LA FEL DE INCOMPETENTI SI DUPA KOVESI – DNA a facut un dosar de mantuiala impotriva fostului sef al ANAF Sorin Blejnar. Curtea de Apel Bucuresti a returnat la DNA cauza in care Sorin Blejnar, sotia sa Andreea Blejnar si fostul vicepresedinte ANAF Viorel Comanita sunt acuzati de luare de mita. Motivul: nergularitatea rechizitoriului (Minuta)

Scris de: George TARATA

04.11.2020 16:45
Vizualizari: 4063

Directia Nationala Anticoruptie a ramas la fel de incompetenta si dupa demiterea inculpatei Laura Kovesi de la conducerea parchetului. Dovada este soarta pe care a avut-o pe moment un dosar finalizat de DNA in august 2019, pe vremea in care parchetul anticoruptie era condus de Calin Nistor (foto).


 

Judecatoarea Doinita Luminita Nitu de la Curtea de Apel Bucuresti a decis miercuri, 4 noiembrie 2020, restituirea la DNA a dosarului in care ex-presedintele ANAF Sorin Blejnar, sotia acestuia Andreea Blejnar, ex-vicepresedintele ANAF Viorel Comanita si Sorin Florea comisar general adjunct al Garzii Financiare au fost trimisi in judecata pentru luare de mita. Decizia de a retrimite dosarul la parchetul anticoruptie a fost luata in temeiul art. 346 alin. 3 lit. a) din Codul de procedura penala conform caruia Judecatorul de camera preliminara restituie cauza la parchet daca rechizitoriul este neregulamentar intocmit, iar neregularitatea nu a fost remediata de procuror in termenul prevazut la art. 345 alin. (3), daca neregularitatea atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecatii”.

 

Iata minuta Curtii de Apel Bucuresti (dosar nr. 4765/2/2019/a1):

 

„Inch/F-In baza art.346 alin.3 lit.a Cod procedura penala dispune restituirea la parchet a cauzei privindu-i pe inculpatii Blejnar Sorin, Comanita Viorel, Florea Sorin si Blejnar Andreea Florentina, trimisi in judecata prin rechizitoriul nr. 20/P/2019 din data de 21.08.2019 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei. In baza art. 275 alin.1 pct.4 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Cu drept de contestatie in 3 zile de la comunicarea incheierii, conform art.347 alin.1 Cod procedura penala. Pronuntata in camera de consiliu azi 04.11.2020. Document: Incheiere finala camera consiliu 04.11.2020”.

 

Prezentam comunicatul DNA din 22 august 2019 privind trimiterea in judecata a lui Sorin Blejnar:

„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:

BLEJNAR SORIN, la data faptei presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pentru infractiunea de luare de mita,

COMANITA VIOREL, la data faptei vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) cu rol de conducator al Autoritatii Nationale a Vamilor, pentru infractiunea de luare de mita,

FLOREA SORIN, la data faptei comisar general adjunct al Garzii Financiare, pentru infractiunea de luare de mita,

BLEJNAR ANDREEA FLORENTINA, persoana din familia primului inculpat, pentru complicitate la infractiunea de luare de mita.


In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In calitate de presedinte, vicepresedinte, respectiv de comisar general adjunct al Garzii Financiare, inculpatii Blejnar Sorin, Comanita Viorel si Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, in schimb, prin incalcarea atributiilor de serviciu, cei trei inculpati sa protejeze activitatea nelegala desfasurata de societatea comerciala coordonata de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat in primirea banilor destinati lui Blejnar Sorin, de la doi interpusi ai omului de afaceri.
Concret, cei trei inculpati au primit drept mita urmatoarele sume de bani
-BLEJNAR SORIN – 1.200.000 euro in perioada mai 2011-aprilie 2012
-COMANITA VIOREL - 960.000 euro in perioada mai 2011- mai 2012
-FLOREA SORIN - 300.000 euro in perioada mai 2011- iunie 2012

Sumele primite drept mita de cei trei inculpati au avut caracterul unei ’taxe de protectie’ incasate de cei trei functionari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegala a societatii controlate de omul de afaceri care platea respectiva ’taxa’ sa nu fie observata si nici oprita de organele fiscale.
Activitatea comerciala a societatii din domeniul comercializarii carburantilor era organizata astfel incat sa se asigure premisele evaziunii fiscale. Cumpararea si vanzarea produselor accizabile s-a desfasurat in timp, iar sumele obtinute erau date functionarilor publici, pe masura ce banii erau obtinuti din comercializarea produselor fara plata accizelor. Societatea respectiva (alaturi de alte persoane fizice si juridice) a fost trimisa in judecata, fiind condamnata prin decizie definitiva, pentru infractiunea de evaziune fiscala, la plata unei amenzi penale si pedeapsa complementara a dizolvarii. (detalii in comunicatul http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9422).

In cauza s-a dispus luarea masurilor asiguratorii cu privire la bunurile inculpatilor Blejnar Sorin, Comanita Viorel si Florea Sorin, pana la concurenta sumelor reprezentand obiectul infractiunilor de mita retinute in sarcina fiecaruia dintre cei trei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de mentinere a masurilor asiguratorii dispuse in cauza cu privire la bunurile inculpatilor Blejnar Sorin, Comanita Viorel si Florea Sorin.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

 

Comentarii

# M date 5 November 2020 06:56 0

După părerea mea Blejnar după cât a furat ținându-i spatele Băsescu, ar fi trebuit sa fie condamnat pe viata, ai dracu cum găsesc ei o virgula pusa greși pentru a returna dosarul înapoi, numai și numai manevre

# Tedy date 5 November 2020 10:03 +2

Evident, dosar făcut la plezneală, sanchi DNA-ul lucrează.În realitate se trage de timp pentru a interveni prescripția. Poate o întrerupe yankeul Zucker.

# Ion date 5 November 2020 10:09 +1

Astea sunt cei 5000 de procurori si judecatori promovati de Basescu+Macovei ,pe principiul pupincurismului ,nu competenti! Trebuia sa fie slugoi ,pupincuristi si sa execute ordinele ,sa fabrice dosare si sa bage la puscarie la commanda mafiotului sef ,Basescu!

# mitica date 5 November 2020 11:25 +1

Am spus si repet ca DNA este o organizatie terorista care trebuie desfintata. Oare la DNA exista macar un procuror adevarat?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii