20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LAZARICA A COMIS-O GRAV – Disperat sa nu fie anchetat disciplinar si sa apere DNA, Procurorul General Augustin Lazar s-a antepronuntat in dosarul privind OUG 13/2017 si a dat indicatii procurorilor: „Eu am vazut dosarul... Va spun ca sunt fapte penale concrete care de fapt au fost facute”. Lazar s-a oferit sa puna la dispozitia CSM un dosar aflat in faza secreta. Legea 303/2004 stabileste clar: „Procurorii nu isi pot exprima public opinia cu privire la...cauze cu care a fost sesizat parchetul”

Scris de: George TARATA | pdf | print

1 March 2017 13:39
Vizualizari: 18857

Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto) a scapat de o ancheta disciplinara dupa comentariile politice pe care le-a facut in legatura cu adoptarea OUG 13/2017, dar a comis-o din nou. Disperat ca nu cumva CSM sa admita propunerea judecatoarei Simona Marcu privind sesizarea Inspectiei Judiciare pentru declansarea unei anchete disciplinare fata de el si ancheta nelegala dispusa de DNA in cazul OUG 13/2017, Lazar a facut niste declaratii incredibile in sedinta Plenului CSM din 28 februarie 2017.

Procurorul General al Romaniei s-a antepronuntat public in dosarul referitor la OUG 13/2017, sustinand ca exista „fapte penale concrete care de fapt au fost comise”. Practic, Lazar a trasat linia pe care trebuie sa o urmeze procurorii din subordine, dand astfel indicatii despre solutia care ar trebui sa fie dispusa in dosar. Mai mult, Lazar s-a oferit sa puna la dispozitia membrilor CSM dosarul, desi acesta se afla in faza de urmarire penala, faza care este secreta, asa cum bine se stie. Ne intrebam: oare aceste declaratii ale lui Lazar nu ar trebui sa fie anchetate de Inspectia Judiciara a CSM? Oare Lazar prin antepronuntarea sa nu a comis o abatere disciplinara? Poate este de datoria CSM sa verifice aceste lucruri si sa dispuna in consecinta declansarea unor verificari in ceea ce il priveste pe Procurorul General al Romaniei. Caci, orice alt procuror sau judecator care s-ar fi antepronuntat intr-o cauza aflata in lucru sau care ar fi comentat un asemenea dosar aflat in lucru probabil ca ar fi sanctionat de CSM. Iar legea este cat se poate de clara: magistratii nu pot comenta dosare aflate in lucru la parchet.


De la „ar fi comis”, la „sunt fapte penale concrete care de fapt au fost facute”

Astfel, in momentul in care s-a pus in discutie posibila sesizare a Inspectiei Judiciare in legatura cu modul in care DNA a deschis o ancheta privind oportunitatea si legalitatea adoptarii OUG 13/2017 – incalcand Constitutia Romaniei si principiul separatiei puteriolor in stat, dupa cum CCR a decis – Procurorul General Augustin Lazar, vizibil emotionat, a intervenit in dezbatere. Evident, a facut-o pentru a lua apararea DNA si implicit a doctoritei Kovesi, al carei discurs din pacate Lazar l-a adoptat. Afirmatiile lui Lazar sunt insa in opinia noastra extrem de grave, Procurorul General practic antepronuntandu-se in dosar si dand indicatiil despre cum ar trebui sa se finalizeze cauza. Lazar a sustinut ca a vazut dosarul, ca exista fapte penale concrete care au fost comise. Initial, Lazar a vorbit despre persoane care „ar fi comis”, dar in cele din urma a decretat: „sunt fapte penale concrete care de fapt au fost facute”. Dosarul venise de la DNA la PICCJ cu doar trei-patru zile in urma, timp in care Lazar l-a lecturat si si-a facut o opinie pe care a prezentat-o public.

De asemenea, cu aceeasi ocazie, in eforturile sale de a-i convinge pe membrii CSM sa nu dispuna verficiari in legatura cu ancheta nelegala a DNA, Lazar s-a oferit sa permita accesul membrilor Consiliului la un dosar aflat intr-o faza secreta, de urmarire penala.

Iata declaratiile lui Augustin Lazar:

Doamna presedinte, cu referire la actiunile de urmarire penala ale Directiei Nationale Anticoruptie, as dori sa precizez ca eu am vazut dosarul si am vazut ca exclusiv aspecte de natura penala au fost cercetate. Acum, ca ele au fost interpretate intr-o maniera pe care noi putem sa o intelegem, vrem sa vedem motivarea Deciziei Curtii Constitutionale si sa o respectam fara niciun fel de dubiu, dar eu va pot asigura ca am vazut dosarul si am vazut aspectele de natura penala concrete care au fost cercetate acolo si persoanele concrete care ar fi comis aceste favorori. Atat am dorit sa va spun. Sigur, ca se speculeaza in public diverse lucruri...

(...)

Cu privire la aspectul ca procurorii DNA au efectuat o cercetare altceva decat aspecte penale eu v-am precizat, ei au cercetat aspecte penale intr-un dosar penal si urmeaza a se vedea, ca cercetarea este in curs. Nu ar trebui sa blocam o cercetare penala care este in curs facand comentarii altele si luand masuri altele decat cele care ar fi normal de luat.

(...)

S-ar putea interpreta si in acest sens. Sa fie timorati procurorii care au inceput o urmarire penala pentru fapte concrete, fapte concrete, eu va spun ca am vazut dosarul si as fi dori colegii care apreciaza sa-l vada pentru a putea aprecia. Va spun ca sunt fapte penale concrete care de fapt au fost facute”.

CSM trebuie sa verifice daca Lazar a comis o abatere disciplinara

In aceste conditii, ne intrebam, cum vor putea oare procurorii PICCJ sa solutioneze obiectiv acest dosar atat timp cat seful lor, Augustin Lazar, s-a antepronuntat in cauza, sustinand ca faptele penale cercetate au fost comise? Vor mai avea oare procurorii PICCJ curajul de a dispune o solutie de clasare, desigur daca aceasta se impune? Nu in ultimul rand, de unde stie Lazar ca au fost comise fapte? Oare acest lucru nu trebuie stabilit de procurorii care au in lucru dosarul?

CSM ar trebui sa dispuna declansarea unei anchete disciplinare in ceea ce il priveste pe Augustin Lazar, pentru posibila incalcare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. O lege care stabileste ca magistratii nu isi pot exprima public opinia cu privire la cauze cu care a fost sesizat parchetul. Iar Lazar asta a facut: a comentat si dat verdicte intr-un dosar aflat in lucru la PICCJ. Aceeasi lege 303/2004 mai prevede ca nerespectarea confidentialitatii lucrarilor este abatere disciplinara, asa cum este si imxtiunea in activitatea altui procuror. Or, se poate considera ca Lazar, cand a declarat ca faptele au fost comise, a oferit date confidentiale dintr-o „lucrare” si a „imixtionat” in activitatea altui procuror. Toate acestea trebuie sa le stabileasca oficial doar o ancheta a Inspectiei Judiciare. Dar, pentru asta e nevoie ca CSM sa sesizeze Inspectia Judiciara.

Iata ce prevede Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:

Art. 10.

(1) Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate in curs de desfasurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul.

Art. 99. - Constituie abateri disciplinare:

j) nerespectarea secretului deliberarii sau a confidentialitatii lucrarilor care au acest caracter, precum si a altor informatii de aceeasi natura de care a luat cunostinta in exercitarea functiei, cu exceptia celor de interes public, in conditiile legii;

l) imixtiunea in activitatea altui judecator sau procuror”.

Comentarii

# Cetateanul date 1 March 2017 13:59 +21

Ce vorbiti? De de Ciordutza ce ziceti? Pai la bilant, cand se lauda, in submediocritatea ei nerealizand ca nu e de lauda, ci "de porc" ca un sfert din inculpatii trimisi de ea in judecata "au savarsit" fapte de abuz in serviciu. Nu "se presupune ca au savarsit" nu "exista suspiciuni ca ar fi savarsit"... Nu... AU SAVARSIT. Ca asa zice EA... Cum care "ea"... Pai DNA... De ce? Doar pentru ca "noi suntem DNA" si, nu-i asa? Noi avem intotdeauna dreptate... Mai iau salarii niste prosti de judecatori care intra degeaba oricum degeaba prin sedinte... doar ca sa ne dea noua dreptate. Afara din magistratura cu acesti tortionari incompetenti si iresponsabili! Si... La puscarie! 

# unul din lumea cea mare date 1 March 2017 21:27 +3

cum era aia cu ,,PRINTESAA ARDEALULUI,,???O POZA FACE CIT 100O DE CUVINTE ASTA/I ,,PRINSUL ARDEALULUI,, !!!!!!

# Andy date 2 March 2017 09:07 0

Sistemul ... deaia au ajuns oamenii de rand sa vorbeasca despre sistem. Astia au vrut sa se ajunga aici. Ca lumea sa-i recunoasca de stapani. Evident ca nu mai au nici o treaba sa respecte prezumtia de nevinovatie. Evident ca au invatat la scoala ca numai judecatorul poate sa decida daca o fapta-i penala sau daca nu. Da' ce te faci daca judecatoru-i de fapt un fost procuror avansat care tine locul unui judecator pus acolo pentru a imparti ,,dreptatea''? Da' ce te faci cand judecatorul trebuie sa ia o decizie si e strans cu usa pentru a lua deizia ,,buna''. Acum ceva timp ,,echipa'' de la luju facea niste ,,dezvaluiri'' legate de actuala ,,sefa'' a csm. A fost lasata si ajutata sa ajunga sus tocmai pentru a executa ,,poruncile'' www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/uite-cine-face-justitie-in-romania-procurorul-sef-al-dna-galati-gheorghe-ivan-si-judecatoarea-iccj-mariana-ghena-beneficiari-de-locuinte-sociale-cu-toate-ca-mai-detinusera-proprietati-incredibil-dar-adevarat-cei-doi-magistrati-au-m

# Ne-am luat țeapă? date 1 March 2017 14:05 +5

Domle' degeaba "latram" noi . Ăștia din politica nu fac nimik decât în interesul pur propriu și personal. Sunt zvonuri la știri  cum ca Dragnea, Iohanis , Tăriceanu au făcut pace în acea zi 23 feb 2017 în biblioteca.  Niște parșivi.  Voiau motive/ dovezi pt schimbarea sistemului. Pot sa mai aibă Ink un munte de dovezi și nu vor face nimik.sunt doar niște răfuieli pt interesele lor personale. De ce nu ii demite pe Capii Dna, diicot , parchete, Sri când au motive ? Și ce motiv: ÎNCĂLCAREA CONSTITUȚIEI!!?  E clar ca au căzut la o invoiala. Nu or sa facă nimic nici ăștia.  Doar tragere de timp și minciuni și iar o luam de la capăt și tot asa. NU RESETEAZĂ NIMIC.  E DOAR O VEȘNICĂ ABUREALA ROMÂNEASCĂ. NUMAI PO******ȚIA POATE  STOPA MIZERIA DIN POLITICA ȘI JUSTIȚIE CA ĂȘTIA NU FAC NIMIC.NISTE MINCINOȘI 

# Camp tactic date 1 March 2017 14:15 +6

Prin 2000 in Iasi era un tinar procuror care locuia cu mami si in fiecare sambata seara invita o domnisoara de pe strada pentru a-l penetra cu diferite obiecte din metal si lemn. Intre timp a ajuns om important la DIICOT Bucuresti?

# Gerula date 1 March 2017 16:11 +4

De ce mai e asta pe functie ? In primul rand n-a lucrat apropae nimic salariul nesimtit pe care-l primeste . Numai zic de ilegalitatiile pe care le face aproape zilnic. Alo, 5-Case, dupe dolofana-plagiatoare, il mai pastram si pe asta ?

# XXX date 1 March 2017 16:27 +8

Cat de varza mai e si tataie asta, daca dupa o viata de motait pe scaunul de procuror n-a inteles macar un principiu elementar cum cel ce consacra interdictia de a te antepronunta. Cata lipsa de bun simt ii trebuie sa mai stea cocotat acolo sus, acum când e clar ca nu e decat un diletant de provincie ce n-are nimic de-a face cu profesia de magistrat.

# basicuta date 1 March 2017 17:10 +1

,,am vazut aspectele de natura penala concrete care au fost cercetate acolo si persoanele concrete care ar fi comis aceste favorori. Atat am dorit sa va spun" - va dati seama ca asta conduce Parchetul Gen. care ar fi tb s-o traga de urechi pe Kovesi ?

# maria tedorovici date 1 March 2017 19:25 +3

De departe cel mai analfabet si prost procuror general al Romaniei ,de cand exista aceasta functie. Mestere, n-ai fost cumva detasat in timpul revolutiei de la Alba la Sibiu......

# BAIATUL DE LA PISCINA date 1 March 2017 22:19 +4

Nu stiam de unde sa-l iau pe ,, mesterul,, asta.Pe atunci,cand il vedeam cum se comporta in anchete ,am pariat ca in cativa ani ajunge mare.Ei,m-am inselat pentru ca abia dupa 26 de ani a ajuns procuror general. Dar nu este nicidecum mare.Si sa nu ii spunem mester,pentru ca mester este unul care se pricepe la ce face.Declaratia de mai sus este la nivelul IQ pe care il are.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva