La mila lui Rares Bogdan

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU

11.02.2020 11:10
Vizualizari: 3388

Incet, dar sigur, din ce in ce mai multi lideri PNL care mai au capul pe urmeri se gandesc la Rares Bogdan ca la un colac de salvare. Care i-ar putea scapa de “ciuma rosie” in Bucuresti. Se gandesc fara speranta. Pentru ca, din ceea ce declara in mod repetat, el nu-si va asuma aceasta aventura. Care altadata ar fi fost un proiect viabil. Rares Bogdan ii va lasa cu ochii in soare. Degeaba stau la mila lui.


 

Bucurestiul nu inseamna doar Primaria Generala a Capitalei. Desi pozitia de primar general este extrem de importanta. In plan simbolic, in plan psihologic, in plan electoral, dar si in plan financiar. Primarul general al Capitalei este al doilea beneficiar ca numar total de voturi dupa presedintele Romaniei. Desi, in Constitutie, locul numarul doi in stat ii apartine presedintelui Senatului iar locul numarul trei presedintelui Camerei Deputatilor, in realitate, din perspectiva suportului electoral, prima pozitie dupa presedintele Romaniei este cea a primarului general al Capitalei. Nu intamplator Primaria Generala a Capitalei a fost o rampa de lansare atat pentru un fost prim-ministru, precum si pentru un fost presedinte al Romaniei. De aceea, pentru atingerea acestui obiectiv, batalia care se poarta are o importanta colosala.

Capitala Romaniei inseamna insa si mai mult. Inseamna sectoarele. Fiecare sector in parte are forta a cel putin doua judete. Ca putere electorala. Ca putere financiara. Ca semnificatie a fortei electorale de care dispune un partid politic.

Prin urmare, batalia pentru Capitala, care neoficial este in plina desfasurare, reprezinta o prioritate atat pentru cele trei mari partide politice cu influenta in Bucuresti, USR, PSD si PNL, in ordinea influentei acestora, cat si pentru partidele mici, care-si propun drept obiective obtinerea cat mai multor pozitii de consilieri. In final, in Bucuresti se vor reaseza raporturile de forta pentru urmatorii patru ani. Si, ca de obicei, ierarhia se va replica apoi si in ceea ce priveste clasamentul alegerilor parlamentare.

La scurt timp dupa ce Ludovic Orban a reusit sa-si adjudece pozitia de presedinte PNL si dupa ce partidul a facut primele achizitii importante, cea mai relevanta fiind de la distanta aducerea lui Rares Bogdan, devenit in mod rapid si aproape implacabil number one al partidului, s-a declansat o competitie la vedere pentru ocuparea pozitiei de presedinte al organizatiei PNL pe Bucuresti. Dar si a unei competitii mult mai dure, mai perverse, mai nemiloase si aproape total netransparente. Pentru prima competitie se califica din toate punctele de vedere Rares Bogdan. Organizatiile PNL, cei mai multi dintre activistii din Bucuresti, se pregateau pentru o reforma cu Rares Bogdan in frunte, care sa scurtcircuiteze si sa revigoreze liberalismul in Capitala. De altfel e bine sa ne amintim din aceasta perspectiva ca Rares Bogdan a si prezentat la un moment dat o strategie, pe care ar fi urmat sa o implementeze in eventualitatea, la acel moment previzibila, ca va ajunge presedintele PNL Bucuresti. O strategie care a deranjat o buna parte din clientela politica a lui Ludovic Orban. Tocmai din acest motiv, competitia la vedere, inca neoficiala, a fost interferata si data peste cap de un alt tip de competitie, netransparenta, dirijata de Ludovic Orban.

In paranteza fie spus, Ludovic Orban era la acea data din ce in ce mai incomodat de anvergura politica a lui Rares Bogdan, pe de-o parte, iar pe de alta parte de sustinerea constanta de care acesta s-a bucurat din partea presedintelui Klaus Iohannis. Trebuia facut ceva iar Ludovic Orban a retezat pericolul de la radacina. A scos pur si simplu din palarie o persoana cvasi-anonima cu un trecut discutabil, daca nu chiar controversat si a impus-o, peste capul organizatiilor de sector, presedinte PNL Bucuresti. Acesta persoana controversata este nimeni alta decat Violeta Alexandru, ministrul Muncii, care ne ofera aproape zilnic momente de carnaval politic.

E bine sa ne mai amintim si faptul ca, socati de aceasta pseudosolutie politica oferita de Ludovic Orban, sute de membri PNL Bucuresti, unii cu o vasta experienta in activismul liberal, au formulat si au semnat o scrisoare colectiva de sustinere a lui Rares Bogdan pentru functia de presedinte PNL Bucuresti. Era prea tarziu. Zarurile fusesera aruncate. De catre Ludovic Orban. Acesta a preferat in fruntea PNL Bucuresti o persoana de tip “yes-man”, evitand pericolul unui electron liber de talia lui Rares Bogdan si asumandu-si riscul de a pierde in final competitia pentru Capitala, in schimbul securizarii pozitiei sale in PNL. A iesit un urias scandal intern. Transat cat s-a putut de repede de presedintele Klaus Iohannis. Acesta l-a impus pe “number one”, pentru a compensa cumva pierderea suferita, in pozitia de prim-vicepresedinte PNL, responsabil pentru strategia politica a partidului. Si din nou Rares Bogdan a performat. Nimeni nu contesta astazi ca el a fost vioara intai atat in campania pentru referendum, cat si in cea pentru europarlamentare, unde a functionat si ca locomotiva a partidului. Ca sa nu mai vorbim de campania prezidentiala. Conducand intreg grupul popularilor romani in Parlamentul European, el dispune acolo de o pozitie cheie, care ii asigura o vizibilitate din ce in ce mai mare in plan international. Aceasta functie insa este efemera. In momentul in care cade in dizgratie, poate fi oricand schimbat. Printr-o simpla decizie luata in Capitala Romaniei.

Si ne apropiem de punctul culminant. Jocurile de putere in interiorul PNL au fost cumva transate. Compromisul a fost realizat. Numai ca pretul nu a fost inca platit. Costurile abia acum urmeaza. Incercand sa gaseasca o solutie si concentrandu-se, din nefericire pentru PNL, aproape exclusiv asupra pozitiei de primar general al Capitalei, Ludovic Orban a recurs la unul dintre trucurile obisnuite ale liderilor de partid. Un amplu sondaj de opinie care, vezi Doamne, ar trebui sa indice care este persoana potrivita pentru a o contracandida pe Gabriela Firea. Ludovic Orban se face ca nu stie. Logic, singura persoana potrivita este liderul PNL Bucuresti. Pentru ca se presupune ca liderul PNL Bucuresti, pentru a accesa aceasta importanta pozitie, a trecut prin ciurul alegerilor, la care finalmente au participat toti activistii liberali din Capitala. Acest lider, daca ar fi fost ales in mod democratic, ar fi beneficat de increderea miilor de activisti din toate sectoarele. si implicit de sustinerea acestora. Si ar fi avut si abilitatile, dar si autoritatea necesara pentru a-i motiva si a-i mobiliza intr-o asemenea masura, incat acestia, la randul lor, sa poata aduce cat mai mult electorat la vot. Ei bine, in acest punct, filmul se rupe.

Filmul se rupe pentru ca Violeta Alexandru nu este un astfel de lider. Ea nu este altceva decat o gonflabila politica parasutata de Ludovic Orban la varful celei mai puternice organizatii PNL din Romania, cu singurul scop de a scapa de obsesia numita Rares Bogdan. Dar vine momentul adevarului. Alegerile se apropie in mare viteza iar PNL nu are un contracandidat pentru Gabriela Firea. Iar mecanismul electoral e dat peste cap si in ceea ce-i priveste pe candidatii la primaria sectoarelor. Nu va functiona bine nici macar mecanismul de desemnare a candidatiior pentru consilii. si punctul de start este critic. In Bucuresti, PNL este abia pe locul trei in competitia electorala. Dupa USR si PSD. Si acolo a intepenit din momentul in care Ludovic Orban a incercat sa-l arunce peste bord pe Rares Bogdan.

Se fac asa-zise masuratori, in conditile in care Rares Bogdan a anuntat de mai multe ori ca nu doreste sa fie masurat. Pentru ca nu va candida pentru pozitia de primar general al Capitalei. Si foarte bine face. Ar obtine cel mai bun rezulta posibil, dar nu ar mai putea castiga. Este prea tarziu. Si nu ar avea in spate niciun fel de infrastructura. Pentru ca PNL Bucuresti este vraiste. Total dezorganizat. Si lipsit de un lider real. Pentru Rares Bogdan, o candidatura pe Bucuresti in aceste conditii ar fi o capcana politica.

Sunt tare curios cine va candida. Va fi Violeta Alexandru? Vom avea un spectacol de circ. Va fi altcineva? Cine? La limita, indiferent ca l-a masurat sau nu, Ludovic Orban nu l-ar mai putea scoate din joben decat pe Ionel Danca. Cancelarul Guvernului. Macar acesta va aduce in campanie putin nerv liberal de tip antisistem. Sau, in ultima instanta, Orban va identifica un alt personaj de sacrificiu.

Capitala este pierduta pentru liberali. Si degeaba unii dintre ei, in ceasul al 12-lea, stau cu caciula intinsa la Rares Bogdan.


Sursa: Corectnews.com

Comentarii

# escu date 11 February 2020 12:59 +9

Maestre, pe undeva aveți dreptate, dar v-ați pus întrebarea dacă PNL chiar vrea Primăria capitalei? Totodată, nu vi se pare că chiar pe marele guraliv și Gălăgie, Rareș Bogdan, îl cam umflați cu pompa? Credeți că dacă dădea din clanță la un post TV falimentar, de unde prostea multă lume, chiar este bun de primar? Atunci de ce a participat la europarlamentare, ca acum să trădeze electoratul? Ce a făcut, concret, în PE până acum, afară de sforăraia cu comisarul european pentru transporturi, după care, culmea, ne-au fost reduse și fondurile europene pentru construirea autostrăzi Pitești, Sibiu. Cred că de clănțăi, guralivi și gălăgioși ne-am cam săturat. Este timpul să avem și oameni care să vrea și să construiască ceva, că demolatori avem gârlă. Vedeți, doar, cum un alt pretins candidat la primărie vrea desființarea companiilor primăriei, deci numai demolarea a ceea ce, cred eu, este bun pentru noi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

ATENTIE

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate.

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii