KLAUS LASAT CU OCHII IN SOARE – Parchetul General confirma ca niciuna dintre procuroarele propuse pentru functii de conducere din DNA, PICCJ si DIICOT nu a colaborat cu Securitatea. Iohannis a respins propunerile de numire invocand nelegalitatea procedurii pe motiv de lipsa a adeverintelor de la CNSAS care sa stabileasca daca procuroarele au fost sau nu colaboratoare ori lucratoare ale Securitatii

Scris de: Bogdan GALCA

23.11.2018 15:15
Vizualizari: 6709

Dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a demascat lucratura prin care Klaus Iohannis (foto) a blocat numirea procuroarei Adina Florea la sefia DNA, dar si a altor procuroare propuse la DIICOT si PICCJ (cititi aici), invocand prevederile din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la legaturile cu Securitatea dinainte de 1990, presedintele este lasat cu ochii in soare si de Ministerul Public, dar si de CNSAS.


Iohannis a lasat sa se inteleaga faptul ca cele cinci procuroare pe care a refuzat sa le numeasca in functie ar fi putut fi colaboratoare sau lucratoare ale Securitatii, in conditiile in care nu ar exista adeverinte de la CNSAS care sa se dovedeasca contrariul. Ei bine, PICCJ infirma aceasta teorie si arata intr-un comunicat de presa ca procuroarele Adina Florea, propusa la sefia DNA, Georgiana Hosu, propusa ca adjunct la DIICOT, Florena Esther Sterschi, propusa la sefia Sectiei de resurse umane si documentare din PICCJ, Iuliana Nedelcu, propusa in functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Judiciare din PICCJ, si Antonia-Eleonora Constantin, propusa la sefia Sectiei Judiciare din PICCJ, nu au fost agenti/colaboratori ai politiei politice comuniste”.
Potrivit PICCJ, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat verificari din partea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, a Agentiei Nationale de Integritate si a Inspectiei Judiciare, si a primit raspuns din partea ultimelor doua institutii. PICCJ a facut publice si adeverintele emise de CNSAS care atesta acest lucru.

La randul sau, CNSAS a comunicat faptul ca pentru procuroarea Adina Florea s-a emis adeverinta nr. 5430/04.06.2009 cu mentinere in anul 2017, care a fost postata pe site-ul institutiei, adeverinta care atesta ca Florea nu a colaborat cu Securitatea, iar pentru Florena Sterschi, Giorgiana Hosu si Iuliana Nedelcu, au fost demarate procedurile de verificare. Concluzionand, motivele invocate de Werner Iohannis pentru refuzul numirii celor cinci procuroare au fost aruncate in aer atat de CSM, cat si de PICCJ si CNSAS.

Iata comunicatul PICCJ:

“Avand in vedere interpretarile eronate aparute in mass-media referitoare la motivul respingerii propunerilor de numire in functii de conducere a unor procurori din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Constatand ca temeiul legal invocat in sustinerea deciziei de respingere il reprezinta art. 54 alin. (2 ) rap. la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, potrivit caruia, 'nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii/procurorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea(...)', respectiv art.48 alin. (12) din aceeasi lege care stabileste ca, inainte de numirea in functiile de conducere, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica si comunica, in termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, daca judecatorul/procurorul a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau a colaborat cu acestea, precizam urmatoarele:

I.Doamna Antonia-Eleonora Constantin, propusa pentru functia de procuror sef al Sectiei Judiciare din cadrul PICCJ, nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste, asa cum rezulta din Decizia nr. 901 din 24 octombrie 2006 a Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (anexata).

Doamna Iuliana Nedelcu, propusa pentru functia de procuror sef adjunct al aceleiasi sectii, nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste, asa cum rezulta din Decizia nr. 1002 din 24 octombrie 2006 a Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (anexata).

Doamna Florena-Esther Sterschi (fosta Florica Marin), propusa pentru functia de procuror sef al Sectiei de Resurse Umane si Documentare din cadrul PICCJ, nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste, asa cum rezulta din Decizia nr. 980 din 24 octombrie 2006 a Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (anexata).

Doamna Florea Adina, propusa pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, nu a fost lucrator sau colaborator al Securitatii, asa cum rezulta din Adeverinta nr. 5430 din 4 iunie 2009 a Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (anexata).

Doamna Giorgiana Hosu, propusa pentru functia de procuror sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, nu a fost agent/colaborator al politiei politice comuniste, asa cum rezulta din Decizia nr. 953 din 24 octombrie 2006 a Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (anexata).

II. In procedura de numire in functiile de conducere, initiata de ministrul justitiei in data de 10 august 2018, doamnele procuror au depus declaratiile prevazute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (10)-(11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Acest aspect, precum si verificarile efectuate asupra declaratiilor depuse rezulta si din avizele Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori.

Astfel, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat verificari din partea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Agentiei Nationale de Integritate si Inspectiei Judiciare si a primit raspuns din partea ultimelor doua institutii.

Referitor la absenta raspunsului din partea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, precizam ca, potrivit art. 48 alin. (12) din Legea nr. 303/2004, 'inainte de numirea in functiile de conducere, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica si comunica, in termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, daca judecatorul a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau a colaborat cu acestea'.

Pe de alta parte, art. 211 alin. (3) lit. c) din Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, delegarea judecatorilor, numirea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere, precum si numirea judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 193/2006, modificata si completata, prevede ca: 'Directia resurse umane si organizare intocmeste, in termen de cel mult 30 de zile de la depunerea propunerii ministrului justitiei, un referat in care consemneaza (…) c) depunerea declaratiilor prevazute de art. 55 alin. (3) raportat la art. 48 alin. (11) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a rezultatului verificarii efectuate de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, daca acesta s-a primit in termenul prevazut de lege'".

Iata comunicatul CNSAS:

“Referitor la cererile Consiliului Superior al Magistraturii nr. 18891-18894/20.09.2018 si nr. 18050, inregistrate in evidentele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii cu nr. P 1648/18 din data de 20.09.2018 si P 1584/18 din data de 07.09.2018, Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii face urmatoarele precizari:

- Pentru doamna Florea Adina, nascuta la data de 28.07.1967, procuror la D.N.A., s-a emis adeverinta nr. 5430/04.06.2009 cu mentinere in anul 2017 postata pe site-ul institutiei www.cnsas.ro

- Pentru doamnele Sterschi Florena Esther, nascuta la data de 09.03.1968, procuror la Parchetul de pe langa I.C.C.J., Hosu Elena Giorgiana, nascuta la data de 11.09.1972, procuror la D.I.I.C.O.T. si Nedelcu Iuliana, nascuta la data de 26.07.1968, procuror la Parchetul de pe langa I.C.C.J., mentionam ca institutia noastra a demarat procedura de verificare in conformitate cu prevederile art. 3 lit. l din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008 aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii.

In momentul finalizarii procedurilor de verificare si a primirii tuturor raspunsurilor de la institutiile detinatoare ale arhivei fostei Securitati, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii va comunica public rezultatul.

-Mentionam ca pentru doamnele Nedelcu Iuliana si Sterschi Florena Esther, datele complete de identificare in vederea verificarii au fost transmise catre institutia noastra pe data de 03.10.2018.

- Pentru doamna Constantin Antonia Eleonora, nascuta la data de 05.04.1975, procuror la Parchetul de pe langa I.C.C.J., institutia noastra nu a demarat procedurile de verificare avandu-se in vedere prevederile art. 2 lit. b din O.U.G. nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008”.

Comentarii

# DODI date 23 November 2018 16:47 +8

1. Dacă i-ar fi cerut și lui o asemenea adeverință acum am fi avut un președinte normal nu o lepră. Iar ciolanis ar fi dat cu mătura pe la Jilava. 2. Lui ciolanis cu ”drag”: Am o simplă întrebare // Și nu pot să mi-o explic: // Cum poate un tip așa de mare // Să fie un om așa de mic.

# livia date 23 November 2018 17:27 +2

Acuma va inghiti nodul cat pumnul si va semna decretele de numire; dupa ce s-a facut- a catea oara- de rasul curcilor! A vrut sa arate ca nu e sluga, e stapan , dar nu i-a iesit.

# unul din lumea cea mare date 23 November 2018 17:35 +2

o poza face cit 1000 de cuvinte........se vede cit de bine seamana cu nenorocita aia din marginimea sibiului?aia de la ,,scoala ardeleana,, aia cu mitoasa in cap si cu ciorapeii indungati,are aceiasi postura sfidatoare ca si nenorocita aia,se pare ca amindoi au baut apa cu aceiasi cana,ne mai miram ca sintem vinduri serviciilor secrete unguresti si germane.joianis iti cer public sa spui cum ai obtinut cetatenia germana si din ce an

# Valter Cojman date 23 November 2018 17:56 +4

Nazistul tradator de tara face orice ca sa saboteze Romania si sa se cace pe Constitutia si legile Romaniei... Pesemne ca se crede Adolf Hitler.

# vasilica date 23 November 2018 18:19 +4

Intrebare:ce au in comun urmatoarele persoane? 1Augustin Lazăr (n. 25 octombrie 1956, Rădești, România)În anul 1981 a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj 2.Laura Kövesi Între 1991-1995 a urmat cursurile Facultății de Drept în cadrul Universității Babeș-Bolyai. În 2012 obține titlul de doctor în drept având drept teză "Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal".3.Klaus Iohannis a absolvit în anul 1983 studiile de fizică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.4Dacian Ciolos Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994)5Augustin Zegrean s-a născut la data de 29 martie 1954, în satul Sânmartin, Cluj. A absolvit cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj în anul 1980. Sa mai continuam?Sa mai vorbim de centenar?Va intreb ce mai putem face?

# un dac date 23 November 2018 19:57 +1

Toate persoanele enumerate la care putem adauga inca multe altele, fac cinste Clujului si Universitati Babes -Bolyai, universitatea numarul 1 a tarii, nu-i asa. Asa-i numai ca e posibil ca atat Babes cat si Bolyai sa doreasca sa plece de pe frontispiciul acestei universitati care tinand cont de ilustrii absolventi din perioada 1980 -prezent, perioada marcata de ilustrul rector Marga, ar putea sa se numeasca Universitatea Bube - Boli. Se pare ca ambi domni Babes si Bolyai au solicitat ca Universitatea care le foloseste numele, sa-i numeasca pe respectivii absolventi cu genericul Absolviti. Totul a fost transmis prin intermediul ilustrei clarvazatoare Ghiorghiu si a distinsilor domni Pieleanu, Chiriac si Radu Tudor care au concluzionat la punctul de intalnire ca romanii is prosti

# ianke sasiul date 24 November 2018 23:35 0

Aici comentez ca Babes si Bolyai erau din spita evreiasca,boni de tot in cultura,in cercetare.urati,dar nu prosti,cu scuzele clarvazatoarei cu origini sanatoase tiganesti.ar pleca de pe frontispiciu in IsraHELL cu tot neamul lor sorosist.cale fara intoarcere le dorim.

# DOREL date 23 November 2018 18:31 0

KWi tace când trebuie sa vorbește și vorbeste când trebuia să tacă ! Părerea mea....

# gelu date 23 November 2018 18:58 +2

Toate naparcile astea au fost racolate de catre Securitate pe cand erau elevi in anii terminali ai liceului. De aceea tot ele naparcile au ajuns sa ocupe functiile pe care le-au ocupat si le ocupa in anii economiei de piata.

# DOREL date 23 November 2018 20:27 0

Mai draga, astia de care vorbesti, dupa ce au fost racolati de Secu, au mai fosta racolati si de altii (ex. Laszlo Tokes...), deci suntem inconjurati in propria noastra tara ! Si b): poate ne trezim odata si facem ce trebuie, de putut se poate, atata ca nu vrem ! Parerea mea ..

# Deci hantzistul face ce vrea acolo la Cotroceni ? Misto ! date 23 November 2018 23:35 +1

Nici nu viseaza ciumegul ce-l asteapta , pe maria sa Bisnitarul si pe Georgeta cracanata-ravasitoare ;-)

# AndreiV date 24 November 2018 09:34 +1

Autodeclaratul succesor nazist ne-a dovedit iar ca URASTE ROMANIA SI POPORUL ROMAN SI CA MINTE SI ACTIONEAZA PE TOATE CAILE PENTRU A BLOCA BUNA FUNCTIONARE A STATULUI ROMAN,PENTRU A NI SE INCALCA INDEPENDENTA SI SUVERANITATEA NATIONALA SI ORICE DREPT AL POPORULUI ROMAN,DE A LEGIFERE,IN CONFORMITATE CU CONSTITUTIA TARII NOASTRE,PRIN ALESII SAI LEGALI.SINGURUL LUI SCOP ESTE ASERVIREA TARII NEMTILOR LUI,AUSTRIECILOR, OLANDEZILOR SI PRELUAREA DE CATRE ACESTIA,GRATIS,A TOT CE AVEM.aLTFEL E "DISCRIMINAREA".DECI DUPA AUTODECLARATUL SUCCESOR NAZIST,POPORUL ROMAN(pe care actualul conducator al nemtilor la catalogat ca fiind nazist)TREBUIE SA RAMANA IN SARACIE SI SCLAVUL CELOR A CAROR INTERESE LE APARA EL.Pentru marea marsavie si minciuna pe care a savarsit-o acum cu respingerea celor cinci doamne,cine il trage la raspundere,sau ramane iar nesanctionat, pentru ca alde considera ca nu trebuie suspendat,pentru ca tradatorii de neam si tara din pnl-pdl,usr,pmp si altii il vor sustine neconditionat

# BELGIANCA date 24 November 2018 09:57 +1

IPOCRIZIA SI PROSTIA NU AU NICI O LIMITA.HER CIOLANIS CREDE CA SI ROMANIA SI ROMANI SINT CETATENI SIBIULUI PE CARE IA INDOBITROCIT IAR PE ALTII IA INBOGATIT CE ASTEPTATI DE LA ACEST .....ZIS OM SA FACA PT ROMANI EL FACE PT HITLERISTI SI CEI CARE AU CUMPARAT TOT SIBIUL LA UN PRET DE NIMIC..DE CE NU I SA DESCHIS DOSAR PENAL SI JUDECAT DE INDATA ATUNCI CIND ONORATA INSTANTA A SUS CA A LUAT CASELE CU ACTE FALSE SI UZ DE FALS.SIMPUL PT CA ERA ALESUL SI TREBUIA SA IL TINA IN FRIU PT A AJUNGE PRESEDITE ...HA HA HA BIETI ROMANII CARE AU AVUT SPERANTA SI CREDINTA CU CIOLANIS VA FACE CEVA PT EI...AU AVUT DREPTATE A FACUT DAR PT EL SI HIENELE LUI .TREBUIE JUDECAT SI BAGAT LA BULAU PT TOT CE A FACUT ....VA ROG FACE TI O COMPARATIE PT CE A FOST CONDAMNAT DRAGNEA SI PT CE NU A FOST COMDAMNAT IOHANIS .ASA VETI VEDEA BINE FACISMUL.SI ASA ZISA DEMOCRATIE.SPER SI MA ROG PT ROMANI SA FIE IN SFIRSIT PUSI FATA CU REALITATE IAR SACALII SI LINGAI SA MERGA UNDE LE EST LOCUL

# un mizantrop date 24 November 2018 21:41 0

Bine, am inteles ca nu sunt securiste vechi, dar, daca ar fi colaborat, le dadea afara din fanfara?! Nu vedeti cat de absurd e?! Nu puteau sa fie magistrati daca ar fi colaborat, pe de alta parte, securismul de rit nou e benefic justitiei?! Toata vier******la asta in jurul securismului e numai sa ascunda reala ingerinta a sereiului in justitie, aia pe care nu vrea nimeni s-o demaste...Eu sunt sigur, ca, daca s-ar aplica legea (chiar fara declararea ilegala a protocoalelor), cel putin 80% din magistrati si-ar cauta de munca...

# escu date 25 November 2018 11:34 0

Nu cred că nu știa sau nu i s-a spus de către consilieri, care sper că nu sunt așa de proști încât să gafeze prin a nu fi verificat, în prealabil, avizele respective. Este mai degrabă dovada oportunismului acestui profesoraș mărunt, care caută, pe orice cale, să pună piedici actului de guvernare și intrării în normalitate a treburilor țării. Are dreptate cineva, dacă s-ar cere și pentru candidații la președinție certificat CNSAS sau certificat ORNIS, ar fi trecut testul? Cum se face că părinții lui locuiesc în Germania, iar el a rămas zălog poporului român? SRI sau SIE l-au verificat sub maieu să vadă ce grad are în serviciul secret german? Sau este ținut în frâu, ca agent dublu?

# de neinteles date 25 November 2018 15:06 0

de ce tortionarii prin definitie trebuie verificati daca au colaborat cu securitatea. mai bine invers: sa fie verificata securitatea daca a colaborat cu tortionarii.

# SamechVavVavLamedAlephDaletYudYud date 25 November 2018 17:01 0

Mey, dacă chrestianii, la cuminecătură, mănâncă din trupu’ Domnulu’ și beu din sângele Domnulu’, asta înseamnă că au tendințe antropofage? Chrestianii au porniri instinctual-ritualice înspre cannibalism? :-?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii