20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LEGEA E UN MOFT IN CURTEA LUI CORBU – Scandalos: la ICCJ exista hotarari nemotivate chiar si de aproape doi ani. Printre ele, achitarea lui Calin Popescu Tariceanu, a ex-judecatorului CCR Toni Grebla si a fostului ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme. Judecatorii supremi nu s-au obosit sa motiveze nici achitarea jurnalistul Andrei Badin. In timp ce ICCJ e repetenta la respectarea legii, sefa Inaltei Curti s-a plans la CEDO tocmai pentru ca nu i-a fost redactata in termen decizia de achitare

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

31 January 2021 11:00
Vizualizari: 6743

Legea a devenit un moft la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Asta intrucat la ICCJ exista hotarari care nu sunt redactate chiar si de aproape doi  ani de la data pronuntarii acestora.


 

Intai sa vedem ce prevede art 16 alin. 3 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara in legatura cu motivarea hotararilor judecatoresti:

 

“Hotararile judecatoresti trebuie redactate in termen de cel mult 30 de zile de la data pronuntarii. In cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu cate 30 de zile, de cel mult doua ori”.

Asadar, hotararile judecatoresti trebuie redactate in termen de 30 de zile de la pronuntare, maxim in 90 de zile. Prevederea este obligatorie insa doar pe hartie, asta intrucat la ICCJ nu se aplica de fiecare data, conform informatiilor primite chiar de la reprezentantii instantei supreme.


Tariceanu asteapta din aprilie 2019 decizia de ahitare, Grebla din iunie 2019

 

Poate cea mai veche hotarare ICCJ care nu a fost motivata este cea din dosarul 2555/1/2018 prin care judecatoarele Mirela Sorina Popescu, Francisca Maria Vasile, Silvia Cerbu, Ioana Bogdan si Ana Hermina Iancu au pronuntat achitarea definitiva a fostului presedinte al Senatului Calin Popescu Tariceanu intr-un dosar fabricat de DNA (click aici pentru  a citi). Decizia de achitare a fost fost pronuntata in 22 aprilie 2019.  

La fel stau lucrurile si cu decizia din dosarul 1979/1/2018 in care a fost achitat definitiv ex-judecatorul CCR Toni Grebla. Cu toate ca decizia a fost pronuntata in 27 iunie 2019 de Completul de 5 judecatori  (click aici pentru a citi), ea nu a fost redactata pana in prezent.

 

Vremea trece in dosarul lui Vreme


In 24 septembrie 2019, Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti format din judecatorii Ioana Bogdan, Alina Ioana Ilie, Lavinia Valeria Lefterache, Andrei Claudiu Rus si Ana Hermina Iancu a mentinut sentinta de achitare a lui Valerian Vreme in dosarul 624/1/2019 (click aici pentru  a citi). Suntem in ianuarie 2021 si, la fel, hotararea de achitare nu a fost motivata.

Un alt dosar,
4878/2/2014, in care instanta nu s-a obosit inca sa redacteze hotararea este cel in care a fost achitat definitiv jurnalistul Andrei Badin, in data de 19 februarie 2020 (click aici pentru a citi). In aceasta cauza, judecatorii ICCJ Dan Enescu, Aida Popa si Simona Nenita au pronuntat si alte sase achitari definitive pe motiv ca fapta nu exista, sau nu exista probe. Printre cei achitati se numara fostul sef al IPJ Mehedinti Constantin Ponea si omul de afaceri de afaceri Constantin Popescu, care au fost tinuti in arest preventiv timp de sase luni. Cu toate ca este de apreciat curajul judecatorilor supremi care au pronuntat achitarile definitive in dosarele enumerate mai sus si au desfiintat facaturile DNA, acestia nu au motivat deciziile de achitare nici pana in prezent.

 

Corbu  s-a plans la CEDO

 

Trebuie precizat ca nu are nicio importanta ca vorbim despre hotarari de achitare definitive. Legea nu face nicio distinctie, toate deciziile, fie de condamnare, fie de achitare trebuind sa fie redactate in termen de 30 de zile.

Pe de alta parte, observam ca nerespectarea legii de catre ICCJ in ceea ce priveste respectarea termenului de redactare a hotararilor judecatoresti a fost acuzata chiar de presedinta instantei supreme Corina Corbu (foto). Asa cum se stie, aceasta s-a plans la CEDO tocmai pentru ca nu i s-a redactat in termenul legal hotararea definitiva de achitare in dosarul in care a fost trimisa in judecata de DNA (click aici pentru a citi). Poate insa, pe langa demersurile la CEDO, Corina Corbu ar trebui sa ia masuri astfel incat cel putin in mandatul sau legea sa fie respectata la Inalta Curte, iar hotararile judecatoresti sa fie motivate in termen.

Comentarii

# MN date 31 January 2021 11:13 +7

nici prin cap nu imi trecea ca tocmai ea care a trecut prin necazuri, care a fost inculpata , penala, tavalita tocmai ea sa faca pact cu deavolu. sa ti fie rusine doamna Corbu, numele dumitale este predestinat, speram ca a venit un magistrat adevarat care a fost tavalit de coruptia din magistratura, dar am fost inselat rusine

# DODI date 31 January 2021 12:19 +12

Cea care a pozat în victimă (în stil băse) pentru a accede în funcții nemeritate ne-a demosntrat că este doar o carieristă și oportunistă. Adoptând filosofia iederii (numai târându-te te poți înălța!), tipa nbe-a arătat caracterul nesimțitor și rece la toți și toate care nu îi afectează interesul personal și desinteresul față de interesul general. Din speranțele puse în ea de cei care credeau că după coliva stanciu și garcea va urma o persoană care pune mai presus de toate supremația legii nu s-a ales decât praful. După ce s-a văzut cu toți sacii în căruță, singura ei preocupare a fost grețosul servilism în detriomentul respectului față de lege. Păcat de energiile cheltuite pentru o cauză atât de mizeră.

# Corbu sare! date 31 January 2021 14:49 +1

Cine nu sare ia condamnare! :-? Cine nu a luat condamnare se prezumă că acum sare! :eek:

# un mizantrop date 31 January 2021 16:04 +5

Astea (si ma gandesc la Kukuvea) si-au facut "culoar" la CEDO... as face o lista cu protejatele sistemului, de la suspendare pana la recocotzare in copac...o sa castige o tura, dar, cand vor castiga si toti ceilalti nedreptatiti de pastoritii ei si se va face bilantul, eu nu cred ca-i pica bine la dosar, ca ea stie cum e...desi, pentru un judecator constitutional (ceea ce-o asteapta, ca Iohanis isi rasplateste fidelii si-si "omoara" criticii) pare sa fie un "must"...Destul de rusinos sa fii alaturi de repetenta magistraturii, care a avut nevoie de toata complicitatea sistemului sa-si ia gradele profesionale pe care n-a fost in stare sa le obtina prin examen...dar, daca si la UE e voie, cine suntem noi sa ne opunem?!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva