, avocatii si publicul sa nu poarte masca daca nu se stiu purtatori de boli infectioase (cum este coronaviroza / COVID-19).

Insistam pe acest din urma aspect, ca sa infirmam o informatie gresita rostogolita de catre o parte a presei: a fost vorba doar despre o cuvantare, nu despre un text inserat in motivarea unei hotarari judecatoresti. De altfel, in acest caz, abaterea disciplinara nu ar fi fost cea de la litera a), ci cea de la litera s): „utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat”.


Revenind: discursul respectiv a fost prezentat de catre Clujust.ro inca din 5 octombrie 2020 si a sunat in felul urmator:


In temeiul art. 217 Cod procedura civila presedintele completului are atributii in materia politiei sedintei de judecata. In virtutea acestui drept constata ca, in lipsa aprobarii de catre forul legiuitor suprem, Parlamentul Romaniei, Hot. de Guvern nr.476/16.06.2020 privind starea de alerta, Ordinul de Ministru sau Ordinele interne nu opereaza pentru desfasurarea sedintelor de judecata, intrucat purtarea mastii fiind act medical nu poate fi impus fara consimtamantul expres al persoanelor si, pe de alta parte, prezinta riscuri la adresa accesului liber la justitie, la demnitatea persoanei si la sanatate astfel ca mentiunile trecute pe citativ, exced responsabilitatii presedintelui de complet/complet care a emis citatiile corespunzator art.157 Cod procedura civila. Se retine in acest sens si constatarea neconstitutionalitatii starii de alerta, prin decizia nr.457/25.06.2020 a CCR, fiind in etapa de redactare, va deveni obligatorie la acel moment.

In mod constant, forul constituant a apreciat ca actele administrative ale Guvernului sau Ministrilor nu pot ingradi drepturi si libertati consfintite prin Constitutie si prin Dreptul international iar accesul la justitie nu poate fi restrans nici in conditiile starii de urgenta, cu atat mai putin in starea de alerta.

Atrage atentia, in schimb, asupra faptului ca persoanele care se cunosc a fi purtatoare a unei boli contagioase, raspund penal conform art.352 Cod penal (zadarnicirea combaterii bolii) daca vor transmite cu buna stiinta altor persoane aceste afectiuni.

In virtutea principiilor oralitatii si solemnitatii sedintei de judecata, a nondiscriminarii aplicarii actului de justitie, a obligatiei fiecarui judecator european de a respecta drepturile si libertatile cetatenesti, in acord cu Deciziile Curtii Constitutionale, constat ca obligatia de purtare a mastii in sala de judecata reprezinta o ingradire a accesului la justitie prin imposibilitatea identificarii partilor si martorilor de catre membrii completului, prin comunicarea orala deficitara intre complet-grefier-parti, afectand demnitatea umana pentru persoanele care nu prezinta simptome ale infectiilor contagioase si care refuza aceasta procedura de natura medicala actionand pe riscul propriu, are aspect de botnita si prezinta si risc asupra sanatatii intrucat sunt studii stiintifice medicale care evidentiaza riscul major asupra sanatatii persoanelor carora li se obtureaza respiratia normala cu inmultirea infectiilor din cavitatea bucala si reducerea capacitatii plamanilor.

De asemenea, distanta impusa de 2 m intre membrii completului aduce atingere, in mod flagrant, principiului deliberarii intre toti membrii completului colegial, deliberarea fiind una dintre componentele legalitatii pronuntarii solutiilor atat pe aspecte procedurale prealabile cat si pe fond.

Pentru aceste considerente, presedintele completului pune in vedere tuturor participantilor la judecata ca, in eventualitatea in care exista persoane care insista in purtarea mastii in sala de sedinta, acestea au posibilitatea de a solicita amanarea cauzei la un termen ulterior, dupa redactarea Deciziei Curtii Constitutionale, pentru a se asigura si cealalta componenta a liberului acces la justitie, respectiv obligatia judecatorului de a identifica pe destinatarii actului de judecata pentru a preveni orice eroare in acest sens.


Incheiem, mentionand ca nu ne bucuram de sanctiunea primita de judecatoarea Chirila (cu atat mai mult cu cat ea se numara printre putinii magistrati care isi marturisesc public credinta crestin-ortodoxa), ci ii uram succes la recurs, la ICCJ.

Comentarii

# utzu date 18 February 2021 13:12 +15

Ar fi cazul pentru o solidarizare cu doamna judecător, având în vedere faptul că, sub nicio formă, nu poate fi încadrată la lit.a) cuvântarea pe care ne-o prezentaţi în acest articol. Cu privire la abaterea de la lit.m) aceasta impune ca nerespectarea să fie "nejustificată", ceea ce, văzând şi cuvântarea aceasta, este puţin probabil să fie cazul doamnei judecător. Mai degrabă pare că IJ nu este de acord cu poziţia şi convingerile doamnei judecător, motiv pentru care sancţionează pentru a delegitima prin forţă şi pentru a inhiba, preventiv, alte adeziuni. Întrucât sunteţi jurnalişti, vă sugerez să faceţi revista "jurisprudenţei" Inspecţiei Judeciare cu privire la abateri sancţionate pe lit.a) şi m) pentru a expune reaua credinţă şi interpretarea strâmbă a textului de lege în cazul doamnei judecător Chirilă. Nu de alta dar, din păcate, magistratura română a avut suficiente exemple de comportament scandalos, astfel încât să avem un repertoriu bogat pentru confruntare. :)

# Neamul lui Bicilis date 18 February 2021 13:20 +7

Sunt atat de multi infectati in magistratura incat s-au simtit pusi in pericol de normalitate :lol: . Doamna judecator Carmen Elena Chirila i-a dat in ridicol, iar ei din ridicol s-au zvarlit in mocirla din bezna mintii. Asta stiu sa faca securicii alterati, sanctiuni aiurea. Adevaratii penali, judecatorii ce sunt intovarasiti cu procurorii paraditori iau premii pentru fidelitate si sunt promovati, deoarece sunt cadre de nadejde ale sistemului... pe sistem :cry:

# Lita date 18 February 2021 13:48 +6

"Se retine ... constatarea neconstitutionalitatii starii de alerta, prin decizia nr.457/25.06.2020 a CCR"..."actele administrative ale guvernului sau ministrilor nu pot ingradi drepturi si libertati consfintite prin constitutie si prin dreptul international"... Respect doamnei judecatoare Carmen Elena Chirila! Sa vedem daca la recurs va avea parte de colegi cu mintea la fel de limpede ca afirmatiile citate mai sus.

# VIKY date 18 February 2021 13:49 +2

Solidaritate nu exista numai la #rezist doar la ordin, restul isi vad de treaba. Doar cand ii afecteaza direct la pensii si salarii, atunci exista solidaritate. Pacat.

# lica date 18 February 2021 15:45 +2

:sad: Ce injuristi! Ce dracu au și cu dna carmen Chirilă!

# maxtor date 19 February 2021 00:19 0

judecatorul INVESTIT are atributii privind politia judecatii,a instantei,mergind pana la "politia sediului instantei",va spune candva maxtor de unde rezulta asta. adica,judecatorul investit este responsabil si de comportamentul gaborilor/garoilor de la intrarea in "sediu",de comportamentul arhivarilor,grefierilor din orificii si de comportamentul "femeilor de servici"(daca alea vor "masca" cand foosesti pisoarul din "sediu"...),de comportamentul avocatilor/apucatilor sau ai altor nevoitori din jurisdictia sa. nu ne rugati,nu e momentul.

# Exclusa date 19 February 2021 14:44 0

Se pare ca i a venit randul si asteia...si i o fac tocmai serviciile pe care le a servit cu credinta!si asta chiar inainte de mareata pensie speciala....

# Adrian Grigoriu date 19 February 2021 21:22 +3

Of, ce greu și cu ce sacrificii se mentine firescul! (mă refer la acțiunea eroică a doamnei judecător cae a confruntat aberațiile legale)

# Friesenhahn Dan date 2 March 2021 15:13 0

Atitudine de om al legii,astia trebuiesc dati afara nu pensionati la 48 de ani

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii