KOVESI ALBITA CU 3 LA 2 – Continua deciziile rusinoase prin care fosta sefa DNA este scapata de dosarele disciplinare. Judecatorii ICCJ George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia si Simona Gina Pietreanu au mentinut hotararea procurorilor din CSM care au spalat-o pe Laura Kovesi in dosarul privind trimiterea consilierei Dana Titian in control la structurile DNA din teritoriu. Judecatoarele Corina Corbu si Maria Hrudei s-au pronuntat pentru sanctionarea lui Kovesi (Minuta)

Scris de: George TARATA

25.03.2019 15:38
Vizualizari: 5897

Ce era de asteptat sa se intample s-a intamplat. Continua deciziile prin care fosta sefa DNA Laura Kovesi (foto) este scapata de dosarele disciplinare. De aceasta data nu mai este vorba despre o hotarare a procurorilor din CSM, ci de o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie care insa a mentinut o hotarare a procurorilor din CSM de albire a Laurei Kovesi. Totusi, trebuie spus ca Luluta a scapat la limita de o sanctiune disciplinara.


Inalta Curte a pronuntat luni, 25 martie 2019, decizia definitiva in cazul recursului formulat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM, din iunie 2018, prin care s-a respins actiunea disciplinara impotriva Laurei Kovesi in dosarul in care fusese trimisa in judecata disciplinara pentru comiterea abaterii prevazute de art. 99 lit. g) din Legea nr. 303/2004 - “nerespectarea dispozitiilor procurorului ierarhic superior date in scris si in conformitate cu legea”, si a abaterii prevazute de art. 99 lit. m) teza a II a din Legea nr. 303/2004 - “nerespectarea in mod nejustificat (...) a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”. Este vorba despre dosarul in care Kovesi a fost cercetata disciplinar de Inspectia Judiciara pentru ordinul pe care l-a dat consilierei sale, judecatoarea Dana Titian, de a se duce in control structurile teritoriale ale DNA, in locul procurorilor.

Kovesi a fost la un pas de sanctiune

Astfel, recursul Inspectiei Judiciare a fost respins de un Complet de 5 judecatori ICCJ in materie civila. Decizia a fost insa una la limita, fiind luata cu 3 la 2. Mai exact, judecatorii George Bogdan Florescu, Rodica Zaharia si Simona Gina Pietreanu s-au pronuntat pentru respingerea recursului Inspectiei, in timp ce judecatoarele Alina Corina Corbu, presedinta Sectiei de contencios administrativ si fiscal a ICCJ, si Maria Hrudei au considerat ca se impune sanctionarea Laurei Kovesi cu “avertisment”.

Iata minuta ICCJ:

“Cu majoritate, Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr.5P din 13 iunie 2018, pronuntata de Sectia pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr.5/P/2018. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 25 martie 2019.

Cu opinia separata a doamnelor judecator Corina-Alina Corbu si Maria Hrudei in sensul urmator: Admite recursul declarat de Inspectia Judiciara si caseaza in parte hotararea atacata. Admite, in parte, actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara si, in temeiul art.100 lit.a) din Legea nr.303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei procuror Kovesi Laura Codruta – procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie la data savarsirii faptei – sanctiunea disciplinara constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.m) teza a doua din aceeasi lege. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate in privinta respingerii, ca neintemeiata, a actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva paratei Laura Codruta Kovesi – procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie la data savarsirii faptei – sub aspectul savarsirii abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.g) din Legea nr.303/2004”.

Acuzatiile Inspectiei Judiciare

Laura Kovesi a fost trimisa in judecata disciplinara in aprilie 2018, fiind acuzata ca a incalcat cu stiinta dispozitiile art.7 alin.(3) din Ordinul nr. 5/12.01.2016 al Procurorului General al Romaniei, care se refera la competenta de a dispune si a efectua controlul tematic, in momentul in care a desemnat-o pe consiliera sa, judecatoarea Dana Titian, sa efectueze controlul tematic la doua servicii teritoriale (DNA Iasi si DNA Suceava), desi aceasta se afla intr-o stare vadita de incompatibilitate. De asemenea, Inspectia Judiciara acuza ca Laura Kovesi a incalcat, tot cu buna stiinta, si dispozitiile art. 65 alin.(3) din Legea nr. 304/2004, transpuse in dispozitiile art. 7 lit. s) din Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, care se refera la atributiile procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Inspectia Judiciara concluzioneaza ca prin actiunile sale sefa DNA a adus atingere principiilor legalitatii, impartialitatii si regulilor fundamentale (prevazute de articolele 1 alin. 5, 16 alin. 1 si 2, 20, 21 alin. 3, 132 alin. 1 din Constitutia Romaniei, art.5 din Legea nr.303/2004 rap.la art. 58 alin.(3) din Legea nr.303/2004 si art.65 alin.(3) din Legea nr.304/2004), precum si prestigiului si credibilitatii actului de justitie in infaptuirea caruia a fost implicata Directia Nationala Anticoruptie.

Iata comunicatul Inspectiei Judiciare:

“Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doamna Laura Codruta Kovesi, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie ('DNA') pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute:

-de art. 99 lit. g) din Legea nr. 303/2004, respectiv 'nerespectarea dispozitiilor procurorului ierarhic superior date in scris si in conformitate cu legea' constand in aceea ca a incalcat cu stiinta dispozitiile art.7 alin.(3) din Ordinul nr. 5/12.01.2016 al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care se refera la competenta de a dispune si a efectua controlul tematic: 'controlul pentru situatii deosebite si controlul tematic se dispun de catre conducatorii unitatilor de parchet si se realizeaza de catre acestia in mod direct sau prin procurori anume desemnati', prin desemnarea consilierului procurorului sef al DNA, judecator detasat, aflat intr-o vadita stare de incompatibilitate pentru efectuarea controlului tematic la doua servicii teritoriale.

-de art. 99 lit. m) teza a II a din Legea nr. 303/2004, respectiv 'nerespectarea in mod nejustificat (...) a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente' constand in aceea ca, pentru efectuarea aceluiasi control tematic, a incalcat cu stiinta dispozitiile art. 65 alin.(3) din Legea nr. 304/2004, republicata si modificata, transpuse in dispozitiile art. 7 lit. s) din Regulamentul de ordine interioara al Directiei Nationale Anticoruptie, care se refera la atributiile procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie si prevede ca acesta: 'exercita controlul asupra activitatii procurorilor si a intregului personal din subordine, direct sau prin procurori anume desemnati;', prin desemnarea consilierului procurorului sef al DNA, judecator detasat, aflat intr-o vadita stare de incompatibilitate.

Prin incalcarea regulamentului si desemnarea, in calitate de membru al echipei de control, a unui magistrat aflat intr-o stare obiectiva si vadita de incompatibilitate, s-a adus atingere principiilor legalitatii, impartialitatii si regulilor fundamentale (prevazute de articolele 1 alin. 5, 16 alin. 1 si 2, 20, 21 alin. 3, 132 alin. 1 din Constitutia Romaniei, art.5 din Legea nr.303/2004 rap.la art. 58 alin.(3) din Legea nr.303/2004 si art.65 alin.(3) din Legea nr.304/2004), precum si prestigiului si credibilitatii actului de justitie in infaptuirea caruia a fost implicata Directia Nationala Anticoruptie.

Actiunea disciplinara a fost inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la raspunderea procurorului in cauza”.

Comentarii

# Cum e posibil dupa ce o tara intreaga a vazut ce facea ? date 25 March 2019 16:15 +1

Au lins pantofii la sectia de paraditori a CSM . CVe ... de "magistrati" . Plagiatoarea oricum nu va scapa ! Deocamdata trebui dat jos ... ala de Lazar ! :o

# Vasile date 25 March 2019 16:44 +2

Regulile sunt pentru fraieri ... se pare ....

# Valter Cojman date 25 March 2019 16:52 0

Din pacate se dovedeste inca o data ca la ICCJ predomina coruptia si ca sunt slabe sanse ca la ICCJ sa se dea hotarari corecte din punct de vedere legal... Daca te cheama IohaniSS, Basescu, Kovesi, Coldea, etc., te poti sterge la fund cu legile si Constitutia Romaniei si nu patesti nimic.

# Retardani date 25 March 2019 18:35 0

O mare problema este ICCJ, unde basescu si, mai nou, iohannis au numit o gramada de judecatori. Toate procesele care ajung la ICCJ au mari sanse sa iasa asa cum vrea statul paralel. Din aceasta cauza o tin pe tarcea acolo, sa dea semnalul ca nu se schimba nimic. O singura sansa este, indepartarea judecatorilor care au lucrat cu statul paralel si "paradirea" lor de urgenta, pentru ca altfel acesti judecatori vor paradi la nesfarsit vietile romanilor.

# Gigi date 25 March 2019 22:13 0

MĂI LUJU , dacă eu sunt inginer și sunt consilier al unui arhitect ÎCCJ mă face și pe mine arhitect ??

# mare putregai în justitia româna date 26 March 2019 08:09 +1

AVETI ÎNCREDERE ÎN JUSTITIA ROMÂNA, SIGUR SE VA FACE DREPTATE ! RÂSUL CURCILOR !

# şişu date 26 March 2019 08:58 +1

ce am crezut noi.proştii de noi?Că mai există dreptate in ţara asta?Că se atinge cineva de SLUJIREA?Corb la corb nu-şi scoate ochii !

# BELGIANCA date 26 March 2019 11:05 0

MAI VOI CHIAR ATI CREZUT CA GARCEA VA ACUZA O CUCUVEA ?IN NICI UN CAZEA ESTE BINE ASEZATA DE OIERUL SEF ACOLO. SI SUB SUPRAVEGHERA ATENTA A TRACTORISTULUI SEF. UNDE URMEAZA CU INCREDERE ORDINELE CONDUCATORILOR IUBTI CUM SE SPUNEA PE TIMPUL LUI CEASCA. CHAPEAU PT CEI 2 CARE AU AVUT CURAJUL DE A VOTA CONTRA CUCUVELEI. DOMNULE MINISTRU CE MAI ASTEPTI PT A SEZIZA CCR PT ACESTI NICI NU STIU CUM SA II NUMESC PT A HOTARI SI OBLIGA PE CIOBANUL SEF AI DEMUTE DECI JOS GARCEA SI LAZAR TRACTORISTUL SEF SI BAGATI ACOLO UNDE LE ESTE LOCUL IMPREUNA CU LULUTA SI BINENTELES OIERUL SEF.. DECI TUDORELE REPEDE CA SA NU AJUNGA LA PENSIA NESIMTIE PE CARE LE VA PLATI STATUL ROMAN PT ACESTE HIENE MAI BINE ACESTI BANI SA FIE INVESTITI IN SANATE SAU AJUTATI ACEI COPII CARE SINT FFFF INTELIGENTI PT A PUTEA INVATA

# Dorina date 26 March 2019 11:22 0

Fata lui Tati... (securisto-comunistul de la Medias)...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii