KOVESI DE SUCEAVA, LA PAMANT – O noua achitare pentru procurorii de la DNA Suceava, condusi de Mihaela Popa Mihai. Administratorul unei societati comerciale acuzat de fraude cu fonduri europene a fost declarat nevinovat de Tribunalul Suceava. Instanta a decis ca omul de afaceri Vasile Dan Spataru a fost trimis in judecata fara probe (Minuta)

Scris de: B.G.

16.07.2020 13:52
Vizualizari: 2794

Dezastrul continua la DNA Suceava, unitate lovita in serie de achitari crunte sub conducerea Mihaelei Mihai Popa (foto), zisa “ Kovesi de Suceava”. O noua victima a procurorilor anticoruptie a fost declarata nevinovata de catre instanta.

Astfel, Tribunalul Suceava l-a achitat in 15 iulie 2020 pe Vasile Dan Spataru, administratorul unei societati comerciale.


 

Trimis in judecata in 2016 pentru pretinsa comitere a infractiunii de participatie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, Spataru a trait patru ani cu eticheta de corupt pusa de DNA, pentru ca in final sa se dovedeasca ca este nevinovat.

Extrem de grav pentru DNA, Tribunalul Suceava a pronuntat solutia de achitare in baza art. 16 al. 1 lit. c Cod de procedura penala - "nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”.

Sentinta nu este definitiva si poate fi atacata.

 

Iata minuta Tribunalului Suceava din 15 iulie 2020:


“In temeiul art. 396 al. 5 Cod de procedura penala raportat la art. 16 al. 1 lit. c Cod de procedura penala achita inculpatul SPATARU VASILE-DAN, pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la infractiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prev. de art. 52, alin. (3), Cod penal raportat la art. 18/1, alin. (1) din Legea nr.78/2000 cu modificarile si completarile ulterioare.

In temeiul art. 397 Cod de procedura penala raportat la art. 25 al. 1 Cod de procedura penala respinge ca nefondata actiunea civila formulata de partea civila AGENTIA PENTRU FINANTAREA INVESTITIILOR RURALE (AFIR) cu sediul in Str. Stirbei Voda nr. 43, sector 1, Bucuresti. In temeiul art. 404 al.4 lit. c Cod de procedura penala raportat la art. 249 Cod de procedura penala dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit prin ordonanata din 17.04.2018, asupra imobilului (teren) in suprafata de 566 m.p. situat in mun. Sacele, jud. Brasov, cu constructia aferenta in suprafata de 148 m.p., in cota detinuta de 1/1, achizitionata de suspect la pretul de 100.000 euro si imobilului (teren) situat in comuna Cosula, jud. Botosani, in suprafata de 2.500 mp, in cota detinuta de 1. In temeiul art. 275 Cod de procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicare”.

 

Iata comunicatul DNA privind trimiterea in judecata a lui Vasile Dan Spataru:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului SPATARU VASILE-DAN pentru comiterea infractiunii de participatie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada august 2009 – noiembrie 2011, in contextul executarii unor lucrari in cadrul obiectivului 'Infiintare fabrica de procesare primara a lemnului, (….) prin schema de ajutor de stat XS28/123F/2008', inculpatul Spataru Vasile-Dan, in calitatea sa de administrator al unei societati comerciale, cu intentie, a pus la dispozitia beneficiarului proiectului mai multe inscrisuri false (declaratii de conformitate, de performanta, rapoarte de incercare, etc.) prin care a atestat in mod nereal provenienta si calitatea materialelor, materiilor prime si a altor produse folosite in cadrul lucrarilor respective.
Ulterior, fara a sti ca sunt false, beneficiarul proiectului a depus documentele respective la Agentia pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.

Acest demers infractional a avut ca rezultat obtinerea de catre beneficiar a sumei de 1.676.036,76 lei, reprezentand finantarea nerambursabila in cadrul proiectului respectiv, aferenta lucrarilor facturate de societatea administrata de inculpatul Spataru Vasile-Dan.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de 3.193.025,26 lei, suma la care vor fi adaugate dobanzi si penalitati calculate pana la data platii efective.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra a doua terenuri ce apartin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza”.
 

Comentarii

# santinela date 16 July 2020 14:15 +4

Daca te uiti la mecla iti dai seama ca asta habar nu are pe ce lume traieste dar sa isi mai supravegheze subalternii. "Ailalta" TUTA europeana de asa subalterni avea nevoie !

# Diasporean date 16 July 2020 16:00 +2

Din pacate, aceasta justitiară, cu ghilimelele de rigoare, venită de la Parchetul Botoșani, are mai multe victime de acest gen, cunoscând pe cineva care a fost"lucrat" chiar de distinsa doamna, fiind achitat în final, dar pierzând multe de pe urma acestei făcături!!! Trăim în România și asta ne ocupă tot timpul!

# gaga date 17 July 2020 07:16 +1

Tipa ar putea sa fie altceva, nicidecum sa faca dreptate cetatenilor. Se vede si de pe Luna. Caricaturi gen kovesi, portocala, onea, lazar et. comp.

# Tipa date 17 July 2020 20:05 +1

Kovesi de Suceava are dosar penal la SIIJ.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii