JUSTITIA IN MANA SERVICIILOR – Interviu cutremurator pentru Klaus Iohannis si SRI. Dana Girbovan: "Ce a facut Iohannis este o procedura nereglementata constitutional... O Romanie normala inseamna sa fie si transparenta.... Protocoalele, lipsa unei autoritati de interceptare sub control civil au afectat justitia... Oamenii nu inteleg consecintele unei interceptari in masa... Toti ministrii au esuat in rezolvarea problemei arhivei SIPA"

Scris de: E.D.

12.09.2019 19:00
Vizualizari: 9274

Acum o sa inteleaga toata lumea de ce presedintele Romaniei Klaus Werner Iohannis a refuzat-o pe judecatoarea Dana Girbovan (foto) in fruntea Ministerului Justitiei, si care sunt concret "valorile democatice" pe care nu le impartaseste cu aceasta, astfel cum insusi a declarat. Totul pare sa se rezume la serviciile de informatii, la lupta pe care Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) condusa de judecatoarea Dana Girbovan a dus-o in ultimii ani impotriva serviciilor de informatii, mai cu seama SRI, a imixtiunii pe care acest serviciu de informatii a facut-o grosolan in actul de justitie, dar si a stradaniei de a scoate Justitia din "campul tactic" in care a fost introdusa cu ajutorul unor protocoale de colaborare semnate de trio-ul George Maior - Laura Kovesi - Florian Coldea si declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala.


Intr-un interviu exploziv acordat jurnalistului Marius Tuca in cadrul emisiunii "Marius Tuca Show", difuzata de Mediafax.ro, judecatoarea Dana Girbovan afirma ca presedintele Klaus Iohannis a urmat o procedura nereglementata constitutional atunci cand a decis sa o respinga la sefia Ministerului Justitiei, alegand sa faca "o cumulare a doua proceduri", respectiv ca "a trimis propunerile in Parlament, dar le-a si refuzat pe motiv de oportunitate".

Trecand peste fierea varsata de criticii fideli ai demersurilor UNJR si ale Danei Girbovan, precum si peste fake-news-urile aparute in perioada in care era propusa pentru functia de ministru al Justitiei, judecatoarea Dana Girbovan se declara siderata de faptul ca nicio autoritate romana nu a fost in stare sa arate institutiilor europene care este de fapt situatia in tara noastra, care sunt institutiile din justitie care functioneaza si care sunt cele care au ajuns sa fie sugrumate de serviciile de informatii, ori mai rau, care sunt efectele imixtionarii in actul de justitie ale unor institutii precum SRI.

In acest sens, Dana Girbovan aminteste episodul din 2016 cand i-a solicitat presedintelui Iohannis si CSAT-ului sa hotararile care vizau justitia dar si transparentizarea procedurii prin care au fost verificati magistratii, astfel incat sa se ajunga la concluzia ca nu exista printre ei acoperiti, informatori sau colaboratori: "Replica presedintelui a fost atunci ca 'probabil liderii asociatiilor sunt in campaniei electorala'".

Acest lucru, dar probabil si faptul ca de-a lungul timpului, la fel ca si in interviul acordat joi, 12 septembrie 2019, jurnalistului Marius Tuca la Mediafax.ro, Dana Girbovan a semnalat maniera ilegala in care SRI a pus ani de zile in executare mandatele de interceptare, tot Serviciul facand si transcriptul si obtinand astfel acces la informatii care nu ii erau destinate, precum si critica permanenta la adresa caracterului ilegal al protocoalelor de colaborare au facut ca Iohannis sa ajunga la concluzia ca nu impartaseste acelasi valori democratice cu presedinta UNJR.

In cadrul interviului acordat de Dana Girbovan nu sunt trecute cu vederea nici episodul cu judecatoarea Andrea Chis din CSM, nici modul in care functioneaza Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie, dar nici activitatea DNA.

Publicam in continuare principalele declaratii facute de judecatoarea Dana Girbovan in cadrul interviului acordat jurnalistului Marius Tuca la emisiunea "Marius Tuca Show" transmisa de Mediafax:

-De ce a fost refuzata Dana Girbovan de Klaus Iohannis:

"In afara de ce a comunicat domnul presedinte in comunicatul de presa, nu a existat o alta motivare a respingerii mele, desi acest lucru este obligatoriu, de a se da un act scris in care sa fie explicate motivele pentru care propunerea nu corespunde. Cata vreme presedintele si-a asumat respingerea individuala a fiecarui membru, astept motivele pentru care nu corespund. A exprimat intr-un mod foarte transant ca valorile constitutionale, democratice pe care le impartasesc ar fi contrare celor impartasite de presedinte si de o parte din cetatenii Romaniei.

(...) In esenta, ce a facut presedintele Iohannis a fost o cumulare a doua proceduri, pentru ca a trimis propunerile in Parlament, dar le-a si refuzat pe motiv de oportunitate. Este o procedura nereglementata constitutional".

"A fost datoria mea ca judecator si ca cetatean sa explic si sa spun de ce este periculos sa folosesti populismul"(...).

"Acest lucru ar trebui sa il spuna presedintele. Eu mi-am expus public un program de 12 puncte. In timp am avut pozitii care nu au fost agreate de presedinte, mai ales in calitatea domniei sale de presedinte al CSAT. In 2016, cred, ceream cu insistenta presedintelui si CSAT toate hotararile care vizau justitia si care era procedura prin care CSAT a verificat judecatorii si procurorii din acesta tara, astfel incat sa ajunga la concluzia ca nu exista printre ei acoperiti, informatori sau colaboratori. Replica presedintelui a fost atunci ca 'probabil liderii asociatiilor sunt in campaniei electorala".

-Atacurile politicienilor la adresa Danei Girbovan dupa propunerea la MJ:

"Dezamagitor din punct de vedere... nici macar al coerentei lor".

-V-ati gandit sa candidati la o functie in stat dupa acest refuz?

"Am vazut ca au aparut in presa astfel de presupuneri. Unele m-au uimit... Domnul Traian Basescu cred ca a facut aceast speculatie. Nu am avut nicio discutie de a intra in politica. Propunerea facuta de doamna premier a vizat exclusiv portofoliul Justitiei. (...)

Erau foarte multe motivele pentru care nu trebuia sa accept aceasta propunere pentru Ministerul Justitiei. Este un act electoral, trei alegeri, o perioada politica foarte complicata, imi va fi afectata credibilitatea, mi s-a spus, dar sa refuz acum, in momentul in care puteam sa fac ceva pentru actul de justitie, ma decredibilizam".

-Numirea Danei Girbovan, o hartie de turnesol. Surprinsa de reactiile din spatiul public:

"Atacurile vin din partea celor care au contestat actiunile asociatiei UNJR, dar nu am vazut critici punctuale referitoale la actiuni. Una din cele mai acerbe critici este ca as avea o pozitie anti-europeana. Faptul ca am criticat rapoartele CE sau GRECO este explicabil foarte simplu, pentru ca ele contineau informatii eronate, care au plecat tot din Romania si care erau baza acestor rapoarte si recomandari. Suntem intr-un cerc vicios.

Un prieten adevarat este cel care iti spune cand gresesti. La fel este si in cazul Romaniei. Faptul ca noi spunem ca da, sunt foarte bune recomandarile si le aplicam imediat, nu este o solutie. Noi am aratat punctual, argumentat, de ce unele recomandari nu sunt corecte. Asta inseamna sa avem un dialog constructiv. Eu sunt formata ca judecator. E ca si cand ai da o hotarare intr-un dosar pentru ca partea care iti pretinde ceva are credibilitate".

-Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie

"Ceea ce GRECO spune ca este o anomalie, referitor la SIIJ, este prevazut intr-un document al Consiliul Judecatorilor Europeni.

As avea curiozitatea de a vedea care au fost pozitiile autoritatilor romane fata de aceste rapoarte. S-ar putea problema sa fie din partea Romaniei care nu poate sa prezinte si sa explice argumentat aceste rapoarte.

Pe procedura ad-hoc de la GRECO, daca Guvernul roman avea observatii, trebui sa le trimita in termen de o luna. Romania nu a trimis observatiile, pentru a fi atasate Raportului GRECO. La fel, Comisia Europeana, inainte de a publica Raportul, trimite un draft Guvernului.

In aceasta Sectie de investigare a infractiunilor din justitie stim cine lucreaza. Nu exista nicio implicare a politicului, ii vedem la interviul din fata comisiei formate din judecatori si procurori. Foarte greu de inteles si de-a dreptul revoltator este de ce se ignora toate problemele care au existat in Serviciul de anchetare a magistratilor din DNA, in ceea ce priveste dosarele cu magistrati. Au fost judecatori anchetati pentru solutiile pronuntare, ceea ce era un caz clar de incompatibilitate.

Avem acum un serviciu mult mai transparent, unde se prezinta anual un raport, au mandate clare, au experienta"...

-Acuzatiile aduse de judecatoarea Andrea Chis:

"Am cerut fata de gravitatea acestei acuzatii sa prezinte care este ziarul si care este jurnalistul. Dansa a revenit spunand ca este vorba de site-ul comisarul.ro. Or, este inaccetabil, este un site de fake-news, iar tu ca judecator sa spui ca un astfel de site este o sursa credibila. Voi sesiza Sectia pentru judecatori cu privire la acest lucru. Voi face o cerere de aparare a independentei si reputatiei profesionale.

Categoric nu m-am intalnit cu Iordache. Nimeni nu m-a sunat sa ma intrebe daca este adevarat sau nu dupa publicarea articolului, in schimb, dupa sedinta CSM au aparut titluri si am fost sunata si intrebata daca am fost in casa unui om politic".

-Arhiva SIPA:

"Aceasta Arhiva care a generat multe suspiciuni de santaj la judecatori a creat multe discutii. Ministrul Toader a dat o hotarare prin care a spus ca urma sa fie reinventariata Arhiva SIPA, urmand ca semestrial sa fie facute raporarte. Au trecut 2 ani, ar fi trebui sa fie 4 rapoarte pana acum, dar noi nu avem nicio informatie. Este o pata neagra la adresa Justitiei. Este adevarat sau nu ca Arhiva SIPA a fost un instrument de santaj al judecatorilor si procurorilor? Toti ministrii au esuat in rezolvarea problemei arhivei SIPA!"

-Protocoalele SRI-PICCJ-ICCJ

"Nu au fost desecretizate actele de denuntare a acestor protocoale ilegale. Inclusiv SIE a avut protocol incheiat cu PICCJ."

-Centrul National de Interceptare al SRI

"Nu exista o lege de infiintare a Centrului National de Interceptare. Este o institutie infiintata pe un act CSAT, iar prin OUG 6 a fost scoasa la suprafata. Protocoalele, lipsa unei autoritati de interceptare sub control civil, au afectat justitia".

"Nu stiu daca exista in continuare protocoale in vigoare, pentru ca nu au fost inca desecretizate. SRI, SIE, CSAT sa spuna. Instantele au inceput sa ceara in baza Deciziei CCR daca probele au fost obtinute cu sprijinul SRI, si procedeaza la eliminarea acestora din dosare.

Exista un raport al Inspectiei facut pe baza acestor protocoale care are, daca nu ma insel, 19 anexe secrete, asta apropo de cat de departe suntem inca de normalitate. Si eu vreau o Romanie normala, si o Romanie normala inseamna sa fie si transparenta."

-Procurorii trebuie sa fie magistrati?

"Ar fi mai bine sa existe doua Consilii superioare diferite pentru a nu mai exista confuziune intre rolurile celor doua. S-a facut aceasta separare a carierelorf prin modificarile la Legile Justitiei si a fost un lucru cerut de catre asociatiile profesionale si de magistrati".

-Propunerea UNJR ca racoloarea sau tentativa de racolare a magistratilor de catre serviciile de informatii sa fie pedepsita intre 5 si 10 ani inchisoare.

"Aceasta prevedere este lege, este in vigoare, a fost adoptata de Parlament in procedeul de adoptare a Legilor Justitiei. UNJR a venit cu acest amendament, de a se pedepsi aceasta racolare. Exista obligatia fiecarui judecator si procuror ca nu sunt colaboratori si ofiteri acoperiti. CSAT are obligatia de a-i verifica, iar rezultatul verificarilor paote fi atacat in instanta".

-Cazul Tiberiu Nitu:

"Mi se pare nedrept sa vorbim de un astfel de caz. Tiberiu Nitu a fost un caz concret care arata vulnerbabilitatea unui magistrat. Acest caz care nu apare in rapoartele europene".

Oamenii nu inteleg consecintele unei interceptari in masa. Faptul ca SRI punea in executare mandatele de executare si facea si transcriptul dadea posibilitatea sa culeaga informatii. Asa s-a oferit accesul SRI la o masa de informatii la care in mod normal nu aveau acces".

-Va accepta o noua propunere in functia de ministru al Justitiei?

"Voi decide in functie de circumstante".

Comentarii

# Jos palaria , bravo ! date 12 September 2019 21:20 +33

Ma intreb de ce nu candideaza D.Garbovan la presedentiale . :eek: Nu-i tarziu nici data viitoare , peste 5 ani. Poate ca nu doreste sa se bage in mocirla politica , dansa fiind o profesionista desavarsita. In orice caz , felicitari pentru verticalitate !

# Edelweiss - Ivory Tower Seer date 12 September 2019 21:32 +16

Io* încă de amu mulți ani, când alcătuiam „Proiecte histrionice de reformare a justiției” *, zâceam așa, parafrazând un refren din RoArmy: „Porcușoru-i porcușor Nici avocat, nici judecător, Un Golan paraditor.” Ș-atunci zâceam că singura cale de asanare morală a justiției și de stopare a declinului cotei de încredere publică este eliminarea din rândurile magistraților a acestor golănași nedemni purtători de robe și aducerea lor la rangul de funcționar public cu statut special, absolvent de științe juridice (la vreo facultate de danceri, striperi și chippendali), având ca atribuțiune fundamentală apărarea unor valori sociale protejate prin Lege. Și mai zâceam că este necesară echilibrarea talerelor Zeiței Themis prin aducerea porcușorilor la nivelul dușumelii, la stânga avocatului și lângă acesta. Procurorul pe un Taler al balanței, inculpatul cu apărătorul pe celălalt Taler al balanței.

# Edelweiss - Ivory Tower Seer date 12 September 2019 21:33 +15

Singurul îndreptățit deuteronomic ** să CAUTE DREPTATEA ȘI NUMAI DREPTATEA este JUDELE (adicătelea să vază înclinarea finală a vergii balanței). —– * astea erau acum vreo 5-6 ani când scriam histrionisme ca să-i dau frisoane reci lu’ Fanfaronu Nepereche. Ș-al năibii că din acel eseu deja sunt implementate în legislație evaluarea psihologică periodică a Semizeului Judiciar și SIIJ-ul. ** Deut. 16:18-20 „18. În toate cetăţile tale, pe care ţi le va da Domnul Dumnezeul tău, să-îi pui judecători şi căpetenii după seminţiile tale, ca să judece poporul cu judecată dreaptă. 19. Să nu strici legea, să nu cauţi la faţă şi să nu iei mită, că mita orbeşte ochii înţelepţilor şi strâmbă pricinile drepte. 20. Caută dreptate şi iar dreptate, ca să trăieşti şi să stăpâneşti pământul pe care Domnul Dumnezeul tău ţi-l dă.”

# Impecabilă! date 12 September 2019 22:13 +25

Concis, rational, pe inteles. Mare sansa irosita de papagalul national

# Licuriciul date 12 September 2019 23:37 +19

Bravo Dana Garbovan! Tare mi-as dori sa reuseasca sa ii bage multi, multi ani la parnaie pe coldea, maior, basescu, udrea, blaga, videanu, berceanu, koveshi si toti din gashka asta sinistra care au deturnat Romania de la normalitate!!! 

# Iany date 13 September 2019 01:10 +24

Groparul acestei tari este SRI. RO o tara plina de mafie in toate institutiile inclusiv politica. Justitia in Ro nu exista si nici nu va exista. Cei care fac justitie in Ro sunt adevaratii mafioti,infractori. https://www.activenews.ro/stiri-politic/Petrisor-Peiu-Romania-o-tara-mica-si-saraca-cheltuie-cu-serviciile-secrete-aceeasi-pondere-din-PIB-precum-singura-putere-globala-America.-Peste-trei-sferturi-din-acesti-bani-se-duc-in-salarii-157809

# Corect ! date 13 September 2019 16:22 +16

NIMENI NU ARE CURAJUL SA REDUCA DRACULUI MACAR LA JUMATE BUGETUL SRI !!! Prea multi trantori la Stat, pe salarii masive si pensie la 45 de ani doar ca stau in scaun si ne asculta convorbirile si ne citesc mailurile. La munca cu ei , acesti viermanosi sa fie repartizati pe satiere la autostrazi , scoli si spitale ca niste necalificati ce sunt ! :eek:

# livia date 13 September 2019 07:45 +13

Dupa mine, klaun nu stie nici fizica ( parca asta este specialitatea lui....); cum sa-i cerem sa stie Constitutia unui stat pe care nu da doi bani; el urmareste doar interesul personal- calatorii, confort. In alta ordine de idei, daca se ajunge cu ministrii in Parlament, Dancila nu o mai schimba poe ana cea cu merele si genunchii juliti ? Sau ne-o lasa pe cap?

# Baran Gheorghe date 13 September 2019 09:24 +11

In Statele Unite se gratiaza si curcanii , iar Werner zis Naparca a facut referendum pe o tema in care cetateanul nu poate fi consultat , conform Constitutiei. Gratierea este la indemana presedintelui iar cetatenii nu trebuie discriminati. De ciuda ca nu este un presedinte care poate gratia curcani ( SIC!) a ales sa se lupte cu cetatenii propriei tari. Cu Garbovan ministrul justitiei si Toader presedinte CSM , s-ar fi realizat ceva in justitie iar increderea cetatenului in justitie ar fi crecut exponential.

# fost judecator date 13 September 2019 13:00 +30

Doamna judecator Dana Garbovan bate campii, nu este in traditia tarii noastre sa fie doua CSM-uri, nici in alte tari nu exista asa ceva, eventual numai CSM pentru judecatori, iar procurorii sa treaca in subordinea Ministerului Public, cu structura lor disciplinara; procurorii nu sunt magistrati, ei sunt avocati ai statului.

# Un singur cuvant :SUPERBA ! date 13 September 2019 16:25 +8

Calma , clara, concisa, inteligenta si nu in ultimul rand frumoasa ! Acum imi dau seama de beneficiile clonarii ;-)

# anemona date 15 September 2019 08:47 +1

Nu s-a dorit niciodata de catre clasa politica si propulsorii sai din umbra o justitie cu adevarat independenta, un ministru al justitiei care sa cunoasca in mod real cum functioneaza sistemul judiciar pentru a fi motorul unor reforme profunde si al unei recalibrari a acestuia.In pofida spectacolului catuselor si prezentarii, a tot soiul de abuzuri din partea unor actori ai sistemului(de regula,obedienti si indatorati),personalul din sistem judiciar a fost in permanenta la mana politicienilor si a deciziilor lor, haotice,fara lege si Constitutie,umilitoare,singurul principiu aplicat de acestia fiind Asa vor muschii nostri! Nu este admisibil ,ca, pe langa aglomerarea supraomeneasca a instantelor cu dosare(consecinta directa a haosului legislativ in toate materiile),sa refuzi sau amani la plata drepturi salariale restante din 2001,din 2015-2018(cu incalcarea legii sau a hotararilor judecatoresti),iar lunar,sa pui in discutie taierea pensiilor de serviciu(sub diverse denumiri).

# anemona date 15 September 2019 09:12 0

Parca apasati pe buton,lunar,Rares Bogdan,Florin Catu si alti liberali de soi,,Barna si USR-ul lui,Genunche,zis Liviu Pop,Teodorovici,zis Orlando pe seara,mai nou si VV Dancila,initiaza,respectiv aplauda, tot soiul de proiecte privind taierea pensiilor de serviciu(acordate in baza legii de peste 25 de ani)singurul argument fiind acela de echitate.Doamna si domnilor, o tara se conduce in baza Constitutiei si a legilor! Sa spuna anterior numitii si altii ca ei cum pot fi impozitate progresiv doar pensiile de serviciu si nu si veniturile peste un anumit plafon!Ce echitate exista cand salarii la stat de 10000,20000 de EUR sunt impozitate cu 10%,iar pensiile mult discutate impozitate cu peste 50%?Nu reiau argumente legislative,constitutionale,norme internationale!Cu putine exceptii,clasa politica nu cunoaste principiile fundamentale de functionare a statului,a puterilor statului si atributiilor sale,ca despre principii de drept ,ce sa mai discutam! Nu stie,dar nici nu se documenteaza!

# anemona date 15 September 2019 09:53 0

Politica aplicata(indiferent de partizanat) este sub deviza Asa vor muschii nostri! Mai sunt si unii asa-zisi analisti politici(ma rog),manati de cine stie cine ,care au si ei probleme cu pensiile de serviciu ,fara a cunoaste in realitate care este statutul acestora. Urechismul,adica decizia sau datul cu parerea in necunostinta de cauza,indiferent de problema analizata,a inlocuit cu succes documentarea,cartea,legea,Constitutia ,reglementarile internationale la care am achiesat ca tara,opinia specialistilor! Si atunci,cum sa fie numit ca ministru al justitiei un profesionist care sa reformeze sistemul sub aspectul independentei judecatorilor,independentei financiare a instantelor(aflata acum in mana executivului),volumului de munca,salarizarii corecte conform legii(fara judecati nesfarsite cu statul),statutului stabil al magistratilor si grefierilor sub aspectul drepturilor castigate,si,nu in ultimul rand,al drepturilor justitiabililor,etc?

# carmen date 16 September 2019 07:26 -1

Mai femeie, pentru ce esti tu platita? Primesti o caruta de bani ca sa veghezi la respectarea si aplicarea legii si la sanctionarea celor care o incalca, nu la a face politica si a prosti natiunea prin talentul tau oratoric. Cati magistrati ai in sindicatul pe care pretinzi ca-l reprezinti? 25 sau mai putini? Ai ajuns o Kovesi 2 pe sticlele televizoarelor. N-ai invatat nimic de Mona Pivniceru si de la Cristi Diaconescu, magistrati si fosti ministri ai Justitiei. Oportunista si nimic mai mult. Eu te cunosc. Cei ce te lauda nu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii