28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATORII NU VOR ACOPERITI IN AVOCATURA – AFJR condamna eliminarea de catre deputati a articolului din Legea 51/1995 prin care avocatilor nu le este permis sa detina calitatea de lucratori, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii: “Poate constitui o ingerinta inacceptabila in dreptul la un proces echitabil sau, dupa caz, in dreptul la viata privata al justitiabililor... Asistenta si-ar pierde utilitatea"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

15 June 2016 15:00
Vizualizari: 6592

Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania” isi exprima ingrijorarea fata de abrogarea din Legea avocaturii a art. 14 indice 1 privitor la interdictia avocatilor de a fi ofiteri acoperiti, lucratori sau colaboratori ai serviciilor de informatii si considera ca eliminarea acestor prevederi poate “constitui o ingerinta inacceptabila in dreptul la un proces echitabil sau, dupa caz, in dreptul la viata privata al justitiabililor”. Intr-un punct de vedere exprimat de copresedintii AFJR fata de proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, judecatorii Dragos Calin (foto) si Ionut Militariu de la Curtea de Apel Bucuresti isi manifesta sprijinul fata de demersul de legiferare a interdictiei ca avocatii sa fie ofiteri acoperiti.


In data de 13 iunie 2016, cu doua zile inainte ca Plenul Camerei Deputatilor sa voteze noua Lege a avocaturii, judecatorii Calin si Militaru au intocmit un aviz documentat in care arata ca prin eliminarea art. 14 indice 1 se permite avocatului sa fie lucrator, informator sau colaborator al serviciilor de informatii, ceea ce constituie o ingerinta mai grava decat simpla interpunere a unui agent sub acoperire in relatia dintre inculpat si aparatorul sau.

AFJR prezinta o situatie ipotetica in care un avocat nu isi mai poate consilia clientul corespunzator, in conditiile in care este si ofiter acoperit, iar aceasta intrucat exista posibilitatea ca avocatul sa primeasca instructiuni de la serviciul operativ din care face parte, care pot fi nefavorabile clientului sau.

In acest fel, se poate pune in discutie si secretul profesional pe care avocatul trebuie sa il asigure clientului sau, dar care poate fi stirbit prin calitatea de ofiter acoperit pe care avocatul o detine!

Demersul AFJR vine in sustinerea actiunilor pe care avocatul Corneliu Liviu Popescu din Baroul Bucuresti le-a intreprins in vederea mentinerii art. 14 indice 1 in Legea nr. 51/1995. Ne amintim ca recent avocatul Corneliu Liviu Popescu a transmis petitii atat serviciilor de informatii, SRI, SIE, DIPI din MAI, DGIA din MAN, SPP si STS, cat si presedintelui CSAT, Klaus Werner Iohannis, ministerului Justitiei, UNBR, Consiliului Superior al Magistraturii, dar si asociatiilor profesionale ale magistratilor din Romania, AMR, UNJR, APR si AFJR, in care solicita sprijin pentru apararea avocaturii de acoperiti.

Prezentam in continuare Punctul de vedere al AFJR privitor la proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995:

"PUNCT DE VEDERE cu privire la Propunerea legislativa nr. PL-x 555/2015 privind modificarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania”, persoana juridica de drept privat, independenta, nonprofit, neguvernamentala si apolitica, asociatie profesionala a judecatorilor, cu personalitate juridica constatata prin incheierea nr. 671/08.06.2007 pronuntata de Judecatoria Slatina, isi propune sa contribuie la progresul societatii prin actiuni ce au drept scop realizarea unei justitii independente, impartiale si performante, afirmarea si apararea independentei justitiei fata de celelalte puteri ale statului, precum si prin initierea, organizarea, sprijinirea, coordonarea si realizarea de proiecte privind imbunatatirea, modernizarea si reformarea sistemului de administrare a justitiei.

Avand in vedere acest deziderat, constatand ca, pana la data de 15.06.2016, Comisia juridica de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor, trebuie sa depuna Raportul suplimentar la Propunerea legislativa nr. PL-x 555/2015 privind modificarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania” apreciaza ca se impun urmatoarele precizari cu privire la Raportul nr. PL-x 555/2015/08.03.2016 (pct. 7 - 12 din anexa nr. 1) si Raportul suplimentar nr. PL-x 555/2015/04.05.2016 (pct. 7 - 12 din anexa nr. 1) prin care Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a adoptat un amendament in sensul eliminarii art. 141, conform caruia avocatii nu pot fi lucratori, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat, in calitate de prima camera sesizata, incluzand art. 141, in sedinta Plenului din 29.06.2015, ulterior fiind transmisa Camerei Deputatilor, unde a fost inregistrata sub nr. PL-x 555/2015.

La 17.05.2016, Plenul Camerei Deputatilor a decis sa trimita propunerea legislativa la Comisia juridica, de disciplina si imunitati, pentru un raport suplimentar, fixand ca termen de depunere a acestuia data de 15.06.2016.

Consideram ca eliminarea din forma votata de Senat a art. 14 indice 1, conform caruia avocatii nu pot fi lucratori, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, poate constitui o ingerinta inacceptabila in dreptul la un proces echitabil sau, dupa caz, in dreptul la viata privata al justitiabililor.

Luarea de contact cu avocatul sau trebuie sa fie efectiva si sa asigure confidentialitatea raportului dintre client si aparator, precum si secretul profesional, iar limitarile acestui drept sunt permise doar daca raman o exceptie temeinic justificata de imprejurarile cauzei (CEDO, Can impotriva Austriei, hotararea din 30 septembrie 1985, Campbell si Fell impotriva Marii Britanii, hotararea din 28 iunie 1984).

De aceea, este necesara asigurarea de conditii ca in toate cazurile acuzatul sa-si poata exercita acest drept, pentru ca el este izolat de societate in general, dar nu si de avocatul sau. Dreptul de a lua contact cu avocatul prezinta o importanta aparte atunci cand acuzatul este detinut, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca inculpatul detinut trebuie sa comunice liber cu avocatul sau in vederea pregatirii apararii, iar corespondenta pe care acuzatul o adreseaza avocatului trebuie sa ajunga intr-un timp util pentru a-i permite celui din urma sa construiasca mijloacele apararii (CEDO, Campbell si Fell impotriva Marii Britanii; Domenichini impotriva Italiei, hotararea din 15 noiembrie 1996).

A permite avocatului sa fie lucrator, informator sau colaborator al serviciilor de informatii constituie o ingerinta mai grava decat simpla interpunere a unui agent sub acoperire in relatia dintre inculpat si aparatorul sau, cu privire la care Curtea de la Strasbourg si-a exprimat o „ingrijorare serioasa” in cauza Huseyin Atik impotriva Germaniei (nr. 67500/01, decizia de inadmisibilitate din 13 mai 2004), singurul motiv pentru care nu s-a constatat o incalcare a dreptului fundamental la un proces echitabil fiind acela ca nu au fost obtinuta vreo proba in defavoarea inculpatului.

Curtea a reafirmat in cauza mentionata anterior ca „dreptul acuzatului de a comunica in lipsa unei terte persoane cu avocatul sau face parte din minimele exigente ale dreptului la un proces echitabil si se incadreaza la art. 6 par. 3 lit. c din Conventie. Daca un avocat nu isi poate consilia clientul si obtine instructiuni confidentiale de la acesta, fara a fi supravegheat, asistenta sa si-ar pierde utilitatea, desi Conventia are scopul de a garanta drepturi practice si efective” (a se vedea si cauzele S. impotriva Elvetiei, par. 48; Brennan impotriva Regatului Unit, par. 58).

Natiunile Unite au adoptat, prin inalta Comisie pentru Drepturile Omului, Principiile de baza privind rolul Barourilor (la Havana, 27 august 1990)3, prin care s-a exprimat opinia ca avocatii sunt "agenti esentiali in administrarea justitiei”, misiune nobila, incompatibila cu „misiunea” oculta de lucrator, informator sau colaborator al serviciilor de informatii.

De asemenea, Consiliul Europei, prin Recomandarea 2000/21 privind libertatea de exercitare a profesiei de avocat4 a pus accent asupra:

-„Rolului fundamental pe care avocatii si asociatiile profesionale de avocati il joaca in asigurarea protectiei drepturilor omului si a libertatilor fundamentale";

-Necesitatii de a „promova libertatea de exercitare a profesiei de avocat, in scopul de a consolida statul de drept, la care avocatii iau parte, in special prin rolul de a apara libertatile individuale";

-„Necesitatii unui sistem echitabil de administrare a justitiei, care garanteaza independenta avocatilor in exercitarea indatoririlor profesionale fara restrictii necorespunzatoare (...)”;

-Faptului ca „ar trebui sa fie luate toate masurile necesare pentru a se asigura ca toate persoanele au acces efectiv la serviciile juridice prestate de avocati independenti”;

-Faptului ca „barourile sau alte asociatii profesionale ale avocatilor ar trebui sa fie incurajate sa asigure independenta avocatilor si, inter alia: a. sa promoveze si sa sustina cauza dreptatii, fara teama (...)”.

Din moment ce organizarea de un tert - agent sub acoperire, din propria sa initiativa, a unei intalniri cu avocatul inculpatului, cu scopul de a obtine informatii confidentiale privitoare la consultatia acordata de avocat, constituie in opinia Curtii Europene o „depasire a limitelor permise”, este evident ca obtinerea de informatii de serviciile secrete, direct de la avocatul - lucrator, informator sau colaborator al acestora, ar constitui o ingerinta cu atat mai grava, deoarece inculpatul mizeaza intru totul pe confidentialitatea relatiei cu avocatul.

Orice masura disproportionata dispusa de o autoritate publica, de natura a afecta confidentialitatea profesionala, poate aduce atingere bunei administrari a justitiei si, ca efect, dreptului la un proces echitabil garantat de art. 6 din Conventie (a se vedea cauza Niemietz impotriva Germaniei, hotararea din 16 decembrie 1992, par.37).

13 iunie 2016

judecator Dragos Calin, Curtea de Apel Bucuresti, co-presedinte

judecator Ionut Militaru, Curtea de Apel Bucuresti, co-presedinte".

*Cititi aici Punctul de vedere al AFJR privitor la proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995

Comentarii

# Vladi Mârrr... date 15 June 2016 16:08 +1

Treaba asta cu INTERZICEREA PRIN LEGE A ACOPERATILOR in diverse structuri fie ele politice, juridice, media etc, suna ca "O poveste ca in basme"! Si asta atata timp cat desconspirarea acoperitilor, chiar daca sunt ILEGAL IMPLANTATI, este STRICT INTERZISA DE LEGE ... ! Deci problema in discutie, este un fel de "PRINDE ORBUL, SCOATE-I OCHII ...! Pentru confirmitate, va recomand studietrea schizofrenicul caz al auto-acoperito-descopiratului flecar Robert Turcescu, la fel de acoperit precum "ilegalistui comunist" Nicolae Ceausescu, amarat si asta ca se ascundea, dar pe el nu-l cauta nimeni. Si daca mai gasiti vreun acoperit desconspirat, numiti-mi-l si ma dau batut. In concluzie revin laitmotivul "IN REST PRIETENI, E VANARE DE VANT ... !" Acest "Studiu de (ne)caz, poate fi extra(inter)polat si la "legalitatea" ascultarilor telefonice. GOLDea si prienii lui stiu (si cum si) de ce ...

# AM INTELES ș-) AU CURATAT JUSTITIA DE ACOPERITI date 15 June 2016 16:35 0

:lol: SE PARE CA AU TERMINAT CU PARCHETELE SI JUDECATORII ESTE TIMPUL SA SE OCUPE DE AVOCATI... OAMENII NU CITESC LEGEA SI NI STIU CA DUPA 1990 TOTI AVOCATII DAU DECLARATII SUB SANCTIUNEA LEGII PENALE - CA NU AU FOST SI NU SUNT COLABORATORI AI SERVICIILOR SECRETE.. :-) :-) :-)

# curat murdar date 15 June 2016 17:15 +2

aceasta casta care a monopolizat profesia si in care puiutii de securisti sunt majoritari nu v-a fi niciodata libera. pai credeti voi ca indivizii astia nu vor avea acoperiti in rindul lor cind tatucii si mamicile sunt reprezentantii comunismului? voi nu vedeti ca nu accepta concurenta si fac orice numai sa lor sa le fie bine? ce profesie din tara asta mai este ca avocatura, adica desfiintata , fara acte si totusi protejata la nivel inalt? o imbecilitate ca acel RIL a lui Nitu ati mai vazut undeva pe terra, care sa decida ca legea recunoaste o anumite entitate desi nu are acte? ati pomenit ca o persoana fara act de identitate sa existe ca asa vrea o mina de smecheri care fac legea doar pentru avantaje materiale? au dreptate americanii, ei nu sunt Romania, tara hotilor si a impostorilor ajunsi in frunte si platiti regeste. Inainte de 89 hotii erau arestati, pe cind acum sunt protejati de lege. STUPID PEOPLE!

# TITULESCU date 16 June 2016 14:14 +1

NICI AVOCATII NU VOR ACOPERITI IN MAGISTRATURA.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva